Nelze steak sníst a současně mít, Petro K.!

Petr Kolman

Existence daňových rájů představuje problém nejen pro Českou republiku, ale řeší ho celá Evropská unie. A všude v těchto státech jsou sportovci a jiné celebrity za využívání těchto rájů legitimně kritizovány.

Nutno konstatovat silným hlasem, že jinak sympatická tenistka Petra Kvitová ztratila legitimní oprávnění komentovat financování sportu v ČR z veřejných finančních zdrojů. To samozřejmě platí i pro ty tenisové svazové funkcionáře, kteří se její daňové optimalizace tak razantně zastali, např předseda svazu Ivo Kaderka.

Ergo kladívko, z čeho by se (nejen bílý) sport asi tak financoval, kdyby se všichni přihlásili do daňových rájů jako vy, slečno Petro?

Nikterak nezpochybňuji, že svými mimořádnými tenisovými sukcesy pomáháte pozitivnějšímu vnímání naší republiky nejen v Evropě, ale i ve světě, nicméně vaše ryze účelové přihlášení trvalého pobytu v Monaku kvůli nižším daním je, nezlobte se na mě pranepatrného jihomoravského učitele, pohrdavým výrazem k naší malé zemi.

Vím, že teď mě mnozí čtenáři v duchu či od plic nazvou čecháčkem, závistivcem, bolševikem, bolšánem či alespoň socanem, ale s obcházením daní prostě nesouhlasím ani souhlasit nebudu.

Petra Kvitová ztratila podle Petra Kolmana legitimní oprávnění komentovat financování sportu v ČR z veřejných finančních zdrojů. Foto sk.wikipedia.org

Velice se divím, že věc zatím nekomentoval více než premiér, pardon, vicepremiér Andrej Babiš, který jinak tak rád mluví o tom, jak je zapotřebí lépe vybírat daně. Takže nějakého drobného řemeslníka bude ministr financí honit, aby zaplatil o pár tisícovek na daních více a celebritám bude tolerováno placení nulové daně z příjmu FO? Proč Andrej Babiš nevystoupí v TV a neřekne: Nalejme si čistého vína, daňové jednání Petry Kvitové je sice patrně legální, ale rozhodně není morální.

Je mi smutno z toho, pakliže někdo poukáže na daňová chytráctví našich celebrit, samozřejmě nejde jen o Petru Kvitovou, je okamžitě nazván závistivcem. Paradoxem na druhou je, že toto označení používají mnohdy ti, kteří rádi po veřejných penězích často sahají.

Existence daňových rájů představuje problém nejen pro Českou republiku, ale řeší ho celá Evropská unie. A všude v těchto státech jsou sportovci a jiné celebrity za využívání těchto rájů legitimně kritizovány.

Svým způsobem si vážím poslance Stanislava Humla, který se nebál, po přečtení textu Petra Pospíchala, do diskuze na toto téma přispět, i když mu bylo patrně jasné, do jaké nemilosti veřejného mínění se díky tomu dostane. Jistě trapné by bylo, kdyby nějaký poslanec kritizoval Petru Kvitovou za případné sportovní neúspěchy, nicméně kritika jejího jednání v rovině daňové je zcela v pořádku.

    Diskuse
    July 17, 2014 v 11.52
    ostrov zdravého rozumu
    Jsem rád, že alespoň zde na DR se nachází ostrov zdravého rozumu, co se týče placení daní, o které v případě úspěšných sportovců nestojí ani premiér!, ani ministr financí!, ani prezident! Ten aspoň podotkl, že daňové ráje jsou evropským problémem. Už ovšem nepodokl, že tímto problémem jsou proto, že parazitují na zemích EU, včetně naší, tím, že odsávají část našich daní tím, že umožňují nejen bohatým a úspěšným sportovcům a podnikatelům, ale i problematickým lobistům a firem zde daně neplatit. Jsem zvědav, kdy naše policie zjistí, o kolik peněz nás okradl lobista Rittig tím, že (ne)daní v Monaku.
    ??
    July 17, 2014 v 20.09
    Vase idealisticka naivita p. Kolman je sympaticka, ale v tomhle svete neprakticka.
    Ten odkaz dole jsem pouzil v diskuzi o "Sampionce z Monaka". myslim si , ze si jej nikdo neprehral (ani nemohl, chybny odkaz, omlouvam se vsem) ale doufam ze vy to udelate. Ted uz je to dobre. Tyka se totiz Vaseho citatu. Pan Kaderka nejenze nema pocit, ze ztratil legitimitu do toho mluvit. On ma pocit, ze ted je prava chvile, aby mohl zadat vice statnich penez pro tenisovy svaz. A rozhodl se jit primo za Sobotkou. On zrejme ztratil soudnost.

    "Petra Kvitová ztratila legitimní oprávnění komentovat financování sportu v ČR z veřejných finančních zdrojů. To samozřejmě platí i pro ty tenisové svazové funkcionáře, kteří se její daňové optimalizace tak razantně zastali, např předseda svazu Ivo Kaderka."

    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3165156