PEGIDA a temnota xenofobie

Jiří Dolejš

V Německu vzniklo xenofobní hnutí PEGIDA. Na demonstracích, které organizuje, se už týdny scházejí v různých městech tisíce protiimigračně naladěných Němců. Vlna xenofobie a nacionalismu není jen německý problém.

V reakci na imigrantský problém vzniklo v sousedním Německu xenofobní hnutí PEGIDA (Patriotische. Europäer gegen Islamisierung des Abendlandes). Hnutí má blízko k novému subjektu na německé scéně, protievropské AfD (Alternative für Deutschland), která má ve hnutí své zástupce — pozorovatele. Pod jeho vlajkou se už týdny scházejí v různých městech tisíce protiimigračně naladěných Němců. A pochopitelně přitahuje i otevřeně extrémně laděná uskupení jako např. fotbalové Hooligans.

Němečtí Zelení (Die Grüne) obvinili zejm. bavorskou CSU, že tomuto hnutí nepřímo pomáhá, podobně jako křesťanští konzervativci pomohli vytvořit prostor pro legální etablování AfD. CSU se chystá podpořit i požadavek na rychlý zpětný odsun uprchlíků. Angela Merkelová se ve svém novoročním projevu kriticky zmínila o PEGIDA, ale zároveň vyzvala k většímu pochopení pro požadavky tohoto hnutí. Obdobně se k problému staví FDP.

To SPD je přeci jen kritičtější. Gerhard Schröder obvinil PEGIDA, že rozdmýchává předsudky a intoleranci. A předsedkyně německé Levice (Die Linke) Katja Kipping vyzvala další parlamentní subjekty ke společné demonstraci proti rasismu a za otevřenou Evropu a Německo, jako hrázi proti současné vlně demonstrací organizovaných hnutím PEGIDA.

Pod vlajkou hnutí PEGIDA se už týdny scházejí v různých městech tisíce protiimigračně naladěných Němců. Caruso Pinguin, Flickr

5. ledna se v Drážďanech, městu ovládaném CDU, kde je silná i AfD, ale i otevřeně nacionalistická uskupení, sešlo na demonstraci PEGIDA na osmnáct tisíc účastníků. Situace je vážná a reagují na ni už i církve. A nejen němečtí evangelíci v nejvíce ohrožených spolkových zemích. V listopadu 2014 dokonce vyzval papež František v Cařihradu s pravoslavným patriarchou Bartolomějem k soužití s muslimy.

Většina lidí zjevně zatím neztrácí rozum. Slavná kolínská katedrála například nedávno zhasla své osvětlení jako výraz odporu vůči xenofobii akcí PEGIDA. Podobně drážďanská továrna na Volkswagen tak symbolicky vyjádřila, že kde kráčí PEGIDA, tam nastává temnota. Vznikla také petice „Für ein buntes Deutschland“ (Za pestré Německo), která sbírá podpisy proti antiislamistické politice PEGIDA a od konce minulého roku jich už získala více jak 300 tisíc.

Je dobrým signálem, že právě Německo, které zažilo hrůzy z éry nacionálního socialismu, je schopné aktivně reagovat. Novému premiérovi Durynska (Bodo Ramelow z Die Linke) ale hrozí soudní řízení v Sasku za účast na antinacistické akci v Drážďanech v roce 2010. Sám nabídl vzdát se poslanecké imunity a označil toto řízení za zastrašování kritiků narůstající xenofobie.

Vlna xenofobie a nacionalismu není samozřejmě jen německý problém. Jsou nejen kritizované kyjevské pochody ukrajinských nacionalistů, ale i ruské marše, které zase organizují ruští nacionalisté v den „národní jednoty“.

