Oběti ze zřícené továrny v Bangladéši čekají stále na odškodnění

Petr Jedlička

Z více než 1600 textilních dělnic a dělníků, kteří jsou od loňského neštěstí trvale postiženi, dostalo plnou náhradu zatím jen 40. Pozornost k tématu přitáhla po čase sebevražda jedné z obětí, jež si už nemohla dovolit léčbu následků.

Velká většina přeživších zhroucení továrního komplexu Rana Plaza u bangladéšské Dháky i pozůstalých tamních obětí čeká stále na odškodnění. Děje se tak navzdory faktu, že k tragédii došlo již 24. dubna 2013, tedy před devíti měsíci.

Místní média i velké agentury si všimly tématu opět o minulém víkendu, a to v souvislosti se sebevraždou jedné z obětí. Dotyčná osoba jménem Salma byla ze zbořeniště vyproštěna až po třech dnech. Následně trpěla neustávajícími bolestmi hlavy. Náhradou přitom dostala 60 tisíc bangladéšských tak (přibližně 15 tisíc korun), což jí dle manžela a sousedů nestačilo na potřebnou léčbu.

Nejvýznamnější bangladéšský think tank Centrum pro politický dialog (CPD) zároveň představil 24. ledna hodnotící zprávu, jež téma podrobně analyzuje.

„Do tzv. Premiérčina fondu určeného na kompenzace byla převedena jedna miliarda tak (263 milionů korun), vyplaceno však dosud bylo jen 188 milionů tak (50 milionů korun). Plnou náhradu dostalo zatím jen 40 osob. 777 obětí obdrželo 100 tisíc tak (26 tisíc korun), 843 dalších pak 20 tisíc tak (5200 korun),“ uvedl na prezentaci zástupce CPD.

V Rana Plaza zemřelo nejméně 1129 textilních dělnic a dělníků. Z trosek bylo též vyproštěno 2500 lidí. Vláda ustavila na příkaz soudu znaleckou komisi, která nařídila vyplatit pozůstalým každé z obětí a každému, kdo byl po neštěstí uznán invalidním, 1,5 milionu tak (asi 400 tisíc korun). Každý, kdo přišel o končetinu, měl dále dostat 700 tisíc tak (184 tisíc korun) a každý, kdo utrpěl psychologické trauma, 150 tisíc tak (40 tisíc korun).

Právě takto definovanou „plnou náhradu“ dostalo zatím jen oněch 40 osob.

A kompenzace od korporací?

Neštěstí v Rana Plaza též obrátilo pozornost světa k podmínkám, v jakých bangladéšští dělníci pracují. V textilním komplexu se totiž šily oděvy pro asijské společnosti, u nichž si příslušné zakázky objednaly známé západní korporace.

V týdnech a měsících přímo po katastrofě vzalo na sebe několik odpovědných firem závazky, jež mají situaci dělníků perspektivně zlepšit, i když jen dílčím způsobem. Pro Deník Referendum je rozebral zdezde Petr Mareš.

K možnosti vlastního příspěvku ke kompenzacím se ovšem korporace stavějí váhavěji. Z majitelů 29 proslulých značek, které produkty z Rana Plaza odebíraly, slíbilo určitý dodatečný příspěvek pouze devět. Walmart, Carrefour, Mango, Auchan a Kik přitom otevřeně platbu odmítly.

Fakticky začal peníze vyplácet zatím jen irský Primark, a to ve formě poukázky na 200 dolarů pro příbuzné zahynuvších. I ten však podmínil výplatu průkazným DNA testem, k němuž se prostí Bangladéšané dostávají pouze obtížně.

Bangladéš je dnes druhým největším vývozcem hotových oděvů na světě. Z příslušného odvětví pochází 80 procent exportních příjmů země. Vláda tak tradičně vychází západním společnostem spíše vstříc, než aby je nutila k podobným projevům spoluodpovědnosti.

Jak připomíná server Bdnews24.com, alespoň Bangladéšský svaz výrobců a exportérů oděvů (BGME) se pod tíhou posledních událostí zavázal, že se „postará“ o 300 dětí, které v Rana Plaza pracovaly či ztratily oba rodiče. Dosud dle Bdnews24.com zaopatřil 30 dětí.

