Změny klimatu výrazně ztíží pěstování hlavních zemědělských plodin, varují vědci
Radek KubalaVýzkumníci z Met Office zkoumali dopady zvyšující se četnosti extrémního počasí na produkci kukuřice, rýže a pšenice — plodin, které odpovídají za jednapadesát procent globálního kalorického příjmu. Jejich zjištění nejsou povzbudivá.
Výkyvy ve stálosti a větší četnost extrémního počasí, jež s sebou přinášejí postupující změny klimatu, výrazně zkomplikují již v blízké budoucnosti pěstování hlavních zemědělských plodin: kukuřice, rýže a pšenice. Upozorňují na to výzkumníci z britské Met Office, kteří se dopadům klimatických změn na zemědělství věnují ve studii publikované minulý víkend.
Právě kukuřice, rýže a pšenice přitom odpovídají podle Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) za jednapadesát procent celosvětově přijímaných kalorií. Na jejich úrodě tak závisí životy několika miliard lidí.
Doposud mívají sezóny s extrémním počasím či přírodními pohromami typu sucha nebo záplav dopad jen lokálního či regionálního rozsahu. Kvůli klimatickým změnám — konkrétně oteplování v rámci skleníkového efektu, tedy hromadění stále většího množství energie v atmosféře — však mají extrémní počasové jevy nastávat častěji, a tedy i na více místech zároveň.
Podle modelů Met Office tak budou změny klimatu nejenom dále komplikovat vlastní pěstování uvedených plodin, ale budou zapříčiňovat právě i zmíněný souběh katastrof. A pokud by došlo k několika souběžným výkyvům počasí v určitých částech světa — v takzvaných obilnicích —, mohl by tento souběh paralyzovat i výrobu a následně prodej potravin v globálním měřítku.