Test realismu při jednání o vládě

Jiří Dolejš

Jednání o vládě, přemýšlení o možnostech i předčasných volbách nenabízí žádné pozitivní řešení. Jak se strany v takové situaci zachovají?

Levice se před volbami vymezovala proti Andrejovi Babišovi, mimo jiné jako proti trestně stíhanému oligarchovi. Vymezit se vůči konkurentovi je logické, ba přímo nutné. Volební výsledek ovšem ukázal, že tato argumentace nestačí, že voliče trápí i jiné věci. A že nakonec sliby hnutí ANO mnozí ocenili. Jenom KSČM sebralo nakonec ANO více než čtvrt milionu hlasů. A jen opakovat při vládním vyjednávání stejné argumenty voliče zpět nevrátí.

Tradiční pravice se nyní až dojemně strachuje, aby socialisté nepáchali mesalianci jednáním s velkokapitalistou. S kým se politik musí bavit, ale určuje volič — a volič rozhodl, že Andrej Babiš je volební vítěz. Nevolili za kapitalisty či proti nim. Prostě proti starým kmotrovským stranám klidně volili stíhaného oligarchu. Možná je to vyhánění čerta ďáblem. Vláda levice ale nyní není na řadě a trucovat v koutě oslabené levici oslovit voliče nepomůže. Potřebuje získat čas a rozhodnout se pro nejméně špatné řešení.

Je jasné, že vláda Andreje Babiše nebude plnit program KSČM. Osobně netrpím ani nějakou nacionalistickou iluzí, že domácí kapitalista je snad menší kapitalista. Ale připomínat šéfovi ANO sliby, na které nalákal statisíce levicových voličů, smysl má. Když je Babiš zradí, přivítáme je pak z vandru za populistickou iluzí zpět. Tím, že oligarchovi necháme příležitost ukázat pravdu o sobě, lze získat čas. Rozhodně to neznamená podporu demontáže ústavního pořádku ani napomáhání prorůstání moci ekonomické, politické a mediální.

Až své voliče zradí, přivítáme je z vandru za populistickou iluzí zpět. Foto FB A. Babiše

Levice nemůže být nadšená z výsledku voleb a ani se nechystá líbat oligarchův prsten. Jmenování vlády má ale nyní v rukou prezident. Pokud on bude chtít, tak varianta vlády bez Babiše prostě neexistuje. Umožňuje to právní presumpce neviny, i když možné očištění soudem je zatím v nedohlednu. A také fakt, že na politickou funkci premiéra se zákaz spolupráce s StB formálně nevztahuje. Aktuálně o tom rozhoduje Miloš Zeman. A tím, že takzvaný Kalouskův blok odmítl Babiše za premiéra, se z takového směru vyjednávání zcela a úplně vyřadil. A šílí hlavně proto, že nemá patřičný vydírací potenciál.

Pokud není na stole jiná varianta, dostali bychom se nakonec až k předčasným volbám. Proměnu názorů voličů kolem nevidíme a taky je reálné očekávat, že výsledek dalších voleb ještě v tomto roce by v nejlepším případě vedl k obdobným výsledkům jako v říjnu 2017. Nejsou to proto vítězové posledních voleb, Babiš ani Zeman, komu by předčasné volby měly nejvíce vadit. Zvláště pokud budou moci říkat, že je vyvolali ti, co nebyli ochotní jednat. Proč by měla levice slepě následovat Kalouskův blok s jeho neúčinnou defenzivní strategií?

Co zbývá

Pro antikapitalistickou levici by vskutku bylo bizarní vládnout bok po boku s velkokapitálem. Ale pomoci odblokovat jednání o vládě, aby se politická scéna neposunula zpět do časů premiéra Topolánka a Nečase, logiku má. Volba je pak jednoduchá. Stát se součástí nikam nevedoucí blokády kmotrovských stran, nebo konstruktivně využít nabídky volebního vítěze a ovlivnit aspoň částečně podmínky vzniku jeho vlády? Koaliční vládnutí bývá možná stabilnější, ale menšinová vláda není nic mimořádného ani neústavního.

Menšinová vláda neznamená ani rezignaci na vliv marginálních a krajních názorů. Ta hysterie je nepřiměřená. Přímé „le penovské“ vlivy na vládu nejsou přece nutné. Je na Sněmovně, aby prostě nekývla na excesy krajní pravice. Představitelé relativizace rasismu a šíření kulturní nenávisti volby nevyhráli. Testem už byla reakce na zlehčování romského holocaustu ze strany SPD. Ani očividné výmluvy SPD neotevírají cestu k tomu, aby se podobné názory promítly do sněmovní praxe, ale ani programu vlády.

