Sociální demokracie vede, ale vyhráno nemá

Jaroslav Bican

Podle nejnovějšího průzkumu by sociální demokracie přeskočila hnutí ANO a vyhrála volby. Pro Andreje Babiše se situace nevyvíjí dobře. Přesto by ČSSD neměla spoléhat jen na to, že hnutí ANO a jeho předseda přestávají být věrohodní.

V úterním rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že pokud nevyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny, odejde z politiky, protože nechce být další čtyři roky v opozici. Prý nebude sedět ve žvanírně, kde si lidé jako Miroslav Kalousek hrají na demokracii, to se raději vrátí do firmy a bude žít normální život.

Zkusme pominout, že podobně rozhodně majitel Agrofertu v roce 2011 hovořil o tom, že se do politiky vůbec nechystá a žádné politické uskupení nezakládá. Ještě minulý týden pro změnu tvrdil, že v případě Chovancova podpisu pod reorganizací detektivních útvarů rozváže koaliční smlouvu, nic takového se ale nestalo. Pokud budeme brát Andreje Babiše vážně, i přestože je to stále obtížnější, vyplývá z toho, že předseda ANO zůstane v politice pouze, jestliže vyhraje volby a bude ve vládě.

Pro úplnost se sluší dodat, že prezident Miloš Zemana ve čtvrtek zdůraznil, že nepovažuje za reálné konání předčasných voleb. Sociální demokracie a hnutí ANO jsou podle něho odsouzeni spolupracovat ve vládě až do řádných voleb v roce 2017, po kterých Zeman jmenuje premiéra v závislosti na výsledcích voleb i na tom, zda se mu podaří vytvořit ve Sněmovně dostatečnou většinu na podporu nové vlády.

Prezident také připomněl, že podle Ústavy má dokonce dva pokusy a premiéra může jmenovat bez jakéhokoli omezení. Miloš Zeman také ČSSD a ANO varoval, že ti, kdo vyvolávají konflikty, ztrácejí důvěru voličů. Se slovy hlavy státu koreluje průzkum CVVM zveřejněný rovněž ve čtvrtek, podle kterého hnutí ANO skutečně oproti předchozímu měsíci strmě propadlo z 28 procent na 23,5. Naopak sociální demokracie by s procentním náskokem volby vyhrála, ale ve srovnání s minulým šetřením její preference rovněž poklesly, byť jen o půl procenta.

Průzkum probíhal od 3. do 20. června, do určité míry je tak už ovlivněn aktuální kauzou kolem reorganizace policejních útvarů. Pokles preferencí hnutí ANO ale nemusí být ještě dokladem dlouhodobého trendu, byť v posledním roce podpora ANO přinejmenším stagnuje a možná i lehce klesá.

Celkově lze říci, že situace se pro Andreje Babiše nevyvíjí dobře. Ministr vnitra Milan Chovanec z celé krize vyšel prozatím jako vítěz. Foto Ondřej Mazura

Podobně například v prosinci loňského roku ČSSD v průzkumu CVVM hnutí ANO rovněž předstihla, ale v dalších měsících šly preference Babišova uskupení opět nahoru a sociální demokracie dolů. Kdyby se aktuální propad potvrdil, jednalo by se o důležitý zlom.

Celkově však lze říci, že situace se pro Andreje Babiše nevyvíjí dobře. Ministr vnitra Milan Chovanec z celé krize vyšel prozatím jako vítěz. Předseda ANO se zesměšnil, když každou chvíli říkal něco jiného ohledně svého setrvání v koalici, nepodržel ho ani prezident Zeman, který vyzval ke zklidnění sporu a přenesení dialogu o policejní reorganizaci z politické roviny na odbornou.

Také čtvrteční jednání bezpečnostní výbor Sněmovny nedopadlo v Babišův prospěch, když po dvou hodinách nebyl schválen jeho program, takže odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, ani olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištván nedostali prostor poslancům a poslankyním cokoli říct.

