Bezmoc fotbalových fanoušků. O Ukrajině trochu jinak

Filip Outrata

Protiputinovská a protiruská rétorika sama o sobě z českých „fanoušků“ dění na Ukrajině větší demokraty neudělá a se skutečnými hrozbami pro demokracii v České republice a Evropě nijak nepomůže.

Zpráva o tom, že v Oděse uhořelo v domě odborů několik desítek tzv. separatistů (na Ukrajině dnes oficiálně označovaných jako teroristé) vzbudila u některých českých komentátorů a sledujících na sociálních sítích téměř euforické reakce. Jakoby tím, že se radují z tragické smrti „putinoidů“, zasadili úder samotnému Zlému v pozadí.

Sledovat zahraniční události z pozice sportovního fanouška, který za každou cenu ctí barvy svého klubu, sám nemůže dění na hřišti nijak ovlivnit, ale o to víc boj svých hrdinů emotivně prožívá, je vlastně logické. Nic jiného těm, kdo mají jen své obavy a tříšť informací z médií, ani nezbývá.

Přesto je varující, když se z vnímání událostí, které jsou přece na prvním místě lidskou tragédií těch, kdo v samém centru dění prožívají svou ztrátu, beznaděj a bolest, stane cosi jako hard verze bulvárních zpráv. Když se vytratí odstup a základní úcta k lidskému životu.

Právě to se děje ve vztahu k Ukrajině. Nelze se zbavit dojmu, že pro mnohé je „fandění“ ve věci Ukrajiny ve skutečnosti náhražkou, náhradním bojištěm, na které přenášejí své obavy a antipatie z české reality. Stupeň zjednodušeného vnímání ukrajinského dění tomu odpovídá.

Rozdělení Ukrajiny není možné překonat silou, nasazením armády, vojáků maskovaných za civilisty ani jednotek dobrovolníků v černém. Foto Ivan Bandura, flickr.com

Člověk nemusí být zcela a ideálně nestranný (což je stejně lidem nedosažitelné), aby si uvědomil, že stejně jako všichni majdanští „fašisté“ nejsou vycvičenými a placenými agenty CIA, nejsou ani všichni proruští „separatisté/teroristé“ agenty Kremlu. Realita dnešního střetu odráží, ať se to komu líbí nebo ne, realitu rozdělené země.

Tu není možné překonat silou, nasazením armády, vojáků maskovaných za civilisty ani jednotek dobrovolníků v černém. Je docela dobře možné, že skutečný východoukrajinský separatismus, tedy většinové odmítnutí kyjevské vlády a dalšího soužití se západem země, bude až výsledkem dnešních událostí a aktivit i nečinnosti vlády v Kyjevě.

Ukrajinu čeká v lepším případě, tj. pokud nedojde k ruské anexi východu a jihu země a pokud se na plné obrátky nerozhoří občanská válka, bolestný proces usmiřování na cestě k budoucí jednotě, který se neobejde bez překonávání démonů na obou stranách. Ukrajinský agresivní nacionalismus přitom může být stejnou překážkou jako ruská propaganda a její následky.

Vrátíme-li k českým fanouškům, je možné s jistotou říci, že protiputinovská a protiruská rétorika sama o sobě z nikoho většího demokrata neudělá. A už vůbec nenapomůže k lepšímu pochopení situace na Ukrajině. Je ale možné, že o to ti nejtvrdší „fans“ ani nestojí.

Je možné, i když ne příliš pravděpodobné, že ukrajinská krize pomůže ke zvýšení výdajů na armádu a obecně k posílení atlantických vazeb evropských zemí, ČR evyjímaje. Demokracii a svobodě v prostoru Evropské unie to ale zřejmě příliš nepomůže.

O jejich kvalitě budou totiž nakonec rozhodovat jiné faktory než strašák Putler (sedící, pravda, na obřím plynovodu a proto dnes pro část Evropy životně důležitý). Půjde o to, jak se dokážeme vyrovnat se zvedající se hnědou vlnou, otázkou přistěhovalectví v evropských zemích nebo s nebezpečím pro demokracii spojeným s Transatlantickou dohodou o obchodu s USA.

Snad by ale i při řešení těchto vysoce komplikovaných otázek nám všem pomohlo, kdybychom ve věci Ukrajiny dokázali společně fandit všem, kdo mají schopnost porozumění, dohody a hledání cest k druhému.

