Chci skoncovat s levnou prací

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek v komentáři pro Deník Referendum reaguje na kritiku návrhu na zvýšení minimální mzdy, který přednesl ve středu v Senátu. Hospodářství je podle něj v dobré kondici a zkušenosti neprokazují, že by zvyšování mezd vedlo k růstu nezaměstnanosti.

Postavil jsem se za nejhůře placené zaměstnance v této zemi. A vysloužil jsem si útoky lidí z bank, finančních skupin a od politiků z pravicových stran. Že prý jsem požadavkem na zvýšení minimální mzdy zatloukl poslední hřebíček do rakve ČSSD. Že když zvýšíme minimální mzdu, tak prý budou muset naši podnikatelé propouštět.

To mi lidé z bank vážně říkají, že stoupne nezaměstnanost v zemi, kde dnes chybějí zaměstnanci a nezaměstnanost je asi tři procenta — nejnižší, ať se podíváte kamkoli do okolí? Říkají mi to vážně ve chvíli, kdy v České republice pracuje přes pět milionů sto tisíc lidí, což je nejvíce od vzniku samostatného státu?

Česká ekonomika po čtyřech letech vlády ČSSD roste rekordním tempem, nejrychleji od roku 1996. Výkon našeho národního hospodářství je nad sedmdesáti procenty německé ekonomiky, mzdy jsou ale jen třetinové. Tento zjevný nepoměr nosí na svých bedrech naši lidé, který pracují stejně tvrdě jak ti němečtí, ale žijí podstatně skromněji.

O pracovní místa se nikdo bát nemusí

Návrh zvýšit minimální mzdu na 12 200 korun je správný. Roste průměrná mzda, je potřeba, aby rostla i ta minimální. Dnes pořád jsou podnikatelé, kteří vyplácejí svým zaměstnancům minimální mzdu a zbytek peněz doplácejí někde za rohem na ruku. Je to zdánlivě výhodné pro oba. Zaměstnanec dostane o pár stokorun víc. Podnikatel nemusí platit zdravotní a sociální pojištění z té načerno doplacené částky.

Ale takový zaměstnanec pak bude mít nižší důchod, protože oficiálně třeba pracuje za minimální mzdu. Z té se mu potom ten důchod bude počítat. A samozřejmě my všichni ostatní budeme využívat veřejné služby — od dopravy, přes školy po zdravotnictví — ve kterých i tyto peníze budou chybět. Zvyšování minimální mzdy povede k vytlačování práce na černo, bude motivovat k práci, protože bude jasný rozdíl mezi mzdou za práci a sociálními dávkami. Pracovat se totiž musí vyplácet.

O pracovní místa se nikdo bát nemusí. Už v tomto volebním období sociální demokracie ukázala, že za naší vlády a díky našim zkušenostem se hospodářství i ekonomice daří. Osobně jsem rád, že jako ministr zahraničních věcí mohu pomáhat podnikatelům uspět v zahraničí. Znám řadu středně velkých firem. Mají sto, sto padesát zaměstnanců. Dělají třeba navigační systémy pro letadla, které exportují do Asie, Afriky i Latinské Ameriky. A patří v tom mezi nejlepší na světě.

To je typ podnikání, který chci podporovat. Podnikání, které je na špičce, které vyváží hotový výrobek s vysokou přidanou hodnotou, které díky tomu může slušně zaplatit vlastní zaměstnance. Podnikatelů tohoto typu si nesmírně vážím. A těmto podnikatelům chceme třeba usnadnit přístup k úvěrům a podporovat modernizaci jejich výroby. Stavím se ale proti podnikatelům, kteří, aby uspěli v soutěži o zakázku, drží zbytečně nízko mzdy, a kteří nevymýšlejí nová řešení.

Mzdy jsou politické téma

Na zvyšování mezd je dnes vhodná doba. Souhlasí s tím guvernér České národní banky i mnozí rozumní podnikatelé. Pro jsou též ekonomové, kteří nepropadli ideologickému vidění světa. V nedávném komentáři Hospodářských novin zase stojí, že „lídr ČSSD Lubomír Zaorálek vyhlásil válku levné práci. Obsahově nic proti — mzdy v Česku jsou skutečně hanebně nízké, což je nepříjemné pro zaměstnance i z pohledu budoucnosti země. Nízké platy vedou k ekonomickému zaostávání, konzervují pozici Česka jako levné montovny“.

