Rakouské prezidentské volby skončily těsně, výsledek zůstává otevřený

Petr Jedlička

Nominant haiderovských Svobodných i jeho zelený protikandidát získali obdobnou podporu. Vítěze tak bude možné určit až po zveřejnění výsledků poštovní části hlasování v pondělí.

Druhé a rozhodující kolo rakouských prezidentských voleb skončilo velice těsným výsledkem a je zatím bez vítěze. Ve vlastních nedělních volbách sice získal o 2,9 procenta hvíce hlasů nominant (post)haiderovských Svobodných Norbert Hofer, výrazně větší část z přibližně 700 tisíc Rakušanů hlasujících poštou ovšem podpořila podle kvalifikovaných odhadů Hoferova soupeře — bývalého předsedu rakouských Zelených Alexandera Van der Bellena.

Výsledky poštovního hlasování jsou přitom v Rakousku zveřejňovány až během pondělka. V závěru volebního dne tak byly k dispozici pouze znalecké prognózy založené z části na průzkumech a z části na výsledcích z neděle, podle nichž dostali oba kandidáti zhruba 50 procent hlasů.

„Zatím je to 50:50 s možnou odchylkou 0,7 procenta. Zvítězit tedy mohou stále oba (...) a moudřejší už dnes nebudeme,“ hlásil do nedělního večerního pásma moderátor stanice ORF.

Posun mezi koly

Průzkumy před volbami hovořily spíše pro Hofera. Pětačtyřicetiletý letecký inženýr, živící se však už řadu let politikou, vyhrál 24. dubna první kolo voleb s nečekaným ziskem více než 35 procent hlasů. Jednasedmdesátiletý ekonom a veřejný intelektuál Van der Bellen postoupil z druhého místa s 21 procenty.

Znalci nicméně už v minulých týdnech upozorňovali, že rozdíl v podpoře Hofera a Van der Bellena v prvním kole zkreslilo rozdělení liberálního hlasu mezi zeleného kandidáta a třetího v pořadí — známou exsoudkyni nejvyššího soudu Irmgard Grissovou, která kandidovala jako nezávislá a získala jen o málo menší podporu než Van der Bellen.

Pozorovatelé dále uvádějí, že jak v liberálních, tak v důsledně levicových kruzích probíhala před druhým volebním kolem velká protihaiderovská mobilizace.

Jistou úlohu mohla dle znalců sehrát také výměna kancléře v posledním týdnu, při níž nahradil přesluhujícího sociálního demokrata Wernera Faymanna jeho mladší spolustraník Christian Kern. Hlas pro Hofera tak ztratil před druhým kolem prezidentské volby část protestní přitažlivosti, neboť už nebyl hlasem proti Faymannovi. Nový kancléř Kern navíc hned otevřeně Van der Bellena podpořil.

Prezidentští nominanti hlavních rakouských stran — středopravicových lidovců a právě sociálních demokratů — letos do druhého kola nepostoupili.

Demografické aspekty

Z dat, která jsou zatím k dispozici, dále vyplývá, že Hofera volili i ve druhém kole výrazně více Rakušané mimo velká města než v nich. Výrazně větší podporu měl Hofer také v Burgenlandu, Korutanech a Štýrsku.

Za Van der Bellena se postavila opět výrazně větší část Vídeňanů. Oproti prvnímu kolu získal pak více hlasů ve Vorarlbersku a zvláště v Horních Rakousech.

Van der Bellena volili znovu více lidé s vyšším vzděláním, Hofera více muži. Volební účast se mezi prvním a druhým kolem zvýšila z 68 na přibližně 71 procent.

Aktualizace: Díky poštovním hlasům zvítězil ve volbách nakonec těsně Alexander Van der Bellen. Další detaily a souvislosti z voleb doplňujeme už do nové zvláštní zprávy.

Další informace:

BBC News Austria presidential vote: Run-off race too close to call

BBC News Polarised Austria faces presidential vote

Die Presse Bundespräsidenten-Wahl im Live-Ticker: Van der Bellen und Hofer jetzt genau gleichauf

WienerZeitung.at Bundespräsidenten-Stichwahl 2016

The Local — Austria A gift for Euroskeptics?