    Diskuse
    PM
    May 7, 2014 v 21.31
    Anebo tenhle pohraniční stres napomůže vzniku Evropskému státu
    - brzkému přechod od spolku států do spolkového státu, ke vzniku federace schopnou akceptace hlubokých kulturních rozdílností a vzájemné finanční podpory.
    Tak jak se to povedlo Helvétům v r. 1847 (viz. wiki).....bych rád doufal.
    AM
    May 8, 2014 v 16.02
    Když se vytratí odstup a základní úcta k lidskému životu.
    Naprostý souhlas pane Outrato.

    Možnost, že už je na "bolestný proces usmiřování" pozdě, je značná.
    Nicméně rezignovat na něj by byla katastrofa.

    Jedna z věcí, která musí být jeho součástí, je bezpochyby vyšetření událostí v Oděse 2.5. - nebo alespoň poctivý pokus o něj.
    Je dobře, že byli přizváni mezinárodní experti.
    Je třeba zjistit, co se dělo v Domě odborů na Kulikově poli - videa a fotografie zevnitř i zvenčí jsou otřesná.
    Je třeba najít a potrestat ty lidi, kteří dobíjejí venku umírající po pádech z oken - nicméně ti nejsou jediní, kdo ten den páchali zlo.

    V zásadě je třeba najít pravdu mezi dvěma extrémními interpretacemi těch událostí - mluvívá se také o souboji narativů.

    První z nich, na internetových diskusích nevybíravě obhajovaná, je akce ukrajinských fašistů, kteří v Domě odborů nevybíravě vraždili všechny "proruské", na které narazili a nakonec celý barák podpálili, aby se tam udusil a upekl zbytek, který se někde skrýval.

    Druhá, takříkajíc "střední" varianta, zní, že násilí a chaos na Kulikově poli byl nešťastný a tragický důsledek předchozích událostí v centru města, kde maskované "proruské" bojůvky zastřelily několik "proukrajinských" demonstrantů z řad fotbalových fanoušků a několik desítek dalších zmlátili nebo postřelili - což tvrdé jádro, hooligans, samozřejmě rozběsnilo do běla.
    Zároveň je zde velké podezření, že mezi oděskými "proruskými" je zamíchána spousta "vojáků v utajení", jak je nazval vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove - čili že se na nepokojích podílí nepřímo Rusko.
    Hovoří o tom nejen vojáci NATO, ale i členové bezpečnostní komunity, či publicisté jako Applebaumová a Pehe - jako o "postmoderní invazi":
    http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/jiri-pehe-postmoderni-invaze--1348019

    Této verzi mnohé nasvědčuje. Dovolím si zde ještě jednou uvést odkaz na podle mě brilantní fotoreportáž z událostí 2.5.2014.
    http://napaki.livejournal.com/100072.html

    Dovolím si vybrat několik fotek - předem je třeba říct, že úroveň fotografií je vynikající - sice se autor nedostává přímo do bojových linií, nicméně díky tomu dokáže zachytit i vnějškovější atmosféru, ve které se krutý městský pouliční konflikt odehrával - nad bojůvkami vidíme lidi v patrech vyložených v oknech a celou událost pozorující, vidíme dívku v růžové halence tlačící bicykl kousek od borců s molotovovými kiktejly a holemi v rukou....
    Ale i díky tomu se nachomýtl do boční ulice, kde nafotil neuvěřitelné záběry.

    ------------------------------------------------
    http://img15.rajce.idnes.cz/d1502/9/9236/9236003_4cd4d395a57358b22ab5b1bde3af1413/images/odesa_-_vojaci_v_utajeni.jpg?ver=2

    Chcete vidět "vojáky v utajení"? Tří až pětičlenné úderky operující efektivně a na vlastní pěst?
    Zde je můžete vidět přímo při návratu z akce. Před kavárnou Porto Bello v Oděse.
    Vsadím se, že chvíli před tím někdo přišel o zuby nebo má něco polámané...
    Fantastická fotografie.

    ---------------------------------------------
    http://img15.rajce.idnes.cz/d1502/9/9236/9236003_4cd4d395a57358b22ab5b1bde3af1413/images/odesa_-_vojaci_v_utajeni_2.jpg?ver=2

    Další z nich. Tentokrát ta nejtvrdší sorta, která pálí z automatů do davu.
    (tady je nutno BEZ NEJMENŠÍ POCHYBY vést rovněž vyšetřování - minimálně zjistit, jestli je někdo z nich mezi obětmi v DO - ale něřekl bych.
    -------------------------------------------------

