Rozmach masného průmyslu v Asii zadělává na globální problém, varuje studie
Radek KubalaBritská média upozornila na studii poradenské firmy Coller Capital, která zkoumala důsledky rostoucího počtu asijských velkochovů, masných velkovýroben a spotřeby masa celkově. Závěry dokumentu mluví o mutaci bakterií i skoku v produkci CO2.
Nový výskyt ptačí chřipky, zesílení odolnosti vůči antibiotikům i rapidní zvýšení emisí oxidu uhličitého může způsobit rozmach velkokapacitní produkce masa v asijských státech, který v posledních letech nastává. Poukazuje na to studie poradensko-investiční společnosti Coller Capital, na níž upozornila britská média toto pondělí.
Díky rostoucím populacím a zvláště bohatnutí střední třídy v Číně, Indii a dalších kdysi rozvojových zemích se stává průmyslová výroba masa v Asii čím dál atraktivnější pro investory z celého světa. Vyšší poptávku přitom dle Coller Capital doprovází nejen problematické chovné podmínky, ale i nadužívání antibiotik, které hrozí při současném trendu vzrůst do roku 2030 o až 120 procent.
Na celém světě už dnes spotřebují více než polovinu antibiotik pro drůbež a prasata producenti masných výrobků v Číně.
Dalším negativním jevem rostoucího počtu velkochovů a průmyslové produkce masa je dle studie předpokládaný nárůst emisí oxidu uhličitého, a to až o 360 tun ročně. Pro srovnání: podobné množství CO2 vyrobí za stejnou dubu přibližně sto uhelných elektráren.
„Investoři mají velkou chuť vydělávat na masném průmyslu v Asii, jehož expanzi ale doprovází zvyšující se počet epidemií, emisí uhlíku, nadužívání antibiotik i vykořisťování pracovníků na jatkách. Investiční firmy by si měly uvědomit vlastní společenskou odpovědnost, pokud se chtějí vyhnout nejhorším dopadům jejich podnikání,“ řekl Guardianu zakladatel Coller Capital Jeremy Coller.
Znalci připomínají, že i proslulá ptačí chřipka byla částečně způsobena nedodržováním hygienických norem při výrobě masa v Asii. V poslední době se tato nemoc objevuje znovu v některých regionech Číny a Jižní Koreje. Nákaza se dle některých zdrojů šíří též na farmách, které dodávají maso do McDonaldu nebo obchodnímu řetězci Walmart.
Řešení v technologiích?
Podle autorů studie se lze vyhnout nejhorším negativním jevům spojeným s expanzí masného průmyslu v Asii zaváděním nejmodernějších technologií. Coller Capital hovoří například o využívání čárových kódu umožňujících rozpoznat původ kupovaných vajec, zefektivnění provozů směrem ke snížení emisí uhlíku či zlepšení hygienických podmínek na jatkách.
Problémem je dle studie i nízká obeznámenost investorů s výše popsanými problémy. Přitom některé dřívější potravinové skandály, jako například prodávání zkaženého jídla v japonských fast foodech, znamenaly pro nadnárodní společnosti jako KFC nebo McDonald velkou ztrátu.
Ekologické organizace však upozorňují, že pouhé zavádění moderních technologií nestačí. Důležité je podle nich snížit výrobu a spotřebu masa celkově. „Dlouhodobým řešením je, že budeme jíst méně, ale o to více kvalitních, potravin z masa. Pokud už jíme maso, tak ideálně z menších bezpečných chovů,“ uvedl před časem výkonný ředitel Přátel Země Andy Atkins v tematické tiskové zprávě.
Další informace:
The Guardian Factory farming in Asia creating global health risks, report warns
India Environment Portal Factory farming in Asia: assessing investment risks
The New York Times Health Leaders Must Focus on the Threats From Factory Farms