Rudé trenýrky prosím objednat kvartálně

Zuzana Válková

Od takzvaného objevu Peroutkova článku Hitler je gentleman veřejná debata o postojích českého prezidenta načas zjalověla. Nad Hradem však v sobotu zavlály gigantické červené trenýrky a hovor se může chvíli ubírat neřízeným směrem.

Málokterý kritický výpad proti politice Hradu dokáže prezidentovi Zemanovi a jeho týmu obnažit nerv. Díky brilantní práci s komunikační taktikou, jíž je důsledné dělení společnosti na „rozumných dolních deset milionů“ a „kverulující pražskou kavárnu“, se většina projevů nespokojenosti vůči jeho politickým krokům daří zamáznout v rámci již předvídatelných úhybných manévrů. Chceš-li vyhrát, nepřítele si vyber, ale ještě lépe si ho stvoř; nemůže pak ničím překvapit.

Mnohoslovné, často dobře vyargumentované postoje zástupců „pražské kavárny“ (autorka odmítá s tímto konceptem pracovat jako se skutečným fenoménem, který má představovat jakousi názorově stejnorodou skupinu obyvatelstva, a tak jej bude důsledně vkládat do uvozovek) proto končí v mnohoslovných a zoufale znějících stížnostech elit vystupujících v — beztak kavárenských — médiích. Proti nim stačí prezidentovi Zemanovi často jen tázavě pozdvihnout obočí, anebo se uchýlit k sarkasmu.

Jedinou situací, kdy popsaný manuál k zacházení s nepohodlnými názory veřejnosti platí spíše omezeně, jsou nepřipravené výjimky ze scénáře. Jednou z takových výjimek je spontánně vzniknuvší ostuda jako důsledek recese, protestu, performance nebo nějaké formy aktivismu, jímž je i angažované umění.

Hysterie hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se v těchto obdobích razantně zvyšuje — jeho citlivost na znectění prezidentovy vážnosti lze vnímat jako opravdově prožitou. Ostatně Ovčáčkova „fašizující se pražská kavárna“ je pojmem tak nesmyslným a v kontextu politického směřování některých členů skupiny absurdním, že jej lze pokládat za důkaz o tom, že pánové ze Ztohoven v sobotu narazili na zmiňované nervstvo.

Předchozí podobně špatně strávenou ostudou bylo zaranžované nalezení mýtického Peroutkova článku Hitler je gentleman, jímž prezident Zeman hru s „pražskou kavárnou“ povýšil na uměleckou disciplínu v trapnosti. Ale nedá se samozřejmě prokázat, že by mu uškodila — rozumných deset milionů přece vidí, že prezident Zeman dovede kavárenské krafaly proškolit na jejích vlastním hřišti.

Jedinou situací, jak překonat Zemanův manuál k zacházení s nepohodlnými názory, je spontánní ostuda. Repro DR

Přesto by byla škoda omezovat význam sobotního šplhu na střechu Pražského hradu a krádež prezidentské standarty jen na první plán, který pod pláštíkem zpravodajských hodnot zjednodušuje některé, jak se domnívám, pozoruhodné souvislosti celé akce. Její úspěšnost — pomineme-li na chvíli skutečnost, že ji lze jednoduše odsoudit — je zčásti důsledkem přesně toho mechanismu, proti němuž se Hrad nedovede bránit.

Kominické kostýmy upomínající na éru lupičů-gentlemanů, absence vulgarit, hravost a vcelku univerzální mravní apel dělají z výstupu po lešení a výměny vlajky skoro staromilskou neplechu po vzoru nezdobných oktavánů, kteří se chtějí pomstít nemilovanému profesorovi fyziky. Když půjdeme dál, můžeme si vzpomenout na tradici českých latrinálií a popkulturní proměny hesla Servít je vůl, s níž obecenstvo před dekádami nakládalo stejně tvůrčím způsobem, jako se dnes díky sociálním sítím děje s červenými trenýrkami obra Koloděje.