Podstatná je reakce společnosti. Ve Švédsku, kde je 16 % populace imigrantů, nosili místní občané po nedávném pumovém útoku na tamější mešity srdíčka a další vyjádření podpory práva na svobodné vyznávání víry. V České republice, kde je jen 3,9 % populace imigrantů (1,9 % s trvalým, 1,90 s dočasným pobytem a 0,2 % asylantů) a muslimové z nich tvoří jen nepatrnou část, by občanská společnost neměla být pasivní vůči nástupu tohoto druhu xenofobie.

Když se poslanec Okamura na svém FB profilu přihlásil k výzvě, aby lidé přestali kupovat kebab u muslimů, sklidil, myslím, dost logicky především posměch. Až příliš tento jeho výrok ale připomíná nápisy z hitlerovského Německa „Deutsche! Kauft nicht beim Jüden“.

Ve společnosti se takto postupně snižuje rezistence vůči neomaleně propagované xenofobii. A hnutí PEGIDA, úspěšné zejm. v sousedním Sasku, nabízí lákavě snadný obraz nepřítele a viníka všech strastí. Je proto na místě říci si, že nechceme, aby se tento způsob uvažování šířil i u nás.

Každá ideologie či náboženství jdou zneužít k agresi. Fundamentalisté z Islámského státu jsou navíc zjevně nástrojem ke geopolitickým hrátkám. Ale především sami muslimové jsou obranou proti zneužívání náboženského přesvědčení k podobným účelům. Klíčové je proto nepřistoupit na logiku kulturního konfliktu a odmítnout bigotní antiislamismus jako paušální a diskriminační vůči jednomu z hlavních světových náboženství. Abychom v boji s temnotou džihádistů sami neupadli do stejné temnoty.

