Chládkův nevydařený tah Klausem

Filip Outrata

Nápad jmenovat exprezidenta Václava Klause do čela Národní rady pro vzdělávání či jejího přípravného výboru je zásadním selháním ministra Marcela Chládka a je důkazem jeho nezpůsobilosti zastávat svůj úřad.

Ministr školství za ČSSD Marcel Chládek vyvolal svým nápadem jmenovat do čela Národní rady pro vzdělávání exprezidenta Václava Klause pochybnosti o tom, zda je způsobilý vést ministerstvo školství. Jeho krok se dá jen těžko vysvětlit. Jistá se zdá být jen jedna věc: Člověk, který zcela postrádá smysl pro souvislosti, ať již odborné či politické, jednoduše v čele rezortu školství nemá co dělat.

A nic na tom nemění ani to, že během několika hodin pod tlakem bouřlivých reakcí v médiích ministr Chládek původní informace upřesnil v tom smyslu, že Václav Klaus má být pouze předsedou přípravného výboru, který má o budoucí podobě tohoto poradního orgánu jednat.

To je totiž vlastně ještě horší. Právě přípravná fáze, během níž se rozhodne, jaká bude podoba vzdělávací rady, jaké bude zastoupení akademiků, lidí z hospodářské sféry a dalších oborů, je totiž tou skutečně klíčovou. Právě v této fázi by rozhodně neměl stát v čele bývalý politik s kontroverzní minulostí, ale respektovaný odborník, který se — na rozdíl od Václava Klause staršího — oblasti vzdělávání dlouhodobě věnuje.

Václav Klaus se opět vrací do veřejné sféry. Foto Mikuláš Křepelka, Mediafax

Asi nejvíce šokující je ale skutečnost, že si Marcel Chládek, ministr nominovaný sociální demokracií, neuvědomuje politické důsledky svého rozhodnutí. Tímto se Václav Klaus, postava sporná z mnoha hledisek, opět vrací do veřejné sféry, ve funkci sice bez výkonné pravomoci, ale s o to větší symbolickou vahou. Jako by právě on měl být tím, kdo (pochybnou) autoritou své osoby zaštítí a posvětí novou podobu vzdělávání.

Vrací se díky sociální demokracii. Jak jinak to mohou chápat členové, příznivci a voliči ČSSD, než jako podraz nejhrubšího kalibru: strana, která z tepání Klausovy amnestie učinila jednu ze svých hlavních zbraní, teď jejímu tvůrci poskytuje hezkou a důstojnou trafiku. Pokud si toto ministr Chládek neuvědomuje, pak nemá co dělat nejen na ministerstvu, ale v politice vůbec.

Premiér Sobotka by měl nyní zvážit, zda by nebylo moudré nahradit Marcela Chládka postavou, která bude reprezentativnější a způsobilejší závažnou funkci ministra školství vykonávat. Vhodní kandidáti se dají najít. Jedním z nich by mohl být psycholog Stanislav Štech, do února tohoto roku prorektor Univerzity Karlovy pro rozvoj a stávající člen premiérova týmu poradců.

Profesor Štech se dlouhodobě zabývá tematikou vysokého školství a má bohaté mezinárodní zkušenosti. Mimo to by sotva jmenoval do čela svého poradního orgánu Václava Klause; za dob ministrování Klausova „nejlepšího ministra školství všech dob“ Josefa Dobeše byl tvrdým kritikem Dobešových plánů na reformu (rozuměj: privatizaci) veřejného školství. Marcel Chládek, tehdejší stínový ministr ČSSD pro školství, se zřejmě v té době zajímal o jiné otázky.

    Diskuse
    JV
    October 25, 2014 v 10.30
    ČSSD sama sebe znemožňující
    Sledujeme-li dlouhodobě působení ČSSD v politice, nemůže nám ujít jedna její zcela mimořádná „schopnost“, jíž se liší od stran jiných: znemožňování sebe sama. Tuto svojí nevšední kvalifikaci pravidelně osvědčí ve chvílích, kdy se jí daří a voliči jsou na její straně.

    Před dvěma týdny to byli naprosto nemožní kandidáti do komunálních voleb, kteří kandidovali ve velkých městech, předtím rozklepaná kolena z opozice ve věci služebního zákona, předtím zase premiérova pochvala vstupu Amazonu na domácí trh, atd., atp.

    Vnitrostranické poměry, jak je pan Outrata vylíčil na základě zkušeností na Praze 4 v jeho výborném předchozím článku, přesně vypovídají o zdrojích vlastního znemožňování ČSSD.

    To všechno, jak už vícekrát řečeno, zavání hodně reálným nebezpečím, že ČSSD bude následovat ODS na její cestě do nicoty. Když se ministr za ČSSD neobejde ve svém resortu bez Václava Klause, vypadá to, že každé varování je marné.