Zvyšování minimální mzdy je jedním z nástrojů našeho plánu jak vytvořit pro růst mezd ty nejlepší předpoklady. Vedle minimální mzdy chceme zvýšit čisté příjmy lidí snížením daní devadesáti osmi procentům zaměstnanců, což pro ně bude znamenat 800 až 1200 korun na výplatní pásce navíc každý měsíc. Budeme zvedat mzdy učitelů, zdravotníků a zaměstnanců v sociálních službách, investiční pobídky víc vázat na vyšší přidanou hodnotu a tvorbu pracovních míst.

Naše Národohospodářská strategie cílí na dlouhodobě udržitelný rozvoj ekonomiky, a růst mezd má v ní rozhodující místo. Jako strana, která má ambici dále vést naši zemi, nemůžeme a nebudeme o potírání levné práce jen snít. Proto předkládáme konkrétní návrh jak mzdy v této zemi zvedat.

Jistěže budou naši kritici křičet něco o „třídním boji“ a nevím ještě o čem. Skutečná politika je ale zápas o to, čemu věříte, že pomůže zemi a lidem v ní. A my jsme připraveni ho vyhrát. Protože když bohatne země, musí bohatnout i lidé.

    Diskuse
    O tomhle čase před volbama už mívávám jasno, koho budu volit.
    Letos je to jiné.
    Ve výběru zůstali Zelení a ČSSD, i když jsem se dušoval, že ty tentokrát ne.

    A možná to dokonce těm socanům i hodím.
    Bavil jsem se teď s tátou o situaci a musím se přidat k jeho názoru, že to ČSSD tak strašně neprojede, aby dostala 10 nebo 12 %. Možná nedostane tolik co minule, ale bestiální propad jako u ODS se konat nebude.
    Jinými slovy - pořád to zůstane jediná akceptovatelná levicová strana s reálně mocenským potenciálem,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a to prostě není něco, co se dá jen tak bez mrknutí hodit do koše, přestože ČSSD není dokonalá ani náhodou.....

    Ach jo.
    Asi to socialistům fakt hodím a budu doufat, že to dotlačí někam na 18%.
    FT
    August 18, 2017 v 17.57
    Chci skoncovat s národně sociální stranou práce (Chovanec, Foldyna, Škromach atd...)
    August 18, 2017 v 20.52
    Uvažuji podobně jako pan Morbicer, ale pro tentokrát mi z toho vychází spíš ČSSD ne i když jsem ji doposud volil pravidelně přes značný nedostatek nadšení.

    Na české politické scéně není nikdo, kdo by ČSSD nahradil, to je pravda. Ale na druhé straně dokud bude mít ČSSD své voličské jádro jisté chovanec nechovanec, tak se také nikdo neobjeví a socdem se nezcivilizuje.

    Na tom, co píše o ANO Bělohradský něco je. Je to otřes pro "politickou třídu", který je možná potřebný. Babiš nezpůsobil to, že na politické scéně nemá důstojného protivníka.

    Z toho "koho ne" my ale nevychází koho ano. LIdovci mají Čunka a Zdechovského, ale také by nebylo dobré, kdyby z politického systému zmizeli.

    Na Zelených mi vadí hlavně to, že se o úspěch ve volbách ani nesnaží, jinak pro ně mám nejvíce sympatií.
    August 19, 2017 v 20.42
    Bělohradský o ANO?I
    On Bělohradský stále ještě podporuje ANO? Jestli ano, tak to by tu chtěl asi Berlusconiho Itálii. Loni vyšla docela pěkná kniha o populismu (pro zájemce: J.-W. Müller, What Is Populism?, Philadelphia, University of Pennsylvania Press 2016), autor se věnuje Trumpovi i evropskému populismu, vedle západoevroského i středoevropskému, tedy zejména maďarskému a polskému a v závěru se objevi i Babiš v kategorii "business like populism" s poeticky upraveným heslem. "Chce řídit stát jako jednu ze svých firem"

