Ombudsmanka k podmínkám v Bělé: necháváme trpět lidi, kteří nic neprovedli

Vratislav Dostál

Podle ombudsmanky je situace rodin s dětmi v zařízení Bělá-Jezová natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte. Ti lidé nic neprovedli. Nebyli odsouzeni. Přesto je necháváme trpět, uvedla.

„Rodiče jsou poníženi před svými dětmi. Jsou do zařízení přepravováni v poutech. Jsou zavření za čtyřmetrovým plotem s ostnatým drátem. Nedokážou dětem vysvětlit důvody této situace. Pro děti se jim nedostává ošacení a obuvi. Místo teplé obuvi pro ně mají jen plastové sandály.“ Takto popisuje ombudsmanka Anna Šabatová podmínky v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové.

Šabatová to prohlásila v úterý na mimořádné tiskové konferenci. Podle jejího  zjištění je v zařízení situace natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte.

„Mluvíme o bývalém vojenském zařízení, ve kterém v mnoha ohledech panují horší podmínky než v českých věznicích. Ve věznicích jsou umístěni lidé, kteří spáchali zločin a byli za to pravomocně odsouzeni. V Bělé jsou umístění lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen. Že tímto zařízením prošly stovky dětí odporuje naší představě o České republice coby civilizované zemi,“ uvedla.

Zařízení má být do budoucna primárně vyhrazeno rodinám s dětmi, právě proto Šabatová považuje za nutné veřejnost informovat o podmínkách, jaké zde panují. „Děti jsou vyděšené z všudypřítomné uniformované bezpečností služby a z policistů,“ uvedla dále ombudsmanka.

Zjistila také, že tu cizince každý večer z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, a to kvůli přepočítání. „Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy.“ Upozorňuje také na to, že některé matky ztratily kontakt se svým dítětem, neboť je s jiným členem rodiny v Německu, vypotřebovaly telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. „Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat.“

Cizinci umístěni v Bělé navíc nejsou dostatečně informováni o své situaci. „Nechápou, proč jsou umístěni v zařízení, které považují za vězení. Neví, proč jim byly odebrány mobilní telefony, hodinky, tkaničky, pásky, peníze,“ vysvětlila Šabatová. Za zásadní problém považuje také jazykovou bariéru v komunikaci mezi cizinci a lékaři. Lékaři prý obtížně stanovují diagnózu, povaha zamýšleného výkonu se „vysvětluje“ posunky.

Nedostatek informovanosti je způsoben také absencí právní pomoci. Cizinci ubytovaní v tělocvičně a buňkách například podle Šabatové nevěděli o nabídce bezplatné právní pomoci. Na tu mají přitom všichni zadržení ze zákona právo. „V českém vězení má každý nárok na vycházky, teplé jídlo, židli, skříň a přímý přístup k toaletě. I to je víc než dostanou k dispozici mnozí cizinci zadržení v Bělé-Jezové,“ pokračuje Šabatová.

Navíc čtyřčlenná rodina, která je v zařízení umístěna po dobu třiceti dní, je povinna za tento pobyt uhradit celkem 29 040 korun.

Šabatová zařízení v Bělé navštívila v srpnu a v říjnu. Foto Michal Kalášek, Mediafax

Šabatová: ti lidé nic neprovedli

„Ti lidé nic neprovedli. Nebyli nikým odsouzeni. Přesto je necháváme trpět. Zbytečně,“ řekla Šabatová s tím, že nedokáže posoudit, jaká traumata si odsud do budoucna odnesou a jaké to bude mít následky na jejich další život. „Vím zcela určitě, že to vše podstupují zcela zbytečně.“

Upozorňuje v této souvislosti na extrémní zranitelnost dětí. „Dle zvláštního zpravodaje OSN pro práva migrantů jsou děti vystavené detenci často traumatizovány a nedokážou pochopit, proč jsou „trestány“, když nespáchaly žádný zločin.“

Evropský soud pro lidská práva shledává porušení Úmluvy o právech dítěte a čl. tři Evropské úmluvy, pokud zařízení vykazuje tyto znaky:

  • zařízení je obýváno především dospělými;
  • zařízení je pod viditelným dohledem policie;
  • zařízení nedokáže dětem nabídnout vyžití, které by je zabavilo.

„Věřím, že je v silách naší země poskytnout těm pár stům lidí podmínky odpovídající standardu 21. století. A nezpůsobovat jejich dětem traumata, jaká bychom nikdy nechtěli způsobit těm našim,“ uzavřela.

    Diskuse
    October 14, 2015 v 13.13
    Včera, v Právu,
    nějaká paní popisovala, co MUSELI absolvovat její příbuzní, lékaři, kteří se rozhodli v osmdesátých letech emigrovat na Západ. Nesrovnatelě horší, než co "prožívají" soudobí migranti. Popisuje také to, že VSTŘÍCNÉ k nim byly země nové domoviny až tehdy, co se sami přičinili a ukázali, že něco umějí. A že novodobým migrantům zjevně chybí to, co bychom logicky očekávali - pokora.
    Mě se ohromně líbí prohlášení paní ombudswomenky „Věřím, že je v silách naší země poskytnout těm pár stům lidí podmínky odpovídající standardu 21. století."
    Je prima vyžadovat více prostředků na základě jakési víry. Ale také to vzbuzuje obavy o přehledu paní ombudswomenky o kvalitě života nízkopříjmové skupiny obyvatel. Asi toho o její realitě moc neví. Jinak by nemohla sypat z rukávu takové nabídky standardů 21. století. Nabízím se, že bych ji s tou realitou seznámil. Mohu ji ukázat třeba 45 letého živnostníka, který žije v rozpadlé buňce, protože ho o dům připravili úvěroví šmejdi. Ať vidí ten "standard 21. století" našich pracujících. A vzal bych jí do léčebny pro dlouhodobě nemocné. Opět "standard 21. století".
    Ombudswomenka buď nemá do čeho píchnout, zřejmě by potřebovala kvalitnější spolupracovníky, někoho jako byla RNDr. Jitka Seitlová, nebo nás chce reprezentovat jen pro zahraničí. Pak bude vše ale navrch huj a vespod fuj. Já se ale domnívám, že NAŠE ombudswomenka by se měla zabývat problémy NAŠICH občanů. Opakuji, že ji rád s některými a to daleko závažnějšími, než to, že migranti musí při přepočítávání postavit děti na nohy, seznámím.