Oxfam: Jedno procento nejbohatších už vlastní více než zbytek lidstva

Renomovaná charitativní organizace připomněla ve výroční zprávě nejen obecný trend, ale třeba i fakt, že v rámci jednoho procenta figuruje skupina dvaašedesáti superboháčů, jež vlastní dohromady tolik, jako celá chudší polovina lidstva.

(pjed)

20.01.2016 20:06

A1

Oxfam je často kritizován za užívanou metodologii – do sumy bohatství započítává například i očekávaný výnos dluhopisů či hodnotu pohledávek a akcií. Trend zvyšující se nerovnosti však rozporuje málokdo. Foto archiv ValueWalk.com

Související

Objem bohatství shromážděný a vlastněný jedním procentem nejbohatších lidí přerostl tento rok objem bohatství shromážděný a vlastněný zbytkem lidstva – tedy 99 procenty světové populace. Ve své výroční zprávě na to upozornila na počátku týdne renomovaná charitativní organizace Oxfam International, která usiluje – krom charitativních cílů – o odstranění chudoby a sociálních nespravedlností ve světě.

Oxfam už minulý rok předpovídal, že k příslušné situaci dojde. Ve své analýze vychází z dat výzkumného institutu Credit Suisse vydaných loni v říjnu, která odhalují, že objem bohatství shromážděný a vlastněný jedním procentem nejbohatších lidí dorovnal objem bohatství shromážděný a vlastněný zbytkem lidstva během léta 2015.

Trend prohlubování majetkové nerovnosti je přitom dlouhodobý, a tak lze dnes podle Oxfamu spolehlivě říci, že procento nejbohatších vlastní už více než zbylých 99 procent globální populace.

„Zjištěná skutečnost je příznakem vážného systémového problému (...) Namísto ekonomiky, jež funguje ku prospěchu všech, ku prospěchu dalších generací a ku prospěchu planety jsme vytvořili ekonomiku pro pouhé jedno procento,“ píše se ve zprávě doslova.

Bohatí a superbohatí
Vedle uvedené skutečnosti obsahuje zpráva Oxfamu i řadu dalších zajímavostí – například k tomu, aby člověk patřil mezi deset procent nejbohatších, mu stačí bohatství odpovídající částce 68 800 dolarů, tedy přibližně 1 706 000 korun; k tomu, aby patřil mezi jedno procento nejbohatších, pak 760 000 dolarů, čili 18 849 000 korun.

V rámci jednoho procenta nejbohatších, tedy skupiny čítající přibližně 74 milionů osob, ovšem existuje podskupina superbohatých, jejíž bohatství odpovídá sumě majetku poloviny světové populace. A tato skupina se stále zmenšuje. Zatímco v roce 2010 jí tvořilo 338 superboháčů, letos jde o pouhých 62 osob.

„Vlády mají možnosti, jak dosavadní trend zvrátit,“ uvádí ve zprávě Oxfam. Sám pak doporučuje například realističtější výpočet minimální mzdy a životního minima, regulaci topmanažerských odměn, boj s optimalizací do daňových rájů, daňovými úniky a progresivnější zdanění obecně nebo boj s nerovným odměňováním mužů a žen či zavedení kompenzací za neplacenou práci.

Agentury připomínají, že Oxfam vydává příslušnou zprávu záměrně vždy v lednu, tedy v čase, kdy prezident USA přednáší svoji Zprávu o stavu Unie a kdy začíná Světové ekonomické fórum v Davosu.

Další informace:
International Business Times Richest 1% of the world wealthier than the other 99% combined says surprising new Oxfam report
BBC News Oxfam says wealth of richest 1% equal to other 99%
The Guardian Richest 62 people as wealthy as half of world's population, says Oxfam
The Guardian Oxfam: 85 richest people as wealthy as poorest half of the world

Vlastní zpráva Oxfamu


A co si myslíte vy? Diskuse (0 příspěvků)

Pro vložení příspěvku musíte být zaregistrováni a přihlášeni.