Skupina Everyday Patriarchy Bullshit by se chtěla taky omluvit

Otevřený dopis

Členky skupiny Everyday Patriarchy Bullshit reagují na video „Ženy mužům“, na kterém se ženy omlouvají mužům za všechno, co jim měly způsobit. Skupina předkládá vlastní pásmo „omluv“.

Skupina Everyday Patriarchy Bullshit reaguje vlastním příspěvkem #OmluvaMuzum na video „Ženy mužům“, na kterém se ženy omlouvají mužům za všechno, co jim měly způsobit. Pásmo fiktivních omluv se nepokouší tyto ženy zesměšňovat nebo ponižovat, ale naopak všem ženám bez rozdílu navracet sebevědomí, nadhled a hrdost. Ve skupině převažuje názor, že i když samotné video může být k smíchu, o mnoho méně legrační jsou osoby ze samotných stránek s názvem Žena je láska, které za videem stojí. Ty totiž na bezradné situaci těchto a dalších žen podle všeho vydělávají nemalé peníze. S ohledem na otřesné statistiky domácího, sexuálního a vztahového násilí a útlaku by nás měla zarážet jakákoli snaha vmanipulovat ženy hlouběji do módu jakési „vděčnosti“.

„Omluvné“ video zahajuje Miluška Matoušová, lektorka kurzů objevujících mimo jiné údajně i „skutečné ženství“. Její placené programy využívá k dnešku 1201 žen. Repro DR

Omlouvám se všem mužům, na které v obchodě nezbylo oblečení, protože jsem si ho koupila já.

Omlouvám se všem mužům, které zneklidňuje můj názor, že muž se dokáže o batole postarat stejně dobře jako žena.

Omlouvám se všem mužům, že si umím sama otevřít zavařovačku, a oni se tak musí cítit ponížení a slabí. Chápu, že takovou ženskou doma nikdo nechce.

Omlouvám se všem mužům, které zneklidňovalo, že jsem s nimi byla, protože jsem chtěla, ne proto, že jsem je potřebovala.

Omlouvám se všem mužům, že je nečiním zodpovědnými za moje blaho. Ten pocit, že na vás není nikdo ekonomicky ani emočně závislý, musí byt k nesnesení.

Omlouvám se všem mužům, že je mi šumák, jak vypadám, nemaluju se a nehubnu, čímž urážím jejich estetický jemnocit a selhávám tak v jednom ze základních důvodů mé existence.

Omlouvám se všem mužům, s kterými jsem skvěle pokecala nebo zapařila nebo je nedejbože za něco pochválila, a při tom ani potom jsem nechtěla „ojet“ nebo s nimi mít pletku.

Omlouvám se všem mužům, kteří mi koupili panáka, a já jsem pro ně neroztáhla nohy.

Omlouvám se všem mužům, že moje víra, že žena může ukončit vztah, ve kterém jí není dobře, ničí dnešní partnerské vztahy.

Omlouvám se všem mužům za svůj „resting bitch face“, který mám tak nějak od narození, a proto je znejišťuji, a oni se mě buď bojí, nebo mají permanentní pocit, že něco udělali špatně.

Omlouvám se mužům, že se mnou musí mluvit, aby pochopili, co si myslím a co chci.

Omlouvám se všem mužům, že si je dovoluju považovat za dospělé a svéprávné lidi, a ne za batolata, které je potřeba opečovávat, omaminkovávat, uklízet jim, skrývat před nimi realitu nebo je jinak manipulovat. Sorry, miláčkové, že je to pro některé z vás příliš drsné.

Omlouvám se všem mužům za své vlastní názory, cílevědomost a chlupatý nohy.

Omlouvám se všem mužům za to, že si myslím, že svoji práci dokážu vykonávat stejně dobře jako oni, ne-li lépe. Takovou konkurenci si ničím nezasloužili.

Omlouvám se všem mužům za to, že označení „feministka“ neberu jako urážku, naopak se k tomu hrdě hlásím. A i přesto umím upéct kynuté buchty.