    Diskuse
    January 8, 2015 v 9.24
    Dobře, ale co různé výklady o "zrnku pravdy", které na tomto šovinistickém populismu pravice nacházejí mnozí levičáci?
    January 8, 2015 v 12.29
    já v té xenofobii nějaké poznání nevidím
    metafoře o zrnku pravdy moc nerozumím - to že nějaká fobie odráží reálný problém nikdo nezpochybňuje ale kde je tady na xenofobní půdě nějaké to zrno světla pravdy, posun v poznání jak věci řešit ?
    Spíše bych řekl že se tu onou fobií zatmívá podstatný rys a to ten, že bez muslimů se těžko dá islámský fundamentalismus řešit a že nás to nezbavuje potřeby mezikulturního soužití ani humánní solidarity...
    Zní to trochu jako relativizace kritiky, její podstatou je ale právě ona xenofobie a konzervativní trvání na své kulturní výjimečnosti. I proto mne zaráží obrana, kterou vůči PEGIDA zaujala např. Lenka Procházková.
    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/lenka-prochazkova-byla-jsem-v-drazdanech-na-akci-pegida/
    January 8, 2015 v 15.53
    Tohle mnichovské "zrnko pravdy" sice není levičácké, ale je také pěkně vypečené. Já bych se nebál jít dále do minulosti. Sasíci mají Pegidu a my zase Okamuru s kebabem a prasátky - no, jsme národ švejků, ne?
    January 8, 2015 v 16.29
    Pane Kolaříku
    To jsou přeci strašná schémata, že Sasíci mají NDR v krvi a že Češi jsou Švejkové. Tím nic nevysvětlujete, jenom kreslíte karikatury založené na vlastních předsudcích.
    MP
    January 8, 2015 v 16.33
    Milanovi Znojovi
    Nemám rád facebook a hlásit se na něj kvůli tomu nebudu, ale lavinovitě se šířící fotografie jedlíků kebabu jako reakce na Okamuru jsou sice švejkovská reakce, ale v to nejlepším slova smyslu. Ostatně protestovat konzumací docela chutného jídla -- to bude po toaletním papíru potištěném slibem Františka Josefa I., kterak se dá korunovat českým králem, asi další z českých protestních inovací, nebo to už někde bylo?
    Horší je, že my nemáme jen Okamuru, ale také Zemana, jeho antiislámismus je mnohem nebezpečnější.
    January 8, 2015 v 17.13
    Martinu Profantovi
    Zeman? No, právě a nejenom. Jdu si dát raději kebab.
    January 8, 2015 v 18.14
    Pane Kolařík
    Doufám, že chutnalo. S tou Dolejšovou CDU v Drážďanech je to ovšem také vedle jako ta jedle.
    January 8, 2015 v 20.09
    P.Kolařík
    myslím že postoj mainstreamové CSU a CDU je naopak velmi důležitý. To že konzervativci a křesťané jsou na muslimy alergičtější než liberálové či levičáci je logické.
    Jde o to aby s použitím "zrnek pravdy" jako důležité strany neposouvali atmosféru směrem k větší a hlavně nerozlišující xenofobii. Že vládnou v hl. městě Saska jim to jen usnadní. Po útoku v Paříži to jistě není ani v jiných spolkových zemích nevýznamné. Je o nakažlivou záležitost.
    Saské podhoubí je možná vstřícnější, ale zelení to v Mnichově dělají zřejmě s ohledem na určitou vstřícnost CSU vůči PEGIDA a možným problémům v Bavorsku. Tomu asi víc porozumíte vy. Ale to že extrém ožije i jinde je více než pravděpodobné.
    MP
    January 8, 2015 v 20.34
    Jiřímu Dolejšovi
    Ano, důležitý je. A taky jasný, to jest vůči Pediga odmítavý. O tom, že v těch Drážďanech byla pro demonstranty Merklová nepřítel spíše č.1 než 2 ani nemluvě.
    PM
    January 8, 2015 v 20.44
    Pediga je nepřítelem tomu nacionálně orientované, komu bere hlasy u urny
    kdopak to asi bude.........otázal bych se
    PM
    January 8, 2015 v 20.55
    Pediga je volitelným hnutím a přítelem té části
    politického spektra, které se uchází o ještě výraznější nacionálně orientovanou politiku, než jakou nabízí CDU.
    Kterápak partaj se jí musí asipak obávat .........otázal bych se.
    PM
    January 9, 2015 v 12.07
    Ano pane Kolaříku jde o to vyhodit Pedigu,
    která tyje z chyb napáchaných na generaci neschopné obstát v drsném větru postsociálního kapitalismu.
    JP
    January 9, 2015 v 14.21
    Několik poznámek k věci
    Musím konstatovat, že v daném případě měl pak Kolařík naprostou pravdu se svým poukazem, že xenofobie všeobecně je ve (sjednoceném) Německu daleko intenzivnější v zemích bývalé NDR. Právě tam, kde je podíl nejen neněmeckého obyvatelstva, ale speciálně muslimů minimální, právě tam je rozšířen největší odpor vůči nim. Je dosti obtížné soudit, jestli je to opravdu jenom důsledek dřívějšího politického zřízení, jako jakási negativní reakce na shora nařizovaný "proletářský internacionalismus", nebo jestli je to právě tím, že cizince natolik fundamentalisticky odmítá právě jenom ten, kdo je osobně nezná. Anebo je to jenom rozdíl v mentalitě "Prušáků", oproti ostatní německé populaci.

    Nicméně, nedá se nic dělat, to určité "zrnko pravdy" (nemohu teď opravdu rozhodnout jestli z pravicového či z levicového hlediska) v těch protestech hnutí Pegida opravdu je: podíl cizinců na celkové německé populaci roste strmou křivkou, a tak se opravdu není dost dobře možno divit tomu, že mnozí Němci pociťují oprávněné obavy o svou národní identitu.

    V německé společnosti v tomto ohledu objektivně existují nemalé problémy, které byly "vysokou politikou" dlouho ignorovány; a tak není divu, že se těchto témat nakonec zmocní populisté a demagogové.