Ohlas veřejnosti byl takřka okamžitý, přičemž s povděkem událost přijali i ti, kterým je hradní politika v zásadě lhostejná. Díky akci se však podařilo najít hlas těm, kdo si výpad proti prezidentské roli vzali osobně, a našli se i lidé, kteří by za zvuků škrabání per zpravodajů ruské vládní agentury TASS deportovali kominíky hluboko za Ural.

Akce skupiny Ztohoven je proto užitečná už jen tím, že názorovou opozici vyrvala z tradiční osy „osobnost XY rozhořčeně vystupuje v médiích — prezidentský mluvčí Ovčáček vysvětluje, že takzvaná pražská kavárna nemá nic lepšího na práci než kverulovat a meritum věci leží úplně jinde — osobnost XY může pokračovat v rozhořčeném vystupování v médiích, to vše ad nauseam“, a vrátila ji mezi veřejnost.

Je totiž nekonečně úmorné sledovat nebo dokonce věřit v hru na dva tábory, které přešlapují podél neviditelné linie rozdělující stát vejpůl. Ve skutečnosti proti sobě nestojí množina prakticky smýšlejících občanů, prezidentových voličů, kteří před rozvahami o občanských právech Tibeťanů dají přednost kontrole odchozího inkasa. Proti ní skutečně nepřešlapuje skupina změkčilých městských intelektuálů, kteří si navzájem doporučují, jak nejlépe obejmout prvního muslima prchajícího před válkou.

Taková zjednodušení jsou hrubá, trapná, urážlivá a v ovládání veřejné debaty fungují tak dobře, že jakákoliv kritika akcí Hradu končí dřív, než může zanechat následky. Škoda, že podobné neplechy nejdou objednat kvartálně.

    Diskuse
    September 22, 2015 v 15.31
    To má za Švarcíka!
    A za to, že se bavil s Rusama a s Číňama dřív, než špičky Evropy. To mu to ti kluci ale ukázali! Teď bude už jenom dobře. Když pověsili trenky na Hrad, tak už je vše vyřešeno. Chudí se budou mít fajn, pro migranty je zabezpečeno bydlení, strava a jejich další rozvoj, konec válek. Jo umělci ti vědí které problémy tuto zemi pálí a hlavně jak je řešit. Teď je to jen potřeba dělat kvartálně. A máme po problémech.
    JN
    September 22, 2015 v 18.54
    Nevím, jestli už není schvalování trenýrek trestné,
    ale mně se trenky nad Hradem líbily. Je to odlehčení tíživé atmosféry, příležitost k zamyšlení nad svým češstvím, nad tím, co je vlastně láska k vlasti... a jak s tou láskou k vlasti souvisí ta vítězící pravda. Ano, souhlasím, měli bychom se zamýšlet alespoň kvartálně.
    September 22, 2015 v 20.59
    Jako recese mi to neprijde.
    Je to mireno jen na Zemana a tim padem je to mizerna politicka agitka.
    September 22, 2015 v 21.25
    Když na sídle českých králů dnes visí vlajka
    s nápisem "Pravda vítězí", což samo o sobě je zvláště dnes ironie, proč by tam nemohly z recese viset taky rudé trenky. Je to autentičtější.
    ??
    September 22, 2015 v 21.33
    Ironie to byla vzdy p. Unger.
    Mozna nektere aktivistky pudi k psani o tomto tematu predstava penisu odpovidajiciho velikosti tech trenek. Na miste by byla navsteva sexuologicke poradny.
    ??
    September 22, 2015 v 22.06
    Pro Zuzanu Valkovou.
    "Skupina Ztohoven si v Praze ke svým aktivitám otevřela prostor Paralelní Polis. Za pronájem budovy dává 150.000 Kč měsíčně.

    Kryptoanarchisté si to mohou dovolit jen díky finančním příspěvkům miliardáře Karla Janečka, generálního ředitele J & T banky, Štěpána Ašera, nebo jednoho z šéfů developerského gigantu Sekyra Group, Leoše Anderleho.