Omlouvám se svému muži, že jsem onehdá radši koupila součástku za dvacku a spravila si upadlá dvířka od trouby sama, místo abych přistoupila na jeho daleko moudřejší řešení „koupit nový sporák“.

Omlouvám se mužům, že jsem se teď patnáct minut snažila vymyslet, za co bych se jim tak měla omluvit, a jako fakt, fakt mě vůbec nic nenapadá.

Omlouvám se všem mužům posedlým démonem patriarchátu, kteří čekají ve frontě na feministicko-čarodějnické vymítání. Snad se na vás brzy dostane, nebojte!

Omlouvám se všem mužům, že jsem si dovolila vybrat si typicky mužské povolání, a tím zpochybnit jejich jedinečné pracovní schopnosti a tisíce let trvající rozdělení rolí.

Omlouvám se všem mužům za to, že se je snažím považovat za rovnocenné.

Omlouvám se všem cizím mužům, kterým jsem plivla do piva poté, co si objednali slovy „natoč mi ještě jedno, holka“. Byla jsem tehdy prostě moc mladá.

Omlouvám se všem mužům v mocenských a rozhodovacích pozicích, že si dovoluju upozorňovat na to, že naše společnost se ke své polovině nechová zrovna férově a že vším tím promarněným talentem trpíme všichni. Měla bych si uvědomit, že ti nejlepší se na vrchol samozřejmě dostávají už teď a podle toho to tu taky vypadá.

Omlouvám se všem mužům, že nesplňuji jejich sexuální představu nadržené lesby, která jenom čeká na mocný a správný penis. Odteď budu svou homosexualitu využívat pouze a jen pro vaše potěšení.

Omlouvám se všem mužům za to, že kojím své dítě, kdekoli jsem a je to třeba, a tím pádem je nutím dívat se na to, jak má prsa využívá i někdo jiný než oni k svému erotickému potěšení.

Omlouvám se, že nemám potřebu se za nic omlouvat.

    Diskuse
    PM
    November 11, 2019 v 11.45
    Generativní pud a jeho lidská tvář
    Schopnost despocie a neschopnost tolerance, tedy běžné lidské dispozice jsou v ženském a mužském vydání pouze formálně odlišné.
    Uspokojivá identifikace mnohdy zastřených projevů násilí - kulturní šlupkou a hlavně politickým nánosem - se mi jeví spíše k zoufalému vzteku, než k zoufalé ironii....bych si také postěžoval.
    JN
    November 11, 2019 v 12.47
    Ami G#dim E9+ A7 Dmi Adim E7 F7 E9+
    Uprostřed mých podzimových nálad těžko budu optimismem sálat, s hrůzou hledím na Šárku, jak pouští cirkulárku, zrovna jsem ji chtěl o ruku žádat. (Plíhal)
    JN
    Na podzim já takhle trochu hynu,
    jen mi za to nedávejte vinu,
    pozoruju Simonu,
    oblečenou v kimonu,
    jak půlí dlaní hlavní přívod plynu ...
    November 11, 2019 v 16.59
    Od velkého ega se podle mého názoru nedá čekat, že bude bourat zdi a zasypávat příkopy.
    JN
    November 11, 2019 v 18.32
    Parafráze
    Pokud by se gadžové zde podobným způsobem chtěli omluvit Romům, skíni by z toho nejspíš měli rojení.

    Upozornění!!! Následující příklad agresivní zhovadilosti neilustruje mé uvažování, ale je volným zpracováním cizí předlohy:

    "Omlouvám se všem Romům, se kterými jsem skvěle pokecal nebo zapařil nebo je nedejbože za něco pochválil, a při tom ani potom jsem nechtěl být okraden ani jsem nechtěl dostat přes držku.

    Omlouvám se všem Romům, že si je dovoluju považovat za dospělé a svéprávné lidi, a ne za nepřizpůsobivé, které je potřeba opečovávat sociálními dávkami, skrývat před nimi realitu nebo je jinak manipulovat. Sorry, miláčkové, že je to pro některé z vás příliš drsné.

