Plavková sezóna

Zuzana Válková

Konečně přichází ona báječná část roku, kdy se na veřejných prostranstvích množí zobrazení naolejovaných těl roztoužených dívek. Člověk si rád připomene, jak zas napřesrok zchátral.

„Maminko, proč se ta paní drží za spoďárky?“ zeptala se drobná, asi šestiletá dívenka roztržité matky, čímž upoutala i mou pozornost k osvětlené ploše s reklamou na plavky umístěné v prostoru tramvajové zastávky.

Zobrazená krasavice měla neodolatelně sexuálně zaháknutý palec za lem spodního dílu bikin, vytrčený pelvis major ohraničený lopatami kyčelních kostí a pootevřená ústa, která mají upomínat na onu roztouženost, ale když je vidím já, vybaví se mi výhradně sucho v krku a něco tak složitého, jako jsou integrály, že člověk zapomene svou huběnku dovřít.

Po dotazu té holčičky jsem zažila moment prozření. Rozhlédla jsem se a poprvé si všimla, jaký les nahých údů se v mém nejbližším okolí znova rozlehl. Kolem krasotinek v nadživotních velikostech se procházely důchodkyně v šustivých pršipláštích, toho dne totiž krápalo; u plakátových ploch postávala mládež a klepala si vzkazy do mobilů.

Jinde zas diskutoval páreček outdoorových lidí s batůžky, v nichž jsou určitě vždycky kromě počítače se supervýkonnou baterií i mačky. Jako do té chvíle já, nikdo si jich nevšímal.

Stereotypní zobrazování žen v reklamě je staré jako reklama sama. To neznamená, že je prostě musíme vzít na vědomí.

Protože mám potřebu zachování zbytkové sebeúcty, na sklonku jara si bezděky nasazuji na oči klapky, a přestože jsem čas od času (čím dál méně) v přítomnosti mužů ochotná prohlašovat, že „ta je dobrá, co?“, myslím, že po překročení určité věkové hranice mnoho z nás sní o tom, že vtrhne na poradu kreativního oddělení dotčené značky a výhrůžkami přiměje skupinu uštvaných marketérů a marketérek k tomu, aby se svlékla do prádla a natřela se opalizujícím bronzerem.

A pak se na sebe musela dívat. Nežárlím, tedy alespoň nijak zvlášť, a mé mindráky jsou po třicítce slušně pod kontrolou, jenom mě ty všudypřítomné nahaté prdelky začínají aktivně krkat.

Sémiotických, politických, genderových i marketingových analýz obrazů různě svlečených žen ve veřejném prostoru jsou potištěné kilometry papíru. Tento sloupek si neklade za cíl akademicky či s feministickým koltem u boku rozebrat skryté obsahy odhalených zadnic, nýbrž poukázat na to, jak je to prostě a jednoduše divné.

Tahle sexualizovaná nahota trůnící vprostřed zaplivaných a pokálených chodníků. Má to kolemjdoucí vzrušovat? A co s tím vzrušením budou na Andělu, mezi všemi těmi lidmi, dětmi, narkomany a muzikanty dělat?

Reklamní plakáty tohoto zaměření ani necílí nejdříve na ženské, jak by se s těmi bikinami myslelo, nýbrž na chlapy, přičemž ženské mají dojít k závěru, že budou-li majitelkami takových bikin, budou i ony pro ty chlapy horoucně žádoucí.

Jsou to aspirativní sdělení. Je to prostá finta: napřed vás ta situace jako ženu nepozorovaně zprudí, protože srovnatelně dmoucí ňadro nemáte, pak si představíte, jak se kvůli němu váš mužský protějšek přeráží o neopatrně umístěný odpadkový koš, jelikož včas nezaostřil pod nohy, pak si řeknete „a když je budu mít já, tak si taky zlomí nohu chtíčem“.

Tím pádem vezmete to obchodní sdělení na milost a přeberete si to tak, že ty troujúhelníky z plavkoviny prostě musíte mít.

Je to úplně logické, že. Přehledně organizované, jako ženské podvědomí.

A nejde tu jen o ty zadky dámské. Funguje na někoho zadek pánský, zří-li ho zcela bez přípravy během cesty pro rohlíky, jako z reality vyprošťující estetický objekt? Zasní se a řekne si „to je škoda, že to doma nemám“?

Říká si to vůbec někdy někdo? Vnímá někdo pekáč buchet Davida Beckhama umístěný nad magistrálou, myslí průměrný řidič při popojíždění v koloně na sedy-lehy?

Mám dojem je, že je ta nahota stejně otravná, v určitém kontextu (nákup jídla!) nehygienická, a vlastně neviditelná. Prázdná. Tolik práce ve Photoshopu...

