Tibet, Tchaj-wan, čínští disidenti... Stojí to za to?

Petr Jedlička

Slova užitá Milošem Zemanem v čerstvě přeloženém rozhovoru pro čínskou televizi a fakt, že ho na cestě doprovázeli nejviditelněji zástupci oligarchů, vrhají na novou politiku lidských práv poněkud temnější světlo.

Nebojte se, bude to krátké. Dost bylo v tomto týdnu Miloše Zemana. Nicméně... chápu argumentaci Lubomíra ZaorálkaPetra Druláka, že politika prosazování lidských práv ve vztahu k Číně v pojetí, jak ji praktikovaly minulé vlády — tedy distanc od režimu, co nejméně mimoobchodních styků a občas i oficiální kritika, třebaže ne čínským pohlavárům přímo do očí —, k ničemu nevedla; že je pro budoucnost demokracie v Číně lepší spolupracovat, zahájit výměny, otevřít studentům české školy, atd.

Chápu i to, že je do značné míry žádoucí, když zahraniční politika pomáhá domácím firmám.

Ale pokud si člověk uvědomí, že v Zemanově doprovodu při cestě do  Číny vynikali zástupci oligarchů, a pak se začte do překladu rozhovoru, který M. Zeman poskytl čínské televizi CCTV — to je takové poklonkování skutečně nutné? Úžasně jste pokročili a nebojte se, už vám do ničeho mluvit nebudeme; vy jste zkušení a my mladí, vy jste velicí a my malí, teď si k vám budeme jezdit už jen pro inspiraci... uf.

Vím, že česká diplomacie Tibet ani Tchaj-wan nikdy neuznávala a že Karel Schwarzenberg jezdíval zase ujišťovat o přátelství saúdské monarchy, jak o tom psal třeba tady Vojtěch Srnka. A vím také, že v 90. letech se nejen letadlem velkopodnikatelů vracel, ale celé cesty na jejich útraty podnikal Václav Klaus v doprovodu Karla Dyby, což zase tuhle připomněl Václav Žák.

Ale takovéto podkuřování... to snad ani Václav Havel nezašel ve Washingtonu ve své nejslabší době tak hluboko.

Panda velká v přirozeném prostředí. Foto Anita Ritenourová, flickr.com

Chápu, že se při budování dobrých vztahů zachovává dekorum, v rámci něhož se některé věci nezdůrazňují. A jsem ochoten připustit, že minulá politika lidských práv byla na západní oko slepá a lidským právům v Číně stejně neprospěla, tedy dokud mne někdo nepřesvědčí o opaku.

Ale bývávalo tu ono nesporné, i když jen tiché či polohlasné vyjádření solidarity. Tibetským vyhnancům, tchajwanskému demokratickému hnutí, disidentům ve vlastní Číně... ono „s Pekingem jednáme, ale nehrbíme se, netváříme se, že je všechno v pořádku, protože není“.

Toto je nyní zřejmě pryč.

Více zeširoka o tom psal již Filip Outrata. Za mě tak na závěr jenom otázku: Bude to stát skutečně za to? A pokud ano, vskutku i v něčem jiném než v penězích pro PPF a J&T?

    Diskuse
    November 3, 2014 v 15.22
    Doplnění
    PPF je mimochodem nejen registrovaná v Nizozemsku, ale navíc ulívá daně na Kypr. V Číně chce podnikat v oblasti poskytování spotřebních úvěrů, což do ČR nepřinese jedniné pracovní místo... přesto byl Petr Kellner s Milošem Zemanem přímo i na audienci u čínského prezidenta.
    PL
    November 3, 2014 v 20.48
    Vliv diplomacie je z principu veřejnosti velmi málo znám, proto je jeho povšechné hodnocení prakticky jen spekulací. Nevíme, čemu jednotliví diplomaté (za)bránili, čemu pomohli. Podobně jsme spíše nevěděli, že MZ - aspoň podle svých věrohodně nesprostých slov - o lidských právech s číňany hovořil (prý se ptal, pokud jsem správně pochytil z rozhovoru, který si znovu opravdu pouštět nebudu!) a tak si budeme časem moci vyhodnotit se stejnou věrohodností, jaký vliv ty jeho otázky měly..
    November 3, 2014 v 23.03
    Gustáv Husák hadra
    Ten rozhovor je opravdu síla. Gustáv Husák v sovětské televizi v době normalizace. Myslím, že MZ chce trhnout Václava Klause s jeho poklonkováním Moskvě. Václav Havel se takto servilně vůči USA nikdy nechoval, i když hodně vycházel vstříc americké zahraniční politice. Krteček jako hlavní téma - to je dosti infantilní - to asi Kellner nasypal hodně peněz do volební kampaně MZ. No, asi musel říkat všechny ty sprosťárny, abychom zapomněli na jeho "činskou politiku" a kádrování ruských disidentů.
    November 4, 2014 v 22.10
    Já jsem ještě zvědav, jestli a kterého politického vězně se teda zastane, jak v tom rozhlasovém pořadu -- který bohužel prosvištěl až po napsání tohoto textu -- sliboval.