Mluvil tu někdo o lucernách aneb „hádej, kdo přijde na večeři“?

Tomáš Schejbal

Ukazuje se, že dobré volební výsledky komunistů pro českou pravici signalizují nebezpečí hrůz komunismu, proti kterým je podle některých pravicových politiků třeba se bránit hrůzami podobnými.

„Nejnebezpečnější filosof Západu“ Slavoj Žižek je znám mimo jiné i černými anekdotami na adresu svých posluchačů či filosofů s jinými názory, jako například: „Až se my komunisté dostaneme k moci, připravte se na život v Gulagu“.

Zatímco Žižek je díky svým bránice trhajícím výrokům ve světě mnohými považován za šaška, údajný výrok Jaromíra Petelíka (KSČM) o věšení pravičáků a vyvlastňování kapitalistů vzbudil v českých médiích a mezi politiky děs. Ať už je autorem tohoto facebookového statusu Petelík nebo nějaký hacker, jisté je, že hraje roli při povolební diskreditaci KSČM. Roli stébla, jehož se chytá pravice, tonoucí v močálu krize své hegemonie.

Oběšenci na lucernách, šiky pochodujících milicionářů a ozbrojení dělníci, vyvlastňující továrny podnikatelů, jimž nezbude nic jiného než jít se živit prací jako jejich zaměstnanci. Toto je zřejmě noční můra, která se probouzí ve fantazii české pravice, jakmile stoupají preference či volební výsledky KSČM ve větší míře, než aby bylo možné držet ji v izolaci a mobilizovat proti ní z pozice silnějšího. „Petelíkův“ výrok pak pomáhá ujišťovat, že nejde o paranoidní schizofrenii, ale oprávněný strach, že čeští komunisté jsou skutečně totalitní vlci v demokratickém rouše beránčím, jen je z něj vysvléknout. Přesně takové chce česká pravice své komunisty mít.

Představitelé KSČM, zejména Jiří Dolejš, se od výroku, jenž je v rozporu se stranickým programem i právním řádem ČR, distancovali a odsoudili ho. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová dokonce podala trestní oznámení, jak řekla MfDnes: „Jestli se nebudeme bránit, tak to bude stejné jako za Gottwalda, kdy řekl, že nám zakroutí krkem, až se poučí v Moskvě. A taky to udělal. Tak jestli budeme stejně laxní, tak se jednou budeme divit, až na lucerny začnou házet šňůry.“

O šňůrách na lucernách hovoří politička pravicové strany, v které spolupůsobí s poslancem Markem Bendou, synem Václava Bendy, jenž legitimizoval chilského diktátora Augusto Pinocheta symbolickým pozváním na večeři. Diktátora, jenž jako generál násilím svrhl z demokratických, svobodných a legálních voleb ustavenou levicovou vládu, aby prý, jak tvrdí Marek Benda, zachránil svou zemi před hrůzami komunismu. O sametové revoluci 1989 pak Benda „vždycky říkal, že kdybychom měli nějaké ty ověšené lampy, bylo by to lepší“.

Otázka zní, kdo touží koho vidět viset na lampách? Marek Benda a podobně smýšlející nepochybně touží vidět viset komunisty. A jistě není na české pravici ve svém obdivu ke generálovi a touze věšet komunisty sám. Ukazuje se, že dobré volební výsledky komunistů pro českou pravici signalizují nebezpečí hrůz komunismu, proti kterým je podle některých pravicových politiků třeba se bránit hrůzami stejnými.

Kapitalismus je totiž posvátnější než demokracie a jedinou záchranou se pak stává autoritářská diktatura. A samozřejmě muž, který ji nastolí. Výroky typu toho Petelíkova, které si nezadají s výroky Bendovými, pak mohou být vítanou záminkou k mobilizaci, jež legitimizuje touhu zahodit nepotřebnou, konkurenceschopnost a export ohrožující demokratickou škrabošku a přijmout autoritářské metody vládnutí. Hrůza české pravice z komunismu a strach z toho, že pravičáci budou viset, je pak nejspíše projekcí jejich vlastních tužeb vidět viset levičáky.

Proto si dovoluji uzavřít článek parafrází: „My se nechodíme učit do Moskvy, ale do Atén, Madridu a New Yorku. Víte co?“

    Diskuse
    October 29, 2012 v 16.04
    Snad by nás ani nemělo už šokovat pokrytectví neoliberálů. Spíše by pro ně mělo být varováním, že většina diskutujích jednoznačně podpořila tento názor : "No:-))))))))))))) takové ty metylové podnikatele, tuneláře, lobisty,zkorumpované politiky,přeběhlíky,mafiány,kmotry,zloděje,nelatiče daní-jejich odkloňovatele,ty co mají konta utajeně ve Švýcarsku,vrahy a další potřebné pro zvolení pravice?co s nimi, že?:-))lidem jsou k ničemu, jedině tak ke škodě:-)))" Pokud někdo chtěl provokací postavit občany proti komunistům, dozvěděl se, že lidem by až zas tak proti mysli nebylo někoho výše uvedené skupiny fyzicky zlikvidovat. Navíc velká část diskutujích v Petelíkově údajném výroku tušila provokaci. Takové hry by nikdo neměl hrát. Neoliberálové netuší, jak velká skupina lidí je nasraných /promiňte mi ten výraz, ale psát iritovaných mi připadá nepřesné/. Teď už to nebylo tak lehké, jako postavit bílé proti romům, což je 100 : 1. Nějaký naivní blbec, který si tím chtěl zajistit slávu a kvanta dalších, kteří to běželi publikovat, vůbec netušili takovou reakci veřejnosti. A je to jen tím, co tady pořád píšu, pánové nahoře a počítám k nim i vrcholné levicové politiky, žijí příliš vzdálení realitě. A i kdyby jim někdo 100 x denně vykládal, jak zle se už lidem daří, osobní prožitek jim to nenahradí.
    October 29, 2012 v 20.17
    Úroveň diskusí na Novinkách je sice hrozná, ale občas se na ně podívám. Taky jsem si všimla toho výroku, pane Ševčíku. Dřív jsem diskuse sledovala častěji. Ještě před několika lety v nich jednoznačně převažovaly pravicové a protikomunistické výroky. Pomalu se to mění...
    Lidé jsou možná naštvaní, ale bohužel ještě více jsou ze všeho otrávení. Aspoň mi to tak připadá. Jako by ani nic nemělo cenu. Možná má na to vliv i ten podzim...
    MP
    October 30, 2012 v 9.33
    Škoda, přeškoda
    U nás v Praze, ale pokud si vzpomínám po vlastech českých vůbec, vesměs zmizely kandelábry, na které by se dalo věšet. Škoda... Protože jinak by bylo vhodné vzpomenout výroku Jerzyho Lenze:
    "I podle prázdných šibenic se pozná, že něco visí ve vzduchu."
    a přizdobit pár desítek luceren konopnou oprátkou.
    Ne pro použití, ale pro připomenutí, jak končívají vlády, které neumějí odejít nejen včas, ale ani pozdě. Stačily by oprátky jen tak, beze jmen -- ona by to Němcová stejně žalovala. Inu, když vletí kámen v hejno husí...
    MT
    October 31, 2012 v 8.28