    Třetí, opět extrémní verze, je snad ještě temnější, než ta první.
    Je v ní počítáno, že jde o komplexní akci ruských tajných služeb, a že s obětmi v DO bylo předem kalkulováno a jsou to takříkajíc "oběti z vlastních řad".
    Zkrátka že to zorganizovala ruská rozvědka včetně zabíjení vlastních přívrženců s cílem definitivně ukázat na Kyjev jako na fašistickou pučistickou vládu.
    A že Ruské minimum je pás od Podněstří až po Charkov.
    Ostatně proto zrovna Oděsa (i když se tomu K.Dolejší divil).
    A ostatně i proto Putinovo krocení referend v Luhansku a Doněcku - nejde jen o tyto regiony ----- žár vzpoury a hněvu ještě není dostatečně žhavý, aby v něm Putin dokázal ukout své záměry.
    Z této verze ovšem mrazí...
    --------------------------------------------------------------

    Je to celé na levačku. :((

    --------------------------------------------------------------
    Závěrem ještě jeden výřez ze zmíněné fotoreportáže.

    http://img15.rajce.idnes.cz/d1502/9/9236/9236003_4cd4d395a57358b22ab5b1bde3af1413/images/odesky_rytir.jpg?ver=2
    AM
    May 11, 2014 v 7.35
    Mariupol - revoluce bez sametu.
    Takže "schopnost porozumění, dohody a hledání cest k druhému" dostala další ránu na solar, pane Outrato. Bohužel.

    Tragická neschopnost ukrajinské armády jen podtrhuje neschopnost a dezorientovanost ukrajinské vlády.

    Pokud má výsledek vojenské akce pár dnů po oděských událostech vypadat tak, že nejen že není dosaženo vytčeného cíle, ale navíc, řečeno cynicky, je postříleno civilní obyvatelstvo, tak jiné slovo než fiasko nepadá v úvahu.
    (a žádná omluva, že v případě, když civilní obyvatelstvo může být civilní obyvatelstvo, ale taky "civilní obyvatelstvo", je to těžké, se nebere (je to těžké). Naopak nesmíme ztratit ze zřetele, že je ukrajinská armáda víc a víc infiltrována lidmi, kteří mají pevná ideová východiska, o jejich demokratičnosti si můžeme leda nechat zdát).

    Tupci v Kyjevě si zřejmě neuvědomují, že si právě trhají na kousky největší trumf, který je ve hře a který mají - jasná nadpoloviční většina ukrajinců je pro zachování jednotné Ukrajiny - i na východě země je to kolem 60%.

    Referenda zřejme proběhnou, pal to čert, jsou to referenda pod hlavněmi, nemají relevanci (uvědomme si, že poslanci parlamentu přese všechno jakous takous legitimitu mají) - je třeba přestat zabíjet.
    A je třeba představit ústavní, celoukrajinský plán pro mlčící většinu ukrajinců, kteří sedí doma. Decentralizace, nový volební systém a ústavní reforma.
    A tady je podpora Evropy žádoucí.
    Hm, teď jsem si přečetl názory Lenky Procházkové...
    Hlava mi to nebere.
    Co když třetí světová bude vypadat jinak?
    Prostě bude bojovat kde kdo proti kde komu - po celém světě.
    ??
    May 11, 2014 v 11.02
    Co jsem pred ctyriceti lety videl film " Neni koure bez ohne" jsem ohledne fotek skepticky.
    "První z nich, na internetových diskusích nevybíravě obhajovaná, je akce ukrajinských fašistů, kteří v Domě odborů nevybíravě vraždili "

    Ty dalsi verze p. Morbicer jsou "nevybirave" obhajovany v oficialnich sdelovacich prostredcich.

    Co se nato podivat trochu s odstupem. Rekneme, ze po zkusenostech s politikou USA, se Putin rozhodl pri obhajobje svych (Ruskych) zajmu pouzit stejne spinavych prostredku jako nositel Nobelovy ceny miru "velky cerny otec ve Washingtonu". Mozna ma i sve Guantanamo nekde v Belorusku. Protoze slusny Rus, stejne jako slusny American neporusuje zakony sve zeme a zakony lidskosti. Takze sve odpurce muci nekde jinde. Jaky je potom mezi nimi rozdil? Berete to slovy americkeho "klasika" tak ze ten americky hajzl je nas a ten rusky hajzl je proti nam?
    Po pravdě řečeno - Rusko je mnohem blíž než USA.

    No, americká administrativa je slušně "postmoderní".
    Naposledy, kdy ještě brali ohled na něco jiného než jen sami na sebe, bylo snad na začátku působení Billa Clintona.
    A je fakt, že válka pod vymyšlenou záminkou, po které zbyla rozvrácená země a stovky tisíc mrtvých - to je nejen odporná skvrna na mezinárodním právu...

    No nic.
    Je to celé na levačku.