    Jako například Lenka Procházková, jejíž "reportáž" se vyznačovala až krajním šovinismem, kterým by se v každém případě v Německu automaticky zařadila na krajně pravý sektor politického spektra.
    DK
    January 9, 2015 v 14.33
    mírná pochybnost nad tezí pana Dolejše
    Nejsem si jistá, do jaké míry skutečně jednoduše platí teze pana Dolejše, že je logické, že "konzervativci a křesťané jsou na muslimy alergičtější než liberálové či levičáci". Vždyť pravověrnou cestou katolictví je dneska mezináboženský dialog a úcta k jinověrcům. Halíkovský důraz, že křesťané mohou sekulárnímu okolí prostředkovat větší pochopení pro islám znám od religionisty Pavla Hoška z prostředí více méně konzervativní Církve bratrské. A sama taky skutečně považuji pro porozumění islámu za výhodu být praktikujícím údem náboženství, které je s islámem příbuzné.
    A ještě jedna osobní zkušenost z před deseti let, z kurzu němčiny pro rozmanité cizince v Mainzu. Mezi účastníky jedna asi britská muslimka nosící šátek. Lektor byl více méně kozervativní/evangelikální baptista. Zapamatovala jsem si jeho tezi, že si víc rozumí s muslimskými sousedy než se sekulárními spoluobčany. A taky neskutečnou úctu a takt, s níž naší muslimskou kolegyni nechal se vzdálit k modlitbě, když nás na závěr kurzu pozval k sobě domů. (Samozřejmě vím i o vyloženě islamofóbních křesťanech.)
    Naopak "alergie" některých českých reprezentantů levice na islám je dostatečně známa. Napadá mě momentálně i Thilo Sarrazin z SPD. Liberálové mají sdostatek důvodů k ostré kritice islámu. Atd.
    Takže bych to spíš viděla tak, že se "alergici" najdou tam i tam. A reálné rozložení sil.. kdo ví.
    MP
    January 9, 2015 v 16.50
    Dagmar Kubičkové
    On pan Dolejš jde prostě podle hodně zastaralé mapy.

    Ad nové a staré země SRN:
    Nemyslím, že bychom museli chodit hluboko do historie: k povinnému proletářskému internacionalismu, k prušáctví anebo k pogermánštění saských Slovanů (kdysi oblíbené zdůvodnění údajně nesnesitelné ho saského charakteru). Ze země utekla po sjednocení velká část inteligence, ono to nebylo nic moc, být ossis, a schopných lidí, přibylo naopak nezanedbatelné množství kariéristů ze západu s jasným programem, jak zemi "modernizován". Už je to myslím pryč, ale jizvy zůstaly. Nejdříve neonacistů, dnes se přelévají k Pegidě. Osmnáct tisíc není málo, ale taky to není nijak zdrcující.
    January 9, 2015 v 17.10
    Více než Martinovi ossis mi vadí alergici pí Kubičkové
    Zrnko k zrnku a je vymalováno i na levici. Jak říká Josef Poláček: „Podíl cizinců na celkové německé populaci roste strmou křivkou, a tak se opravdu není dost dobře možno divit tomu, že mnozí Němci pociťují oprávněné obavy o svou národní identitu.“ Máme zde: a) strmou křivku nárůstu cizinců (kde ji Josef Poláček našel?), b) oprávněné obavy našinců o národní identitu a c) nezájem „vysoké politiky“. ERGO chceme novou politiku (zřejmě lidovou), která vezme obranu naší národní identity před cizáky vážně a obrátí trend křivky - místo nárůstu zajistí odchod. A to říká člověk, který zde rozšafně lamentoval nad roztříštěností levice a sepisoval její čtyři artikuly. Toto je artikul pátý a řekl bych, že smrtelný.
    January 9, 2015 v 19.34
    důvěra v CDU poněkud předčasná
    Já vnímám že CDU kolem PEGIDA taktizuje (i v novoročním projevu Merkelové). Kulturní konzervativismus je myslím v tomto proudu ale dost autentický (CSU ještě více). Zdaleka nejde jenom o nacionálního ale také o konzervativního voliče.
    A přál bych paní Kubíčkové aby měla pravdu s mapou pravověrného křesťanství, ale CDU je především konzervativní mocenské uskupení (on i katolický klérus dobře vnímá jiné náboženství jako konkurence i když snad kruciáty už nechystá).
    A určitě CDU nechce dopadnout jak Hollande kterého válcuje Le Penová. On totiž i xenofobní magor je volič a když jeho počet roste... ale i konzervativní levice může mít ten problém (dodávám pro úplnost).
    MP
    January 9, 2015 v 20.59
    Milanovi Znojovi
    Na bať, autentická lidová politika, völkische Politik, po česku nacismus. S levicí to má společné jediné, pokud se od toho nedokáže včas distancovat a respektuje takříkajíc na svůj účet žvásty o zrnku pravdy, pak se jedná o selhání levice.
    JP
    January 10, 2015 v 12.42
    Vážený pane Znoji, zdá se mi, že došlo k určitému nedorozumění.

