Čas na vyslovení otazníků kolem kauzy Víta Bárty

Andrea Cerqueirová

Nad zadržením a následným propuštěním Víta Bárty se vznáší řada otazníků. Pokud by mělo jakkoli souviset s „vynesením“ citlivých odposlechů Romana Janouška a Pavla Béma, nedává smysl, proč se policie víc nezajímá spíš o to, co na nahrávkách je.

A stejně mi nedá k tomu něco nenapsat - ačkoli jsem si říkala, že počkám, až policie sdělí nějaká fakta. Jelikož ale vše „jede“ a zřejmě ještě dlouho „pojede“ v režimu utajení a „příběh“ si přesto ve veřejném prostoru žije vlastním životem, je možná čas na to pár otazníků vyslovit už nyní. S vědomím, že spekulace jsou špatný stavitel konstrukce, ale nic jiného - žel - zatím k dispozici není.

Pokud by opravdu zadržení a následné propuštění předsedy Věcí veřejných Víta Bárty mělo jakkoli souviset s „vynesením“ citlivých odposlechů Romana Janouška a Pavla Béma (jak se spekuluje nejvíc), moc nechápu, proč se policie víc nezajímá spíš o to, co na těch nahrávkách je…

Mimochodem: není nezajímavé sledovat, jak ti, kteří často (i nyní) s různými spekulacemi z „důvěryhodných zdrojů“ žonglují, najednou moralizují.

Nevím také, proč kupříkladu sdružení Rekonstrukce státu, volající po protikorupčních opatřeních i větší ochraně těch, kteří možnou korupci odhalí, dalo na sociální síť odkaz na článek, že Bárta s ohledem na nezvolení zákonodárcem nemá poslaneckou imunitu, a k tomu jízlivou poznámku: „Alespoň v jednom případě jsme ušetřili policii čas.“ Zvláštní poznámka, když vše je v režimu utajení…

Naopak poměrně odvážně se k případu postavil předseda LEV 21 Jiří Paroubek, a to přesto, jak v úvodu prohlášení napsal, že si s Bártou nikdy nerozuměl a byl mu nepříjemný. Zpráva o zatčení ho přesto překvapila. „Státní zástupci a policisté musí celou věc věrohodně a rychle vysvětlit, nikoli mlčet. Mlčení totiž vzbuzuje otazníky,“ uvedl Paroubek.

Pokud totiž policisté opakovaně selžou, jako se jim to stalo v případě bývalých poslanců ODS, nezbude než konstatovat, že skutečně žijeme v policejním státě, kde je možné například za veřejnou kritiku zavřít kohokoliv, kdo momentálně ve veřejném prostoru překáží. Byla by to taková moderní obdoba neblaze proslulých lettres de cachet, trestních příkazů z dob francouzského absolutismu, kdy byli nepohodlní lidé bez soudu a možnosti odvolání likvidováni,“ dodal šéf LEV 21.

Toliko vyslovených obav a otazníků, myslím, zatím (kdy se nic oficiálně neví, ale spekuluje a moralizuje se o sto šest) stačí. Je jich ažaž…

    Diskuse
    VS
    November 4, 2013 v 14.46
    Taky mi to od čtvrtka vrtá hlavou.
    Podle informací získaných ze sdělovacích prostředků trvalo DVA ROKY od pořízení nahrávek do jejich zveřejnění v tisku. Co bránilo orgánům, v jejichž držení nahrávky po ony dva roky byly, aby konaly a spiklence odhalily a předaly k potrestání. Kdyby to byla výrazně kratší doba, ještě bych to pochopila, můžou dále vyšetřovat a hledat důkazy, ale dva roky ...?
    Ostatně zjevně se neděje nic ani po onom zveřejnění. Nechápu, že kriminalizována je "hlásná trouba", kdežto provinilí si vegetují v naprostém klidu.
    VS
    November 5, 2013 v 14.24
    Mediální pozornost
    Vím, že je to trochu konspirační, ale vzhledem k tomu, že ministryní spravedlnosti je Benešová, tak se mohlo stát, že té akci jakoby trochu "pomohla", aby odklonila mediální pozornost, která se v posledních dnech točila kolem "Puče". Přece jen už ty odposlechy jsou venku docela dlouho a nezdá se mi jako úplná náhoda, že by ho zatkli zrovna teď a čekali s tím až bude po volbách, ve kterých mohl Bárta získat poslaneckou imunitu. Na aktuálně psali (Thttp://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=794315), že Benešová jen pár hodin před jeho zatčením zbavila mlčenlivosti šéfa žalobců. Ten článek na tom odkazu už není, ale když si člověk tohle zadá do Google, tak se mu odkazy na tu zprávu objeví (https://www.google.cz/search?client=opera&q=benešová+zbavila+mlčenlivosti+šéfa+žalobců&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8) Je to celý divný a uvědomuju si ale, že to zní opravdu konspiračně, ale proč se nad tím i takto nezamyslet..