Ale jednu věc té malé holčičce, která si všimla vyšpulené holky z plakátu, nezávidím. Moje puberta s mindrákotvorným Bravíčkem byla vedle té, která čeká na ni, procházka Rajskou zahradou.

    Diskuse
    "Je to prostá finta: napřed vás ta situace jako ženu nepozorovaně zprudí, protože srovnatelně dmoucí ňadro nemáte, pak si představíte, jak se kvůli němu váš mužský protějšek přeráží o neopatrně umístěný odpadkový koš, jelikož včas nezaostřil pod nohy, pak si řeknete 'a když je budu mít já, tak si taky zlomí nohu chtíčem'."

    Bylo by zajímavé zjistit, jestli jsou tedy vůči tomu lesby nebo ženy bez potřeby najít partnera (sexuálního, případně i nesexuálního) imunní, když je to orientováno silně promužsky. I když mám obavy, že se stejně najde dost reklam, které vychrtlost jen jako prostředek k získání muže nepropagují.
    May 16, 2014 v 17.31
    Čím více je takových obrázků na každém rohu, tím méně to ještě může někoho vzrušovat.
    Když už je řeč o dmoucích ňadrech - předpokládám, že umělých - tak můj názor je ten, že by se (ani jejich výměna v případě, že se nepovedou,) neměla hradit ze zdravotního pojištění. Aspoň do doby, než budou zdravotní pojišťovny překypovat penězi.
    May 16, 2014 v 18.33
    Paní Hájkové
    Prsní implantáty se ze zdravotního pojištění hradí pouze po ablaci prsu kvůli karcinomu, nově také při preventivní ablaci tam, kde je riziko karcinomu velmi vysoké. To riziko lze ovšem dnes zjistit velmi spolehlivě.



    May 16, 2014 v 18.43
    Panu Kubičkovi
    Já jsem před časem slyšela názor snad nějakého zdravotníka (už si přesně nepamatuji), že by v případě zdravotních komplikací způsobených nekvalitním materiálem, který použili plastičtí chirurgové, měla novou operaci hradit pojišťovna. Nedávno přece byla taková aféra se silikonem. Nevím ovšem jak to nakonec dopadlo. Jenom si myslím, že když někdo na tu plastiku má, jistě bude mít i na opravu, když se zásah nepovede.
    May 16, 2014 v 19.04
    To zařízení, které ten implantát způsobující zdravotní riziko použilo, má povinnost chybu napravit. Ovšem ono třeba už ani neexistuje. V tom případě lze, pokud vím, z pojištění hradit odstranění implantátu, ale ne nový implantát.

    To, že ženy, které si nechají zvětšit prsa, jsou bohaté, vypadá logicky, ale skutečnost tomu neodpovídá. Jsou i ženy, které si na tu operaci berou půjčku s lichvářským úvěrem.
    PL
    May 16, 2014 v 20.08
    Tento způsob zmrzlých.. se nezdá.
    Je možné, že čím blíž k té pubertě, tím dál k imunitě vůči imperativu módy-image. https://www.slnkorecords.sk/media/53/117/15%20Katarzia%20-%20Cokoladky%20-%20Ukazka.mp3
    Zároveň však nejlepší imunitou byla zřejmě vybavena ona holčička - minimálně do doby, než si vyslechla odpověď maminky... (mmch. chytrý marketingový tah, tu odpověď v článku zatajit.)
    ??
    May 17, 2014 v 10.29
    Jiny pohled .
    Vazme si tech nahatych prdelek. Az Ukrajinci 3 cervna zpusobi zavreni plynovych kohoutku, tak v nasledujici zime uz budou ty "nahate prdelky" jen na plakatech :).
    May 17, 2014 v 11.01
    ekonomická sebevražda
    Rusové nejsou tak hloupí, by spáchali ekonomickou sebevraždu zastavením dodávek plynu do Evropy. Putin jen vydírá. Když to nezneklidňuje ani Miloše Zemana a naši vládu, tak se nemusíme strašit zde na DR.
    ??
    May 17, 2014 v 12.03
    Verejne zdroje informuji jinak p. Simsa.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kvuli-situaci-na-Ukrajine-zaseda-vedeni-Bezpecnostni-rady-statu-305817

    Vite co me u vas zarazi, ze s vasi inteligenci nejste schopen pochopit, ze Putin nevydira, on jen nechce zadarmo dodavat plyn ukrajinskym oligarchum, kteri ho nasledne rozkradou a jeste s podporou zglajchsaltovanych evropskych politiku do Ruska kopou. Dokonce jsem cetl diskuzni prispevek od "proste zeny", ktera pochopila, ze plynovod pres Ukrajinu je trubka se spoustou odbocek, ze kterych ukrajinska mafie (oligarchove) tento plyn nekontrolovane krade. Ze to nechape chlap, jak takova trubka funguje, to mi hlava nebere.

    p.s. Jeste k tomu vydirani. Pohrozil ten straslivy Putin zavrenim kohoutku "severniho proudu" ? Nikoliv ze p. Simsa. Obcas tady pripominam ze filosofie neni vsechno a dulezita je matematika. Protoze nas uci ze jedna a jedna jsou dve.












