Zeman: Některé sociální dávky škodí. Omezil by třeba podporu v hmotné nouzi

Jaroslav Bican

Miloš Zeman přednesl ve Sněmovně projev ke státnímu rozpočtu. Kritizoval Vladimíra Špidlu za větu: Zdroje jsou, sám však poukázal na dva zdroje, které v rozpočtu vidí a proti kterým se vymezil: podpora obnovitelných zdrojů a sociální dávky.

Prezident Miloš Zeman u příležitosti schvalování rozpočtu České republiky na příští rok navštívil Poslaneckou sněmovnu. Ve svém projevu zopakoval svůj často opakovaný názor, že v době hospodářského růstu má být státní rozpočet přebytkový, navrhovaný rozpočet má však schodek 60 miliard. Celkově ale považuje hlava státu návrh rozpočtu za pozitivní a vyjádřil mu podporu.

Miloš Zeman ve svém projevu také kritizoval sociálně demokratickou vládu Vladimíra Špidly, která podle něho po roce 2002 stála na začátku budování státního dluhu: „Objevila se strašlivá věta. Ta věta zněla: zdroje jsou. Jedna z nejhloupějších vět, která mohla být v ekonomické politice kdykoli a v jakékoli zemi vyslovena. Pak se ukázalo, že tímto zdrojem je státní dluh,“ řekl Zeman.

Prezident vládu mimo jiné vybídl k investicím, které podle něho mají být vyšší než spotřeba domácností a ta má být pro změnu vyšší než výdaje vlády. Miloše Zeman zdůraznil, že pro reálný ekonomický růst je klíčová investiční dynamika.

Také poukázal na dva zdroje, které podle něho návrh rozpočtu ignoruje. Prvním jsou dotace na obnovitelné zdroje ve výši 45 miliard korun obsažené ve státním rozpočtu. „Já vím, že tato nesmyslná bursíkovská politika byla založena někdy v roce 2005, ale to současnou vládu neomlouvá, aby s ní něco nedělala, ať už pomocí daňových nebo jiných opatření,“ prohlásil Zeman.

Omezme dávky těm, kdo odmítají pracovat, vyzval Zeman

Prezident připomněl, že tržní cena elektřiny je jedna koruna za kilowatthodinu, dotace na vodní elektrárny, kterým hlava státu vyjádřila sympatie, jsou dvě koruny, ale dotace na solární energetiku je 15 korun za kilowatthodinu. „Nevím, jestli je to lobby solárních mafií, nevím, jestli jsou to jiné tlaky, včetně zeleného fanatismu, který podporuje obnovitelné zdroje, ale v každém případě je to něco, co škodí české ekonomice,“ uvedl Zeman.

Druhým břemenem státního rozpočtu jsou podle prezidenta sociální dávky. „Zatímco jsou sociální dávky, které pomáhají lidem, jsou také sociální dávky, které lidem škodí, například tím, že je odnaučují pracovat,“ zdůraznil Miloš Zeman, který se následně vymezil proti doplatku a příspěvek na bydlení a především vůči podpoře v hmotné nouzi.

Podle Zemana ji dostane prakticky každý, kdo si o ní řekne. „I lidé, kteří dlouhodobě odmítají pracovat" vysvětlil. „Přitom úřady práce evidují ty, kdo odmítli nabízenou práci, aniž by jim v tom bránili vážné, například zdravotní důvody. Tuto evidenci bychom měli využít a jak anticipuje i nedávno přijatý zákon, měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat a kdo se posmívají těm, kdo poctivě každý den chodí do práce. Neboť téměř 400 tisíc nezaměstnaných je většinově fiktivně nezaměstnaných, ne proto, že by museli, ale proto, že si to sami přejí.“

Podporu v hmotné nouzi přitom tvoří životní minimum ve výši 3410 korun, někteří lidé ale dosáhnou pouze na existenční minimum ve výši 2200 korun. Prezident nakonec ocenil, že dosavadní plnění současného státního rozpočtu je výrazně přebytkové, čehož bylo podle něho dosaženo ne jenom ekonomickým růstem, ale také například daňovou politikou a rovněž i razantním snížením investic, což Miloš Zeman kritizoval.

„Velmi vítám, že pokladní plnění státního rozpočtu je přebytkové, dokonce výrazně přebytkové a oceňuji, že tohoto přebytku bylo dosaženo ne jenom ekonomickým růstem, ale také rozumnou daňovou politikou, snížením daňových podvodů, například kontrolní hlášení již vedlo k omezení podvodnických vratek z daně z přidané hodnoty. Ale na druhé straně kritizuji, že část tohoto přebytku byla vyvolána razantním snížením investic," uvedl.

