Milion exekucí proti demokracii

Ondřej Novák

Voliče v regionech a jejich špatnou sociální situaci nepochopíme, dokud nezačneme kriticky hodnotit dvě nejdůležitější období od pádu komunismu — 90. léta a období od začátku poslední finanční krize po pád Nečasovy vlády.

Mezi nejjistější způsoby, jak dostat na běžné české demonstraci lidi opravdu „do varu“, patří 1) citát Havla, 2) citát Palacha, 3) citát Kryla, 4) varovat před návratem totality a 5) zanadávat si na StB a komunisty. Je to už součástí tradice, kterou si i čtvrt milionu letenských demonstrantů mohlo vychutnat plnými doušky.

S mnohem chladnější odezvou se ale setkaly projevy v druhé polovině demonstrace, které se týkaly exekucí, ekonomických nerovností v regionech, nízkých platů a dravého kapitalismu, který ničí nejen česká pole, ale celou planetu. A když z reproduktorů zazněla slova o „minulých vládách, které stvořily Babiše“, na okolních tvářích byl jasně vidět zmatek a možná i chuť začít nesouhlasně bučet.

Projevy proti komunismu, StB a totalitě patří na demonstracích už ke koloritu. Stojí před námi i aktuálnější a naléhavější výzvy. Foto Štěpán Rožek

Přitom právě tyto palčivé problémy dnešní české společnosti jsou tím, co skutečně drží preference Andreje Babiše stabilně na úrovni kolem 30 procent. Z anket v jeho „voličských baštách“, kam se kolegové novináři začínají nesměle vydávat, můžeme snadno pochopit, proč je i navzdory svým kauzám stále tak oblíbený. Přidal několik set korun důchodcům, už se tolik nemluví o korupci (pomineme-li premiérovy kauzy) a dal lidem pocit, že i oni mohou ukousnout kus z koláče ekonomického růstu.

Reálně sice Andrej Babiš neovlivnil životního úroveň snad nikoho kromě zmíněných důchodců, ale to u volebních uren není podstatné. Chytrý marketing hnutí ANO dává lidem pocit, že staré časy skončily. A nelze se moc divit, že právě ty staré časy lidem v regionech nechybí. Když si třeba vzpomenu na dětství v „divokých a svobodných“ devadesátkách, spíš než tamagoči a walkmany mi vytane na mysli to, že jsem celý rok chodil do školy v jedné, maximálně dvou různých mikinách ze sekáče, protože když začali zavírat fabriky, na oblečení v dělnické rodině prostě nebylo.

Vzpomenu si chvíle, kdy čtyřčlenná rodina měla k obědu jednu plechovku guláše nebo lančmítu, když jsem se dozvěděl o mizejících podnikatelích, když jsme se v televizi dívali na reportáže o zkrachovalých kampeličkách, privatizačních fondech, vytunelovaných podnicích a o lidech, kteří byli několik měsíců bez výplaty. Dětem to ale bylo jedno, protože dokud jsme mohli běhat po lese a stavět hráze na (dnes už vyschlých) říčkách, svět byl v pořádku.

Příchod finanční krize v roce 2008 byl už o dost drtivější. Hlavně na Zlínsku, severní Moravě nebo v severních Čechách, kde už od 90. let byla v některých okresech stabilně dvouciferná nezaměstnanost. Kvůli špatným exekučním zákonům (a buďme upřímní, v řadě případů i nízké finanční gramotnosti) se začaly stovky tisíc lidí propadat do exekuční pasti. Do toho se kvůli reformám a nechvalně proslulým škrtům protrhla záchranná sít sociálního státu. Přitom právě těch pár stovek nebo tisíc od státu v řadě rodin znamenalo rozdíl mezi přežíváním a reálnou chudobou.