    May 17, 2014 v 21.52
    vydírání Putina
    Pane Kuchejdo, zopakujme si fakta. Putin řekl, že když mu Ukrajina do 14 dnů nezaplatí, tak přestane dodávat plyn do Evropy. Tím vydírá jak Ukrajinu, tak Evropu. Proto se také u nás sešla Bezpečnostní rada státu. Ovšem prezident Zeman vyhlásil, že my se nemusíme ničeho obávat, protože máme zásoby na 120 dní a diverzifikované zdroje. To nemá např. Slovensko, proto se tohoto kroku bojí více Fico. Ovšem kdyby to Putin udělal, tak poškodí především Rusko, protože tak rychle asi všechnu ropu na východ nepřesměruje, takže podle mého názoru zůstane u vydírání, i když možná nějaké symbolické zastavení udělá, aby nás potrestal a postrašil, ale poškodí tím opět Rusko, protože Evropa i my budeme nucení hledat spolehlivějšího partnera.
    ??
    May 18, 2014 v 9.57
    Nechame nazory stranou a vratime se k realite.
    Neodpovedel jste na otazku, zda Putin pohrozil zavrenim kohoutku "Severniho proudu". Jak jiste vite Severni proud je plynovod, kterym proudi plyn primo do Nemecka . Tedy bez moznosti jeho ukradeni, jak se to deje na Ukrajine. Pokusim se vysvetlit pravdepodobne duvody vaseho postoje na prikladu.
    Vyzvedl jste si v bance penize. Po ceste vas okrade cikansky kapsar. Vy obvinite banku ze nezajistila aby se vase penize dostali vporadku k vam domu. Duvod ? Ve vasich kruzich je politicky a spolecensky neprijatelne obvinit cikanskeho kapsare. Pripada vam to absurdni ? Ale naprosto se stejnou logikou je obvinovano Rusko, ze nezajistuje dodavku plynu do Evropy a je pritom ignorovan fakt, ze jej na Ukrajine rozkradou. V obou pripadech je pricinou ideologicka zaslepenost, znemoznujici videt realitu.
    May 18, 2014 v 10.39
    názory a realita
    Stěžuje si Evropa, že jí nechodí plyn přes Ukrajinu? Ne. Na Slovensku by už žádný neměli, když nemají žádný jiný přívod. Když si ani Slovensko ani Evropa nestěžují, tak jim teče normálně. Pokud jim teče normálně, tak jim ho asi těžko kradou na Ukrajině. Pokud jim ho nekradou na Ukrajině, tak je nesmyslné to, co Vy tvrdíte. Putin si vyřizuje účty s Ukrajinou i s Evropou tím, že vyhrožuje, že zavře kohoutky. A to je vydírání. Dlouhodobě to však dělat nelze a pokud bude svou výhružku realizovat, tak poškodí především Rusko.
    JP
    May 18, 2014 v 11.57
    Sexismus - a?...
    Autorka článku dozajista trefně vystihla určitý aktuální společenský fenomén; hlavní otázka je ovšem, co vlastně s tím. A to zase souvisí s otázkou, kde se to vlastně bere, jaké jsou toho příčiny.

    Jak známo, za socialismus (ať už byl jakýkoli), něco takového neexistovalo. A neexistuje to ani v "božích" státech, tedy těch s velmi intenzivní náboženskou ideou.

    Tento všudypřítomný sexismus je tedy zcela evidentně záležitostí států liberalistických, tedy "demokratických".

    Znamená to tedy, že tento stupidní sexismus je "nutnou daní za svobodu"?

    Podívejme se na věc poněkud přesněji: v každém případě lze skutečně vycházet z toho, že vždycky, jakmile se lidu obecnému povolí otěže, tento toho okamžitě využije k naprostému uvolnění mravů.

    Toto "uvolnění otěží", toto rezignování společnosti respektive státu jakožto jejího představitele ovšem nelze zaměňovat se skutečnou, pravou lidskou svobodou. Toto utržení se ze řetězu všech přízemních lidských (či spíše: animálních) pudů je záležitostí čiré z p o v y k a n o s t i, se skutečnou lidskou svobodou to nemá co dělat.