    Kdyby nebyla doba vážná, tak by člověk mohl volit Zelené či Piráty (i když ti si stále spíše hrají než dělají politiku), takhle mi to vychází stále na soc.dem. i s Chovancem, Foldynou a jejich národně socialistickým zemanovským křídlem
    MP
    August 20, 2017 v 9.57
    Martinovi Šimsovi
    Myslím, že s Chovancem v čele politické strany doba vážnější být nepřestane. A s intelektuály, kteří suspendují své analytické schopnosti a svědomí -- navíc v dobré víře -- pro politickou oportunitu už vůbec ne.
    August 20, 2017 v 10.11
    Panu Šimsovi
    Nevím, zda Bělohradský dosud podporuje Babiše. Ale o Berlusconim říkal v televizi (nepamatuji, v jakém pořadu, ale není to tak dávno), že jeho působení nakonec Itálii prospělo. Nebyla to přímo podpora Berlusconimu, spíš pokus o pohled z širší systemické perspektivy.

    Ta je ovšem ošidná, protože by se dalo také říct, že Hitler prospěl Německu, protože naprostá porážka a následná nutnost se vypořádat se s minulostí pomohla Německu k tomu, aby se odpoutalo od imperialismu a soustředilo se na hospodářský růst a budování demokracie.

    Neřekl bych, že Bělohradský Ano přímo podporuje, spíš se distancuje od toho, co vnímá jako hon na Babiše. Já ostatně také nesouhlasím s Bělohradským, ale byl bych proti honu na Bělohradského, hon na Babiše ale považuji za správný.
    MP
    August 20, 2017 v 11.57
    Jiřímu Kubičkovi
    Myslím, že to srovnání s Hitlerem není zcela případné. Berlusconi je sice ohavnost, ale jeho vláda nebyla charakterizována ani zvýšením množství zločinů proti lidskosti či útlaku nějaké skupiny lidí oproti Itálii před Berlusconim. Dokonce bych si nebyl jistý ani zvýšením míry korupce a vlivu organizovaného zločinu.
    Pokud bych byl přesvědčen, že Berlusconi představoval určitou krátkou a celkem mělkou krizi, která umožnila obrat italské politiky k lepšímu (nejsem, ale není to absurdní interpretace), pak bych ten referovaná Bělohradského výrok (neslyšel jsem) považoval za docela přiměřený.
    JP
    August 20, 2017 v 12.05
    Z perspektivního hlediska je ovšem Bělohradský daleko nebezpečnější nežli Babiš.

    Babiš je příliš viditelný, ten budí svým vzrůstem moci příliš mnoho protitlaku, ten přišel a zase odejde. (A navíc, jak se aktuálně zdá, je na nejlepší cestě chytit se do své vlastní pasti - tedy náhledu že jediným legitimním životním cílem je maximalizace vlastního prospěchu. A to bez ohledu nejen na morálku, nýbrž i na zákony. Pokud ta kauza "Čapí hnízdo" bude opravdu justiciálně dovedena ke svému konci, mohl by to být zároveň i konec Babiše.)

    Oproti tomu Bělohradský svým subtilním, ale neutuchajícím a zákonně zcela nenapadnutelným relativismem dokáže velice účinně destruovat všechno, co by mohlo mít jakýkoli vyšší smysl.

    Pak není divu že politicky skáče bez jakýchkoli zábran sem a tam, od ODS k ANO a zase k sociální demokracii - jemu se nakonec jedná o to prosadit právě jenom holý politický pragmatismus, pouhou samoregulaci systému, vytlačující zcela otázku po nějakých vyšších hodnotách a cílech.
    IH
    August 20, 2017 v 13.46
    Dík za sdílení pěkných chvil nahoře
    Mezi Bělohradským a Babišem jsou a jistě i zůstanou především rozdíly, pro mě však je jeden zásadní. Bělohradský mě zklamat mohl a ještě může, Babiš stěží.