The Local — Austria Is Austria turning blue?

The Local — Austria Austrians choose between Blue and Green this weekend

    Diskuse
    May 23, 2016 v 12.20
    Ať vyhraje kdokoliv, poražená je předem současná politická
    garnitura. V Rakousku i v Evropě.
    Vůbec nejhorší však bude, že pokud náhodou vyhraje Bellen /který se mimochodem vyjadřuje tak, že hodlá značně rozpoltit Rakousko/ a politici svůj přístup nezmění, příště už takováto dramata zažívat nebudeme. Výsledky voleb budou až příliš jednoznačné.
    Vždyť se podívejte na to, co vládní rakouské strany před druhým kolem prováděly. Místo změny přístupu k politice, který jim občané volbou Hofera vyčítají, zkoušejí jakési kosmetické přesuny politiků, fígle, které ovšem občanům nic nepřinesou. Dělat to druhá strana, to by se aktivisté mohli ukřičet.
    Tak to dopadá, když politici přestanou chápat, že jejich práce je služba občanům. Že jsou delegováni proto, aby plnili vůli svých voličů.
    VK
    May 23, 2016 v 15.23
    JJ, občané si zvolí Hofera, který rozumí obyčejným lidem - ten je za to vezme pořádně u huby. Přesně podle svého programu, nějakou dobu to snad bude kompenzovat tím, že napřed vysype ze země všechny gastarbeitery - ale kdepak uprchlíky, cizince ze zemí EU.

    Moc nejásejte, ty vaše Bantnice nebo odkud že to tam jste, tím budou postiženy rovněž. Mezi prvními.
    May 23, 2016 v 16.24
    Světové agentury už pět minut hlásí, že nakonec zvítězil Van der Bellen. Velká rakouská média zatím nepotvrdila.
    May 23, 2016 v 16.31
    Pletete si jásot se zoufalstvím, pane Klusáčku.
    Nebo se snad domníváte, že chodím na toto forum a debatuji, občas urážen a dehonestován, protože se mi to urážení líbí? Vždyť kdybych byl nějaký příznivec ultrapravice, tak bych měl obrovskou radost z toho, jak to levice vede a ještě bych ji ponoukal, ať z tohoto sebedestrukčního směru neuhýbá. Chválil bych tu současnou bídu ostošest.
    Já ale, naiva, ještě pořád doufám, že se levice vzpamatuje. Že přeze mě a další zdejší oponenty levicoví politici získají alespoň trochu zpětnou vazbu a začnou vidět reálně.
    Tomu tak, bohužel, není. Kdyby žili v realitě, nebyli by překvapeni vývojem v Rakousku. Očekávali by jej a hlavně by konali, aby to u nás nedopadlo stejně.
    Ta zpětná vazba politikům chybí. Jsou obklopeni lidmi, kteří jim vytvářejí nereálný obraz. Samozřejmě takový, jaký se těm lidem hodí. I některé "neziskovky" v tom jedou. Politická korektnost, která lidem zacpává huby, vše jen dovršuje. To už lepší přehled o stavu společnosti měl Husák, než má Sobotka. Tenkrát ještě existoval jakýsi androš, takže stačilo zajít do kina, divadla a člověk našel protipoly vládní linie. Dnes už ani v té kultuře nic z druhé strany nenajdete. Potroublé filmy, kde nereálně pochodují pionýři rozpadlým městem nikomu oči neotevřou.
    Zde, na DR, můžeme bouřlivě souhlasit s články, ze kterých vyplývá, jak jsou neziskovky a aktivisté báječní a jak jim, chůdákům, všichni ubližují. Nebo se na jejich konání podíváme kriticky a tím je budeme nutit k tomu, aby byli lepší. Aby byli skutečně prospěšní, aby fungovali demokraticky, aby jejich konání zvyšovalo prestiž levice. Stačí si vybrat. Já vybráno mám.
    MP
    May 23, 2016 v 16.32
    Gratuluji rakouskému lidu k moudrému rozhodnutí
    A to je přitom Hofer ve srovnání s naším Okamurou, Úsvitem, Zemanem... ale i Chovancem a jejich zdejšími obhájci Ruskem a Ševčíkem vyložený sluníčkář...:)
    May 23, 2016 v 17.15
    Rozdíl v politické kultuře mezi státy bývalého Předlitavska
    Nebýt vyhnání Němců v roce 1945 a tématu Benešových dekretů, které rozhodly prezidentský souboj v roce 2013, tak mohl také Schwarzenberg možná velmi těsně porazit Zemana, jako dnes Van Der Bellen porazil Hofera.