Vrcholem byl nakonec pád nenáviděné Nečasovy vlády, kterou, jak jsme se dozvěděli z odposlechů, řídila žárlivá milenka. Nastupující doba ekonomického růstu, který se sice velmi málo promítl do výplat, ale výrazně do nájmů, je už cukrová poleva na všem tom marasmu, který mileniálové ventilují sdílením nihilistických memes a článku ze serveru Prigl.cz o tom, jak se co nejdéle udržet na pracáku.

Varování před koncem svobody a demokracie v takové chvíli neobstojí. Proč by lidé měli chránit demokracii, když ta v kritické chvíli těžké finanční krize neochránila je? A proč by lidé měli bránit svobodu, když si v 90. letech musel každý tu svoji svobodu ubránit sám? Naše společnost za uplynulých třicet let vedle nebývalého růstu a rozvoje prodělala také celou sérii traumat.

Se starými ránami z dob před rokem 1989 se snažíme vyrovnat dodnes. Ty čerstvé jizvy ale raději neotevíráme. Přitom právě svou čerstvostí jsou pro společnost mnohem bolavější a ovlivňují dnešní českou politiku podstatně víc, než si řada politiků a také voličů demokratických stran odmítá připustit.

Kritizovat dobu před rokem 1989 je v pořádku a zločinnost tehdejšího systému si musíme připomínat. Jakmile ale někdo začne kritizovat excesy posledních třiceti let, jako by ve vzduchu náhle visel strach ze zpochybnění správnosti demokratického vývoje. Strach z revizionismu, paradoxně tak typický spíš pro nesvobodné režimy vlády jedné strany. Přitom pokud nezačneme kriticky hodnotit uplynulých 30 let, a to zejména devadesátá léta, dobu od začátku finanční krize do pádu Nečasovy vlády, nepochopíme, proč a kam dnešní Česká republika směřuje.

    Diskuse
    PT
    June 25, 2019 v 12.27
    Děkuji panu Novákovi,
    za brilantní a hlavně holistickou úvahu! Jen pište dál a častěji!
    HZ
    June 25, 2019 v 12.59
    Vzpomenu si chvíle, kdy čtyřčlenná rodina měla k obědu jednu plechovku guláše nebo lančmítu...
    Možná jsou takové rodiny i dnes, ale vzhledem k tomu, že to uvádíte jako negativní příznak poměrů v devadesátých letech, zřejmě se domníváte, pane Nováku, že jsme od těch dob pokročili k poměrům lepším.
    Zeptejte se pamětníků o pár let starších. Potvrdí vám, že v jejich dětství /poklidné osmdesátky/ byla takováto životní úroveň naprostá normálka, pokud rodiče nepatřili k privilegovaným. Stížnost na materiální bídu v divokých devadesátkách je z jejich perspektivy směšná.
    Kritika všech poplyšákových vlád je potřebná, o tom žádná.
    PK
    June 25, 2019 v 13.11
    Víte, jaký je teď hlavní argument
    koblihářů proti protestujícím? Tento:

    "Máme se nejlíp, jak jsme se kdy měli, tak co by ještě chtěli".

    To jsou paradoxy, že.

    (Tedy kromě toho, že navrhují použít i další argumenty, jako vodní děla a tak.)
    JK
    June 25, 2019 v 13.50
    Ano
    V r. 1938 se v českém dolíku a moravských úvalech bojovalo proti pohrobkům c. a k. monarchie, v r. 1988 proti třídním nepřátelům, v r. 2019 proti komoušům a estébákům.

    Nic jsme nezapomněli a nic jsme se nenaučili.

    PK
    June 25, 2019 v 15.08
    Jinak pokud jde o ty exekuce
    Nějak jsem nepochopil, co tím autor chtěl říci.