    Ztohoven přitom už léta poukazují na to, že politické a finanční elity vytvářejí odpudivý „systém nesvobody“, jemuž je třeba vzdorovat. Peníze těchto elit však skupině Zhotoven nesmrdí – jsou totiž žoldnéři v boji, který je mementem dnešní zmatené doby – v boji oligarchy vlastněných korporací proti národním státům.

    „My se vymezujeme vůči státu, a ne vůči jednotlivcům…“
    September 23, 2015 v 6.10
    Myslim, ze informace pana Kuchejdy stavi celou udalost
    do jineho svetla. Skoda, ze nezaznela v clanku. Ale to by pak byl uplne o necem jinem. Treba o kvartalnim pridpevku miliardaru na tzv umeleckou cinnost. A autorka nemusela byt za hejlika.
    TV
    September 23, 2015 v 6.48
    Dobrý nápad, dobrý článek
    Trenky nad hradem na první pohled vypadají jako nespoutaná sranda. Vzhledem k morálnímu profilu obyvatele Hradu tam visí právem.
    Na druhý pohled je to trochu horší. Taková recese by se na Hradě neměla podařit. Vypovídá to o unikátní neschopnosti hradního pána dostát povinnostem reprezentanta státu
    Inteligentní reakce by byla zasmát se, byť trochu kysele, poděkovat recesistům za upozornění na šlendrián v ochraně Hradu a přijmout opatření, aby se to už neopakovalo.
    Inteligentní reakci lze ovšem z Hradu jen těžko očekávat.
    Dokud budou reakce Hradu takové, jako nyní, je třeba prověřovat je důkladně a často.
    ??
    September 23, 2015 v 7.56
    Ohromna sranda p. Vladik a opravdu "nosne tema" v soucasnosti.
    Mensi sranda je, ze redaktorky tzv. levicoveho deniku fascinuji trenyrky na hrade, ale bezohlednych agentu zlocinnych financnich skupin rozvracejicich svetove i nase hospodarstvi si nevsimaji, i kdyz je maji primo pod nosem. Patrne bude treba vyvesit trenyrky Vladimira Dlouheho nad uradem vlady, aby si ho vsimli.
    September 23, 2015 v 9.39
    Co by jste chtěl, pane Kuchejdo?
    Vlastní náhled na věc, zapojení mozku? Zkoumání, v čí prospěch se věci dějí? Nebuďte naiva! Proč by se měli aktivisté namáhat? Miliardářské noviny vyberou témata, vyberou směr, jak k nim přistoupit, tak proč se potit? Miliardáři platí dehonestaci Zemana, proč se nepřidat? Vždyť miliardáři řekli, že Zeman je prase a když to řeknou miliardáři, kdo by o tom pochyboval? Miliardáři rozvrtali Blízký východ a nyní zaveleli k přijímání migrantů. Proč se vzpěčovat, když miliardáři zaveleli?
    Vždyť ti miliardáři nejsou tak špatní. Díky jejich blahovůli se dá slušně žít z peněz "neziskovek" a ještě člověk vypadá jako dobrák. Nebo se dá slušně napakovat z jejich odměn za "umění".
    Hlavně se zastřešit nadužíváním výrazů jako humanismus, demokracie, inteligence, šlechetnost. Je pak jedno, že v praxi se dávno jedná o selektivní primitivismus, oligokracii, hluboký duševní a morální úpadek. Dnes je důležité simulakrum, ne obsah. Média pro stádo lehce vytvoří z vola genia a z genia vola. K tomu stačí polechtat na ješitnosti ty, kteří se považují za elitu a je hotovo. Hned je na světě podobný nesmysl, jako výše uvedený článek i s pochvalnými recenzemi.
    Splněny jsou navíc hned dva účely. Napadení nepohodlného prezidenta a odvedení pozornosti veřejnosti od závažných problémů. Kdo by se zabýval tím, že si s důchodci někdo zase vytřel zadek, když vlají rudé trenky nad Hradem? To je je přece lepší téma k diskusi! Co je nám do důchodců, když se můžeme vysmívat Zemanovi?
    JP
    September 23, 2015 v 11.44
    Zajímavé je, že třeba v takovém Německu je prakticky nepředstavitelné, aby se tam udál takový počin, jaký teď s prezidentskou standartou učinila skupina Ztohoven.