    Omlouvám se všem Romům posedlým démonem diskriminace, kteří čekají ve frontě na dávky. Snad se na vás brzy dostane, nebojte!

    Omlouvám se všem Romům, že jsem si dovolil vybrat si typicky romské povolání kopáče, a tím zpochybnit jejich jedinečné pracovní schopnosti a trvající rozdělení rolí.

    Omlouvám se všem Romům za to, že se je snažím považovat za rovnocenné. 

    Omlouvám se, že nemám potřebu se za nic omlouvat."
    November 11, 2019 v 22.05
    Ego si spojuji s přílišnou hrdostí, která někdy hraničí až s pýchou.
    Já taky nemám potřebu se mužům za něco omlouvat, ale nemám ani potřebu něco takového psát. Prostě nemám pochopení pro tento typ feminismu.
    JN
    November 11, 2019 v 23.02
    Děkuji ženám, které s námi muži mají trpělivost,
    milují nás a respektují nás přesto, že máme velmi mnoho chyb, že jsme často agresivní, není s námi k vydržení, máme málo pochopení, necháváme na ženách mnoho práce a všedních starostí o děti a o domácnost, zatímco my muži se věnujeme "důležitým problémům světa" a máme přitom pocit, že bez této naší činnosti by svět už dávno zanikl. Děkuji ženám, že tuto naši mužskou ješitnost trpělivě snášejí, mají pro nás pochopení a přes všechny naše nedostatky nás mají rády. Děkuji ženám, že je svět krásný a inspirující. Omlouvám se za všechnu nezvládnutou agresivitu, nedostatek pochopení, málo pomoci a podpory, omlouvám se za všechno to, co si bohužel nedokážu uvědomit a čím ubližuji.

    Na závěr bych se pak chtěl omluvit i feministkám: Omlouvám se, že chci se ženami udržovat dobré vztahy, že si jich chci vážit a že bych se k nim - pokud to ovšem zvládnu - rád choval jako gentleman.
    November 12, 2019 v 5.07
    Nedávno jsem četla článek s názvem Osvobození ženy.
    https://www.krestandnes.cz/daniel-pastircak-oslobodenie-zeny/
    Rozebírá se tam klasický evangelijní obraz sester Lazarových - Marie a Marty. Marta dělala to, co tehdejší společnost přisuzovala ženám, protože se s tím plně ztotožňovala, a zlobila se na Marii, že to nedělá také. Marta tedy byla antifeministka. Ale ani Marie nebyla feministka. Ona se nijak nevymezovala, prostě jen dělala to, k čemu ji táhlo srdce, aniž se starala, co si o ní kdo myslí.
    Důležité však je, k čemu nás naše srdce táhne. Protože to nás může táhnout i k něčemu špatnému. My sami nemůžeme změnit touhy svého srdce. Ale můžeme ho otevřít Bohu,aby v něm působil.
    JN
    November 12, 2019 v 7.33
    Vlastně děkuji i těm feministkám, co nám plivají do piva,
    že sem daly odkaz na to video. Fakt mě to (po všem tom spílání, že před třiceti lety jsme jí sáhli na koleno a proto bychom teď měli letět) pohladilo po duši a myslím, že ti jejich chlapi je musí nosit na rukou a udělají pro ně, co jim na očích uvidí.
    PK
    November 12, 2019 v 11.02
    Pevně doufám,
    že smyslem tohoto článku je veselé škádlení podle hesla "Co se škádlívá, to se rádo má".

    Protože pokud by to bylo vážně míněné dělání zlé krve, tak by mi nad tím zůstal rozum stát.
    JN
    November 12, 2019 v 12.10
    Veselé škádlení, pane Kolaříku.
    Manželé jsou spolu večer ve společnosti, už se připozdívá a manželka přinese manželovi svetr. On na ni tázavě pohlédne: "Je mi zima, miláčku, nebo už jdeme domů?"
    JH
    November 13, 2019 v 21.45
    Omluva se přijímá,
    dámy, prosím pokračujte.
    JN
    ... v plivání do piva.
    + Další komentáře