    Doufám, že ne, že by exekuce nějak hovořily ve prospěch současného zemanovsko-babišovského establišmentu. To doufám, že opravdu ne.
    JP
    June 25, 2019 v 15.36
    Autor článku má v prvé řadě naprostou pravdu v tom, jak ukazuje, že tyto demonstrace a manifestace v naprosté jejich většině sklouzávají ke zcela povrchnímu chápání věcí. Jak on to předestřel, hlavní věcí je "citovat Havla, Palacha, Kryla" - a shromážděný zástup spolehlivě propuká v extázi. Ale jakmile přijde řeč na hlubší, serióznější témata - dav ztrácí zájem, něco takového mu není dostatečně "sexy".
    Shromážděný dav propuká v extázi...kritici si dělají poznámky.
    Já se pamatuju na pohoršení moralistů, když si Václav Malý dovolil navést dav, aby volal "Podívej se, Gusto, jak je tady husto!"
    A hlubší, serióznější témata? Asi tenkrát taky zazněla. Nicméně památný úspěch mělo spontánní skandování "Co jste měli?", které bylo reakcí na sdělení Jiřího Rumla, že obědval ještě na Ruzyni.
    Největší rozdíl, který mluví v neprospěch včerejška, je fakt, že Václav Havel byl geniální dramaturg, což se projevilo ve volbě a pořadí řečníků. To nikdo nedokáže překonat.
    JK
    June 25, 2019 v 19.55
    Heleně Zemanové
    A jste si jista, že dramaturgie v listopadu 1989 bylo to, co rozhodlo o výsledku tehdejšího převratu?
    HZ
    June 25, 2019 v 21.46
    Jsem si jistá,
    že jsem nic takového netvrdila.
    JK
    June 25, 2019 v 22.08
    Heleně Zemanové
    V tom případě nechápu, proč je pro Vás ta dramaturgie tak důležitá...
    JP
    June 26, 2019 v 11.54
    Jak projevovat veřejný nesouhlas
    Paní Zemanová, dvě události se v souvislosti s projevováním veřejného odporu vryly do mé dějinné paměti.

    Poprvé to bylo v srpnu roku osmašedesátého, když jsem v televizi uviděl ten dosti známý výjev, kdy ruští okupační vojáci se na nějakém pražském náměstí namáhavě snaží dostat do pozic svá protiletadlová děla; a kolemstojící zástup Pražanů je přitom svým voláním sarkasticky "povzbuzuje".

    Tato scéna byla tehdy (a asi i dodnes je) hodnocena jako parádní příklad toho, jak Češi svým humorem dokáží bojovat proti hrubé síle. Můj pocit byl ale přesně opačný: i svou tehdejší ještě dětskou myslí jsem pochopil, že jakmile Češi už zase začali švejkovat, tak že je konec. Že veškerý odpor proti cizí moci bude nadále už jenom "jako", že v tu chvíli zmizel heroismus a zůstalo už jenom to plebejské "to chce klid!"

    A druhý zážitek byl právě z té Letenské pláně, v roce osmdesátém devátém. Ne že bych si předtím o této revoluci a jejich lídrech dělal nějaké přehnané iluze; ale tady bylo zcela jednoznačně vidět (a slyšet), že mezi nimi není jediná skutečná osobnost, která by mohla mít potenciál v této dějinně zlomové situaci národu dodat opravdovou perspektivu, jasný pohled na jeho budoucnost.

    A druhá stránka - to byl právě ten shromážděný dav. Ano, on v tu chvíli projevil - opět jednou - svou schopnost jedinečného českého humoru. Ale - zase zde švejkovství vyhrálo nade vším ostatním. Bylo ostatně nemálo symptomatické, že to všechno se odehrávalo v místech, kam bývá v prvé řadě zvykem chodit za fotbalem. A tak "ty naše" freneticky oslavíme, ať říkají cokoli; zatímco ti co říkají něco co se nám nelíbí, tak ty vypískáme.