    Ono se to s většinou myslitelů, kteří nás osloví, má tak trochu jako s letadly. Bydlíme-li v nepěkné zóně města u letiště (a teď do toho ještě nějaký Babiš). Vzlétají však odsud letadla a my si říkáme, když je vidíme stoupat k obloze: Tohle letí tam k horám a dále přes moře do těch pravých krajin. Když však vybraný letoun sledujeme stále dál, představme si tu možnost, v moderní době nikoliv absurdní, vidíme po nějakém čase, jak klesá k podobnému letišti s podobným zázemím, z jakého jsme si myslili, že nám ukazuje cestu. Ale ten zážitek při zprostředkování toho pohledu z výšky...
    August 20, 2017 v 14.15
    Nepřirovnávám Berlusconiho k Hitlerovi v tom smyslu, že by byli víceméně stejní
    Hitlera k Berlusconimu nepřirovnávám, co srovnávám, je hodnocení z historického odstupu, který je možný u Berlusconiho i Hitlera, není možný u Babiše.

    Nevidím prostě v tom, že možná z dlouhodobého hlediska vláda ANO ve svých důsledcích prospěje, důvod podporovat Babiše teď. Nevěřím, že někdo může předpovědět vývoj na deset a vice let dopředu.

    Tomu, že Bělohradský italské politice rozumí lépe než já, ovšem věřím.

    MP
    August 20, 2017 v 15.55
    Jiřímu Kubičkovi
    Nemyslím, že Bělohradský někdy řekl či naznačil myšlenku, že by se mělo podporovat ANO, protože možná z dlouhodobého hlediska jeho vítězství možná prospěje. Odmítá jeho instrumentální démonizaci a reakce na toto odmítnutí bohužel jeho postoj jen zvýznamňuje -- kandidoval za ČSSD + Zelené a přitom se dále kádruje jeho údajná podpora ANO.

    Jinak si dovolím trvat na té neporovnatelnosti. Časový odstup od události není vše. Neexistuje sebelepší myslitelný poválečný vývoj Německa, vůči kterému by mohla katastrofa let 1933 -- 1945 představovat přijatelnou cenu. Zatímco v tom druhém případě je srovnání provokativní, ale necynické.

    August 20, 2017 v 16.59
    Netvrdlil jsem, že by Václav Bělohradský podporoval Babiše ve smyslu "volte ANO".

    Na webu ČSSD lze najít z poměrně nedávné doby nadpis 5 důvodů, proč volit ČSSD:


    https://www.cssd.cz/ke-stazeni/videogalerie/video-novinky/prof-vaclav-belohradsky-5pet-duvodu-proc-volit-cssd/

    Nevidím tam ale žádné video, které k tomu nadpisu patří.

    JInak si dovoluji trvat na tom, že nedostatek časového odstupu braní tomu, aby kdokoliv mohl vědět, jaký bude dlouhodobý efekt působení ANO a Babiše. Dokonce ani nevíme, co bude Babiš dělat po volbách,není to ještě rozhodnuto a nezáleží to jen na něm, ale také na tom, co budou dělat další političtí činitelé.

    Ještě podotknu, že něco srovnávat či porovnávat opravdu neznamená tvrdit, že je to stejné či velmi podobné. Hitlera ale nepovažuji za něco, co je zcela mimo evropské dějiny, patří do nich i když se nám to nelíbí.
    MP
    August 20, 2017 v 18.31
    Jiřímu Kubičkovi
    Pochopitelně, nepodsouvám ono kádrování Bělohradského, to tu provozují zdatně jiní. šlo mi o rozdíl mezi "podporovat" a "odmítat démonizování" -- ten příklad iracionálního kádrováckého démonizování se už netýkal Vás. Omlouvám se, měl jsem to formulovat jednoznačněji.

    Hitler pochopitelně do evropských dějin patří, jen to není minulost, od které by byl i po tři čtvrtě století možný onen objektivizující odstup.

    O ANO se shodneme, jen si myslím, že nijak v rozporu s tím, co říká Bělohradský: Časový odstup brání tomu, abychom mohli vědět, jaký bude dlouhodobý efekt jeho působení.
    Proto nemá smysl ho volit s tím, že to urychlí vleklou krizi zkorumpovaných politických stran.
    A právě tak proto nemá smysl volit ty zkorumpované politické strany jen proto, že by to mohlo zabránit vzestupu Babiše. Aby tato "volba menšího zla" dávala smysl, muselo by vítězství ANO znamenat jakousi nezbytnou a dlouhodobou katastrofu české demokracie, neporovnatelně horší než národovectví zahrávající si s vytvářením paramilitantních jednotek v podání Milana Chovance či demagogie, která nestoudně prodává nepodstatné zvýšení minimální mzdy jako boj za konec levné práce v Čechách.