Jaká je tu tedy lekce z realismu? Takzvaný Kalouskův blok a s ním i kmotrovské strany se rozhodly vést svatý boj s nástupem oligarchy, který je trestně stíhaný a kterému slovenský soud zamítl žalobu na evidenci v archivu StB jako agenta. A současně také chtějí zabránit spoluprací premiéra s extremisty. Obojí však zjevně mít nemohou. Jediný způsob, jak čelit vládě ANO opřené o SPD, je vládnutí s Andrejem Babišem. Jakýkoliv exorcismus vůči předsedovi vítězné strany za daných podmínek prostě nenabízí pozitivní řešení.

Pro pragmatickou pravici nemůže být v principu programový problém ve vládnutí s velkokapitalistou. Pro antikapitalistickou levici je takové spojení spíš konkubinát, i když Babiš nabízí levicovým voličům řadu dílčích ústupků. Ale můžeme si například realisticky připomenout separátní pakt, který v březnu 1918 v Brestlitovsku podepsali ruští bolševici s německým nepřítelem. Takzvaná hanebná smlouva před 100 lety získala Rusku za ústupky mír a čas na vyřešení vnitřních věcí. Touto oběti se tak předešlo scénáři mnohem ničivějšímu.

    Diskuse
    MP
    February 15, 2018 v 9.26
    Přeci jen
    Lépe je lhát o věcech, které nejdou dopočítat. Vláda bez Babiše a Okamury je pochopitelně možná a dokonce by mohla být programově podstatně konzistentnější než ta s Babišem. Byla menšinová a zaleželo by na KSČM , zda by ji umožnila (tudíž nebude), ale nezáležela by na Babišovi.

    Chápu ale, že KSČM raději provozuje politiky malé prostituce ve velké volební mašinérii a říká tomu realismus, jen doporuči zvolit k ospravedlnění této pozice jiné, méně křiklavé lži.

    Mimochodem, ten příklad s Brestlitevským mírem (on to byl, pane poslanče, Brest Litevský, žádné Brestlitovsko, název nemožný v polštině, běloruštině i litevštině) je sice působivý, ale o dvě dekády později uzavřel Sovětský svaz jinou smlouvu, sice o něco hanebnější, ale nikoliv s tak blahodárnými důsledky -- vzhledem k Vaší selektivní znalosti dějepisu raději připomenu: bylo 23. srpna 1939 a podepsali ji Joachin von Ribbentrop a Vjačeslav Molotov.
    February 15, 2018 v 17.35
    v testu realismu nepomohou nereálné úvahy
    vaše politická aritmetika tak trochu připomíná Okamuru v horečce - hlavu to nemá a součty nesedí, jen kyselé hrozny
    Pokud prezident jmenuje Babiše tak můžete leda snít - žádné reálné alternativy nemáte a vy to pochopitelně víte.
    Pak také platí že i kdyby na svou stranu pravice, která se tituluje demokratická, přetáhla ČSSD tak jsou v menšině
    Takže místo pozérství nohy na zem a počítat, jestli fakt chcete letos nové volby ve kterých Babiš ještě zesílí.
    Jedinou šancí jak se dostat za éru Babiše je dát mu šanci se historicky znemožnit - do té doby mají ti druzí Černého Petra
    MP
    February 15, 2018 v 19.58
    Ale mě Váš est realismu nezajímá, reagoval jsem jen na zjevnou lež
    Vím, ono je to zvykem, když nemám odpověď , mluvit o něčem jiném.

    Počty samozřejmě sedí, kdyby neseděly, nemusel byste k tomu dodávat ty agresivní osobní výpady.

    Ale ono musíte, protože jinak by si mohl někdo všimnout, že ten takzvaný realismus je jen pokus malé skupiny lidí, která si dobře a neodpovědně žije z nostalgie a strachu lidí volících komunistickou partaj, vytřískat ze situace, co nejvíc. Nepřebírat politickou odpovědnopst a misto toho blábolit o návratu voličů, až je ten a ten a potom onen zklame. Ubohé, ale zřejmě Vám to vynáší.

