Nechraňme Babiše před extremisty, chraňme Českou republiku před Babišem

Bohumil Doležal

Autor, dlouholetý politický komentátor, se — jak sám uvádí — poprvé obrací cíleně na levicové publikum: s prosbou o podporu své výzvy demokratickým stranám.

Toto je můj první pokus cíleně oslovit levicově orientované čtenáře (dřív jsem se příliš nestaral o to, koho oslovím). Myslím si, že je toho dnes zapotřebí.

Česká demokracie je ve vážné, stále se prohlubující politické krizi. Jeden z nejrozšířenějších výkladů zní: čím dál tím víc se krade. Hlavní hlasatel této ideje („Dosud nám vládli politici, co nemakali a kradli, teď přicházíme my, obyčejní lidé, abychom udělali pořádek.“) je bohužel, jak se čím dál tím víc ukazuje, do celého procesu natolik zapojen, že to snižuje jeho věrohodnost.

Chtěl bych nabídnou jiný, shovívavější výklad polistopadového vývoje, než že jde o spiknutí Petrovských. Náš skutečný problém není v první řadě morální a kriminální, ale politický. Naše demokracie je od samého počátku málo funkční. (To, že se moc krade, je významný, ale jen průvodní jev toho základního problému). Nepodařilo se nám — všem — udělat demokracii tím, čím má být: neustálým, nikdy nekončícím řetězem pokusů o řešení konfliktů ve společnosti v duchu spravedlnosti.

Pravicové i levicové trpasličí strany se musí seřadit za nepříliš spanilou babišovskou Sněhurkou. Foto Pixabay

V našem dosavadním pojetí, což platí pro všechny, to byl jen neustálý, nesmiřitelný, snad dokonce zostřující se boj mezi „pravicí“ a „levicí“, „kapitalismem“ a „socialismem“, „pravdou“ a „lží“, přičemž za pravdu brali zúčastnění pro přehlednost vždy sami sebe. (Autor tohoto výkladu světa je už přes šedesát let pochován u kremelské zdi). Výsledkem je mimo jiné i to, že v letech 1996—2013 jsme měli v České republice jen jednu jedinou vládu s přesvědčivější většinou v Poslanecké sněmovně, totiž tu Nečasovu — a i tam se za několik krátkých měsíců ukázalo, že to byla pouhá iluze.

Jistě, demokratická společnost je vždycky postavena na veřejném sporu a na politickém zápasu. Ale stejně důležité je, že tento spor probíhá v určitém rámci a podle určitých pravidel. Že tu při všech rozdílech existuje nějaký společný zájem, zájem státu (vznešeně řečeno vlasti), zájem demokracie, nějaké hodnoty, které sdílejí, leckdy aniž by si to výslovně uvědomovali, všichni zúčastění. Aby politický zápas nebyl jen pouhá destrukce, musí tu být nějaký konsensus. U nás jsme tomuhle základu smysluplného společenského uspořádání věnovali doposud málo pozornosti.

Dnes se kdekdo (nejen prezident Zeman) pokouší nasadit psí hlavu Bohuslavu Sobotkovi. Vím, že jeho politika je z mnoha ohledů velmi snadno a právem kritizovatelná (jen nevím, není-li to zrovna v této situaci tak trochu zbabělé). Proto bych rád zdůraznil, že zrovna on měl v této věci jasno, možná jasněji než jiní jeho spolustraníci.

Například v době letní krize v roce 2013 řekl mimo jiné: „Sociální demokracie by neměla zapomínat, že je nejen orientovaná sociálně, ale že je taky demokratická… principy demokracie stojí nad zápasem mezi pravicí a levicí… Nemůžeme přestat hájit udržení parlamentní demokracie v České republice, parlamentního systému vlády, pokud nechceme zradit svůj program… Hraje se o to, abychom nesklouzli do levicového populismu, který čistě pragmaticky půjde po moci za každou cenu.“ Rád bych věřil, že v tomhle má v ČSSD dnes následovatele.

Nelítostný třídní boj proti korupci a zlodějně vedl v naší zemi v posledních letech trochu paradoxně k tomu, že se vytvořil obrovitý prostor pro obří „rodinnou firmu“ Andreje Babiše, komplex politické, hospodářské a mediální moci, který si pomalu a úspěšně privatizuje Českou republiku do vlastní kapsy.