    Diskuse
    TT
    December 7, 2016 v 13.34
    To se ani nedá komentovat
    A to kdysi býval sociální demokrat...
    December 8, 2016 v 9.32
    Zdroje jsou nahoře
    Někteří prezidenti škodí. Zrušme rozpočet prezidentské kanceláře.
    December 8, 2016 v 16.09
    Co může rozčilovat na tom, když někdo prohlásí:
    "Omezme dávky těm, kdo odmítají pracovat"? Maximálně tak může vadit, že nebylo řečeno "Nevyplácejme dávky těm, kdo odmítají pracovat".
    Proč by stát měl dotovat příživníky?
    Aby pak nebyly peníze na staré a bezmocné? Na ty, kteří se skutečně nemohou o sebe sami postarat? Za to zde plédujete?
    ZJ
    December 9, 2016 v 1.23
    A pane Ševčíku,
    co ti vaši bezmocní? Ti by se taky mohli umocnit a něco udělat, což? Nebo vy jste snad nadaný tou kouzelnou mocí rozpoznat, kdo bezmocný jest a kdo se jen své moci zbavuje, aby bral bezmocně dávky?

    Spíš to však vypadá, že by někteří mocní raději neměli dělat nic, aby ve svém jájinkovsky mocném rozpoložení nenapáchali více škody pro ty skutečně bezmocné. Třeba svým nejapných tvrzením, že většina nezaměstnaných si na bezmocné jen hraje.

    I kdyby se na to společnost měla složit a z nových dávek odmocnit tyto dočasně mocné, určitě by se ji to vyplatilo. Třeba by v ní nepanovala taková bezmoc.
    December 9, 2016 v 13.44
    Kdo je bezmocný, tudíž skutečně neschopen se o sebe fyzicky
    postarat, není vůbec těžké poznat. Pacient LDN, či nemocný starý člověk, se sám o sebe asi nepostará. A přesto tito lidé nejsou hodni zájmu tady těch všech místních pokrytců.
    Ti zde budou ronit krokodýlí slzy nad mladými a zdravými lidmi, kterým chybí jen chuť do práce. Jasně, vždyť si z toho udělali živobytí. Ale je třeba tohle zneužívání sociálních dávek zastavit a říci jasně, že tohle není levicová politika!
    Dnes v Právu píše Birke: "Musíme znát odpověď na otázku mladého páru, který se mě zeptá: pane starosto, jako otec rodiny vstávám o půl páté, pracuji přesčasy, abych uživil rodinu, manželka je na mateřské dovolené, se vším všudy máme příjem kolem dvaceti tisíc korun. Proč sousedi, kteří nikdy nepracovali, do noci oslavují, mají šest dětí, berou měsíčně třicet tisíc od státu?
    Lidé, kteří nepracují, nesmějí mít víc peněz než ti, kteří pracují. Soc.dem. NENÍ strana sociálních dávek. Měli bychom identifikovat těch sto padesát tisíc nezaměstnaných a podívat se, jestli nepracují z vážných zdravotních důvodů, nebo proto, že nechtějí."
    Je načase, aby ve společnosti přestalo fungovat klišé, že levice je zde jen pro migranty, pro ty Romy, kterým se nechce dělat a že se zajímá jen o prosazení adopce pro homosexuály, či o nošení burek do škol.
    Je třeba jasně říci, že tohle je zájem jen velmi mála obyvatel naší země a i když levice nebude nikdy xenofobní, či homofobní, její hlavní starost je o lidi nižší a střední třídy, její elektorát.
    A mělo by také zásadním způsobem zaznít, že levice se zasadí o přezkoumání účelnosti všech sociálních dávek, včetně financovaní neziskových organizací. Skandál s Housing First by se už nikdy neměl opakovat. Levice by měla trvat na tom, aby se sociální služby vrátily pod správu státu a obcí a bylo tak docíleno jejich hospodárnosti.
    Pak by Sobotka nemusel shánět nějaké zahraniční PR odborníky na to, aby porazil Babiše.
    VK
    December 9, 2016 v 14.53
    O strukturalni nezamestnosti, ktera dusi cely vyspely svet, jste patrne jeste neslysel. S ohledem na to, jak prave ta je vudci znak probihajici a ne a ne koncici ekonomicke krize, je to az s podivem.
    MP
    December 9, 2016 v 20.57
    Luďkovi Ševčíkovi
    Ono je na Vás sympatické, že si vždycky vlastně odpovíte sám. To, co je na té Zemanavě větě špatně, jsou předsudky, které šíří a stvrzování žvástů jako je ten, který citujete z Práva.

