Dopis Michelle Obamové

Joan Baezová

Legendární písničkářka Joan Baezová napsala otevřený dopis Michelle Obamové. Obrací se na ni s výzvou o podporu protestujících, kteří chtějí zabránit stavbě ropovodu na území severodakotských Siouxů.

Milá Michelle Obamová,

píšu Vám jako jedna znepokojená matka druhé.

Celý svět s uznáním naslouchal tomu, jak pěkně a vášnivě jste hovořila (na červencovém sjezdu demokratické strany, pozn. překl.) o svých dcerách - jak jsou vám drahé a jak si zaslouží úctu a ochranu.

V rezervaci Standing Rock dávají každodenně své životy v sázku dívky, které jsou právě tak staré jako Vaše dcery či moje vnučky. Jsou odvážné a jsou trpělivé. Před dakotským větrem, gumovými projektily, slzným plynem, vodními děly a mrazem je nechrání takřka nic. Tyto děti původních správců Ameriky nebojují jen o svou posvátnou půdu, ale o své životy. Snad s nimi dokážete soucítit tak, jako vám záleží na Vašich vlastních dětech.

Bitva proti těžbě ropy na posvátné půdě severodakotských Siouxů má dvě strany: na jedné najdeme v modlitbách a mírumilovném odporu původní Američany a jejich mnohé spojence. Proti nim, na straně druhé, stojí drtivá moc po zuby vyzbrojené, militarizované policie.

Joan Baez píše: V rezervaci Standing Rock dávají každodenně své životy v sázku dívky, které jsou právě tak staré jako Vaše dcery či moje vnučky. Foto straight.com

Obdivuji, že se tito „ochránci vody“ statečně drží zásad nenásilí, jak to činili velcí emancipační hrdinové minulosti, od Gándhího po Martina Luthera Kinga.

Nevěřím tomu, že by chtěl být prezident Obama zapsán do historie v souvislosti „veliké krvavé bitvy u Standing Rocku“, ani jako další spoluviník půl tisíciletí trvajících dějin neúcty, rasismu, pošlapaných smluv a masakrů. Věřím tomu, že je lepší.

Váš manžel má stále ještě dost času, aby věci napravil. Musí se o děti našich původních Američanů postarat právě tak, jako by se postaral o své vlastní a krvavé střety v Standing Rocku ukončit. Musí odvolat rozkaz vyklidit pátého prosince protestní tábor a následně dostát svým slibům chránit životní prostředí a výstavbu ropovodu Bakken jednou provždy zastavit.

Přeji Vám hodně sil do zbývajících dnů v Bílém domě. Nedovedete si představit, jak moc nám budete chybět.

Srdečně a s úctou,

Joan Baezová

Přeložil Josef Patočka.

    Diskuse
    December 1, 2016 v 16.58
    Správný hlas
    Kéž by došel i správného sluchu.
    Přesila příšerného násilí v zájmu zisku čím dál menších a čím dál bohatších skupin hrozí rozdrtit náš svět.
    Proti ní lze postavit jen odvahu, vytrvalost, solidaritu, obětavost - a důvěru v to, že tohle násilí nebude mít poslední slovo.
    JN
    December 1, 2016 v 23.54
    Zeptali se jednoho severodakotského Siouxe
    co říká na tu migrační krizi a na multikulturalismus.

    "No, taky jsme to kdysi dost podcenili," odpověděl severodakotský Sioux.
    JP
    December 2, 2016 v 12.30
    Zajímavé ovšem je: právě a jedině d í k y té migraci a tomu "multikulturalismu" se ze Spojených států stala ekonomická a inovativní velmoc. Bez této migrace by se v tomto teritoriu stále ještě všichni ti "domorodí" Siouxové a Komančové navzájem radostně vykuchávali u mučednických kůlů.
    Jestli už měli demokraté postavit do prezidentské volby ženu a zároven členku takřečeného establišmentu, měla to být Michelle Obamová, ne Hillary Clintonová.

    Siouxům držím palce, ale stojí proti obrovskému balíku peněz.
    JN
    December 3, 2016 v 1.37
    Severodakotští Siouxové jsou šťastni a děkují
    naftařům za to, že se ze Spojených států stala ekonomická a inovativní velmoc. Děkují také bílému muži, že otevřel jejich oči a řekl jim, jak se k sobě mají hezky a slušně chovat.

    Příští radostné vykuchávání u mučednických kůlů proběhne v rámci folklorních slavností na počest stočtyřicátého prvního výročí bitvy u Little Bighornu.

    Howgh - domluvil jsem.