Bylo by dobré s tím něco udělat. Jak se zdá, zatím převládá názor, že pravicové demokratické strany, nyní trpasličí, i levicové demokratické strany (nyní rovněž trpasličí) se musí seřadit za obří, nepříliš spanilou babišovskou Sněhurkou, pokud chtějí prosadit aspoň něco ze svých programů. Druhá možnost je, že se demokratická pravice i demokratická levice spojí v zájmu zachování toho, co mají společné, právního státu a parlamentní demokracie — a proti Andreji Babišovi.

Samozřejmě nejde o žádnou jednotu an sich, jde o spojování v řadě dílčích, konkrétních věcí. Při zachování všech zásadních rozdílů. Proto bych vás chtěl na závěr s jednou seznámit.

Klub na obranu demokracie, v němž se už pět let angažuji, se teď veřejně vyjádřil k jednání o vládních koalicích. V této věci teď podle nás nejde o to, jak ochránit Andreje Babiše před svodem spolupráce s extremisty, ale o to, jak společně zabránit jeho „rodinné firmě“, aby si pro sebe zprivatizovala Českou republiku.

Obracíme se na demokraty v politických stranách odleva doprava, aby se jasně postavili za demokracii a proti Babišovi, a o podporu formou podpisu pod naše prohlášení prosíme občany odleva doprava. S vědomím, že bez demokratické levice to nepůjde.

Text naší výzvy najdete zde. Svůj podpis můžete připojit zde.

Pomozte nám, prosím.

    Diskuse
    PM
    February 23, 2018 v 23.12
    B.D: dřív jsem se příliš nestaral o to, koho oslovím
    Čtvrtstoletí bezstarostného života na np uběhlo jako voda a pomalu je evidentní, že nekritický přístup ba akceptace neoliberalismu je pro demokracii mor.
    Velmi rád bych napomohl.
    Zatím se ale domnívám se že podpis je málo....bych dodal.
    JP
    February 24, 2018 v 13.50
    Někdy je ovšem podpis i příliš mnoho; například když se vlastním jménem plýtvá na podpis pod víceméně efemérní projekty.

    JP
    February 28, 2018 v 10.04
    Z aktuálních důvodů musím svůj odmítavý postoj k výzvě B. Doležala přece jenom poněkud korigovat.

    V těchto dnech totiž vyšlo najevo, že Babiš činil osobní nátlak na ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby odstoupil.

    Tímto činem Babiš definitivně překročil červenou linii; neboť se stává zřejmým, že jeho záměrem je skutečně podřídit si celý stát.

    Podřídit si stát, a především jeho justiční a vyšetřovací složky, aby jim tak mohl zabránit vyšetřit jeho kauzu s dotačním podvodem.

    Zdá se, že v tuto chvíli boj proti Babišovi skutečně přestává být bojem pouze politickým, a stává se bojem za uchování základních principů demokracie vůbec.
    PM
    February 28, 2018 v 14.21
    Souhlasím a vyzývám k podpoře záměru pana Bohumila Doležala
    Vůbec jsem nepochopil, co ta petice vlastně chce.

    Když ji podepíšu, jsem pro to, aby vznikla menšinová vláda ANO s podporou komunistů a SPD, nebo ne?
    PM
    February 28, 2018 v 16.28
    Pan Doležal je dnes radikálně plošně pro demokracii
    ale s účinným konceptem záměru má problém.
    Vše v duchu jeho ostatní žurnalistické činnosti .....bych nepěkně dodal, protože se mi příčí jeho pojetí demokratického smýšlení.
    PK
    February 28, 2018 v 19.07
    Já té výzvě plně rozumím, pane Morbicere. Pro mě je zcela jasná a srozumitelná. Demokratické strany se nemají kompromitovat spoluprací s Babišem.
    PK
    February 28, 2018 v 19.25
    Důležitý detail
    "Polistopadové demokratické strany mají dnes v Poslanecké
    sněmovně pouhých 63 mandátů."

    Propočtem jsem si ověřil, že v tom nejsou zahrnuti piráti, což je podle mého názoru správně. A to nejen proto, že to není "polistopadová" strana ve smyslu, že by už vznikla a působila dávno.
    JN
    February 28, 2018 v 21.01
    Soustava rovnic o všech známých
    Klaus + Zeman ---> Babiš
    Babiš <---> Gottwald

    Zklamání z prvorepublikových politických stran přispělo po válce k vytvoření Národní fronty a k nástupu komunistů jako něčeho "nového a lepšího".

    Zklamání z politických stran po roce 1989 přispělo k nástupu Babiše jako něčeho "nového a lepšího".

    JN
    February 28, 2018 v 21.22
    Historie se opakuje?
    "Babiš činil osobní nátlak na ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby odstoupil."

