Čínského prezidenta vítaly protesty. Fotografa DR zadržela policie

Redakce DR

Příjezd čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Prahy doprovázely protesty. Na Evropské ulici, kudy prezident projížděl, policie zadržela několik aktivistů a s nimi i fotografa DR Ondřeje Mazuru.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pondělí zahájil státní návštěvu České republiky. Po příletu se z letiště vydal do Lán, kde se setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Návštěva vzbuzuje značné rozpaky. V Zemanově snaze založit zvláštní vztahy České republiky s Čínou totiž mnozí spatřují podkopávání české pozice v Evropě. Průjezd čínské hlavy státu Prahou tudíž doprovázely protesty a potyčky. Policie při nich zadržela třináct osob, mezi nimi i fotografa DR Ondřeje Mazuru.

Na Evropské ulici, kde v minulých dnech nechal pročínský aktivista a poradce prezidenta i premiéra Jaroslav Tvrdík nainstalovat vlajky České republiky a Číny, nahradili odpůrci české družby s asijskou supervelmocí na některých místech čínské vlajky tibetskými. Někteří aktivisté se připoutali ke sloupům řetězy. Na místě zasahovala policie.

Policisté, kteří na místo dorazili briskně a ve vysokých počtech, vyzvali aktivisty k opuštění prostoru. Pak začali zadržovat nepřipoutané a odstřihávat připoutané protestující.

Za pomoci hasičů a jejich vysokozdvižné plošiny zadrželi aktivistu, který bránil tibetskou vlajku na sloupu veřejného osvětlení. Poté policisté vyměnili tibetské vlajky za původní česko-čínské.

Na místo po chvíli navíc dorazila skupinu organizovaných Číňanů autobusy, v jejichž zavazadlovém prostoru měli uloženy vlajky. Vzápětí se ale strhl konflikt, vyprovokovaný tím, že tři kolemjdoucí koledníci vracející se z pomlázky začali Číňanům nadávat do „komunistů“. Dovezení čínští manifestující si to nenechali líbit a koledníky fyzicky napadli. Zaútočili i na fotografa DR Ondřeje Mazuru, který incident natáčel. Terčem jejich agrese se stal proto, že měl na zádech tibetskou vlajku. Tu mu Číňané strhli a zabavili.

Ondřej Mazura se dožadoval jejího navrácení, ale Číňané se k tomu neměli a namísto toho jej začali tlouct násadami od rudých vlajek s pěti žlutými hvězdami. Vzápětí na místě zasáhla Policie ČR, která ale nezadržela žádného z útočníků, nýbrž právě Ondřeje Mazuru.

Video Ondřeje Mazury dokumentuje incident v Evropské ulici.

Po krátkém výslechu byl ovšem propuštěn. Ačkoli příslušníci Policie ČR původně zdůvodňovali jeho zadržení tím, že neuposlechl výzvu, na služebně mu jiní policisté neformálně sdělili, že se ničeho nedopustil a že ho zadrželi „jen kvůli jeho bezpečnosti“.

Ondřeje Mazuru nejvíce překvapila benevolence policie k násilí Číňanů. „Není přece možné, aby tolerovali krádež mé věci spojenou s fyzickým útokem, a ještě zadrželi namísto útočníků mě jako jejich oběť,“ okomentoval počínání policistů fotograf DR. Svůj stav Ondřej Mazura komentuje jako „drobné oděrky, sem tam modřina a boule“. Lékařské ošetření nevyhledal i proto, že již odjel s redaktorkou DR Gaby Khazalovou pracovat na původní reportáži DR z Idomeni.

    Diskuse
    March 28, 2016 v 23.15
    Selhání
    A tak další klasické selhání Policie ČR. Nic proti Číňanům, ale proč nebyli zadrženi? To mohou napadat kohokoliv? Maximálně se nám dostane nějakého alibistického vysvětlení. Body za činnost tak dostávají zejména nasazováním provokatérů.
    JB
    March 29, 2016 v 8.22
    Ano, policie opět pomáhá a chrání, ale jen NĚKOHO!
    Skutečnost, že byli zadrženi lidé, kteří pokojným způsobem dávali najevo nesouhlas nebo pokojným způsobem proti něčemu demostrovali, je dle mého názoru projevem SELHÁNÍ DEMOKRATICÝCH PRINCIPŮ! A pochopitelně i policie, která je ale jen služka systému.

