Blokujeme! pokračuje v činnosti. Pomoci můžete i vy

Filip Vidimský

Platforma Blokujeme! vznikla během léta na obranu před protiromskými pochody. Ač je již léto za námi, série protiromských pochodů zdaleka nekončí. Hned tři proběhnou zítra 28. 9.

Tuzemská společnost čelí největšímu vzedmutí protiromských nálad od devadesátých let, ne-li od vzniku ČR vůbec. Seznam již proběhlých pochodů „slušných občanů“ a „vlastenců“ je tak dlouhý, že by jen jeho zveřejnění bylo téměř možné považovat za samostatný článek, a seznam plánovaných není o moc kratší.

Začátek léta se vyznačoval vysokou mírou zapojení „obyčejných“ lidí do anticiganistických pochodů — v Českých Budějovicích pochodoval téměř dvoutisícový dav, v Duchcově zhruba poloviční. Situace byla natolik vážná, že si jí všimla i BIS.

Jejich blokády, či spíše akce solidarity s místními obyvateli z počátku pořádalo hlavně o.s. Konexe a iniciativa Nenávist není řešení. Postupně se kolem nich zformoval velký počet aktivistů a společně vytvořili platformu Blokujeme!.

Na jejích stránkách jí vyjádřilo podporu a do chodu se zapojilo mnoho osobností, stejně jako organizací a periodik — jmenujme třeba Vzájemné soužití, Romeu nebo kulturní čtrnáctideník A2. Protirasistické hnutí se tak počalo sjednocovat.

Účast na anticiganistických akcích v současné době klesá, některé pochody končí pro neonacisty vyloženým fiaskem — jako třeba naposledy v Přerově, kdy ho pro nezájem veřejnosti zrušili. I celorepublikový protest 24. 8. působil až na Ostravu spíše rozpačitým dojmem; neonacisté nedokázali v celém státě zmobilizovat ani tolik lidí, kolik se jim dříve povedlo v samotných Českých Budějovicích.

Bylo by příjemné věřit, že je to příznakem změny smýšlení většinového obyvatelstva. Události z poslední doby, jako je šikana v Litvínově nebo obsah předposledního dílu pořadu Máte slovo tomu ovšem moc nenasvědčují. A z řečí, které člověk odposlechne na ulici, se nezdá, že by vyvracení pomluv úřady mělo velký účinek.

I kdyby tomu tak však bylo, znamenalo by to jen, že se česká společnost může změnit, nikoliv, že se již změnila. Ostatně zmíněná demonstrace v Ostravě ukazuje, že problém je ještě o stupeň závažnější, než si většina lidí uvědomuje.

Poslední číslo Nového prostoru přineslo reportáž, ve které se mimo jiné píše o vhození „podomácku vyrobeného granátu“ do jedné z budov při posledním pokusu o pogrom. Je jen otázkou, kdy dojde k dalšímu výbuchu násilí — a pokud budeme mít štěstí a dočkáme se klidného zbytku roku, neznamená to, že takový bude i příští.

Co tedy zbývá? Práce a nic než práce. Zkušenosti ukazují, že se v místech „úspěšných“ pochodů situace téměř vždy zhorší - lidé odlišné barvy pleti, kteří spolu dříve neměli problém, se spolu najednou přestávají bavit. Intervence aktivistů to dokáže alespoň zmírnit.

Taktéž je nutná dlouhodobá práce — jak v místních komunitách, kterou provádí o.s. Konexe, tak i s majoritou. Ukázkou může být seminář, pořádaný ProAltem, Social WatchEkumenickou akademií Praha, na kterém vystoupí sociolog Ondřej Lánský a sociální pracovník David Poživil — oba jsou aktivní v Blokujeme!.

Velkou zkouškou pro obě strany bude zítřek (28. 9.). Autonomní nacionalisté si naplánovali „Svatováclavskou manifestaci“ v Praze. Jejich akce samozřejmě nezůstane bez odezvy — Václava náckům nedáme. Čeští lvi (frakce odštěpená od DSSS z důvodu Vandasovy nedostatečné radikality) se rozhodli pochodovat Krupkou. Do cesty se jim postaví blokáda.

A bez reakce nebude ani další z předvolebních mítinků DSSS ve Vítkově. Za zmínku stojí, že DSSS se v rámci agitace rozhodla vyrukovat i s „konečným řešením cikánské otázky“ (na plakátu „vychytrale“ píše místo „konečné“ „konečně“, Miroslav Kováč ze Strany rovných příležitostí kvůli tomu již podal trestní oznámení).