    VP
    February 15, 2018 v 23.46
    Napsal jste to hned na začátku. Čert už vám nestačí, uzavřete smlouvu s ďáblem. A navíc: čestný člověk hledá dobré řešení a ne špatné, třebaže podle vás nejméně špatné. Odpovídá to tomu, že nemáte žádný program.
    February 16, 2018 v 8.10
    proč zamlouvat fakt že tandem Zeman Babiš nejde obejít ?
    že vás realismus nezajímá, to je boužel dost vidět - jenže to funguje jen do té doby než se probudíte.
    vybírat lze jen z řešení které jsou k dispozici - tedy menší zlo je třeba i prosadit z programu něco než nic
    A jestli Babiš zradí voliče které levici sebral, přivítáme je pak z vandru za populistickou iluzí zpět rádi.
    Až tím, že oligarchovi necháme příležitost ukázat pravdu o sobě, lze přejít k jinému řešení
    vše ostatní je jen stýskání bez efektu - protože neexistují reálné alternativní počty které by seděly
    čas na podobná gesta byl do voleb, sněmovních i prezidentských - s jejich výsledkem už ale do dalších nehnete
    apoštolské řeči kmotrovských partají prostě za sebou většinu nemají.a bez Babiše se Zemanem v zádech to nedají.
    S tím faktem nehnete i když ho snaživě zamlouváte .... říká se tomu umění možného.
    MP
    February 16, 2018 v 9.19
    JIřímu Dolejšovi
    Tak dobře, zkusme to s takzvaným realismem:

    a) Váš realismus staví na předpokladu, že volič je nejen zklamaný, ale také pitomý.
    Protože jinak byste nemohl očekávat, že potom, co ho zklamaly obě deklaratorně levicové strany a bude zklamán také Babišem (Proč? Pokud mu nevadí to, co Babiš předvádí dnes, o mnoho hůře už nebude) zopakuje první chybný pokus a to navíc se stranou, Babišovi (jímž byl zklamán) pomohla do sedla.

    Realismus by mě zajímal, kdyby se jednalo o realistické politické myšlení, které přijmá podmínky nezbytné k uskutečnění úctyhodného politického cíle. Ale bylo by ode mne naivní, kdybych ho hledal u současné reprezentace KSČM.

    Nemám důvod nic zamlouvat. To bych musel mít na jedné z variant řešení zájem. Nemám a předčasné volby mi přijdou nejméně stejně přijatelné jako menšinová vláda AB s parazitní podporou realistů.
    Na druhou stranu mi nevadí ani KSČM jako pohůnek Agrofertu (pod záminkou realismu). alespoň je vidět, co jste zač.
    VP
    February 16, 2018 v 18.27
    Až bude volič zklamán Babišem, půjde k SPD. Co by u KSČM hledal?
    February 17, 2018 v 7.13
    zkuste ten realismus - nebojte se, tolik to nebolí
    Jestli je volič pitomý si klidně řešte sám - pro mne jsou podstatná data o tom jak se rozhoduje a ve volbách to mnozí z leva hodili Babišovi a dle preferencí tento stav trvá
    Stejným způsobem lze říci, že druhý z tandemu, prezident Zeman také i svým postupem přitáhl hodně levicových voličů takže vaše oprávněná či neoprávněná animozita tímto směrem je houby platná, protože to mnozí z voličů vidí jinak
    Zklamání z Babiše přijde jednak proto že každý se nakonec okouká, ale hlavně že po odeznění konjunktury se ukáže že sociální stát nepodrží - a pak radši po rudé než po hnědé.
    A zopakuji - pokud eMZet jmenuje Babiše, tak rozhodování mezi menšinovu vládou (nevím co je v tom samo o sobě za drama) a předčasnými volbami mají ti co trucují prostě na stole

    P.S. pro VP - pokud hrozí že volič přejde k SPD, tak k ryzím liberálům určitě ne - nestojí to snad za úvahu ho přeci jen nějak oslovit ?
    VP
    February 17, 2018 v 8.30
    Ano, oslovit. A ne zaplést se, zašpinit s Babišem.
    MP
    February 17, 2018 v 9.23
    JIřímu dolejšovi
    Nevím, proč bych měl řešit, zda je volič pitomý. Není. Pitomá je vychytralá strategie, která s pitomostí voliče kalkuluje -- tedy ta Vaše.
    Za řešení by ovšem stálo, co si představit pod slovy "levicový volič" -- zjevně to podle Vás není volič, který volí levicové strany (leda byste ANO považoval za levici).
    February 18, 2018 v 19.46
    realismus zjevně volí i ČSSD
    I nový váš předseda Hamáček pochopil, že zavřít se v opozici s Kalouskem a Fialou znamená být s nimi v jednom pytli
    to není kalkul s pitomostí lidí ale naopak s tím že ti normální lidi vědí jak planá gesta a apoštolské kecy nemají cenu
    očekávají že někdo bude mít aspoň z části vliv na sociální agendu a to nejde při přehlížení volebního výsledku
    ANO není levice, ale při schizmatu pravice je lépe kalkulovat s tou která aspoň jedná a ne jen trucuje
    + Další komentáře