    (OK, uřezávání čínských vlajek na stožárech pouličního osvětlení je lehce diskutabilní, neboť někdo - např. zasahující policie - by si to mohla vysvětlit jako vandalismus nebo tak něco.)

    VŠICHNI, CO DALI NAJEVO NESOUHLAS, A ZEJMÉNA TI, CO SE NECHALI DOBROVOLNĚ ZADRŽET OHROMNOU PŘEVAHOU POLICISTŮ (chápu, jaké při tom asi měli pocity), MAJÍ MŮJ VELIKÝ OBDIV A PODPORU - aspoň takto na dálku.

    JB
    IH
    March 29, 2016 v 12.38
    K té ose ČR - Čína
    Nejsem stoupenec nějakého exkluzivního poměru ČR k Číně. Soudím také, že taková politika rozhodně nebyla součástí volebních kampaní našich pretendentů moci. V zásadě je mi protivný i praktikovaný ekonomismus (navíc kombinovaný s relativizací přetrvávajících demokratických hodnot). Dokonce míním, že může sloužit Číně ke cti, že právě ona se dost učí, bez uzardění (ovšem také potichu), od Západu.
    Jednou z uvedených demokratických hodnot je i autentický občanský protest. Angažovanost aktivistů je třeba považovat za klad.
    Na druhé straně jsem pro schopnost zachovat se náležitě k hostům. Vzpomínám na už tehdy kritizovanou pompu při návštěvách papeže Jana Pavla II. a prezidenta USA G. Bushe po roce 1989. Myslím, že byla namístě. Také vůči čínskému prezidentu, byť se nemůže rovnat nejen velkému Polákovi, ale ani Reaganovu nástupci, je možné jít za (u nás nyní) obvyklou míru hostitelských gest. Neměli bychom se jimi cítit dotčeni, poníženi, zoufalí. Zde si opravdu asi můžeme vzít příklad z návštěvy Si Tin-pchinga v Británii...
    Problém vidím jinde. Že je tu málo lidí, kteří jsou ochotni něčeho se zúčastnit, možná i něco většího zorganizovat. Týká se to ovšem i představitelů stran, spokojujících se (v případě opozice) s vyvoláváním celkového rozladění. Ač s nimi skoro vesměs nesouhlasím, klidně bych na jejich demonstraci ohledně Číny, či Tibetu šel.
    Ostatně,co by asi dělala policie, kdyby se v Praze objevily tisíce tibetských vlajek nalepené zevnitř oken? Tak by to bylo více v pořádku, než vlajky špinit. Jedinou odpovědí by mohly být tisíce soukromých prezentací vlajek čínských. Já bych si vlastně mohl vytisknout a pověsit vlajky obě, tibetskou i čínskou. (Nemám však v tiskárně barevný inkoust, takže až příště, až se bude otvírat kanál Vltava - Dunaj - Chuang-che.

    JB
    March 29, 2016 v 14.38
    Pane Horáku,
    v mnohém to vidím podobně jako Vy. Ani já nemám nějaký vyhraněný nebo ujasněný názor na to jak konkrétně by měly vypadat Česko-Čínské vztahy. Ale za mnohem důležitější hodnotu považuji právo dát najevo pokojným způsobem nesouhlas - vůči čemukoliv. ...Není toto ostatně nějak zformulováno i v listině základních práv a svobod?...Pokud toto právo budeme potírat, nelze o demokracii mluvit.

    Ale ještě k té Číně jako takové. Mnohé mi na ní vadí - dodržování lidských práv v Číně (viz. jiný dnešní příspěvek), devastace přírody v Číně, autokracie, osud tibetského lidu atd... Ale položme si otázku, NENÍ POKRYTEC TEN, KDO NA JEDNU STRANU HLASITĚ ČÍNU ODSUZUJE, ALE NA DRUHOU STRANU KUPUJE PRODUKTY V ČÍNĚ VYROBENÉ?? ...Já se domnívám, že takový člověk pokrytec tak trochu je. A protože o sobě vím, že čas od času něco "Made in PRC" koupím, neodvažuji se tím pádem Čínu odsuzovat. Ač, jak jsem již napsal, mnohé se mi na ní nelíbí.

    ...Aneb "Kdo z vás je bez viny, ať hodí kamenem."

    ...Jsme závislí na něčem, co se nám nelíbí. To je blbá situace. :(