    Ale propastný je rozdíl politické kultury v Česku a v Rakousku. V Rakousku ještě před vyhlášením oficiálních výsledků jen o několik desetin procenta poražený kandidát uznal porážku a pogratuloval vítězi. U nás by při tak těsném výsledku došlo okamžitě od poraženého ke zpochybnění voleb, požadavku na nové přepočítání, několika trestním oznámení na média a neuznání porážky. Po volbách by následovaly měsíce politické nestability.
    May 23, 2016 v 17.20
    Máte pravdu pane Ungere.
    Vždyť dodnes existují proudy, které nejsou ochotny uznat Zemana za svého prezidenta.
    VK
    May 23, 2016 v 18.05
    Zatímco Schwarzenbergova kandidatura byl Kalouskův zenit a to poslední, v co mohl doufat, Strache to má za dva roky v kapse. Jenom odklad.
    JN
    May 23, 2016 v 19.23
    Pane Plevo, Rakousko je ve vážném stavu. Gratulovat k symptomům těžké nemoci není na místě.
    "Gratulovat rakouskému lidu k moudrému rozhodnutí" znamená, že gratulujete těm 50,3%, že jsou moudří, a těm 49,7% samozřejmě negratulujete, neboť si patrně myslíte, že se rozhodovali hloupě.

    Teď bude záležet na tom, co si o těch 49,7% rakouských voličů bude myslet nový prezident, zda i on bude činit moudrá rozhodnutí.

    Pára nad papiňákem není hezká věc. Můžeme se jí zbavit buď tak, že to závažíčko nahoře, kolem kterého ta hnusná pára utíká, přivaříme elektrickým obloukem natvrdo, nebo tak, že vypneme vařič. Co z toho je moudré rozhodnutí?

    Bude moudrým rozhodnutím, když nový prezident bude postupovat přesně podle svých předvolebních slibů?

    Co bude moudrým rozhodnutím po těch příštích volbách? Zrušit demokracii?

    Jsem zvědavý na Vaše návrhy.
    LV
    May 23, 2016 v 20.05
    Před nedávnem bylo heslem francouzských presidentských voleb:
    Volte podvodníka, nevolte fašistu.

    Prokázali ti, kteří volili podvoníka moudrost?
    MK
    May 23, 2016 v 21.12
    Rakousko je jednotné. Všichni Rakušané se shodují na tom, že polovina občanů jejich země jsou naprostí kreténi.

    Zasmějme se, možná je to naposled...
    MP
    May 23, 2016 v 21.53
    Moudré bylo odmítnout Hoferův populismus
    Protože co tento pretendent na hlavu rakouského státu říkal? Buď si vybereme Hofera v posledních týdnech a dnech, kdy se logicky dle všech politologických pravidel snažil přetáhnout na svou stranu středové voliče a vypouštěl takové briskní myšlenky, jako že je proti znásilňování nebo že pro radikální islamisty, kteří vytáhli bojovat proti IS, není již Rakousko domovem. Kdo by s takovými banalitami nesouhlasil, že? Takový Hofer by ovšem žádnou změnu nepřinesl...
    Anebo si vybereme Hofera tvrdě protiimigrantského, islamofobního a xenofobního (tedy skutečného syna své strany), Hofera buršenšaftů (! extrémní německý nacionalismus, p. Ševčíku) - a pak by bylo jeho zvolení skutečnou katastrofou.