    Pokud jsem hovořil o "strmě stoupající křivce" podílu cizinců na celkové populaci, měl jsem tím na mysli stav ze současného Německa. Podle posledních údajů tento podíl cizinců obnáší v současné době už celých patnáct procent - to znamená, že každý šestý obyvatel Německa je svým původem cizinec. (A ve Švýcarsku je tento podíl ještě vyšší, nemýlím-li se, jedná se už o celých dvacet procent!) A tendence je - v obou případech - skutečně dále velmi znatelně stoupající. To je prostě statistický a sociologický fakt, zcela bez ohledu na jakoukoli ideologii.

    Za tohoto stavu - opakuji ještě znovu mou tézi - je opravdu sotva možné se příliš podivovat nad tím, že č á s t i původní domácí populace se obávají ztráty své národní identity.

    Nutno podotknout, že se naprosto nejedná o populaci celou; a stejně tak jako Pegida má jmenovitě v Německu nemálo příznivců, stejně tak má velmi mnoho odpůrců - tedy těch, kteří zastávají principy liberalismu a tolerance vůči všem příchozím, bez ohledu na původ, barvu pleti a vyznání.

    K tomu nedorozumění došlo zřejmě v tom ohledu, že jste se mé poznámky podle všeho vyložil tak, že bych tím "ohrožením národní identity" měl na mysli také poměry české. Dovoluji si ocitovat sám sebe, z diskuse pod příslušným textem Saši Uhlové, kde jsem sám zmínil, že "působí přímo groteskně antiislamismus český, když v celém českém státě žije všeho všudy několik tisíc, nebo dokonce jenom několik stovek aktivních muslimů".

    Pokud se mého vlastního názoru na otázku přistěhovalectví týče (doposud jsem víceméně jenom uváděl holá fakta), pak ten je v podstatě takový: každé moderní společnosti udělá jenom dobře, když do sebe přijme určité množství cizokrajných kultur - a tedy i jejich nositelů. Je to v každém případě dobrý recept proti nebezpečí maloměšťáckého, zápecnického šovinismu; a za druhé je to nevyhnutelný krok při budování příští, globální planetární civilizace a populace.

    Na straně druhé ale opravdu není radno v tomto přijímání a přejímání cizích elementů ztrácet smysl pro míru; pro to, co je z hlediska národně většinové populace ještě přijatelné a snesitelné, nežli aby cítila ohroženu právě tu svou vlastní identitu.

    I pro onu budoucí celoplanetární civilizaci to bude asi jedna ze základních výzev - jak vytvořit a udržet pocit všeobjímající sounáležitosti celé planetární populace, aby se zároveň předešlo tomu, že se zcela "zglajchšaltují" do jednolité beztvaré masy všechny dosavadní kulturní a tradiční rozdíly a specifika.

