#Geneticky modifikované potraviny

Emancipace skrze zemědělství

Zveřejňujeme rozhovor s aktivistkou a odbornicí na financializaci přírody Magdalenou Heuwieserovou. Ta byla hostem semináře Otevřený prostor 2015: Jídlo, zemědělství, krajina, organizovaného Naďou Johanisovou v Moravském Krasu.

Fórum Nyéléni: sedmdesát procent potravin je vyprodukováno ženami

Tomáš Uhnák komentuje průběh fóra Nyéléni — největšího evropského setkání rolnických, feministických a antikapitalistických hnutí.

Zlatá rýže je jen mýtus

Na nedostatek vitamínu A ve stravě se umírá. Světoví vědci se proto postavili za výrobu GMO potraviny, zlaté rýže, a odsoudili kampaň Greenpeace proti genetické modifikaci. Situaci těch nejchudších však nevyřeší zázračná pilulka.

Klimatický mýtus číslo pět: Klimatickou krizi vyřešíme změnou našeho životního stylu

Kvůli mimořádným událostem s jednodenním zpožděním přinášíme další, v pořadí již pátý klimatický mýtus, demaskovaný perem Přátel země. Tentokrát je tématem náš životní styl.

Život s GMO

Zveřejňujeme otevřený dopis z USA občanům, politikům a regulátorům ve Velké Británii a zbytku EU o rizicích geneticky modifikovaných plodin, který podepsalo více jak šedesát milionů Američanů.

Jídlo jako přítel

Statistiky varují před zvyšující se obezitou. Důležitou složkou zdravého životního stylu musí být aspekt míry a vyváženosti. Ke štíhlosti, resp. optimální hmotnosti, se ale člověk musí projíst zdravou a pestrou stravou.