Nepodporuji Karla Schwarzenberga

Táňa Fischerová

Zveřejňujeme prohlášení Táni Fischerové, kterým vyvrací nepravdivé zprávy o její údajné podpoře Karla Schwarzenberga v druhém kole prezidentské volby.

Po volbách jsem řekla do médií, že jsem se rozhodla nejít ke druhému kolu. Dala jsem rozhovor ČT, televizi NOVA, ČTK, a jednotlivým novinám. Přesto se stále objevuje zpráva (ČT), že prý podporuji Karla Schwanzerberga. Je to záměrné manipulování skutečností a lze se ptát, proč se tak děje a zda se už opravdu nevracíme do minulosti, kdy se obecně vědělo, že média neříkají pravdu. Proto znovu opakuji důvody, pro které jsem se rozhodla nepodporovat žádného z kandidátů.

Jsem přesvědčena, že hlava státu by měla být především mravní osobností, která celý svůj život dbá na soulad svých slov a činů. Ačkoli sama politika často uznává kompromis jako most mezi krajnostmi, s mravností se kompromis dělat nedá. Nebude —li na Hradě osobnost tohoto formátu, nepřinese nové obsazení Hradu žádný posun k lepšímu. Jedině morální osobnost může spojovat lidi a zjednat úřadu prezidenta skutečnou autoritu. Kdo v minulosti selhával, bude selhávat i v dalších zásadních otázkách.

Miloš Zeman v minulosti opoziční smlouvou zrušil kontrolu moci opozicí a zapříčinil spolu s Václavem Klausem dělení mocenských pozic a bezuzdný nástup kariéristů všeho druhu do všech míst. Stejně jako Václav Klaus opovrhoval občanskou společností a demonstranty nazýval lůzou. Rozděloval lidi i společnost a nikdy nedošel k vlastní sebereflexi.

Karel Schwanzerberg se vedle svých dobrých skutků za minulého režimu v průběhu své současné politické kariéry stále víc vzdaluje ideálu mravnímu. Je odpovědný za stvoření neoliberální antisociální strany, která má navíc ve svém středu Miroslava Kalouska, Jaromíra Drábka, Leoše Hegera a další ministry, kteří se podílejí na pádu solidarity a soudržnosti v naší zemi. Je odpovědný za svá hlasování ve vládě i ve sněmovně, opovrhuje demonstranty, kteří nesouhlasí s vládní politikou. Selhal v případě Jiřího Čunka, Ladislava Bátory, ale třeba i člověka na vlastním ministerstvu, který upozornil na finanční nesrovnalosti. Toho nepodržel a nápravu nezjednal.

Proto jsem se rozhodla nejít k volbám a nepodpořit žádného z kandidátů.

    Diskuse
    PL
    January 18, 2013 v 15.51
    Dobrý den, děkuji za stanovisko, které se dá chápat.
    Ovšem pamatuji-li si z televize Vaše slova dobře, tak jste v té reportáži sama řekla asi to, že si to musíte rozmyslet, ale že "asi Karla Schwarzenberga" (což jste říkala se zjevným zebezapřením) ... Zjednodušování médií je, ať se nám to líbí nebo ne, již hodně tradiční realita, s kterou je třeba počítat.
    Ostatně (i v myslím že jiném) rozhovoru se nezdá nic sestříháno a máte tam prostor:
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/prezident-2013/volebni-videoarchiv/210718-volba-prezidenta-2013-vyjadreni-tani-fischerove/
    LH
    January 18, 2013 v 20.01
    Díky za odkaz, pane Litschmanne!
    Velmi často jsem vůči novinářům kritický, že zkreslují realitu: tu senzačním nadpisem, tu i naprosto nesmyslným obsahem ve snaze získat co nejvíce kliknutí na svůj článek, tu vlastní hloupostí, tu hrou na city atp., ale musím se přiznat, že pokud paní Fischerová nejprve vyjádří své potěšení z postupu Karla Schwarzenberga a o 20 vteřin poté na otázku: "to znamená, že to bude spíše Karel Schwarzenberg než Miloš Zeman?" dostane paní reportérka odpověď: "takto asi ano," sám bych to nedokázal interpretovat jinak než jako (byť vlažnou) podporu Karla Schwarzenberga.

