Další brutální útok médií: dvanáctiletého kluka dobila klacky

Saša Uhlová

V imaginaci novinářů a editorů některých médií už probíhá etnický konflikt mezi Romy a majoritou. Kdyby ovšem měli psát o každé rvačce, která se někde seběhne, nepsali by o ničem jiném.

Občas si říkám, jestli jsem spíš než romistiku neměla raději studovat germanistiku, nebo rusistiku. Námětů k psaní by mi to poskytlo taky hodně, a zbyl by mi čas na to, abych se věnovala dalším tématům, která mě zajímají. Události, skutečné, nebo médii a lidmi na sociálních sítích vytvořené, které se nějak týkají Romů, přecházejí místy úplnou smršť.

Pořád se něco děje, a pořád je to takové stejné. Má smysl ještě něco přidávat, když už toho bylo napsáno tolik? A když nejlepší text k současným událostem už napsal můj muž.

×
Diskuse
June 5, 2013 v 10.20
Dodatek
Už se mi ozval jeden novinář z Lidových novin s tím, že je to nepřípustná paušalizace. Jsem si samozřejmě vědoma toho, že takto nepíší ve všech novinách, že takto ke zpravodajství nepřistupují všichni novináři. V textu to zmiňuju, zřejmě ne dostatečně. Je to určitě nepříjemné ocitnout se v jednom pytli spolu s dalšími jen na základě toho, že jsou také novináři.

Myslím si nicméně, že novináři, kteří si vážnost situace uvědomují a s postupem svých kolegů nesouhlasí, by to neměli řešit tím, že k tomu budou mlčet. A také by mohli přemýšlet o tom, proč se to děje.
June 5, 2013 v 12.14
Představuji si zprávu:
"Kluci v Třeboni se perou na ulici!!!

Jeden z nich má prý na zádech od proutků červené čáry a na oku monokla. Jeho matka tvrdí, že ho napadlo pět Čechů. Podle policejní mluvčí se rvačky účastnilo pět dětí ve věku od sedmi do dvanácti let, a nebylo to tak , že stál jeden chlapec proti čtyřem útočníkům. Rvačce prý předcházel slovní konflikt, který přešel do vzájemného napadání.""

To, že toho kluka "dobili" byl asi původně slovakismus, ve slovenštině "dobiť" může znamenat taká zbít, ne jako v češtině ubít k smrti někoho, kdo byl předtím napaden. No ale v té verzi, kterou předkládám by ta zpráva nevzbudila moc pozornosti a negenerovala dost kliků, nepřiměla dost lidí, aby se dívali na reklamu generující zisk. Tak se hodí i představa, že ten chlapec byl nejen sešvihán proutkem, ale přímo zabit klackem.
June 5, 2013 v 14.08
Do pytle
Proč neházet všechny novináře do jednoho pytle? Copak novináři nehážou do jednoho pytle všechny Romy?
June 5, 2013 v 14.12
A když už jsme v tom pytli
Čeští novináři převezmou a patřičně hlasitě vytroubí do světa každou lež, která jim padne do oka, a prověřování zdrojů nechávají na čtenářích: http://www.evropsky-rozhled.eu/na-sefa-protikorupcni-policie-martince-podal-trestni-oznameni-zrejme-baron-prasil/
June 5, 2013 v 15.15
Proč?
To je prosté, protože to nedělají všichni.
June 6, 2013 v 12.33
Nelze jistě vinit všechny novináře jako osoby, ale
otázka, zda selhala media jako celek je na místě. Media přece jistý celek tvoří, přejímají zprávy mezi sebou, vytváří určitý konsensus o tom, co je důležitá zpráva a co ne - presidentské volby v USA jsou zprávou dne, parlamentní volby v Dánsku ne, atp.

Tady došlo k prolnutí sociálních sítí a internetových diskusí s médii, která by měl být seriozní, třeba idnes citovala facebookovou chýru a vyjádření policie vedle sebe jakoby šlo o rovnocenné zdroje informací.

Ta zpráva o dětské rvačce měla zdání celostátní důležitostí jen proto, že se to stalo v Duchcově a že to údajně to byla akce romských dětí. Přitom podle policie byl z dětí, které se toho incidentu účastnily Rom jen jeden chlapec.

Když už se z toho ta důležitá zpráva stala, seriozní media si měla dát tu práci, aby ji uvedly na pravou míru. Tu informaci, že dokonce ani o Romy nešlo, přinesl Teplický deník a Romea, jinak se o tom moc lidí nedozvědělo. Takže selhání většiny médií tady dle mého názoru nastalo, je to ovšem systémová chyba, ne selhání jednotlivců.
PL
June 6, 2013 v 22.25
p. Macháčkovi
..také by to nebylo originální - na generalizují výroky o českém novináři už má "patent" někdo ouplně jiný. Ale jako nadsázka je to patřičná reakce. Ještě vymyslet pár adresných přezdívek pro vybrané zkratkované novináře, když už ne pro radaktory jejich domovských plátků. (dosti nekonečného diskopříběhu o málem anonymních "médiích")