    A za druhé: nejen tento sexismus, ale jakékoli dráždění těch nejpřízemnějších, protože nejsnadněji oslovitelných lidských (opět: animálních) pudů má svůj zcela konkrétní a reálný účel: maximalizaci odbytu pro - vlastně nepotřebné a zbytné - produkty. Kdyby tyto produkty byly opravdu potřebné, nebylo by zapotřebí jim dělat navíc drahou reklamu.
    Máme tedy dán stav: vyrábí se - za podmínek čím dál více se ztenčujících planetárních zdrojů - hromady přebytečného zboží, které se pak musí vnucovat potenciálním kupujícím prostřednictvím stupidní, ale účinné (kromě jiného: sexistické) reklamy.

    Jestliže bychom tedy skutečně chtěli účinně odstranit všechen tento reklamní, optický odpad z veřejného prostranství, ze života společnosti vůbec, pak je k tomu napřed splnit dva základní předpoklady:

    - V rovině státně-politické vytvořit nějakou novou nosnou státní ideu, která zadá právo onen "lid obecný" řídit a i omezovat v jeho vždy latentním primitivismu, aniž by se to opět zvrhlo ve stav politické nesvobody;

    - V rovině materiální vytvořit takový ekonomický systém, který není založený na nesmyslné a nepotřebné nadprodukci, kterou je pak nutno prostřednictvím stupidní reklamy vnucovat spotřebitelům.

    Oboje jsou ovšem úkoly neobyčejně těžké; a je dokonce obtížné rozhodnout, který z nich je vlastně obtížnější: vytvořit ekonomiku neorientovanou na neustálou maximalizaci zisku - anebo překonat lidskou hloupost a přízemnost?
    ??
    May 18, 2014 v 13.26
    Tohle se uz neda okecat p. Simsa.
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/333186-ukrajine-se-ztratilo-13-miliard-kubiku-plynu.html

    Pokud sam premier Jacenuk v televizi prohlasi, ze bylo ukradeno nekolik miliard m3 plynu a z vypoulenyma ocima ujistuje narod ze on je neukrad (vysilala i nemecka TV ARD), tak jaky jeste chcete dukaz. Plyn nechybi ? Pro technicke antitalenty po lopate. Chcete li prepravovat plyn potrubim , musite to potrubi nejprve cele naplnit plynem (natlakovat). Pak do nej na jedne strane (v Rusku) napumpujete 1000m3 a na Evropske strane vypadne take 1000m3. Problem nastane, pokud mezi Ruskem a Evropou (na Ukrajine) nekdo ukradne 500m3. Pak aby Rusko neposkodilo zakaznika tedy Evropu, musi napumpovat 1500m3 aby udrzelo system v chodu. Evrope plyn nechybi, v tom mate pravdu. Rusko vsak bylo okradeno o tech 500m3.




    ??
    May 18, 2014 v 15.47
    Pomijim zneuziti v reklame p.Polacek.
    "Toto utržení se ze řetězu všech přízemních lidských (či spíše: animálních) pudů"

    Pro Kristovy drahy rany p. Polacek. Takhle se o sexualite neuci snad uz ani v knezskych seminarich. Pohled na krasne nahe zenske telo mi i v mem dosti vysokem veku prinasi velmi libe pocity. Vubec se pri tom necitim prizemne, spise naopak.
    May 18, 2014 v 23.58
    úžasné, pane Kuchejdo
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/336385-putin-hrozi-evrope-zastavenim-dodavek-plynu.html

    Pro vaši informaci, že Putin vydírá Evropu.

    Rusové dopředu vědí, že jim na Ukrajině ukradnou určité množství m3 plynu, tak ho pošlou rovnou o tolik více, aby do Evropy přišlo tolik plynu, kolik sjednali. Tomu snad nemůžete věřit ani vy. Myslím, že by vás Putin měl vyznamenat jako těch 300 novinářů, kteří "správně" informovali o Krymu.
    MK
    May 19, 2014 v 0.29
    Pánové,
    S krizí na Ukrajině a sexistickou reklamou udělají diskuse na DR totéž, tj. kulové, takže je to fakticky jedno. Ale nemohli byste to řešit pod články, které se tématu týkají, když jich tu je tolik? Dráždí to mé myšlení systematika.
    PL
    May 19, 2014 v 1.02
    Svět chce být drážděn.
    Ještě si nastavte upozorňování na nový příspěvek v diskusi pod článkem, pane Kolaříku. Časem tento přístup umožní uspořádat celereferendovou soutěž o krále či královnu tolerance, nebo tak něčeho.. ;-)

    JP
    May 20, 2014 v 12.50
    Pane Kuchejdo, ono se opravdu nejedná o "krásné ženské tělo" - ale jedná se o ten p ř í v a l stupidně sexualizované reklamy, kterým je zaplaven v podstatě veškerý veřejný prostor. (Ostatně, musím asi poněkud umírnit Vaše potěšení z oněch "krásných ženských těl" - v mnohých případech je tato "krása ženských těl" vylepšována či vytvářena docela prachobyčejnou počítačovou grafikou...)
    + Další komentáře