Další informace:

Bdnews24.com Rana Plaza victims 'yet' to be compensated

AFP Victim of Bangladesh garment factory tragedy commits suicide

DhakaTribune.com Rana Plaza victim found dead

Al-Džazíra Bangladesh factory collapse survivor allegedly takes her life

Al-Džazíra The true cost of fashion

    Diskuse
    Toto je off topic, ale nevím, kam jinam to píchnout:

    - dokumentární film polské televize o olympiádě v Soči

    http://www.youtube.com/watch?v=otSbTXYd2iY

    který by se měl brzy objevit i na britských kanálech - čemuž se Putin snaží všemi prostředky zabránit (a vzhledem k tomu, jak obrovské částky na tom rýžují západní firmy, se mu to zřejmě podaří).

    ***********************************************

    Vyzývám sportovce, aby se olympiády v Soči odmítli zůčasnit - v opačném případě se podílejí na zločinech.

    **********************************************

    (od 30. minuty je to opravdu maso)
    *** zúčastnit se *** proboha. (( tfuj.
    Od: dadaft
    tak dobře.
    sportovci by to asi neměli bojkotovat, jejich účast zajistí, že se do Ruska vrátí aspoň nějaké peníze a snad ukápne nějaký ten drobeček k lidem, se kterými šibovali jako s dobytkem.
    už je pozdě.
    ale jsem v šoku. Rusko je neuvěřitelné, obrovské, naplněné něčím, co rozdíralo nejednu umělcovu duši... - když přijedete na břeh řeky Volhy poblíž Volgogradu, je široká 8 km a není vidět druhý břeh...?!?!?!?
    v parku můžete potkat velkou komunitu hippíků vyznávajících volnou lásku, oblečených v květinách, s oblakem hašišového kouře nad sebou..........
    ............ ........... a před branou hliníkárny můžete zažít příjezd ředitele - tmavá limuzína mercedes v sevření šesti jeepů, ze kterých po zastavení vyskáčou týpci se samopaly, ochranka mladého ředitele v obleku za můj roční plat. ))
    s kolegou jsme čuměli jako puci.
    ale tohle mě vážně šoklo.
    musel jsem si chvíli počíst v Čechovovi. )))))))))
    chjo.

    29.01.2014 14:43Od: dadaft
    to znásilnění řeky mě hodně sebralo - miluji řeky a soutěsky.

    29.01.2014 14:48Od: slacker
    ten jeep a ochranku ma proti zamestanancum nebo kvuli mafianskym spolkum ketrych je v psot sovetskkme svazu vsude plno? A ochranka americkeho prezidenta kdyz prijede do prahy porada manevry a uzivirky z jakeho duvodu? Boji se obycejneho lidu? :-)) Proc uz jim 2 prezidenty zastrelili?

    29.01.2014 15:00Od: dadaft
    kvůli mafii (v ruském kontextu) - to byla devadesátá léta, časy divoké privatizace..
    tehdy se líhli dolaroví miliardáři.
    ale v samotné fabrice to fungovalo na profesionální bázi - neměli jsme žádný problém... (jeli jsme pro vzorky hliníkového prášku (příměs porobetonu), a vše proběhlo v pohodě...
    to Ukraina, to je ještě mnohem větší chaos (už tehdy, natož dnes).

    29.01.2014 15:03Od: Fandina
    Ochranky jsou hlavně proti psychopatům a obecně a obecně je prezident na ráně a na očích a může jít i o útok jiných států, jak to bylo hlavně v minulosti nebo teroristů, jak je to i v současnosti.

    29.01.2014 15:04Od: slacker
    Tak na koho to vlastne chcete nakydat spinu kvuli olympiade? na Ukrajinu nebo na Rusko?

    29.01.2014 15:06Od: slacker
    proc by nekdo utocil na dobreho cloveka? Asi proto ze byt dobry clovek a zaroven prestavitel mocenskeho klanu se vylucuje

    29.01.2014 15:09Od: Fandina
    psychopat není dobrý člověk, takže ten bude útočit a také jsou případy, že se útočí na prezidenta jen kvůli si dokázání vlastní důležitosti, to jsou všechno stručně řečeno psychopati, nenormální jednání. Jinak ten kdo má moc tak snad nemusí být nedobrý člověk. Když jsou volby, tak si nevybíráme jen ze samých blbů. Jsou tam různí lidé a různí jsou zvoleni.

    29.01.2014 15:10Od: dadaft
    nakydat špínu?
    co to meleš?
    viděl jsi ten film?
    co se tam děje?
    je to věc Rusů, za cara jak za stalina tak za putina, ale je to hrůza!
    vždyť zničili město.
    staví obrovské haly na bahně, věžáky na ujíždějícím podloží, otrávili a zničili celou řeku...
    tobě to nepříjde šílené???