    "Popud k únorové krizi - odvolání posledních nekomunistických policejních vedoucích důstojníků."

    MP
    March 1, 2018 v 10.43
    Pavlu Kolaříkovi
    Šťastný jste člověk. Já té výzvě nerozumím. Respektive jediný působ, jak ji porozumět, je snaha přivlastnit si rozhodování o tom, kdo je demokratrická strana a kdo ne -- vzhledem k Pirátům je sice poněkuď komické, oni se bez legitimitiy ze strany staříků jako je Doležal obejdou, ale příjde mi trochu pitomé, hloubit podobné zákopy v situaci, kdy bude potřeba držet stejnou linii odporu.
    PK
    March 1, 2018 v 11.10
    Martinu Profantovi
    Je pravda, že já sám mám větší problém s ČSSD než s piráty. Tedy, lépe řečeno, ještě větší problém.

    Ano, piráti jsou jistě demokratická strana - už vzhledem ke svým neustálým internetovým hlasováním o všem možném, po vzoru "Věcí veřejných".

    Nicméně, nejen jejich krajně nevkusný předvolební autobus, ale i jejich povolební na můj vkus příliš rychlé zařazení se do "establišmentu" ("státnická" podpora předsedy sněmovny z ANO atd.) mě nutí k největší ostražitosti vůči nim. Co přesně tedy znamenalo to jejich "Pusťte nás na ně"? Na koho přesně jsme je pustili?
    IH
    March 1, 2018 v 13.19
    Stoupání má být po svých, ne značkovým rychlovýtahem
    Já jsem to "Pusťte nás na ně" interpretoval od začátku jako, no, ehm... na ta křesla (židle) přece. Takže jsem si ušetřil zklamání.
    MP
    March 1, 2018 v 15.39
    Pavlu Koláříkovi
    Nejde o to, jestli jsou vám Piráti sympatičtí nebo ne, to je ryze Vaše věc. Jde o sebezničující strategii Doležalova přístupu -- Podívejte, jak jsem tolerantní, oslovím levicové voliče (ušpiním se s nimi), protože nakonec patříme k té demokratické části, ne jako oni...

    Po pravdě řečeno, pořád se mi nepodařilo pochopit, proč bych měl věřit, že staré korupcí prožrané politické strany metastázované v jednotlivých složkách státního aparátu, s pečlivě budovanými vazbami k části medií jsou menší hrozba demokracii než otevřený oligarcha. Spíš mi přijdou jako druhá strana téže mince. Kalousek nebo Babiš...

    PK
    March 1, 2018 v 18.15
    Martinu Profantovi
    Doležalově výzvě rozumím, protože je napsána jasně a srozumitelně. Dokonce se domnívám, že je napsána tak jasně a srozumitelně, že jí ve skutečnosti rozumějí i ti, kteří to popírají.

    Na rozdíl tedy od Vašich dvou příspěvků. Nejprve jsem si myslel, že jsem tomu prvnímu porozuměl, ale tím druhým jste moje celé porozumění zase rozboural.

    Jediné, co si stále myslím, že jsem pochopil dobře, je to, že zatímco Doležal je bezvýznamný stařík, pro piráty platí "Kamarádi, je to mládí, kterému dnes patří svět."

    Dobrá, to tedy chápu. Ale dále už se zřejmě nechytám, takže se musím zeptat a požádat o vysvětlení.

    V prvním příspěvku jste napsal:
    "příjde mi trochu pitomé, hloubit podobné zákopy v situaci, kdy bude potřeba držet stejnou linii odporu."

    Takže kdo by měl podle Vás držet stejnou linii odporu? Proti komu? A v neposlední řadě - proč?
    MP
    March 2, 2018 v 10.06
    Pavlu Kolaříkovi
    Člověk je vždycky rád, když se dozví, co vlastně řekl, takže děkuji za překlad; dokonce i za překlad napsaný záměrně nepřátelsky. Nenapsal jsem, že Doležal je bezvýznamný stařík, to pejorativní adjektivum jste přidal Vy a uplatnil tak své nezadatelné "právo na lež".

    Pokud bych slovo stařík měl vyjádřit obšírněji, je to ten, kdo píše do periodik, které mají minimální počet čtenářů pod pětatřicet a ani se je nepokoušejí oslovit. Ve svých promluvách se stařík opírá o zkušenosti a předsudky, které s ním jako žité nesdílí mladší polovina populace. Situace, kterou popisuji z introspekce, každoročně se při kontaktu s novými studenty zakouším, co vše mi připadá samozřejmé a lidem mezi dvaceti a třiceti nic neříká.