    Jsou možné v zásadě tři vysvětlení:

    a) v Německu nejsou žádní recesté;

    b) ochranka německého prezidenta koná svou službu daleko důsledněji nežli ta česká;

    c) německý prezident požívá u svého lidu natolik vysoké autority, že by prostě nikomu nepřišlo na mysl ho takovýmto způsobem zesměšňovat.
    PM
    September 23, 2015 v 12.16
    Červené bombarďáky nad sídlem králů a bombarďáky v Syrii
    Co kdybychom napomohli panu prezidentovi a nabídli řešení
    jak umožnit ufňukaným vyšegradským patriotům poznání, že mohou být také suverénní součástí jednoho projektu evropské civilizace,
    jak zdelegalizovat kšeftování se zbraněmi,
    jak prosadit a zaručit mír v Sýrii, Libyi, Kongu pomocí jednotek OSN.....v minulém století byla období, kdy se o něčem takovém vážně uvažovalo a říkávalo se: "jestliže to neuskutečníme tak jsme ztraceni a to zaslouženě".
    Zadrátovávání hradních střech by tak možná ustoupilo do pozadí....bych dodal.




    September 23, 2015 v 13.05
    Nese to dojímání migranty na povel /či za 30 stříbrných/ nejedno
    riziko. Pravda obvykle vyplave napovrch, jak olej nad vodu. Z otce utopeného dítěte se pak vyklube pašerák lidí a z "fotbalového trenéra", kterému při útěku před policii podrazila nohy kameramanka je vrah, který byl členem an-Nusry a utekl před spravedlností.
    Cejch lehce manipulovatelných hlupáků pak musí nést ti, kteří byli z mediální manipulace veřejně nadšeni. S tímto cejchem pak mohou těžko už někoho přesvědčovat o správnosti svého postoje. Vždyť kdoví komu zas naletěli?
    MP
    September 23, 2015 v 15.26
    Luďkovi Ševčíkovi
    Ach, ta statečná novinářka. To chce odvahu, postavit se takovému hrdlořezovi.
    Jen abych mohl tu statečnou dámu plně ocenit: Co se vyklubalo z té holky, do které kopala předtím? A co z toho děcka, co měl v náruči ten chlapík, kterému podrazila nohy, takže na něj spadl: rukojmí?
    September 23, 2015 v 16.02
    O tu kameramanku nejde.
    Jde o ty dojáky, kterými nás zahrnují media. A o ty dojaté aktivisty, kteří jim to sežerou i s navijákem. Jakou mohou pak mít váhu u většinové veřejnosti? Koho mohou přesvědčit, když se prezentují jako hejlové?
    A mimochodem. Ti migranti neuposlechli příkazu policie, což je minimálně přestupek. V kombinaci s neleálním překročením státní hranice pak trestný čin. V případě trestněprávní záležitosti má každý povinnost mimo jiné zabránit trestnému činu, pokud se děje.
    Tohle platí i v případě, že se to aktivistům nehodí do krámu.
    JN
    September 23, 2015 v 18.21
    Martinu Profantovi - Vaše reakce
    na zmíněné informace o otci utopeného dítěte a o členství onoho imigranta ve Frontě an-Nusra se mi zdá neadekvátní vzhledem k možné závažnosti těchto informací.
    MP
    September 23, 2015 v 20.23
    Jiřimu Nushartovi
    Opravdu? Tak to vidíte. A to jsem o žádném otci utopeného dítěte nic nepsal. Ještěže na mě někdo dohlédne, buhví o čem bych mohl nevhodně nepsat příště.