    29.01.2014 15:16Od: Vlk-v-Zime Re: dadaft
    Jo...
    ...take miluji hory...:( Ale reknu Ti, nejvic mne asi dostalo, jak Rakusaci predvedli ty tri opicky, zakryju oci, usi a hubu...o lidech ani nebudu mluvit...to je vzdy clovekovi ouzko...

    Ja jen doufam, ze se dokument dostane do Cech...myslim, ze tady nekteri asi zmeni trochu sve jednoznacne nazory...

    ...ikdyz clovece...asi tomu ani neverim...tohle asi dal nez z Ruska, Ukrajiny a Polska se nedostane....

    ....bezmoc je silena vec....

    29.01.2014 15:16Od: haitik1 Re: dadaft, Oskar
    Můžu se zeptat, jaký film s Vlkem myslíte? :-) Celkem rád bych se na něj taky podíval.. :-))

    29.01.2014 15:19Od: dadaft
    http://www.youtube.com/watch?v=otSbTXYd2iY

    29.01.2014 15:19Od: slacker
    Ja uz tomu vubec nerozumim. Ta hlinikarna je v Rusku nebo na Ukrajine? Film jsem nevidel ale vidim vsudepritomnou propagandu proti Rusku.

    A pokud rusky muzik ma ohnuty hrbet kvuli vrchnosti je to jeho problem jak to v Rusku a okoli vypada

    29.01.2014 15:21Od: Vlk-v-Zime Re: haitik1
    Byl odvysilany na statni TV v Polsku...
    je na YT, ale bohuzel v polstine...

    ted se jedna o tom, jestli BBC ho pusti ofiko ven...

    Polaci museli nazvat dokument Igrzyska Putina a nepouzit v nazvu OH...

    29.01.2014 15:23Od: slacker Re: fandina
    Moc korumpuje, takze nekdo puvodne dobry s mozna uslechtilymy umysly se postupne zmeni na moci posedleho psychopata. Kdo uchopi moc je do roka ztracen

    29.01.2014 15:23Od: Vlk-v-Zime Re: slacker
    No ja tam nevidim jen problem Ruska, ale take Rakouska, a obecne zapadu... tohle tedy podle mne neni jen o Rusku, i kdyz Ti "machri" prekrocili i ma smela ocekavani....

    29.01.2014 15:29Od: Vlk-v-Zime Re: haitik1
    jo link:
    http://www.youtube.com/watch?v=otSbTXYd2iY

    Jo jinak asi zajimava vec je, ze Polaci to odvysilali i prez zakaz Olympijskeho Vyboru....:D))))

    29.01.2014 15:32Od: dadaft Re: slacker
    věř mi, mám Rusko rád.

    29.01.2014 15:33Od: haitik1 Re: Vlk
    Polsky nerozumím, tak já si počkám a doufám, že to BBC odvysílá..
    Mám rád dokumenty co ukazují pravdu, jako např. Zátoka - skvělý dokument, jestli můžu doporučit!! :-))

    29.01.2014 15:37Od: Vlk-v-Zime Re: dadaft
    Jo jeste jedna perlicka...

    Kamaradka mne na ten dokument upozornila...byla dost v soku...ja ji na to odsekl..."co si cekala, Rusko, politika, prachy, vis jak to chodi....eh prehanis"
    Vypadalo to zajimave...dost se nastvala, na to co jsem ji rekl...toz jsem na to koukl, aby nerekla, ze jsem takovy ignorant...bylo videt, ze ji to je lito....

    No a potom, co jsem to videl, jsem se pred ni i stydel, Ti reknu...
    ....jako obcas uz fakt jsme slusne zmechanizovani...

    29.01.2014 15:41Od: Vlk-v-Zime Re: haitik1
    Po tom, co jsem to videl, mne napadlo, jestli k tomu neudelat preklad...aspon nejaky rychly...

    Napadlo mne to hlavne kvuli tomu, ze BBC dostalo dost slusnou financni nabidku od Ruska, aby to nepustili...:)

    A pokud OV rekne anglanum stop...tak si pis, ze to dal nepujde...

    jenze to neni jen tak sup...

    29.01.2014 15:49Od: dadaft Re: Vlk-v-Zime
    teď jsem si vzpomněl na výrok bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina::

    "Chtěli jsme to udělat opravdu dobře, ale dopadlo to jako vždycky."

    .......... hořko-kyselý úsměv. ))

    http://www.tenisportal.cz/zpravy/hlavackova-je-ve-ctvrtfinale-lisicka-v-pattaye-odstoupila-13661/#add
    MOV má na hlavě kýbl másla velký jako Soči.

    Je to hrůza.