Pokus neonacistů o vojensky organizovanou akci?

Miroslav Hudec

Na víkend neonacisté ohlásili protestní akce v pěti městech České republiky. Cílem má být ztížit pořádkovým silám zásah speciálních jednotek. Ve skutečnosti ale hlavní úder zřejmě přijde pouze na jednom či dvou z nich.

Neonacisté ohlásili na sobotu 24. srpna nájezdy hned na pět měst v České republice. Na České Budějovice, Duchcov, Jičín, Plzeň a Ostravu. Už před časem se nechali slyšet, že tak chtějí rozdělit síly policie a ztížit jí zásah na ochranu klidu a veřejného pořádku.

Tedy pokus o něco jako vojensky organizovanou akci. Bitevní plány založené na rozdělení nepřátelských sil šířením nejistoty o místě, kde má dojít k rozhodujícímu střetu, jsou od pradávna oblíbenou součástí válečných strategií.

Ovšem osobně silně pochybuji, že by tito pohrobci nacistů všude tam zbubnovali tolik příznivců, aby jejich akce pro nedostatek lidí nevyzněly stejně trapně jako ta 17. srpna v Duchcově. Ten den hrál totiž Baník v Příbrami, což zřejmě byla pro nejednoho radikála přitažlivější akce. Bylo vidět, jak nejistě se ta hrstka zbylých sirotků v ulicích Duchcova cítila. Mimochodem to trochu vypovídá o psychice těchto deprivantů.

Tak si spíš myslím, že informace o pěti městech, na něž se chystají, je záměrně vypuštěná fáma (viz údiv jičínských, proč že se nácci chystají právě na ně). Že ve skutečnosti hlavní úder neonacistů je naplánován jen na jedno, maximálně na dvě z nich. Už z pohledu na mapu je patrné, že deklarované cíle byly vybrány tak, aby pokryly celou republiku.

Budějovice jsou na jihu, Plzeň na jihozápadě, Duchcov na severu, Jičín na východě Čech a Ostrava na Moravě. Neonacisté zřejmě doufají, že pokud by sehnali dostatek příznivců k útoku, zároveň dejme tomu na Plzeň a na Ostravu, ztíží to pořádkovým silám zásah speciálních jednotek.

Zjevně už tu nejde o Romy, vyčpělá hesla typu „proti systému sociálních dávek a černému rasismu“ jsou jen způsobem, jak se vlichotit do přízně nespokojenému a socioekonomickou situací zjitřenému davu, který některé věci prostě chce slyšet, a získat si jeho podporu.

Hlavním protivníkem je stát, reprezentovaný v tomto případě policejními pořádkovými oddíly, které se s neonacisty dokáží vypořádat a tím si vysloužily jejich nenávist. Proto to ublížené pořvávání o „policejní brutalitě“, proto ani slovo o tom, že kdo se pod pendrek záměrně nedere (kdo se programově nejde porvat), ten jím nedostane. Je to až dětsky naivní taktika typu: „Pepíčku, že mě nebouchneš do hlavičky?“ A vzápětí na to: „Mamí, von mě bije!!“.

Mimochodem, 24. srpna se v Gambrinus lize hrají pouze zápasy Znojmo-Slavia, Liberec-Bohemians 1905 a Slovácko-Plzeň, poslední ze jmenovaných ovšem v Uherském Hradišti a až od čtvrt na devět večer. Baník hraje teprve v pondělí 26. srpna a jeho fanoušci v Ostravě, zejména ti neposednější z nich, tudíž možná budou řešit problém, co s načatým víkendem…

    Diskuse
    ŠŠ
    August 25, 2013 v 10.39
    K sobotním pochodům a demonstracím
    „Společnost se pod tíhou krize radikalizuje, přičemž stát a veškeré jeho instituce jen nečině přihlíží. Romové se stávají terčem nenávisti, která má příčiny nejen v politické situaci, ale je výsledkem několikaletého přehlížení a ignorace snah o romskou inkluzi na politické úrovni“, praví se v tiskové zprávě strany zelených (http://www.blisty.cz/art/69829.html) . Dále se konstatuje tamtéž: „….současný stav je naprosto neudržitelný. Ignorování problémů, přetavených v pouličních akcích v otevřenou nenávist a xenofobní výpady celou situaci logicky jen zhoršují. Bohužel se zavedené politické strany odmítají tohoto tématu ujmout a zabránit tak prohloubení a dalšímu nárůstu nevraživosti.“

    Odpovídá skutečnosti tvrzení Lukáše Matošky o dopovědi obdržené v této věci: „....ptal jsem se v těchto dnech zkusmo senátora Jiřího Dienstbiera, proč jeho strana a jmenovitě on sám k projevům rasismu ve vlastních řadách i mimo ně zarytě mlčí. A řečená naděje sociální demokracie mi odpověděla: „Myslím, že mé názory na věc jsou známé. Nejsem nijak nadšený, když populismu podlehne kdokoli ze sociální demokracie“ (http://www.blisty.cz/art/69833.html)?