    Zeman má ekonomické vzdělání a jako prezident dost bohatě placenou kancelář, tudíž ví, že objem všech vyplácených dávek ve hmotné nouzi nedosahují osmi miliard. Rozhodující podíl mezi těmi, kdo dávky pobírají, představují rodiny samožitelek a osamělí senioři -- tedy osoby (děti a důchodci), u kterých jejich nouze nesouvisí s ochotou či neochotou pracovat. Šetřit by se dalo asi tak v desetině vypláceného objemu a i kdyby se ušetřila třetina (neuvažuji náklady toho šetření, který by pravděpodobně byly vyšší než úspora, jako zdroj pro dosažení vyrovnaného rozpočtu -- a o tom Zerman mluvil -- při schodku šedesáti miliard opravdu nic moc, to už by se opravdu ušetřilo víc na rozmařilém provozu prezidentské kanceláře.

    Jako šíření nenávisti k lidem na dávky odkázaným ovšem vynikající. Co na tom, že naskládat z dávek v hmotné nouzi třicet tisíc, to už by chtělo hodně obratnou rodinu s tak sedmi,osmi nezaopatřenými dětmi a na slavení by asi pak mnoho peněz nezbývalo. Rozmařilost potvrdil pan prezident, napsal to novinářský presstitut v Právu, tak to musí být pravda. Kdepak dańové úniky, investiční pobídky, které nikdy nevytvořily ani jedno pracovní místo, kdepak průmyslové zóny včetně těch, které kdysi schválila Zemanova vláda a dodnes na ně rozpočet neefektivně doplácí, kdepak oprava ostravské dálnice, toho slavného Šloufozemanovského projektu -- tyhle peníze nechybí, ale kdybychom nemuseli živit ty cigány, to by nám hned bylo hej.
    PM
    December 10, 2016 v 1.21
    Chápu a zcela podporuji požadavek pana Ševčíka
    ....Levice by měla trvat na tom, aby se sociální služby vrátily pod správu státu a obcí a bylo tak docíleno jejich hospodárnosti.......
    Zbývá však otázka, jak by se levice měla zbavila krokodýlích slz a zajistit nezlomný zájem o zaměstnanecký poměr u spoluobčanů s mentalitou, která není slučitelná s podmínkami, které neoliberální tržní kapitalismus nabízí.
    Jinak řečeno, jak zajistit nezlomný zájem trhu o vytvoření zaměstnaneckého poměru s takovými, kterým nebyla od přírody dána mentální připravenost s trhem spolužít a tvořit.
    Přes všechny rafinované psychostimulace, který současný neoliberální trh živému kapitálu zdatně nabízí, není reálné očekávat neomezenou kompatibilitu zájmů zaměstnavatelů se spoluobčany vyzbrojené mentalitou trhu bezcennou.
    Domnívám se proto pane Ševčíku, že je nutné rozšířit pohled na nepřizpůsobivé a považovat spoluobčany se společenským režimem vzpurně nekompatibilní povahy také za ukazatele míry svobody jednotlivce a za ukazatele míry nesnesitelných podmínek, který režim vytváří.
    Nepřizpůsobivým nelze upřít potřebnost, protože svou rolí, ať flákače a vyžírky, nebo nepříčetného neurotika, naplňují zadání scénáře - vykreslit úděl postav méněcenných na trhu práce.
    Jde o celkem důležitou, a proto i úctyhodnou roli .......bych dodal s krokodýlí slzou v oku a v naději, že oči pana Ševčíka alespoň zjihly.
    VP
    December 10, 2016 v 8.05
    Ježíš říká farizeům: Toto bylo třeba udělat a tamto nezanedbávat. Taky by šlo dělat i opačně. Nepřidávat si na platu 7 000,-, ale třeba jenom stovku a důchodcům přidat jenom tisícovku. Vím, že poslanců je málo zato důchodců mnoho. Mnozí však podporují i své nezaměstnané nebo málo oceněné děti.
    MP
    December 10, 2016 v 11.16
    Václavovi Pospíšilovi
    Poslanců je málo, důchodců hodně. Ale důchodce s důchodem pod deset tisíc Kć,-, už můžete počítat v desítkách, nikoli stovkách tisíc. Těch přibližně 30 milionů, na které přijde zvýšení platů členů Parlamentu by asi nestačilo, ale s těmi ostatními ústavními činiteli už by to téměř na přiblížení dolního prahu důchodů alespoň této zoufalé nízké hranici dalo.