    Samozřejmě je naprosto legitimní uvést svůj postoj na pravou míru, ale zrovna v tomto konkrétním případě bych si nedovolil hovořit o záměrném manipulování skutečnosti (nadto ze strany České televize, která byla v kampani velmi korektní a nestranná) a jejím srovnáváním s předlistopadovou novinařinou.
    January 18, 2013 v 20.30
    Dekuji
    Oddychl jsem si po přečtení tohoto článku, opět rozumím jednomu ze svých nejoblíbenějších kandidátu
    January 19, 2013 v 12.52
    Paní Fischerová,
    mám poznámku k vašim slovům: "Jedině morální osobnost může spojovat lidi a zjednat úřadu prezidenta skutečnou autoritu."
    To je omyl. Morálka se nešíří shora dolů. Tak se šíří zákon (čili psaná morálka). Morálka vzniká ve společnostech sobě rovných jedinců. A zákon zase musí vycházet z jejich morálky, pokud se mu lidé mají dobrovolně podřizovat. Prezident musí dodržovat zákon, ale nemusí být o nic více mravný, než je běžné. My sami musíme tu morálku v sobě objevit.
    Aspoň tak já to vidím.
    January 19, 2013 v 23.13
    Děkuji Vám za toto promyšlené stanovisko vyplývající ze všeho, co jste dosud říkala mimo kampaň i v kampani. Máme jen dvě možnosti: vybrat jednoho ze špatných kandidátů (každý jinak špatný) nebo volit proti oběma. Je mpožné tam nejít, nebo tam jít a ukázat, že mne budoucnost státu zajímá, ale jsem proti oběma, tj. vhodit do urny vědomě neplatný hlas.
    January 20, 2013 v 1.46
    Pokud vhodíme neplatný lístek nebo prázdnou obálku, učiníme tak možná kapitalismus viditelným. Ale je to otázka, komu ho učiníme viditelným. Zda i těm, kteří ho do té doby neviděli, nebo jenom těm, kteří ho stejně vidí. Rozhodně však stojí za to o tom přemýšlet.
    January 20, 2013 v 5.39
    Přikláním se
    k názoru paní Hájkové.

    Navíc se domnívám, že vhodit prázdný lístek slouží pouze vnitřnímu uspokojení voliče, který si tím udrží dobré mínění sám o sobě. Nic proti takovému rozhodnutí, ale je to podle mne málo.

    Sotvakdo přece může věřit, že taková volba bude mít nějaký dopad, např, v tom, že se ve statistice objeví nápadně větší počet neplatných hlasů než v jiných případech?
    January 20, 2013 v 7.29
    v dnešním vídeňském deníku "Kurier" (online)
    je článek "Fürst, Bohemien und politisches Naturtalent"