    August 21, 2017 v 12.33
    Třicet procent hlasů na ulici
    Podle Respektu leží na ulici třicet procent hlasů proevropských liberálních voličů. Myslím si, že velká část z nich by volila raději slušnou středově liberální stranu, ale vzali by za vděk i levicově liberální sociální demokracií. Já bych preferoval levicově liberální stranu, ale vzal bych za vděk i středovou liberální.

    Ale žádná taková strana tady není. Volbou Chovance ty možné liberální voliče ČSSD ztratila. To jsou lidí, kteří podpořili Sobotku proti Zemanovi.
    August 21, 2017 v 16.40
    Takzvaný posun ČSSD doleva je strategickou chybou,
    kterou nyní využívají lidovci. Považují konzervativní hlasy na Moravě za jisté, a proto cílí na liberální proevropské voliče, voliče TOP09 a část ČSSD z posledních dvou voleb. Nemají co ztratit.

    ČSSD národně-socialisticky přichází z kampaní "konec levné práce". Že svým potenciálním voličům nenalije čistého vína a neřekne na rovinu, že pokud chce platy jako v Německu, musíme taky pracovat jako v Německu a mít stejně efektivní veřejnou správu a makroekonomické řízení, jako mají v Německu, to je pochopitelné.

    Ale nedocenila fakt, že v dnešní kampani jen těžko získá zpět své voliče z levicově-populistického tábora, kde se v roce 2006 báli ODS a v letech 1998 a 2002 nechtěli zpět Klause. Babiš jako ten strašák establishmentu v této konstelaci jen těžko bude fungovat. To si měli rozmyslet, než se spustila proti němu poměrně průhledná kampaň.

    August 21, 2017 v 18.55
    Co je národně socialistické?
    "Konec levné práce" je heslo prostě levicové, na národně socialistické. ČSSD přichází s národoveckou rétorikou, ale tohle do ní nepatří. "Levicově-populistický tábor," jak o něm mluví pan Unger je prostě rétorika pravicová, to by mohl klidně napsat představitel Unie zaměstnavatelů.

    PK
    August 21, 2017 v 20.03
    Co je "poměrně průhledné"?
    Poměrně průhledné je, když někdo nápadně a opakovaně kope za Babiše.

    Za totality si v podobných případech (když někdo v soukromí nápadně hájil stávající režim) bylo možno říci: hledejme komunistu. Když to nebyl sám dotyčný, tak komunistu v jeho okolí, v nejbližší rodině apod. Vždycky bylo úspěšně nalezeno.

    Dnes je třeba si obdobně říci: hledejme zaměstnance Agrofertu.
    MP
    August 22, 2017 v 11.16
    Ano
    A pak ještě také víme, že když se ženská utopí hozená do řeky se svázanýma rukama a kamenem na krku, nebyla to čarodějnice :-)
    JN
    August 22, 2017 v 13.07
    Zelené jsem volil,
    protože jsem si myslel, že jejich stěžejním tématem je ochrana přírody. Když vyšlo najevo něco jiného, zelení si zakázali o těch tématech před volbami mluvit (prosazovat se dají i bez veřejné diskuse, jen jsou k tomu potřeba hlasy veřejnosti).
    JN
    August 22, 2017 v 16.15
    "Naštěstí" jsou tu upřímní Mladí zelení,
    kteří "se zasazují za rovné zastoupení všech, bez ohledu (například) na věk", jejichž členem se může stát každý... komu není víc než třicet.