    Neboli buďto je Hofer neškodný mluvka, nebo zakuklený fašoun. A prezidentem spousedního státu by neměl být ani mluvka, natož pak fašoun...:)
    MP
    May 23, 2016 v 21.55
    Oprava předchozího příspěvku
    ... kteří vytáhli bojovt ZA IS, ...
    MP
    May 23, 2016 v 22.03
    Jinak fakta jsou opět jasná
    Van der Bellena volila Vídeň a všechna větší rakouská města. Imigranti přitom nepochybně žijí především tam. Jak je možné, p. Ševčíku, že bílí obyvatelé těchto měst, teroritovaní těmi strašnými přistěhovalci a muslimskými fanatiky, nevolili více Hofera jakožto svého spasitele? Anebo chcete, věren své svérázné logice, tvrdit, že ve Vídni žije 60% přistěhovalců, či přímo muslimů?

    Jasná jsou také čísla ohledně vzdělanostní struktury voličů obou kandidátů. 81% rakouských vysokoškoláků (!) - kteří volit přišli - hlasovalo pro Van der Bellena. Ti jsou ovšem hloupí a musejí počkat, až je p. Ševčík či Rusek přijdou poučit. Nebo až jim přijede udělat přednášku násoska Zeman.
    VK
    May 23, 2016 v 22.41
    Člověk má až pocit, že se tady v republice všem vyrazili uprchlíci na mozek. Jenže ústředním tématem rakouských prezidentských voleb a vzestupu Hofera nebyli. Tím byla poznenáhlu se horšící hospodářská situace, nezaměstnanost přes 9 % - postihující především venkov - a hlavně neexistence programu u zavedených stran, najmě socialistů, který by byl schopen tento trend významně zvrátit.

    Jak to říkal jeden z umělců pozvaných do poledního diskuzního pořadu k volbám. Systém nejpozději od roku 2008 nefunguje, od vypuknutí finanční krize - a politika jede dál podle téhož neoliberálního ekonomického programu. Beze změn, ať se práší za kočárem. Ačkoli každý vidí, že nefunguje. Takže k protestním volbám bude zas a znovu docházet. Na nichž je paradoxní to, že protestní volba u FPÖ tyto politiky - ještě posílí. Nicméně tato dynamika funguje.
    May 24, 2016 v 6.44
    Jenže, pane Klusáčku, ti migranti jsou přece jasným symptomem
    té právě nefungující politiky zavedených evropských stran, nejviditelnějším symbolem neexistence skutečných programů a odtrženosti elit. Zatímco složitost globálních ekonomických čachrů, díky kterým jsou státy a jejich systémy přiváděny na mizinu, jsou pro většinu obyvatelstva těžké k pochopení, nefunčnost a sebevražednost migrantské politiky je jasně viditelná.
    A je to takový posledný klinec do rakve.
    Proto se volba v Rakousku /a vlastně i jinde/ dává do souvislostí s migrantskou politikou.
    FAZ píše, že polovině voličů Bellena šlo o to, aby nebyl zvolen druhý kandidát! Dejme si to do souvislosti s volbami ve Francii a pak je zřejmé, že volby nejsou již o výběru mezi nejlepšími, ale o snaze zabránit nástupu ultrapravice. Celý národ se musí spojit, aby nevyhrála jedna strana!
    A to se prosím jednalo o Rakousko, o kterém zde je ještě nedávno bylo velkohubě prohlašováno, jakým vzorem je pro nás. A toto Rakousko nakonec zachraňují před FPO v zahraničí žijící Rakušané.
    S vaším druhým odstavcem naprosto souhlasím. Jenže jak zastavit tuto zvrácenou dynamiku? Jak píše Die Welt : Kdo chce zastavit posilování těchto "populistů", musí toho udělat víc, než jim jen nadávat do "nacistů" a "idiotů" /srovnejte prosím s některými zdejšími příspěvky/. Prodi sice prohlásil, že taková výhra Bellena je signál, který je stejně nebezpečný, jako by bylo Hoferovo vítězství, ale známe své papenheimské. Volby skončily, zapomeňte. Máme se ještě na co těšit.
    MP
    May 24, 2016 v 12.10
    Martinu Plevovi
    Opravdu bychom mohli byť povytáhnout obočí, kdyby si občané sousedního státu zvolili mluvku či zakukleného fašounka? Dal bych v tomto případě na bibli, konkrétně Mt. 7, 2.
    + Další komentáře