    Proto si opravdu nemyslím, že by Doležalova vynechávka z výčtu oslovených demokratických stran jakkoliv Pirátům uškodila z hlediska jejich voličů.-- pro vaší informaci, Piráti to jsou ti, co od počátku trvají na tom, že vyjednávání o vládě s trestně stíhaným premiérem podporované KSČM nebo stranou hlásající nenávist vůči skupině obyvatelstva nepřichází v úvahu, oproti STANu, ČSSD a hlasité frakci v ODS.

    Ale k Vaší otázce. V České republice probíhají nebezpečné pokusy o vyprazdňování tvorby společné vůli, rozšiřování a toleranci korupčních příležitostí, likvidaci veřejnoprávních medií a politizaci státní správy. Procesy, které ve svém důsledku aktuálně ohrožují ústavní demokratický řád země.

    Vzdorovat jim může jen hodně široká fronta odporu, parlamentního i mimoparlamentního. Aby byla dost silná, bude nutné, aby v ni byli jak alespoň někteří z těch, kteří se na rozpoutání laviny těch nebezpečných procesů podíleli -- TOP 09, ODS, KDU-ČSL, ČSSD -- tak ti, kteří šli do politiky, protože -- podle Vás nevkusně -- považovali lhostejnost ke korupci a erozi veřejné správy za trestuhodnou.

    Samozřejmě, je také možné nechat staré strany, aby se částečně zkompromitovaly spoluprací s příliš otevřenou oligarchickou strukturou a částečně vyčerpaly v boji proti ní.

    Ale je to asi v daném okamžiku dost pitomý a neodpovědný program, tudíž je dnes pro všechny části parlamentní opozice (a nejen opozice, odpor části ANO ke spolupráci s SPD je sice submisivní, ale reálný) nejspíše vhodnější to účelové spojenectví k zastavení laviny. Takové pragmatické spojenectví ovšem není zřejmě příliš účelné začít kádrování, kdo do něj smí a kdo ne.

    A proč se snažit držet tu linii odporu? To je dobrá otázka, pro spoustu z nás je jednodušší odejít do jiné země EU nebo včas přejít k očekávatelnému vítězi. Asi bych Vám to neuměl vysvětlit, když se musíte ptát.
    PK
    March 2, 2018 v 10.31
    Martinu Profantovi
    To je právě ten rozdíl mezi Vámi a Doležalem, na který jsem upozorňoval. Zatímco text B. Doležala je jasný a srozumitelný (a proto mu rozumím), "diskuse" s Vámi se vždycky okamžitě zvrhne v "metadiskusi" o tom, co kdo napsal nebo nenapsal, jak to myslel nebo nemyslel, kdo záměrně něco překrucuje nebo nepřekrucuje - přičemž velmistr v překrucování tedy opravdu jste, všechna čest. (Myslím teď hlavně na naše minulé střety.)

    Abych to zkrátil - pořád nerozumím tomu, proti komu a kdo má držet "společnou linii odporu", když jsou stejně všichni stejní: Babiš jako Kalousek.
    PK
    March 2, 2018 v 10.59
    A jenom pro jistotu
    poučen zkušenostmi s Vámi, dodávám, že to, že jsou všichni stejní, Babiš jako Kalousek, tvrdíte Vy, ne já.
    PK
    March 2, 2018 v 11.08
    Jinak toto je velmi názorný příklad
    překrucování, pro Martina Profanta tak typického:

    " podle Vás nevkusně -- považovali lhostejnost ke korupci a erozi veřejné správy za trestuhodnou."

    (Zmínil jsem o nevkusném předvolebním autobusu.)
    MP
    March 2, 2018 v 12.55
    Pavlu Kolaříkovi
    To je riziko čtení textu někoho jiného. Ano, mohl Vám připadat nevkusný desing karosy nebo přílišné použití fialové barvy či top, že autobus byl na fosilní paliva a já jsem si z kontextu vybral, že Vám připadal nevkusný obsah sdělení.

    Podobně jste si přidal ke "staříkovi" ono "bezvýznamný" a z dvojice Babiš - Kalousek jste pozoruhodně vyčetl, že mluvím o všech.

    Rozdíl je pouze v tom, že já vám ty interpretace nepodsouvám jako charakterové vady. ale ctím Vaší integritu, se kterou se snažíte nacházet ta jasná a prostá vysvětlení.

    PK
    March 2, 2018 v 13.18
    Martinu Profantovi
    Právě proto, abych se vyvaroval nedorozumění, prostě jsem se zeptal: kdo by tedy jako měl držet společnou linii a proti komu, když jsou všichni stejní: předseda ANO jako bývalý předseda TOP09. A také "staré korupcí prožrané strany". Takže kdo vlastně zbývá?