    Pětašedesátiletá žena by prostě měla mít právo porodit dítě, ale členkou Mladých zelených už se stát nemůže.
    Souhlasím, že "konec levné práce" není takový levicový, ani makový levicový, ale prostě levicový.
    A souhlasil bych i s tím, že zvýšení minimální mzdy není ukončený boj za konec levné práce, kdyby to pan Profant nepodal tak agresivně. Navíc myslím ani toto Zaorálek netvrdí. Tady jde čistě o plus mínus 120.000 lidí, kteří pracují za minimální mzdu v tomto státě. Každý den chodí do práce a na konci měsíce dostanou 11 litrů, což je běs...
    VK
    August 23, 2017 v 10.48
    Jen ad informandum, Davide Ungere, jako v Německu se u nás dávno pracuje, produktivita tu dosahuje nějakých 70 % německé produktivity práce. Jenomže mzdy bídných 40 %, víte?
    JP
    August 23, 2017 v 11.39
    To je ovšem otázka, jestli se skutečně porovnává srovnatelné se srovnatelným.

    Vezměme si za příklad třeba takovou Škodu auto. Napohled se zdá být věc jednoduchá: je možno vypočítat, kolik automobilů vyprodukuje český zaměstnanec u pásu, a kolik jeho kolega u německého Volkswagenu. Dejme tomu tedy, že ten český vyprodukuje 70 procent.

    Jenže: fakt že je naprostou většinu t e c h n i k y škodovky dostávají stále ještě z Německa. To znamená: fakticky by se do té české produktivity musely započítat ještě všechny pracovní hodiny toho obrovského vývojářského oddělení německého Volkswagenu - jenže právě to se zřejmě neděje. Krátce řečeno: ta česká Škodovka tu dostává část své produktivity vyloženě zadarmo.

    A naopak: v tom vývojářském oddělení jsou mzdy zřejmě vyšší nežli u toho dělníka u pásu: kteréžto vyšší mzdy se ovšem ale nijak neodrážejí ve statistikách mezd českých.

    ----------------------------

    V každém případě je jisté: kdyby se české mzdy vyrovnaly z těch 40 procent na těch 70 (to jest, téměř by se zdvojnásobily) - pak by naprostá většina zboží, které české podniky v současné době tak úspěšně vyvážejí do zahraničí, okamžitě stala zcela neprodejným. Protože by se adekvátní měrou zvýšily jejich ceny. Takže český dělník by se sice mohl těšit že dostává mzdu odpovídající statistické národní produktivitě - ovšem těch dělníků kteří by se z toho mohli těšit by bylo čím dál tím méně, neboť by skokově narostla nezaměstnanost, dost možná i o celé stovky procent.

    Takže, jak vidět, zase to není vůbec tak jednoduché - ani s tou statistikou, a už vůbec ne s ekonomickou realitou.
    MP
    August 23, 2017 v 11.58
    Aleši Morbicérovi
    Agresivně by to znělo jinak.

    Zaorálek uvedl několik opatření:

    a) navýšení mezd ve veřejné sféře. Nemám po ruce čísla obecně,ale u učitelů se to zatím pohybuje -- po "čtyřech letech rekordního růstu ekonomiky" za "vlády ČSSD" -- pod úrovní roku 2007 (v poměru k průměrné mzdě) a růst se ani v v té nejoptimističtější verzi volebně gulášového rozpočtu na příští rok nepřiblíží oněm 1,3, která ČSSD slibuje od roku 1998.

    b) Snížení daní ze závislé činnosti pro lidi v příjmovém pásmu do nějakých 2,2 násobku průměrné mzdy ( pokud to má odpovídat 98 % zaměstnanců) -- jinými slovy, vyprazdňování příjmů Státního rozpočtu, aby se stabilizovala nízká daň pro ty nejbohatší.

    c) minimální mzda.

    Přitom centrální argument pro zvýšení minimální mzdy na úroveň, která stále nevyvede její příjemce ze skupiny "pracující chudoby" , je výběr daní a odvodů -- Zaorálek uvažuje člověka s minimální mzdou jako toho , komu „zbytek peněz doplácejí někde za rohem na ruku“. A konec levné práce v tomto případě znamená, že se ten zbytek zdaní, respektive, že dotyčný bude vyžívat z menšího malého přijmu, než doposud.
    Ani náznak úvahy o vynucování přijetí práce za každou cenu, tedy přímého administrativního tlaku na snižování ceny prekérní práce -- naposledy geniálním legislativním tahem senátorů ČSSD diskriminujícím děti nezaměstnaných, předtím nucenými pracemi a snižováním ochrany nezaměstnaného z hlediska kvalifikace -- vše za ministrů práce z ČSSD.