Rádi mezi sebou přivítáme každého, kdo je ochoten pomoci. Naše prohlášení můžete podepsat na stránkách blokujeme.cz; pokud chcete chránit svou identitu, můžete nám napsat přes kontaktní formulář. Jako každá iniciativa, která vzniká zdola a stojí na dobrovolné práci, se potýkáme s nedostatkem financí.

Na závěr si tedy dovolím požádat ty z Vás, kteří si to mohou dovolit, aby poslali příspěvek na transparentní účet, který za tím účelem zřídilo o.s. Konexe.

Černí, bílí, spojme síly!

    Diskuse
    September 29, 2013 v 10.42
    Je moc fajn, když se mladí lidé angažují v protirasistické činnosti. Těch forem pomoci může, dle mého mínění, být i víc. Jedna z nich je nebát se vstupovat do debat na Novinkách. Dnes, v článku o fotbalových fandech, jsem napsal, že je zajímavé, jak je většina společnosti odsuzuje, když řádí na stadionech ale přitom jim tleskají, když dělají pogromy na Romy. Je nutné lidem ukázat, že tohle je jsou titíž lidé. A že tím pádem nemohou očekávat, že přidat se k nim znamená něco konstruktivně vyřešit.
    Dále, jak to tu bylo někde zmíněno, by si všichni tihle protirasističtí aktivisté měli uvědomit, že současný problém je problém systému. A když nebudou řešit systém, tak nevyřeší ani rasismus.
    Dobrá by byla i spolupráce škol. Moje dcera v pubertě začala inklinovat k nějakým skinhedům /nějaký se jí asi líbil/. Pořád mi tvrdila, že to nejsou ti zlí, ale nějaká odnož hodných. Dokonce měla na síti přezdívku Rowdynka. Nevím, jestli to byla náhoda, či úmysl jejího pedagoga, ale dostala za úkol zpracovat stav rasismu v české společnosti. Po nějaké době, kdy na netu sháněla materiál ke své práci, se její vztah k nějakým rowdies diametrálně změnil, přezdívka zmizela. Tohle je ukázkový příklad dobré práce pedagogů.
    Jen mám obavy, že takových lidí není ve školství mnoho. A nebo jsou, ale média mají raději pedagogy typu Rosocha.
    FV
    September 29, 2013 v 22.28
    Díky za podněty.

    Pracovat na VŠ i SŠ se chystáme. Vše je ale závislé na našem počtu a prostředcích, které budeme mít k dispozici.

    Diskuze na Novinkách mne vždy naplňují pocitem zmaru, ale asi máte pravdu.

    Co je důležité: v pátek v Ostravě proběhla další protiromská demonstrace, silně násilná. Snad někdo z účastníků brzy napíše reportáž.

    Jinak já osobně se na problém rasismu dívám asi stejně jako Vy (jsem členem SocSolu), ovšem všeobecná shoda na tom neexistuje. A v situaci tak akutní, jako je dnes, si nemůžeme dovolit přepych sektářství.

    A ještě poznámka úplně na okraj: podle Vašeho líčení se asi opravdu jednalo o nějakého nácka, ovšem kdyby bylo v ČR víc SHARPů a redskinů, byla by určitě lepším místem :)
    JK
    September 30, 2013 v 15.20
    Ostrava
    V Ostravě to bylo hodně divoké. Rozzuřené postarší paní spolu s dětmi a vystylovanými teenegarkami se s řevem po boku maskovaných militantních nácků vrhaly na těžkooděnce v mracích slzného plynu. "Vždyť přece ti cigáni mají všechno zdarma! Léky! Koupaliště! Bydlení!"

    Neonacistům se podařilo aktivizovat opravdu velkou spoustu lidí. O akci, přestože nebyla nijak obzvláště propagována, věděli v Ostravě snad všichni.

    Protiakce Blokujeme byla brzo obklíčena skupinami nacistů a rasistických Čechů a neodešla-li by velká většina právě na tu demonstraci, těžko říct, co by se ještě dělo...

    Poslední dobou se mi zdá, že je třeba změnit strategii. Mávání transparentem a řvaní na lidi, že jsou rasisté ničemu nepomůže. Řekl bych, že by možná mohlo být účinnější rozdávání letáků, vyvracení alespoň těch nejbizarnějších hoaxů, které o Romech kolují, či pořádání komunitních debat.

    A 20.10. se chystá v Ostravě další pogromek...teď se, řekl bych, čeká, až nějaký lynč policajti neuhlídají, poteče krev a Romové konečně pochopí, že se musí sebeorganizovat...