    Odpovědi jsem se ovšem samozřejmě nedočkal, a místo ní se mi ovšem dostalo Vaší obvyklé arogance.

    Ne, nebudu s vámi rozebírat pirátský autobus. Nevkusné byly obrázky na něm, ale nemám chuť s Vámi o tom diskutovat. Jenom to, že se musím ohradit proti Vaší zlovolné interpretaci, že " podle Vás nevkusně -- považovali lhostejnost ke korupci a erozi veřejné správy za trestuhodnou."

    Situace je ale jinak poměrně jednoduchá: napsal jsem, že Doležalově výzvě rozumím. To Vás rozčílilo, takže se mi od Vás dostalo mnohomluvného a pro mě zcela nesrozumitelného poučování, že bych jí rozumět neměl.

    Ale ono je to přece jinak. Vždyť Vy jí rozumíte také. Jenom se Vám nelíbí, a tudíž ji nepodepíšete. To je všechno. Takže tím bychom to snad mohli ukončit.
    PK
    March 2, 2018 v 13.22
    A už jenom jako P.S. uvedu,
    že Kalousek nikdy nebyl nejenom trestně stíhán, ale ani proti němu nikdy nepadlo žádné obvinění vůbec v žádné věci, a že vyslovení jeho jména, jako by se tím rozumělo samo sebou, jaký je to gauner, na mě nedělá žádný dojem.

    Ale to je opravdu jenom P.S. Nehodlám vést diskusi v situaci, kdy ztroskotala "metadiskuse".
    Zvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu bezpečnostních služeb potvrdilo, že jakékoli uvažování o smysluplné účasti v Babišově vládě je mimo realitu a požadování záruk v koaliční smlouvě o nepřehlasování ve vládě či v parlamentu nesvědčí o zdravém rozumu.
    V tomto se tedy dá s Bohumilem Doležalem souhlasit. Méně pochopení mám, shodně s panem Profantem, pro vynechání Pirátů z protibabišovské fronty. Z praktického hlediska je to celkem jedno. Pětaosmdesát mandátů hlasovací mašinu ANO-SPD-KSČM neohrozí stejně jako třiašedesát. Ale moc spravedlivé mi to nepřipadá.

    PK
    March 2, 2018 v 17.21
    Ono se bohužel čím dál jasněji ukazuje, že pravdu měl Kalousek se svým návrhem, aby demokratické síly zablokovaly vůbec ustanovení sněmovny. Bohužel nejhlasitější hurónský chechot se ozýval právě od pirátů.

    To neznamená, že bych nebral zavděk tím, když někdy vystupují správně - např. jejich včerejšími interpelacemi.
    MP
    March 2, 2018 v 17.46
    Pavlu Kolaříkovi
    Jistě umíte počítat, takže si sám spočítáte, že zablokování Sněmovny jejím neustanovením bylo v nejlepším případě zbožné přání. Pokud byste to nezvládl, tak ta potřebná čísla najdete v posledním příspěvku Heleny Zemanové.
    PK
    March 2, 2018 v 18.27
    Martinu Profantovi
    Nejsem si jist, jestli se Kalouskova výzva neobracela dokonce i na komunisty. Ale dobrá, každopádně by musela ta koalice, která se vyrýsovala, od samého začátku přiznat barvu.

    Nicméně piráti si těmi počty zřejmě taky nebyli jisti, proto raději pro jistotu Babišova kandidáta na předsedu sněmovny podpořili také - a odmítli byť jen symbolicky podpořit protikandidáta - aby tedy dali najevo, kam patří.

    No, a pokud jde o to dnešní Ondráčkovo zvolení:

    Ondráček prošel sněmovnou o dva hlasy. Ano, potřeboval jich ke zvolení 78 a dostal 79. Proč mu stačilo tak málo? Protože:
    Chyběli 3 z 7 poslanců TOP09, 6 z 22 poslanců pirátů, 1 z 6 poslanců STANu, 1 z 10 poslanců KDU-ČSL, 2 z 25 poslanců ODS.
    PK
    March 2, 2018 v 18.35
    A jestli ne na komunisty,
    tak se Kalousek obracel na ty eventuální poslance ANO, kteří by si tuto koalici nepřáli, existovali-li by takoví, a z vyjádření např. ministra Pelikána je zřejmé, že toto přání nemuselo být až tak úplně mimo realitu.
    + Další komentáře