    Ta historka o příslušnosti toho muže z videa s maďarskou kameramankou k an-Nusře patří k neprověřitelnému mediálnímu smogu, ovšem mezi uprchlíky že Sýrie budou nejspíš nezanedbatelné množství těch, kteří bojovali na té či oné straně. To tak u uprchlíků z oblastí postižených občanskými válkami bývá.
    September 23, 2015 v 20.50
    Omyl.
    Tito migranti svym utekem dosvedcuji svoji mirnost. Tak tvrdi pan Pleva. Nicmene pokud jsou zjevne mezi migranty lide, kteri zabijeli a ted prchaji pred spravedlnosti, nemeli bychom to bagatelizovat.
    PM
    September 23, 2015 v 21.06
    Pane Ševčíku,
    vaše nedůvěra v ochranu poctivého občana policejními a justičními orgány před hrdlořezy nabývá mimořádných rozměrů.
    Mohu vás ubezpečit, že jsem připraven kdykoliv v případě ohrožení nabídnout vám a vašemu okolí útulek.
    Jen aby nebylo pozdě.....bych dodal.
    JN
    September 23, 2015 v 21.13
    Martinu Profantovi
    Vaše reakce na informace zmíněné panem Ševčíkem spočívala v tom, že o otci utopeného dítěte jste nic nepsal ačkoliv jste psát mohl a o onom imigrantovi, který prý měl být údajně členem Fronty an-Nusra, jste toho také mnoho nenapsal (ironicky "hrdlořez", "chlapík, kterému podrazila nohy"). Psal jste hlavně o té maďarské kameramance, o jejím hloupém počínání, o holce, do které kopala, o děcku, co měl v náručí ten chlapík.
    ??
    September 23, 2015 v 22.15
    Nechte na hlave p. Petrasek.
    Ta nemecka policistka , co ji ubodal islamsky fanatik mela chranit obcany. No neuchranila ani sebe. Takze nesmejte se p. Sevcikovi.... bych dodal.
    September 24, 2015 v 6.32
    Pane Petrasku,
    vychazim z osobnich zkusenosti. Me staci videt, jak je nase policie bezzuba, kdyz ma resit trestnou a prestupkovou cinnost k nam navezenych neprizpusobivych. Situace je takova, ze kdyz jsme obcanum sdelili, ze obec nema prostredky na obecniho policajta, tak nam navrhli vytvoreni domobrany. Pry se radi zapoji. Nedivim se jim. Ted se budou po Evrope potulovat dalsi lide, o nichz nikdo nevi, jakou maji minulost a jake maji umysly. K ukrajinskym, ruskym, kosovskym a jinym maffim pribudou zrejme dalsi. Navic migranti uz pri prichodu prokazuji absolutni neuctu k evropskym zakonum. V pripade, ze jsou s nimi konfrontovani, snazi se je nasilne prekonat. To neni zacatek, ktery by vestil moc dobreho. Prichazi jina civilizace, ktera ma nesplnitelna ocekavani a chce si je zde vynutit. Jen blazen by mohl ocekavat, ze vse ted bude v pohode. Problemy proste prirozene narostou. S tim musime pocitat a nemeli bychom to bagatelizovat.
    MP
    September 24, 2015 v 9.27
    Jiřímu Nushartovi
    Ano, psal jsem o tom , co jsem viděl a co lze alespoň do jisté míry prověřit. O holce, vyděšené a zblblé natolik, že považuje za normální podrazit nohy bežícímu muži s dítětem v náručí -- jinými slovy, vážně ohrozit to dítě.
    Nevím o žádném přesvědčivém dokladu, že by ten muž byl člen té či oné frakce bojující v Sýrii a nevím, že by to byl uprchlík z kriminálních důvodů -- nevím v tomto případě znamená, neznám spolehlivý zdroj, který by to uváděl jako vážné podezření.

    A ano, nepsal jsem o "otci utopeného". Promiňte, zjevně kulturní konflikt, považuji za důležité, že utopila spousta lidí, včetně dětí, nikoli podvod nějakého zoufalého darebáka.