    najdete ZDE:
    http://kurier.at/politik/ausland/karl-schwarzenberg-fuerst-bohemien-und-politisches-naturtalent/2.688.654
    January 20, 2013 v 13.53
    Hlasovat prázdným lístkem ?
    V článku i v komentářích se objevuje téma, zda hlasovat prázdným lístkem ? Je to opradvu velké dilema pro mne. Od 90. let vždy volím a nikdy prázdným lístkem. Jenže právě neúspěch "demokratických" ,"nenamočených v mafii" , "občanských" , "obyčejných" , "nových" kandidátů v 1.kole vidím jako důsledek nízké úrovně demokratických principů této země. Můžeme za to my všichni a na druhé straně nemůžou za to ovšem lidi sami, není snadné něco změnit, když kolem vás jsou (a někdo to ve svém zájmu i podporuje) málo nezávislá média, málo občanských iniciativ nezávisle informujících a vzdělávajících v občanství, málo výchovy k demokracii ve školách a spousta špatných zkušeností s drobnou i velkou korupcí, nespravedlností, které vedou k rezignaci mnoha lidí. Hlasovat prázdným lístkem a nahlas o tom mluvit a vysvětlovat proč je úplně legitimní postoj v situaci, která nastala před druhým kolem prezidentské volby.
    PL
    January 20, 2013 v 14.13
    Jakkoliv připouštím, že názor pana Jana Zilzera na "já-muzikant" motiv, je třeba uvážit, mohl bych mu s klidným svědomím oponovat prostým poukázáním na úplně stejný motiv voliče, který se přiměje na základě nějakých úvah někomu ten hlas naopak dát, a protože tím rozhodováním "trpěl", tak má čisté svědomí. Ale protože se domnívám, že tydy cesta nevede, tak se takového argumentačního duelu zdržím ;-)
    January 20, 2013 v 19.42
    hlas bílým lístkem a umění nevolit ?
    P. Chalaš a další - plně chápu že nevhodit ani jedno jméno může mnohým souznít s rytmem jejich srdce (ať již bije do leva či do prava). Připusťme ale že nad volbou provedeme racionální, optimalizační úvahu.
    Teď nemám na mysli to názory na program kandidátů nebo jak mají převahu nad tím zda je lepší Šlouf než Bakala nebo zda kauza Becherovky převýší Bamberskou aféru atp.
    Pro někoho bude menší zlo K.S. pro jiné M.Z. Jak se vypořádat s argumentem, že nevolba nahrává tomu více odmítanému kandidátovi. To přeci není předem dané, ale souvisí s tím, kterých potencionálních voličů menšího zla by nepřilo k volbám víc. Tedy zda akt svědomí nevolit nahraje jednomu nebo druhému.
    JV
    January 20, 2013 v 21.24
    Opodstatněné důvody nejít volit
    Vážení a milí přátelé,
    nevolí-li někdo kvůli tomu, že je líný dojít do volební místnosti, nebo je mu zatěžko si utvořit názor na příslušné kandidáty, není to totéž jako nejít volit z opodstatněných důvodů.
    Já jsem volil Táňu Fischerovou. Také jsem pro to, aby byla zvolena, leccos udělal. Paní Fischerová sice do druhého kola nepostoupila, ale kdyby tam postoupili místo pánů Zemana a Schwarzenberga paní Zuzana Roitová nebo Jiří Dienstbier, jednoho z nich bych ve druhém kole nejspíše volil.
    Pánové Zeman a Schwarzenberg jsou však vzhledem k tomu, jak si zastánce úřadu, jehož posláním je služba občanům, představuji, zcela nepřijatelní. Podstatnější než princip menšího zla, jenž je zde nepoužitelný, neboť co se dnes jeví jako zlo menší, se může zítra ukázat jako zlo větší, je pro mne vědomí nepřipojení se k tomu, co pokládám za nepravost. Opravdu si nedovedu představit, že bych na některý z manipulativních billboardů či dosavadních politických kroků obou pánů dovedl říci „tak toto spíše ano, než to druhé“.
    Ani já volit nepůjdu.
    Jiří Vyleťal
    VS
    January 21, 2013 v 12.59
    Vážené dámy, vážení pánové
    Asi máte všichni pravdu, že to nedopadlo, .... Také jsem volila jinak - Zuzanu Roithovou.
    Leč nedá se nic dělat, prezident být vybrán podle našich zákonů být musí.
    Ať se nám to líbí nebo nelíbí, tohleto "okénko" nemůže zůstat neobsazené a nikdo jiný než jeden z nich tam za současné konstelace usednout nemůže.
    Bůh nás stvořil každého jednoho jako originál. Nemůžeme tudíž předpokládat, že to bude stejné, ať tam sedí Miloš nebo Karel. Ještě nedávno jsem v nějaké diskusi narazila na trefnou poznámku - horší než Klaus nemůže být nikdo.
    A tohle suché konstatování je pro mě vodítkem, NEBUDU volit toho, kdo se Klausovi podobá. Ne zjevem, ale chováním, metodami, manipulační technikou (mimochodem klobouk dolu, v této technice udělal pan Zeman odminula výrazný pokrok).
    Volím tedy KS, ne proto, že bych mu bezmezně věřila a nějak si ho idealizovala (i já jsem si všimla, že se v rámci své strany konfliktům zásadně vyhýbá), ale proto, že se od dosavadního hradního pána odlišuje dost výrazně.
    January 21, 2013 v 18.03
    Nevolit vůbec a volit protestním "prázdným lístkem" je rozdíl
    Souhlasím s panem Jiřím, že v případě tohoto duelu se menší zlo může ukazát jako větší a naopak, je tedy naprosto oprávněné volit protestně "prázdným lístkem". Ačkoli já sleduji všechny duely současných kandidátů a stále čekám na kousek naděje, znamení co udělat. Vím, že nevolit bude zřejmě stejně neúčinné řešení jako volit. A také se někteří lidé lidí pyšní tím, že nebudou volit nikdy nikoho,chtějí změnit všechno, to může být ještě nebezpečnější, napadat demokracii jako celek. Takže pokud nakonec nebudu volit, bude to těžké a poprvé v mém životě, jen tentokrát ve druhém kole této volby, dosud jsem vždy volil a doufám, že vždy opět budu.
    + Další komentáře