    Zkrátka, obvyklá mentalita davu. A je možno říci, že to byla přesně tato mentalita davu, který neuvažuje, nýbrž jenom nekriticky oslavuje ty své a zuřivě syčí na "ty druhé", která se stala pravou základnou celého polistopadového postoje. Kdy výsledkem nebyla společnost uvážlivých, odpovědných, kultivovaných občanů, nýbrž společnost rozpolcená na ty či ony houfce (ne-li přímo smečky), které nevraživě poštěkávají jeden na druhého, zatímco uvnitř sebe sama nemají schopnost sebemenší kritické reflexe.

    Takže tolik k těm českým masovým demonstracím, paní Zemanová.
    PK
    June 26, 2019 v 12.51
    Já doufám, že nyní se taky každému trochu více ozřejmuje, co je asi pravdy na tom, když náš žvanílek pomlouvá tu obyvatele Bavorska, tu Němce jako celek, tu Holanďany, tu celé "obyvatele Západu" atd. atd.
    mohou vysvětlovat, proč (dnes již značná) část jimi postižená či ohrožená věří víc Babišovi, který jim sliboval, že s exekuční mafií zatočí, než pravici (ODS, TOP 09), jejichž lídři dlouhodobě tvrdí, že za exekuce si každý může sám.
    Ale autor nevysvětluje, proč lidi věřili víc Babišovi než ČSSD, přičemž ČSSD se rovněž dlouhodobě proti exekuční mafii vymezovala.
    PK
    June 26, 2019 v 15.00
    Agentura pro uvádění na pravou míru
    sděluje, že to, že "za exekuce si každý může sám", dlouhodobě tvrdí akorát tak Zeman, jehož kamarádi a sponzoři na nich mají založený svůj byznys.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/penize-z-obchodu-s-chudobou-vyuzil-v-kampanich-i-zeman/r~bd76afaeba7811e8a4d90cc47ab5f122/

    https://forum24.cz/lide-s-exekucemi-volili-zemana-k-jejich-hojnemu-poctu-pomohl-a-vytvoril-si-volice/

    https://www.youtube.com/watch?v=FsnpjAT7x0U

    A Zeman je taky pravděpodobně důvodem, proč ČSSD svoje "vymezování se" těžko mohla někdy myslet vážně.

    Jinak v normální zemi bývá zvykem, aby občané a voliči hodnotili, jak politici plní svoje předvolební sliby. Nebývá zvykem, aby občan, který není totálně zblblý, věřil někomu, kdo mu před 8 lety něco slíbil, ale dodneška nesplnil. Naopak, je to o důvod více mu nevěřit.
    PK
    June 26, 2019 v 15.08
    A abychom nezapomněli na další obvyklé podezřelé
    např. na Babišova fámula Faltýnka:

    https://plus.rozhlas.cz/stat-posvetil-nemoralni-byznys-na-vymahani-dluhu-jedou-v-tom-nemec-zeman-mynar-7737597

    Takže asi tak vypadá to Babišovo "zatočení s exekuční mafií".
    JH
    June 26, 2019 v 19.47
    Agentura pro výklad elementární logiky
    si dovoluje připomenout různým ostatním agenturám, že skutečnost, že něco dlouhodobě tvrdí M. Zeman, se logicky nevylučuje s tím, že to tvrdí ještě někdo jiný :)

    Například M. Kalousek odmítal už v roce 2011 zákon proti lichvě s tímto: „Společnost lichvu odsuzuje už tím, že ji zařazuje mezi trestné činy. Ale představa, že tímto zákonem ochráníme spotřebitele nebo lidi v nouzi před lichvářskými praktikami, je podle mého názoru velmi naivní,"

    Nebo zdůvodnění J. Drábka proč exekuovat sociální dávky: „Pokud by totiž tito lidé nastoupili do zaměstnání, vědí, že o mzdy přijdou. Proto jsou raději na sociálních dávkách,“

    Je ovšem pravda, že možným vysvětlením je, že Zeman a ČSSD jsou pro většinu lidí stále příbuzní.
    PK
    June 26, 2019 v 20.53
    Ano, to je pravda
    Zeman a ČSSD jsou skutečně stále příbuzní. Což se projevilo např. tím, že ČSSD proti exekucím po mnoha letech ve vládě nikdy nic neudělala - a ve vládě je stále, a nedělá stále nic. Jelikož tento očividný fakt nemůže nikdo okecat, tak to někteří zkoušejí aspoň tvrzením, že "se proti nim vymezovala".