    A bez ironie. Příchod statisíců lidí z oblastí válečných konfliktů představuje vždy bezpečností riziko. Ale lidí jako je ta maďarská kameramanka a Luděk Ševčík se prostě bojím víc: Lidí, kteří se domnívají, že zůstávají slušnými lidmi, když kopou do druhých lidí a zachází s nimi jako s dobytkem -- ta Maďarka doslova, pan Ševčík metaforicky -- stačí, když je k dispozici dostatečně silné rozdělení na "my" a "oni".

    Poprvé jsem se s tím setkal u dvou vyholenců, kteří v někdy v polovině devadesátých let sebrali u brněnského nádraží dítě z kočárku a házeli si s ním přes hlavu matky, kterou potom párkrát kopli -- docela upřimně vysvětlovali, že dítěti by neublížili, ale že to byla cikánka. Asi dva roky později hodili jiní slušní lidé děvče do rozvodněné Jizery, zase -- k ženám se muž chová jako džentlmen, ale ona kradla a byla cikánka.Pan Ševčík by také nepomlouval, ale řeč není o skutečných lidech, ale o uprchlících -- nejen že nejsou "naši", ale navíc se nemůžou bránit, tak je to v pořádku, když si kopne a pomluví.
    JN
    September 24, 2015 v 10.18
    Martinu Profantovi
    Ano, souhlasím s Vámi, souhlasím téměř se vším, co jste napsal. Přesto si dovolím podotknout, že "podvod nějakého zoufalého darebáka" považovala za důležitý celá Evropa, když ještě nevěděla, že to byl podvod. Nyní už ho za důležitý nepovažujete ani Vy. Co je v tom za kulturní konflikt? Tím, "že se utopila spousta spousta lidí, včetně dětí" přece nejprve argumentovali právě ti odpůrci zveličování mediálního významu té fotografie, tedy lidé jako pan Ševčík.
    September 24, 2015 v 10.19
    Není kopání do lidí, když upozorním ty, kteří zde líčí migranty
    málem jako anděly sestoupivši na zem, že lidé jsou prostě jen lidmi. Média vyrábějí příběhy, jimiž se pak zde aktivisté okamžitě nadchnou a přitom pravda je jinde. Aktivisté pak vypadají jako naivní oslové.
    Nemám velký strach z kameramanky, která podráží nohy před policií prchajícím migrantům, jakkoliv z ní media vyrobí nácka, jakkoliv náckem možná je. Nácky si zatím jaktakž dokážeme zkrotit. Větší obavy mám z bezbřehého vítání migrantů, o nichž nevíme nic. Jen tak letmo se pak dozvíme, že "Devětatřicetiletý Syřan Ahmad H., který byl minulý týden zadržen policií po násilnostech na maďarsko-srbské hranici, je spojen s muslimským fundamentalistickým hnutím Tablíghi Džamaát využívané teroristy." Extremismus je nebezpečný v každé formě. Proč si tedy máme toto nebezpečí navyšovat přijetím neprověřených migrantů?
    TT
    September 24, 2015 v 13.13
    Rudé trenky nad Zemanem a dalšími
    Skupina Ztohoven je pro mě partička yupíků, která má k miliardářům podstatně blíž než k denní realitě. Nicméně v duchu "smrti autora" (tedy vlastnímu životu díla bez ohledu na autora), beru ten trenýrkový nápad za dobrou akci.

    I tady v diskusi to jasně ukazuje na fašizaci české společnosti a odkrývá temné stránky českého nacionalismu. Nemyslel jsem si, že to někdy zažiji, ale je je lepší to vědět, než čekat, až si pro mě spravedliví obhájci přijdou, podrazí mi nohy, až před nimi budu utíkat s dítětem v náručí a pak nás oba hodí z Čechova mostu do Vltavy, aby nad fotografiemi našich těl vylovených pod Střekovem mohli plesat, jak se zbavili imigrantofilních aktivistů.

