Přímo pro Andreje?

Ondřej Vaculík

Udržet obsah a směřování novin aspoň na hranici objektivity není snadné. Jeden z komentářů Lidových novin však poněkud vzbuzuje pochybnost, píše Ondřej Vaculík.

Brněnská buňka ČSSD, jak se píše v Lidových novinách ze dne 14. 11. 2017, vyloučila Jakuba Patočku údajně „kvůli uspořádání referenda o tom, zda přestěhovat brněnské nádraží dál od centra, či ne. Stranická buňka usuzuje, že Patočka „je více aktivistou než politikem“.

To je zajímavé: Takže brněnští sociální demokraté vyloučili Patočku za to, co měli udělat sami, a neudělali. Aktivismem nazývají jeho akceschopnost a považují ji za straně škodlivou, aniž by si uvědomili, že usnesení nějakého (více méně momentálního) politbyra by mělo být podloženo skutečným veřejným zájmem, míněním, projeveným například v referendu. Patočka chtěl straně pomoci — a ona ho vyloučí.

Případný přesun brněnské hlavního nádraží se netýká jenom Brňanů, ale všech, kteří jezdí do Brna vlakem a oceňují, jakou vymožeností je pro centrum města právě historické nádraží. Je to vskutku luxus, když můžete být z nádraží pěšky za sedm minut na hlavním brněnském náměstí. Možná i díky tomu Brňané méně spěchají, jsou přívětivější, ba i tramvaják se na vás usměje, když od nádraží šikmo přecházíte rušnou křižovatku. Možná i pro to bylo Brno vyhodnoceno jako naše nejpřívětivější město.

Všichni, kdo jezdí do Brna vlakem, oceňují, jakou vymožeností je pro centrum města právě historické nádraží. Repro DR

Znám Jakuba Patočku od jeho studentských let a vím, že jeho „aktivismus“ byl vždy v souladu se zájmy velké části občanské společnosti, většinou té slabší, a vždy mu šlo o kvalitu veřejného prostoru. Ať se týkala životního prostředí a přírody, urbanismu nebo „pouhé“ lidské ohleduplnosti. Jakub Patočka udělal ve společnosti mnoho užitečného — připomínám alespoň jeho poslední výrazný čin: investigativní publikaci (spolu se Zuzanou Vlasatou) o pochybných podnikatelských praktikách Andreje Babiše.

Domnívám se, že i tato okolnost vedla zkušeného komentátora Martina Zvěřinu, aby v LN (14. 11. 2017) ve svém enterfilletu zasadil Patočkovi, jak se dnes bojovně psává, ránu do vazu. Vyčítá mu i ten jeho výrok, který Zvěřina, jak znám jeho názory, za jiných okolností sociálním demokratům dokonce doporučil: „Vždy jsem se cítil především členem evropské sociálně demokratické strany a snažil jsem se přispívat k tomu, aby se ČSSD začala více podobat svým evropským — tedy západoevropským, nikoli východoevropským — protějškům.“ V ústech Patočky je to však podle Zvěřiny „Přeloženo: vy brněnské nuly, mně, Jakubu Patočkovi, nesaháte ani po kotníky, já jsem evropský nadčlověk, vy východní nýmandi.“ Aniž bych byl pražský nadčlověk, takové směřování sociální demokracie je i mně mnohem bližší než třeba to Chovancovo.

Zvěřina také vyčítá Patočkovi, „jak je mu úplně lhostejné, jak skončí brněnská organizace, když už zde nemůže být po jeho“. Ale to se mi naopak jeví velice lidské: pokud by mě z nějaké strany vyloučili, pak je mi opravdu jedno, jak se takové straně dále povede — nanejvýš Bůh s ní, nejsem stroj z ocele, ale pouhý člověk.

Zvěřina píše o Patočkovi, že je arogantní a povýšený. Za určitých situací, například když ho vylučují ze strany, poněkud arogantní může i být, ale povýšeným rozhodně není. Kdyby byl, možná by to byl on, kdo by vylučoval ze strany Onderku. Jakub Patočka, jak ho znám, nechce panovat, zůstává až nepoučitelně politickým idealistou.

Jsem předplatitelem LN už téměř třicet let. Jako pozorný čtenář rozpoznávám, kdy LN názorově inklinovaly nejprve k OF (ale to my všichni), pak k ODS, později k TOP 09, vždy bylo znát, kam směřují většinové sympatie jejich redaktorů i šéfredaktora. Nyní je vydává MAFRA, a. s., která je součástí koncernu AGROFERT. Udržet obsah a směřování novin alespoň na hranici objektivity je nesnadné. Urážlivý komentář Martina Zvěřiny však budí dojem, jako by byl napsán přímo pro Andreje Babiše.

    Diskuse
    November 21, 2017 v 10.07
    Papaláši versus občanští aktivisté a evropští sociální demokraté
    Lidovky jsem přestal odebírat asi před 10 lety, když se z nich stal pravicový tisk, nyní kdy se staly servilním Babišovým stranickým tiskem, už to asi nestojí ani za rozčilování.