    December 10, 2016 v 14.34
    Ono by se to dalo napsat i jinak, jak jistě víte, pane Petrásku.
    Pokud by vzal do ruky sociální služby zase zpět stát - obce, není problém zajistit dlouhodobě nezaměstnaným práci. Obzvláště dnes.
    Vy z nich děláte jakési vzpurné odbojníky, jakési novodobé Jánošíky. Realita je ale jiná. Systém z nich vyrobil to, co jsou, Nevzdělaní, nezaměstnaní. A proč by takoví neměli být? Vždyť je nic nemotivuje ke změně. Mají chodit za desítku do práce, když dostanou mnohem víc na sociálních dávkách? Proč by se měli starat o svou přítomnost a budoucnost, když jim ji stát zajistí?
    Viděl jsem jakýsi dokument o Barmě. Když ji okupovali Angláni, dali zelenou pěstování máku na opium. Protože pěstování máku je nenáročné a přitom to rolníkům přineslo dostatečnou obživu, začali lenivět. Šli dolu po evolučních schodech.
    Tak, jako po nich jdou naši dlouhodobě nezaměstnaní - nepřizpůsobiví. Jsou plně v područí buď ubytovatelské mafie, nebo "neziskovek". I díky Romee jsou vyčleňováni ze společnosti, neboť stále jsou poštváváni proti majoritě a je na ně jiné měřítko, než na ostatní.
    Mentální připravenost s trhem spolužít a tvořit není až zase tak vrozená. Je mnoho Romů, kteří pracují, žijí běžným životem. Bez "pomoci neziskovek". Možná i proto. Syn pracuje s mladým Romem, ten mu dokonce dělá tak trochu šéfa. Nemůže si jej vynachválit. Na rozdíl od těch, s kterými měl konflikt, když se večer vracel z práce a nechtěl se s nimi "podělit".
    Já to zde tvrdím dávno a neslevím z toho. Práce měla vliv na polidštění opice. Dejte těm lidem práci /nyní je jí opravdu dost, na VPP u obecních či městských úřadů lidi neseženete/ a uděláte pro ně tak milionkrát víc, než když jim budete rozdávat nějaké brožůry, vodit jejich děti do ZOO, nebo je vozit k moři. Když už stejně dostávají sociální dávky od státu, tak alespoň za něco. Jak to má majorita. Když ti lidé budou pracovat, tak se začlení do společnosti, nebudou obrovské kvantum volného času využívat k otravování života jiným. Jejich děti získají velmi nutný kladný sociální vzor - rodiče prostě pracují, je pak ani nenapadne, že by měli žít jinak. Zatím je to přesně obráceně. Ty děti si opravdu hrajou na sociálku - když nemají peníze, tak si tam pro ně zajdou. To je vše, co s nimi všechny ty "neziskovky" ale i stát dokázali udělat.
    Dosavadní sociální politika se tedy ukázala jako neúčinná, tak na co se pořád čeká? To mají všichni takový strach z "neziskovek"?
    Posun v myšlení už zde je zjevný, je už pět minut po dvanácté, takže socani k čerpadlům!
    V mém oku je nyní jiskra naděje, neboť to, co zde dlouho dobu tvrdím, se začíná objevovat v projevech levicových politiků. Sice jim to trvalo, ale aspoň že tak.
    VP
    December 10, 2016 v 19.06
    Proč mlčí psychologové? Proč nekřičí o nutnosti práce k polidštění člověka? Naši předkové říkali: Pták k letu, člověk k práci. O nutnosti "najít si práci" se diskutuje i vzhledem k budoucnosti – až budou za nás pracovat roboti, co budeme dělat? Pracuji s lidmi s hendikepem a vidím, jak je i pro ně zhoubné, že vše dostávají bez práce. Docházejí k přesvědční, že by měli dostat víc a taky bez práce. Vidím, že v lidské společnosti je smýšlení téměř stejné jako u těch našich hendikepovaných. Mnoho z nich nebylo k práci vůbec vychováváno. Nezažili slast toho, že je za mnou něco vidět, že za mnou něco zůstává. Důležitější než práce je pro mnoho našich občanů mít dobré zaměstnání.
    + Další komentáře