    Naštěstí se potkávám při našich veřejných akcích většinou s rozumnými lidmi. Pořád mám ještě naději, že u těch ostatních je to jen strach z hloupostí, kterými jsou masírováni. Jako naši předkové v době Hilsneriády.
    September 24, 2015 v 13.34
    Pane Tozicko,
    masirovanim hlouposti nejsou usetreni ani ti, kteri jsou dle Vas "rozumni lide". Nanestesti. U nekterych aktivistu se take tezko rozlisuje, zda jsou imigrantofilni, nebo penezofilni. V kazdem pripade jim pod vousy nejdou demokraticke principy, Nebot jinak smyslejici jsou pro ne hned zfasizovana ceska spolecnost s prvky temneho nacionalismu. Prima predpoklad pro zacatek dialogu.
    September 24, 2015 v 13.53
    Ondřej Neff napsal:
    „Prezidentská standarta je symbol státnosti, ať už na tom Hradě sedí kdokoli,“ píše Neff a připomíná, že Zeman, ať už s tím lidé souhlasí nebo ne, byl řádně zvolen v přímé volbě. A kritika by podle něj měla mít svoje hranice. „Taky se nepůjdu vymočit do Svatovítské katedrály, protože mi není Dominik Duka po chuti.“

    „Čin skupiny Sto hoven – a od tohoto dne jsou pro mne vskutku hovnaři, přestože dobře vím, že se jmenují Ztohoven – mě pobouřil a zásadně ho odsuzuji,“ píše rozhořčený Neff a dodává, ať si na Zemana nadává, kdo chce, jak chce, ale ať nesahá na „symboliku státu“.
    MP
    September 24, 2015 v 14.47
    Luďkovi Ševčíkovi
    Nevím, proč byste právě Vy měl mít strach z neonácků. Ale dobře, ještě jednou:
    Existuje muž, který utíkal přes hranici s dítětem v náručí a kterému mladá kameramanka podrazila nohy. Protože se na tu kameramanku snesl příval kritiky a byla tvrdě ostrakizovaná -- mimochodem, tady máme opravdu při práci děsivě blbé fungování medií, udělaly z ní zločince a ona byla spíš vyděšená a nepřipravená na situaci, než záměrně agresivní -- vyskytli se také její xenofóbní obhájci, kteří začali spekulovat o tom, co byl ten napadený muž zač. Bez věcných informací a se snahou odvrátit pozornost od té zmatené dívčiny k oběti její pitomosti. Ze spekulací se postupně vytvořilo "možná", pak "pravděpodobně", nasledovalo "jak píši seriózní noviny a nikdo nepopírá" a skončilo to u "určitě".
    A vy jste toho člověka, o kterém nic nevíte, označil rovnou jako "vraha". Když napíšu, že "Luděk Ševčík je nezodpovědný xenofóbní blb.", tak mi tu desítka lidí právem vyčte, že do Vás kopu a urážím Vás -- ale přestože bych psal vědomou nepravdu, trvalo by mi asi tak pět minut, než bych z citací Vašich příspěvků vytvořil "autentický" kompilát, který by mé nepravdivé tvrzení přesvědčivě dokládal. A Vy k tomu osočení z vraždy nemáte ani to. Tak jak tomu mám říkat jinak, než kopání do bezbranných?
    September 24, 2015 v 15.56
    V případu té kameramanky a toho "trenéra" se nám sešly
    prakticky všechny aspekty současného mediálního zmatení veřejnosti. Nejprve media vytvoří účelově dojemný příběh o chudákovi "trenérovi", do nějž kope MAĎARSKÁ kameramanka /zrovna v době největší kritiky maďarského přístupu k migrantům/. Pak je "trenér" slavnostně uveden až do Realu Madrid a fotí se s Ronaldem. Maďarští nácci na jedné straně a humanistická stará Evropa na straně druhé. Naši "aktivisté" jásají.
    Pak Angela zjistí, že udělala superhovadinu. Média dostanou možnost zveřejnit zřejmě skutečnou totožnost "trenera". Logicky, neboť je třeba zdůvodnit, proč se stáhly dechovky a museli místo nich nastoupit policisté. Humanistická stará Evropa tiše mizí, krytá mediální mlhou. Jeden příběh a je v něm vše.
    + Další komentáře