    Ani náznak řešení agenturní práce a zneužívání práce emigrantské -- opět za ministru práce a zahraničí za ČSSD tu má např. legálně nelegální dovoz Ukrajinců přes polské agentury, bez jakékoli ochrany jejich práce, cynické zavírání očí před téměř otrockou prací.

    Ani náznak řešení schwarzsysstému.

    Bohužel, dalo by se pokračovat ještě tak dvě, tři stránky a pořád bych se držel žánru ‚uskutečnitelné utopie‘.

    Samozřejmě, potřebujeme průběžné navyšování minimální mzdy a měla by to být ta nejrutinnější agenda sociální demokracie.

    Ovšem nad úroveň pracující chudoby, nikoliv kosmeticky. A k např. uvážlivé kroky, jak nezlikvidovat tu de facto živnostenskou sféru (vesnické krámky, malá nakladatelství apod.), ve které by minimální mzda znamenala pád do rukou řetězců. Ono zaměstnanců těch firem s vysoce přidanou hodnotou, o nichž mluví Zaorálek není zase tak moc a hlavně se ekonomiky těchto firem minimální mzda opravdu netýká.

    Tedy naprosto neagresivně: Luboš Zaorálek bojuje ve volebním boji a mluví k těm, o nichž si myslí, že je dokáže oslovit. Vynechává vše, co by nezdůrazňovalo přínosnost, jedinečnost a zásluhy jeho strany, aby "učinil slabší argument silnějším". Místy drastickým způsobem ( údajný význam nižšího důchodu při mzdě 10 000 a 12 200, jako by se z kteréhokoliv z nich dalo žít) Od Aristofana a Platona se takové promluvy zovou ‚populistické‘.

    Omluvou může být nouze ČSSD a není nutné nad takovou demagogií moralizovat. Bohužel, ochota vůbec takto popisovat problém levné práce v ČR budí v jen trochu kriticky uvažujícím člověku obavu, že ČSSD nezmění svoji dosavadní politiku -- rétorické odmítání spojené s faktickými kroky, které levnou práci v ČR pomáhají konzervovat.
    August 23, 2017 v 22.19
    Ještě dodatek k již napsanému
    Jako v Německu se u nás skutečně nepracuje a hlavně není česká práce, výrobky nebo služby konkurenceschopné. Jak jinak lze vysvětlit fakt, že přestože je v Česku tak levná práce ve srovnání s Německem, ceny potravin a mnohých dalších výrobků jsou na srovnatelné úrovni?

    Do srovnání českých a německých platů není také zahrnut rozdíl v nákladech na bydlení a služby, které jsou v Německu mnohem vyšší než u nás. Potom jakákoli procenta jsou jen čísly, pane Klusáčku.

    Volání po "konci levné práce" u nás bez vysvětlení kontextu a souvislostí (děkuji panu Poláčkovi za trefnou poznámku o vývojové části automobilového koncernu) je nejen populismus, ale opravdu národní socialismus. Národní socialismus proto, že vytváří povědomí, že jeden národ nebo skupina národů ekonomicky silnějších v EU vykořisťují ty slabší. Přitom by se zástupci zaměstnanců (odbory) mohli jet podívat do Německa, jak tam vyjednávají o výši mezd. Nebo udělat průzkum mezi německými spotřebiteli, proč nekupují nekvalitní levné potraviny, po kterých se v našich supermarketech jen zapráší.

    Dá se říci, že jsme montovna. Nemusíme jí být. Ale buď uděláme krok blíže Německu, Beneluxu apod. nebo uděláme krok vzad. Měli bychom si popsat, co znamenají obě varianty.

    Výroky L. Zaorálka o tom, že euro přijmeme, "až to bude pro nás výhodné", jen potvrzují onen populismus a přízemnost.