    Ale pozorujeme, jak v sociální demokracii roste chuť papalášů po vedení sociální demokracie ať to stojí, co to stojí. Vedle ostudného vyloučení občanského aktivisty, odvážného investigativního novináře a evropského sociálního demokrata Jakuba Patočky jde nahoru brněnský papaláš Onderka a ozývají se hlasy po zvolení hejtmana Běhounka, který byl členem KSČ a není členem sociální demokracie a který na sebe upozornil dvěma věcmi. Za prvé navzdory výzvám vedení sociální demokracie si ponechal jak funkci hejtmana, tak funkci poslance a za druhé hned ohlásil, že chce zpátky pučisty, tedy lidi, kteří mají blízko k Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. Taková sociální demokracie si asi opravdu nezaslouží nic lepšího než aby se ocitla mimo sněmovnu.
    V Lidovkách.cz dnes další článek útočící na Jakuba Patočku

    https://www.lidovky.cz/spor-uhlova-patocka-ceska-posta-dn2-/zpravy-domov.aspx?c=A171120_165919_ln_domov_rsa

    Je famózní, jak proti Patočkovi redaktor "rsa" využívá svědectví Saši Uhlové -- ta sice tvrdí, že za sedm let v Deníku Referendum měla vždy absolutní volnost v psaní včetně kritiky Bohuslava Sobotky, kromě jediného případu, kdy ji šéfredaktor zakázal začít pracovat na článku o ČP s odůvodněním, že má mnoho rozepsaných věcí ve skluzu, což byla pravda, jak sama uznává.

    Nicméně vcelku to vyzní tak, že Patočka parazituje na penězích přihazovaných insttitucemi ovládanými ČSSD a ještě šikanuje své redaktory.................. vzhledem k tomu, jak selektivně nyní Lidovky píšou to tedy sedí. :))
    ----------------------------------------------
    November 21, 2017 v 20.32
    PR
    To je dobré, dělají mu za Babišovy peníze PR.
    November 21, 2017 v 22.04
    Doufám, že Jakub Patočka i Deník Referandum současnou krizi překonají, DR by bylo opravdu škoda.

    Krize to ale asi je a nespočívá v tom, že Patočku kritizují LN, které by se měly držet toho, že nemám házet kamením, když bydlím ve skleněném domě.

    Už delší dobu jsem si kladl otázku co to, že z DR za poslední asi rok odešla přes polovina redakce a nebylo to komentováno ani půl slovem. Pánové Šimsa a Vaculík snad mají k redakci blíže než já a nějak tomu rozumí, ale já ne.

    Podle Respektu není Saša Uhlová z těch odešedších redaktorů jediná, která měla problém s potenciálním konfliktem zájmů, způsob financování se nezdál také Jaroslavu Bicanovi.

    Saša Uhlová pravda uznává, že byla ve skluzu, ale stejně řekla Respektu: "Zpětně s informací o tom, že Jakub má k Poště pracovní vztah to na mě moc věrohodně nepůsoblio", to se vztahuje k vysvětlení, že Patočka má jiné informace a věc je složitá, ne k tomu, že je ve skluzu.

    Jak říkám, byl bych rád, kdyby se to vše v dobrém vyřešilo a Jaub Patočka ve své skvělé práci pokračoval. Ale také bych byl rád, kdyby DR byl transparentnější.
    Už to pomalu leze ven, pane Kubičko.
    A asi to nebude hezké.

    https://blisty.cz/art/88927-sasa-uhlova-patockovy-noviny-jsou-svobodnejsi-nez-ty-co-ted-krici-chytte-zlodeje.html

    Posedlost, nenávist, divné finance.

    Také jsem si té obměny redaktorů všiml, ale tohle bych nečekal.
    --------------------------
    November 22, 2017 v 12.36
    Deník Referendum
    považuji za vynikající projekt k otevřené a kritické demokratické diskusi a přeji si, aby pokračoval. Jeho ohrožení by podle mě bylo i ohrožením naší mediální a demokratické kultury a tedy i svobody.

    Jakuba Patočku i Sašu Uhlovou jsem potkal jen jednou, na pohřbu Jaroslava Šabaty - žádné bližší informace nemám ani po nich nepátrám.

    To, že se Andrej Babiš, který má sestavovat vládu a hledat pro ni většinu v parlamentu, osobně podílí na honu na Jakuba Patočku, mě jako občana překvapuje a zaráží. Jakubu Patočkovi přeji, aby zůstal klidný a nerozčilený, jak doporučuje Masaryk (Rozčilení není program), i když to není snadný úkol. Zápas o demokracii je celoživotní program. Čeká nás ještě hodně práce.
    JN
    November 22, 2017 v 12.52
    DR by byl vynikajícím projektem,
    pokud by byl otevřen i jiným legitimním názorům, pokud by byl prostorem pro polemiku, která by nebyla omezena jen na diskuse pod jednotlivými články.

    Pokud ale cílem DR je prosazování určité politické linie (linie, která mnoho lidí rozčiluje, ačkoliv nejsou žádnými antidemokratickými extremisty), není taková otevřenost samozřejmě vůbec možná. Domnívám se ale, že demokracie je také schopnost snést jiné názory (viz Bělohradský).
    November 22, 2017 v 12.56
    odkazy na Babišovo angažmá
    na fb: Selský rozum či přímo Andrej Babiš
    JN
    November 22, 2017 v 15.22
    Myslím, že slušné noviny mohou uveřejňovat i protichůdná stanoviska a komentáře
    s tím, že jasně deklarují, jaké je v těchto polemikách stanovisko listu.

    S tím máme my hloupí Češi :-) pořád problémy a má s tím problémy i DR.

    Tímto tedy chci opět apelovat na názorovou otevřenost Deníku Referendum.