    To Žižkovo srandování bylo myslím v jiném kontextu. Říkal něco v tom smyslu, že Petera Sloterdijka (filozofa) má sice rád, ale že hoch stejně bude muset do gulagu na převýchovu ...
    MT
    October 31, 2012 v 8.29
    ... po vítězství komunismu, řekl Žižek
    November 1, 2012 v 9.07
    Jak poznáme, že už jde o věc závažnou?
    „Kdo nezná pravdu, je pouze hlupák, ale kdo ji zatajuje, je zločinec.“ (Bertolt Brecht)

    V roce 1990 byla odhalena strategie napětí („strategia della tensione“) provozovaná italskými tajnými službami, pravicovými extrémisty, tajnou organizací NATO/CIA „Gladio“ a tajnou loží Propaganda Due, strategie která stála v 70. a 80. letech stovky lidí život. Živý pomník těchto zločinů, několikanásobný ministr a premiér italských vlád Giulio Andreoti sedí dnes ve svých 93 letech jako doživotní senátor v italském parlamentu.

    V „malých českých poměrech“ se nikdo (?) nezabývá otázkou, zda v případě "šibeniční aféry" jde o spontánní akci „vykolejeného“ jedince - nebo o ledabyle připravenou provokaci soudruhů novinářů, kteří si Klausovu republiku rozvracet nedají.
    Leckdo nad tím asi mávne rukou.
    Jenže to, že "mainstreamová média" (nakolik je mi známo) o tomto kriminálním činu tvrdošíjně (stydlivě?) mlčí, a zároveň horlivě informují o obvinění Randáka za zveřejnění platu paní Nagyové, je velice špatné, a ukazuje to děsivě nízkou úroveň jejich právního vědomí.

    A Janečkové, Okamurové, Babišové a Radkové Johnové se nenechávají vyvést z klidu a dál srdnatě „bojují proti korupci“…...........
    November 1, 2012 v 16.59
    Pane Kopecký,
    zaznamenal jsem tento článek Jindřicha Šídla: http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-58213730-co-o-nas-rekl-ten-komunista?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    Třeba by se dalo nalézt i něco dalšího, ale nepátral jsem po tom, takže nevím.
    November 1, 2012 v 17.35
    Pane Černý
    Ano, ten článek jsem včera četl poté, co jej v Britských listech pochválil Jan Čulík: http://blisty.cz/art/65814.html

    Čulíkovi pak tamtéž odporuje Čestmír Rovný: http://blisty.cz/art/65821.html
    November 2, 2012 v 12.59
    Pane Profante, ony by ani nemusely být lucerny s oprátkami / i když jsem kdysi dávno sám říkal, že by bylo zajímavé vidět, jak by se vyvíjela politika, kdyby před Národním muzeem viselo 5-6 největších zlodějů a to tak dlouho, až by se tam nakonec houpaly jejich vyschlé kostry/, stačilo by vrátit do soudnictví rozlišení trestu dle způsobené škody. Když někomu za pokus o vykradení večerky s maketou pistole hrozí 10 let a někdo, kdo připraví o majetky stovky lidí a učiní je tím doživotními žebráky, hrozí polovina, všichni přece tušíme, že je něco moc špatně. Já vím, že každý řekne, že je to správně, neboť je to podle zákona. Není to správně, protože je zákon špatný a musíme ho změnit. Že se budou všichni velcí zlodějové tomuhle bránit, to nesmí být překážkou. Až bude tohle fungovat a až politikové, placeni ze státních, nebo obecních peněz, ponesou trestní a hmotnou zodpovědnost za hospodaření s obecním a státním majetkem a to v plném rozsahu, nebudou chtít lidé nikoho věšet. Nebudou mít proč.
    MP
    November 3, 2012 v 10.03
    Luďkovi Ševčíkovi
    Rozhodně nevolám po plných oprátkách.A nemyslím si, že by prázdné něco řešily.jen by zdvořile upozorňovaly -- a jako bonus by pí. Němcové a jejímu rodu poskytly možnost se předvádět.

    V těch zákonech toho potřebujeme podstatně víc a hlavně i mnohem lepší zákony s dnešním stavem justice ... Prostě nebude to pár oprav, ale práce jako na kostele, přímo na katedrále -- doufejme nerestituované.