    -----------------------------------------------------------

    Co se těch "Čtyř artikulů" a mých následných textů týče: skutečně jsem to naprosto nebyl já, kdo by požadoval nějakou "jednotu levice" za každou cenu. V tomto ohledu byste se musel obrátit spíše na pana Ševčíka. Přesně naopak, zcela jednoznačně jsem vyslovil postulát, že nikdy nemůže dojít ke smíření té části levice, pro kterou je levicovost jenom specifickou cestou k humanismu, a mezi těmi, pro které je levicovost samoúčelem, v jehož jménu a zájmu je přípustné kdykoli házet přes palubu principy humanity a elementárního smyslu pro právo a spravedlnost.
    VK
    January 10, 2015 v 12.50
    Hmmmm, když vás před lety v Německu přijímali, byl jste v rámci toho počtu, který je jen dobře - nebo jste byl už přes míru, abyste Němcům nenarušoval jejich identitu?
    JP
    January 10, 2015 v 13.51
    Pane Klusáčku, nalézání té pravé míry mezi tím, co je "příliš mnoho", a mezi tím, co je "příliš málo" je věcí velice obtížnou, jak věděl svého času už Aristoteles. Tento správný poměr je nutno nacházet vždy znovu a znovu, se vším citem a se vší odpovědností; v každém případě k tomu sotva budou nápomocny laciné bonmoty.
    VK
    January 10, 2015 v 14.52
    Chytrému napověz...

    ...člověk, který kdysi byl s povděkem nalezl přijetí v cizí zemi, má poslední co si brát do nevymáchaných úst, kolik že má ta země přijímat cizinců, aby to náhodou nebylo přes míru.
    MP
    January 10, 2015 v 15.47
    Josefovi Poláčkovi
    Mohl byste trochu popsat, co to má být, ta vlastní identita, kterou ohrožuje přijímání cizinců? V Německu?
    January 10, 2015 v 18.30
    identita geentická ?
    Stran té identity : trochu mne vyděsil náš úhlavní ústavní činitel (prezident Zeman) když v rozhovoru pro Deník naznačil že budou deportování nepřizpůsobiví a že vlastně lidé jsou vázání na místo geneticky.
    http://www.denik.cz/z_domova/milos-zeman-kdyz-se-neumite-adaptovat-vratte-se-domu-20150110.html
    To jako když třeba nemám ČR nikde ve svém genomu, tak budu deportovaný taky neb moje identita je taky nepřizpůsobivá ? Divná doba která plodí takové příšery z nerozumu.
    JP
    January 10, 2015 v 19.00
    Pane Profante (a Klusáčku): zkuste si představit, co by to asi udělalo s Německem, kdyby ne patnáct, ale dejme tomu osmdesát procent jeho obyvatelstva tvořili Turci, Srbové, Poláci, imigranti z Asie a Afriky. Bylo by to skutečně ještě Německo?

    Při současném demografickém vývoji takovýto stav skutečně nelze vyloučit.
    ??
    January 10, 2015 v 20.41
    Pisnicka pekna, ale noty nepasuji.
    ROGIDA, HAGIDA, BärGIDA, LEGIDA, KöGIDA, KAGIDA, SÜGIDA, WüGIDA, PEGIDA-Stuttgart a konecne pro dobreho katolika z Mnichova- BAGIDA. V kazde spolkove zemi ma hnuti Pegida sve privrzence.
    Ze si tady hezky notujete pospolu, o tom jak ti vychodnari nikdy muslima nevideli a cele to je pozustatek komunismu na vychode je sice hezke, ale neni to pravdive. Bohuzel.
    VK
    January 10, 2015 v 22.34
    Ale tak, bavorská CSU taková není. Ta přece žádný problém s cizinci nemá. Ta po nich chce jen mýto.
    + Další komentáře