    Smím snad doufat, že názory redakce DR, jeho čtenářů a diskutujících – byť dostatečně známé – nepodléhají obavám z populismu.
    August 25, 2013 v 11.35
    Myslím, že i u těch, kteří stojí na té správné straně, už začínají působit dvě věci: bezradnost a únava.
    ŠŠ
    Nesporně se u řady těch, „co spolu mluvíme“ projevuje bezradnost a únava. Nepřipojuje se ale také onen „syndrom církevnictví,“ projevující se zde poslušností pokynům autoritativního politického konzervativismu, ať už z bezradnosti nebo z únavy?
    August 25, 2013 v 20.33
    Možná jsem blbá, ale já si prostě myslím, že lidi je nutno vychovávat k tomu, co je správné a co ne. Když je ponecháme napospas různým rasistickým a podobným špatným názorům, tak může nastat katastrofa. Pochybuji, že od politiků můžeme nějaké takové výchovné působení na občany čekat. Ovšem, kdo a jak bude něco takového provádět, že? To může totiž dělat jen někdo, kdo má důvěru lidí; jinak to nebude účinné. A musí se to dělat pokud možno nějak nenápadně. Skoro bych řekla, že vychovávat druhého člověka (ať už je to dítě nebo dospělý) může jenom ten, kdo ho má rád. Tedy v případě, že nechceme vychovávat násilím (což myslím není nejlepší řešení).
    August 25, 2013 v 20.35
    Prostě je třeba dostat lidi pod ten správný vliv, ne je nechat napospas náckům...
    ŠŠ
    August 26, 2013 v 6.41
    Paní Hájková,
    přihlašuji se na rozdíl od našich "velkých" politických stran k Vašemu typu "blbosti". Pro mé Váš způsob "blbosti" odpovídá tomu, co označuji jako používání vlastního rozumu a přihlašuji se k němu, seč mi síly stačí - ať to je či není populismus nebo nepopulismus..
    August 26, 2013 v 11.06
    V sobotu jsem diskutoval na novinkách pod článkem o demonstracích. K mému překvapení jsem měl chvíli i kladné body, ale za nějakou dobu jsem byl v mínusu. Pak jsem dokonce dostal email /nevím, jak se onon člověk mohl dostat k mé emailové adrese/, kde se do mě tento s vervou, ale slušně, pustil.
    Odpověděl jsem mu. Napsal jsem mu o dědičné bídě a ještě hromadu věcí, bylo toho tak na půl A4. Na závěr jsem mu napsal, v souladu se svým příspěvkem, že když je zle, vždy se ukáže na nějaké chudáky a frustrovaný národ si na nich svou zlost vybije. Že je tomu tak od Starého říma, Středověk až po dnešek. A ještě jsem na konec napsal, že Romové nedostávají sociální dávky z jeho daní, neboť systém je nastaven jinak.
    Čekal jsem odezvu, protože jeho email byl plný frustrace a měl jasně stanoveného nepřítele - víníka svých strastí. A ono nic. Tak si říkám - třeba se mi podařilo jej přesvědčit, že věci nejsou tak jednoduché, jak je nácci a neoliberálové prezentují. A třeba zase on přesvědčí manželku, bráchu a tihle další. Jo, sny jsou fajn.
    Já jsem tím ale chtěl hlavně říct, že tady snad není nikdo, kdo by v této problematice neměl celkem jasno. Ale mimo DR je obrovské kvantum lidí, kteří jsou manipulováni náckovskými hoaxy a neoliberálními lžemi. Tam je třeba jít a tam je třeba s lidmi diskutovat. I za tu cenu, že vám bude spíláno a že budete uráženi. Ale semínko někde padne na úrodnou půdu a pak má vše skutečně smysl.
    JH
    August 26, 2013 v 18.06
    Pane Ševčíku,
    váš email lze vygooglit za 20 vteřin, protože ho zřejmě máte nastavený jako veřejný údaj v profilu zde na Deníku Referendum.
    Jinak máte asi pravdu, tady na DR nemá boj proti rasismu velký smysl, protože cílová skupina sem nejspíš moc nechodí.
    August 28, 2013 v 19.00
    pendrek
    Zaujala mě věta, že kdo se pod pendrek nedere, ten jím nedostane. Záleží vždy na konkrétní demonstaci. Někdy těžkooděnci demonstranty obklíčí a člověk se z policejního kordonu dostane jen za předpokladu, že proběhne lesem obušků. Ale to samozřejmě nebyl případ nedávných událostí. Tam těch policajtů bylo málo na to, aby něco podobného zorganizovali.