    Jiří Vyleťal
    October 25, 2014 v 12.37
    průhledná strategie
    Pozice Marcela Chládka oslabila výsledkem senátních voleb, tak ji chce posílit Klausem, tedy veřejným přihlášením se k Zemanovu týmu. Každopádně je to špatná zpráva pro naše školství, především pro univerzity. Navázání na Dobešovu linii už bylo zmíněno. Posilování zemanovců v soc.dem. není dlouhodobě nic dobrého.
    ??
    October 25, 2014 v 12.55
    Proc si vsimat jen Klause p. Outrata ?
    Co se treba podivat na dalsi "spolupachatele" v pripravnem vyboru ? Jan Mühlfeit byvaly prislusnik STB (dnes Microsoft), jiste ma nasim mladym co nabidnout ze svych bohatych zkusenosti. A Vladimir Dlouhy, neni to byvaly komunista, ktery se stal zcela bez skrupuli "slouhou nadnarodniho financniho kapitalu" ano Goldman Sachs vzpominate ? Co tyhle dva vytecniky spojuje ? Zajiste vysoka inteligence, kterou prevysuje pouze velikost jejich ega a naprosta absence jakekoliv moralky a socialniho citeni. Tyto vlastnosti je zaroven spojuji s Vaclavem Klausem. Otazka je, co je spojuje s ministem Chladkem. Pokud vyloucime vysokou inteligenci , zbyva pouze ego, absence moralky a absence socialniho citeni. Toto nejsou dobre predpoklady pro funkci ministra jakekoliv strany, pro socialne demokratickeho ministra jsou vsak neprijatelne. Uprimne receno, po teto akci jsem si uvedomil, ze jaksi ztracim motivaci pro dalsi podporu soc.dem. Samozrejme ani Sobotka ani CSSD ztratu moji podpory nezaregistruji. Ani tech par hlasu, ktere jsem jim snad pomohl sehnat jim chybet nebude. Jenze reky vznikji z praminku. Az zaregistruji tam vysoko na Olympu, ze jim odteka cela reka hlasu, muze byt pro CSSD pozde. Mozna to je ale nutne pro nastartovani sebereflexe. Samozrejme to muze pokracovat dlouhodobym zahnivanim v parlamentnim hnojisti, jako v pripade pohrobku komunisticke strany. Nadeji je, ze dobre brambory potrebuji kvalitni hnuj.
    FO
    October 25, 2014 v 13.35
    Vážený pane Kuchejdo,
    máte pravdu, nejde jen o osobu Klause, ale o celkové obsazení rady, a zdá se, že je jasné zadání, aby v ní měli hlavní slovo zástupci byznysu a měli příležitost formovat podobu vzdělávání ke svému obrazu. Měl jsem to v článku také zmínit. Jinak s Vámi bohužel musím souhlasit, ČSSD se ubírá cestou do propasti a zdá se, že to její vedení není schopno vůbec reflektovat. K vašemu závěru - mlže se také stát, že bude kvalitní hnůj, ale bez brambor...
    PM
    October 25, 2014 v 13.45
    Kvalitní hnůj nebude
    bez kvalitních nekontaminovaných exkrementů......bych dodal.
    PL
    October 25, 2014 v 17.24
    ČSSD má namířeno do opozice
    To mimoděk prozradil už i předseda strany Sobotka, když se chválil, jak projednali služební zákon s opozicí, aby ho příští vláda neměnila. Zdá se tedy, že rozhodně nepředpokládal ani výpadek ODS a TOP09 z příští sněmovny, ale celkem předpokládal odchod ČSSD z vládních pozic v příštím období, asi už věděl proč. Faktor Zeman "fungíruje".
    MP
    October 26, 2014 v 9.13
    Přátelé,
    nezatracujme pro jednu chybu, byť jistě ne nevýznamnou. Chládek si šanci ještě zaslouží...

    P. Vyleťale, nějak vám nerozumím. Měl byste si vybrat, jestli chcete být (ideově) sociálním demokratem, nebo katolickým konzervativcem. Obojí dohromady dost dobře nejde.
    ??
    October 26, 2014 v 11.39
    Poklona p. Outrata.
    Byl jsem pysny na to , ze jsem na techto strankach spickovy pesimista, ale ten "hnuj bez brambor". Jste lepsi.-:)

    Pane Pleva to neni chyba, podivejte se na socialni a zahranicni politiku CSSD. To ze ta strana nema smer a cil, neni nakonec v Evrope nic zvlastniho. Podivejte se na nemeckou soc.dem. Proste ocitame se v krizi nejen hospodarske a soc. dem. strany nemaji reseni. Vsichni krome bezskrupuloznich jedincu vlevo i vpravo cekame na zazrak. Neprijde. Co prijde vedi jen majitele kristalovych kouli. Chladek na bilem koni to nebude.
    FO
    October 26, 2014 v 11.57
    Martinu Plevovi
    Jistě, Chládek může ještě dostat šanci, nejde o to "setnout mu hlavu" kvůli jedné hodně vážné chybě. Ale přesto si myslím, že si školství zaslouží reprezentativnějšího ministra.
    FO
    October 26, 2014 v 12.02
    Panu Kuchejdovi
    Já nejsem žádný velký pesimista, nebo se za něj nepovažuji, ale ten povzdech o hnoji bez brambor vyjadřuje moje dlouhodobé přesvědčení, že jen propad a krize samy o sobě žádnou stranu neočistí. Pokud v ní nebude určitý počet zásadových a přitom ideově ukotvených lidí, zbyde opravdu jen ten hnůj...
    ??
    October 26, 2014 v 17.16
    "Pokud v ní nebude určitý počet zásadových a přitom ideově ukotvených lidí, zbyde opravdu jen ten hnůj..."
    Jenze oni zasadovi lide uz v ceskem verejnem prostoru a nejen v nem patrne vyhynuli. Jak jinak si mam vysvetlit mlceni vsech "pravdolaskaru" tzv. ochrancu ideoveho odkazu V. Havla kdyz na Foru 2000 jako prvni promluvil jeden z nejvetsich ruskych zlodeju a gangsteru Chodorkovskij. Mozny predpoklad je i to, ze ten jeho odkaz je take jen hromada hnoje. Jinak je tezke si to vysvetlit. Co pak muzu chtit po socialni demokracii, kdyz nemoralnost je u politiku standartem, jak tvrdi i mluvci D. Duky. Amen.
    + Další komentáře