Přesto ale stále není rozhodnuto, zda z celé záležitosti bude skutečně těžit sociální demokracie. Věc je dosti čerstvá a rozhodující bude, jaká její interpretace se nakonec prosadí u voličů a nakolik je vůbec toto téma v kampani před volbami do Sněmovny bude zajímat. Právě na kampaň se ostatně nejvíce spoléhá Andrej Babiš, který ve zmíněném rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že Chovancovo vítězství je Pyrrhovo a 1. místopředseda ČSSD ještě uvidí v předvolební kampani.

Právě ta nakonec může rozhodit všechny dosavadní trendy v  průzkumech preferencí. Babiš už těžko zopakuje svůj úspěch ze října 2013, kdy se mu podařilo několik málo měsíců před volbami nečekaně vyšroubovat svůj volební výsledek, že nescházelo mnoho a volby vyhrál, přesto dobře zvolené téma a profesionálně odvedená kampaň může leccos zvrátit.

Proto pokud chce mít sociální demokracie šanci volby vyhrát, sestavit vládu a případně z ní vyšoupnout Andreje Babiše a tím ho odsunout do opozice a tedy, pokud předseda ANO splní své deklarace, i zcela z politiky, nemůže se spoléhat pouze na to, že voliči od hnutí ANO odejdou, protože pro ně přestane být věrohodné, což se dost dobře může stát. V situaci, kdy nebude růst nebo dokonce bude klesat podporu ČSSD, to ale nemusí stačit. A právě to je pro ČSSD největší riziko.

Pokud chtějí sociální demokraté Andreje Babiše opravdu porazit, nemohou jen doufat v to, že se sám zdiskredituje, musí sami působit přesvědčivě a nevyvolávat pochybnosti o svých záměrech, v opačném případě může volby nakonec rozhodnout to, čí preference během předvolební kampaně budou padat pomaleji. A co se týče propagace sociální demokracie před volbami, nutno přiznat, že bývá poněkud těžkopádná.

    Diskuse
    June 25, 2016 v 11.13
    Dobrý sloupek
    a plně souhlasím, že sociální demokraté ..
    ".. musí sami působit přesvědčivě a nevyvolávat pochybnosti o svých záměrech".
    Moc lituji, ale Chovancův spěch a neschopnost či neochota vyjasnit veřejnosti o co jde a jak má reforma policie vypadat, na mne přesvědčivě nepůsobí a pochybnosti vyvolala.
    June 26, 2016 v 10.28
    Článek pana Bicana je o dost střízlivější
    než jak o současné vnitropolitické krizi píší Jakub Patočka a Vratislav Dostál, kteří už konec Babiše ohlašují.


    Nicméně: průzkum je ze dnů 3. - 20 června a rozdíl mezi ČSSD a ANO je v rámci statistické chyby. Jaký dopad bude Šlachtagate nakonec mít, se teprve uvidí, protože zápas o její mediální interpretaci, o kterém autor píše, je stále v plném proudu.

    Zatím se CSSD podařilo s podporou dalších tradičních stran Šlachtu nejen odstranit, ale i umlčet. To umlčení Šlachty nemusí být definitivní.


    O tom, že Babiš svou agresivitou ztrácí koaliční potenciál, píše i Jiří Pehe v Právu. Ale koaliční potenciál ČSSD bez ANO také není valný. Podle současných volebních modelů by koalice ČSSD
    TOP a Lidovců 101 hlasů neměla. Potenciální spojenci socdem se navzájem vylučují a spojením s pravicí by ČSSD ztratila svou základní politickou identitu.
    July 4, 2016 v 20.05
    Uplynul týden a sociální demokracie
    podle dvou posledních průzkumů ztrácí na Ano 10% podpory.
    Ano. Kauza "policejní reforma" srazí ČSSD na kolena a skončí na nějakých 15%.
    Protože ať je Babiš jaký chce, NIKDO z mých známých (někteří ČSSD volili) na předem pečlivě připravovanou policejní reformu nevěří.
    Myslí si, že jde o účelové kecy, že žádná reforma nebyla a sepisovala se dodatečně, a že to všechno je ze strany ČSSD jenom politikaření, kde o zájem občanů opravdu nejde...........