    Od dob, kdy Miloš Zeman sliboval, že nejdůležitější stavbou v obci je podle ČSSD škola a nikoli banka, po 11 letech vlády ČSSD v období konjunktury mají učitelé v Česku nejnižší platy z celé EU.
    August 24, 2017 v 7.22
    Vy ovšem mluvíte, jako by zboží, kapitál a pracovní síla vůbec nešly přes hranice, pane Ungere. Jako by platilo, co se doma uvaří, to se tam sní. Jenže ono to neplatí. Neexistuje žádný německý kapitalismus, náš kapitalismus či kapitalismus někoho jiného.
    MP
    August 24, 2017 v 9.16
    Davidu Ungerovi
    Resp. dělíme se s třemi dalšími zeměmi o poslední místo v žebříčku poměru průměrného učitelského přijmu k průměrnému přijmu republikovému. Nejnižší platy v absolutních číslech naší učitelé v EU nemají. a také jsme na chvostu žebříčku, co se týče poměru HDP k výdajům na školství.
    V obou případech bych se ohradil vůči jedenácti letům vlády ČSSD, pozitivní trend ve financování školství se začal projevovat v roce 2004 -- za Špidlovy vlády -- a zlomil se po roce 2007. Co si ale zaslouží vyčíst ČSSD bez diskuse, je její poslední vláda. Posadila do křesla ministra školství arogantního ignoranta a celou dobu jeho úřadování se nijak výrazně nepokusila změnit trend podfinancování školství. Valachová už nemohla přes svojí odhodlanost stihnout něco výrazně změnit.

    Mimochodem -- vidíte jaký byl Zeman populista? Sliboval, že nejdůležitější stavbou v obci bude škola právě v době, kdy jeho vláda rozjela ambiciozní plán směřující k tomu, aby ve většině obcí škola nebyla (optimalizace sítě škol).
    August 24, 2017 v 11.36
    K poznámce pana Profanta
    Samozřejmě jsem neměl na mysli absolutní výši průměrného platu, ale relativní poměr výdajů na platy učitelů k HDP, v tomto případě. Jindy je možné porovnávat průměrný plat učitele k průměrnému platu VŠ vzdělaného pracovníka ve státě nebo k průměrné mzdě. I platy lékařů u nás stále nedosahují poměru k průměrné mzdě ve státě ve srovnání s vyspělými zeměmi EU. Přestože se k tomu Česká republika (ještě za Hegera a Nečase) zavázala.

    Podrobnosti z vývoje za vlád soc. dem. neznám, a proto děkuji za informaci o vývoji v letech 2002-2006. Jen konstatuji, jaký je výsledek po 11 letech vlády ČSSD, přitom měla to štěstí vládnout v letech konjunktury a měla možnost napravit neblahé dědictví socialismu. S poznámkou o arogantním ignorantovi a posledním volebním období vlády ČSSD máte jistě pravdu.

    Ještě k paní Hájkové - on právě kapitalismus v Německu je jiný kapitalismus než u nás. Rozdíl je v občanské aktivitě, v systémových nastaveních v oblasti veřejné správy a zejména v aktivitě odborových a profesních organizací. Němci se vydali v duchu myšlenek Eduarda Bernsteina a Češi měli zvláště po roce 1989 tu samou možnost. Tradice sociálního reformismu jsou zde bohaté, leč zaprášené a zapomenuté.
    August 24, 2017 v 13.01
    Kapitalismus je opravdu jen jeden. Dnes je globální a nikdo není schopen proti tomu nic dělat ač na to neustále všichni nadávají. Jestliže v Německu se kapitalismus projevuje jinak než u nás, je to možná způsobeno tím, že tamní společnost je vyspělejší než ta naše. Lidé si tam asi nedají líbit to, co u nás.
    MP
    August 24, 2017 v 14.24
    Evě Hájkové
    Je jeden globální systém vykořisťování -- váhal bych se slovem kapitalismus -- a ten funguje docela významně také ve formě kolektivního vykořisťování. Nejde o to, jestli je německá společnost vyspělejší, male líže prostě smetanu za celou Evropu-- tak jako my spolu s ostatními příslušníky bohatého severu lížeme za celý třetí svět. Řeči o líných Řecích, neodpovědných Italech či postkomunismem demoralizovaných Češích jsou ideologický žvást, bohužel zvnitřnělý natolik, že je ho schopen napsat i JP.
    + Další komentáře