    O tom, že by již dlouho hluboce opoziční (a tudíž bez významného vlivu na legislativu) TOP09 někdy (natož dlouhodobě) tvrdila, že "za exekuce si každý může sám", nikdo nepředložil žádný podklad. (Uvedené citáty jsou z jiného soudku a za normálních okolností by se o nich dalo normálně diskutovat. Kromě toho ani Kalousek, ani Drábek nemají nic společného s exekuční mafií, na rozdíl od případů, které jsem uvedl.)

    Zato se tady podprahově i otevřeně manipuluje jak v článku, tak v některých příspěvcích, směrem, že

    "Exekuce mohou vysvětlovat, proč (dnes již značná) část jimi postižená či ohrožená věří víc Babišovi,"
    PK
    June 26, 2019 v 20.55
    Takže na závěr jenom dodejme
    Jestliže stále věří více Babišovi, tak si za to mohou opravdu sami.
    MR
    June 26, 2019 v 23.29
    Ty demonstrace jsou hodně o připomenutí existence hodnot
    jako je obyčejná lidská slušnost, morální integrita, o zviditelnění toho, že čestné a solidární chování není slabost, že zodpovědné rozhodování podporující trvale udržitelný rozvoj, který se zúročí až za 30 let má smysl, že stokrát opakovaná lež se nestává alternativní pravdou, ale zůstává lží. Pro lidi, kteří všechno poměřují přes ekonomický profit, tyto demonstrace pochopitelně nemají žádný smysl. Zároveň to neznamená, že by se tam shromažďovali nějací „mimoni“, kteří si neuvědomují důvody, proč si Babišovo ANO drží podporu cca 30% lidí a jaké konkrétní důvody lidi k jeho podpoře vedou a většinově ví, že jediným řešením bude nalezení funkční a zároveň demokratické politické alternativy. Vnímám to tak, že v tuhle chvíli se demonstrace soustřeďují na obranu základních hodnot demokracie, na záležitosti, které spojují lidi bez ohledu na jejich zařazení na pravo-levé politické ose. Do dnes si pamatuji ten krásný pocit před 29 lety, když se člověk zbavil všudypřítomného strachu, toho dvojkolejného vyjadřování na veřejnosti a v soukromí, kdy bylo najednou možné vyjádřit svůj názor naplno bez obav z následných okamžitých sankcí. Teď se nám normalizační projevy plíživě vrací a ty demonstrace jsou viditelnou prezentací toho, že je tu dostatek lidí, kteří návrat ke starým poměrům nedopustí. Doporučuji zhlédnout tuto diskusi :
    https://www.facebook.com/DVTV.cz/videos/394111551312228/
    PK
    June 27, 2019 v 7.22
    Pane Krupičko
    Když už, tak kolik poslanců má vlastně TOP09? Nejsou náhodou 3 poslanci (kteří hlasovali pro ten návrh) jejich poměrně významná část? A o tom, že by "většina jejich poslanců hlasovala proti" v článku nic není. Pravděpodobně někteří vůbec nebyli ve sněmovně. To se při malém počtu dost lehce stane.

    Důležitá je totiž hlavně informace, že pro návrh hlasovala "z hnutí ANO pouze Eva Fialová".

    Skutečně nenahlížím, jakým způsobem toto může zakládat důvod k tvrzení, že "Exekuce mohou vysvětlovat, proč (dnes již značná) část jimi postižená či ohrožená věří víc Babišovi,"
    + Další komentáře