Maglajs aneb Bude příští vláda opět Kalouskova?

Andrea Cerqueirová

Sociální demokracie by neměla podlehnout vábení TOP 09 a uzavřít s ní nějakou novodobou „opoziční smlouvu“. V ČSSD musí názorově zvítězili ti, kteří k žádným dohodám s TOP 09 neinklinují, a o tom, že bylo správné podpořit Rusnokovu vládu, neváhali.

Moje prababička by asi řekla, že je to maglajs. Mnozí z těch, kteří se poté, co prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka, pohoršovali, že je ohrožena zastupitelská demokracie, ještě nedlouho předtím křičeli, že v krajích nesmí vládnout KSČM, i když v zastupitelské demokracii uspěla…

Klasický dvojí metr. Stejně jako to, že zatímco na pražském magistrátu se po volbách 2010 konaly studentské protesty, že u kormidla není vítězná TOP 09, když pár měsíců předtím vyhrála volby do Sněmovny ČSSD a nezískala ani předsedu Sněmovny, bylo ticho po pěšině.

Podobně pokrytecky se často chovají především někteří voliči TOP 09 a podporovatelé Karla Schwarzenberga, kteří - netuše, proč - sami sebe vnímají jako jakousi elitu, která bude všem ostatním určovat morálku.

Levici berou na zřetel jen v momentě, když se jim to hodí, a to nikoli kvůli sociální politice. Navíc ji selektivně člení na tu „moderní“ (rozuměj sobotkovskou) a „nebezpečnou“ (rozuměj zemanovskou či komunistickou…). Přesně podle hesla „Rozděl a panuj“.

Dojemné bylo sledovat, jak pravicoví komentátoři vyzdvihovali předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Že prý musí ustát boj s nenáviděným Zemanem (rozuměj, že musí udělat vše tak, jak si přeje TOP 09). Zeman si ve sněmovním projevu trefně rýpnul, když mluvil o tom, že péči o budoucnost sociální demokracie měli náhle ti, kteří ji jinak nemohou přijít jméno.

Pak ovšem přišla studená sprcha! To, když na sněmovním plénu postupně vystoupili faktický vůdce TOP 09 Miroslav Kalousek a jeho pravá i levá „starostovská“ ruka Petr Gazdík. Že prý, když neexistuje ta slavná pravicová „stojednička“, kterou se všichni, kteří strašili koncem parlamentní demokracie, oháněli, chtějí předčasné volby.

Neprodleně poté vystoupil Sobotka. TOP 09 děkoval. Z té naléhavosti v jeho hlase a shody s „topkou“ až mrazilo. Nebyla jsem zřejmě jediná, koho - při vidině, že reálně hrozí koalice či jiná forma spolupráce mezi ČSSD a TOP 09 - na předčasné volby přešla chuť.

Kalousek totiž Českou republiku opanuje už příliš dlouho a vskutku asociální „bonbónky“ z dílny TOP 09 opravdu už stačily. Nemohu pochopit zastánce Schwarzenberga, kteří mají plná ústa morálky, straší Ruskem, komunisty a nevím, čím vším, že jim nevadí to, co nemorální skutečně je: obírání seniorů, lidí s postižením a dalších, kteří se takřka nemohou bránit.

Bývalá Kalouskova vláda ztratila svou legitimitu ve chvíli, kdy z ní byly vypuzeny Věci veřejné, které odmítaly skákat, jak ministr financí pískal. A tak nastoupila jejich skandalizace - Kalousek přece nebude trpět nějaký „rušivý element“. Ve vládě zůstali poslušní poslanci nevolených LIDEM. Zvláštní je, že o ohrožení parlamentní demokracie Schwarzenbergovi příznivci nemluvili a žádné petice nesepisovali.

Vedle norem, které masakrovaly ty nejslabší, Kalouskova vláda skončila tím, že došlo k závažným obviněním, které se týkaly dokonce i zneužití vojenského zpravodajství. Proto ta vláda skončila, nikoli kvůli Zemanovi!

A ejhle - s kosmetickou úpravou chtěla vládnout dále, jenže prezident to nedopustil, protože existovaly (a dosud existují) důvodné obavy, že by došlo k ovlivňovaní vyšetřování. Zeman tedy řešil nestandardní situaci trochu nestandardně, ale v dané situaci pochopitelně, přičemž se pohyboval v mezích Ústavy ČR.

Stačí si v této souvislosti připomenout útoky politiků ODS či TOP 09 na olomouckého státního zástupce Ivo Ištvana. Nebo tlak, který bývalí „koaličníci“ vyvíjeli na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, jež to důrazně odmítla a kárné řízení s Ištvanem, za kterého se postavil i prezident, nezahájila. Jak by to asi dopadlo, kdyby byl ve funkci Blažek? Není těžké si domyslet…

Předčasné volby zřejmě budou, Kalousek je na koni, možná se vyrojí i nové placky se Schwarzenbergem, někteří je navíc ze svých sak doposud nesundali, protože když nevyhrál jejich favorit, výsledek prezidentské volby prostě neuznali. Nyní jsou - s plameny v očích - v permanentí svaté válce.

Jde o hodně. O to, zda sociální demokracie, jež se zřejmě stane vítězem parlamentních voleb, podlehne vábení TOP 09, která - podporována silnou mediální a kulturní frontou - bohužel aspiruje na hegemona pravice.

Pokud ano a Kalousek se opět stane ministrem financí či šéfem vlivného sněmovního rozpočtového výboru (to v případě nějaké novodobé „opoziční smlouvy“ mezi ČSSD a TOP 09), bude to smutný příběh. TOP 09 v tom ale bohužel zdatně pomáhají i někteří z těch, kteří se hlásí k autentické levici, ale Kalousek je pro ně „menší zlo“ než Zeman.

Bylo by potřebné, aby v sociální demokracii názorově zvítězili ti, kteří k žádným dohodám s TOP 09 neinklinují, a o tom, že bylo v dané chvíli správné podpořit Rusnokovu vládu, neváhali. Rusnokova vláda, přes všechny výhrady, totiž začala dělat něco užitečného pro lidi, i když dnes v některých kruzích je v módě práci ve prospěch občanů označovat za populismus.

Mimochodem, copak asi schwarzenbergovská kulturní fronta říká tomu, že Schwarzenberg chce bourat dům na Václaváku, o jehož existenci se bojuje? Žádné petice proti jeho výrokům jsem nezaznamenala. To, kdyby něco takového nedej bože vyslovil Zeman, těch petic a odsudků by jistě bylo habaděj…

    Diskuse
    August 14, 2013 v 9.11
    Bude to spíš obráceně
    Riziko, že se po volbách spojí ČSSD a TOP09, rozhodně nepředstavuje Bohuslav Sobotka ale spíš křídlo Michala Haška. Jeho prohlášení, že kdo není pro Rusnokovu vládu je pro Kalouska bylo demagogickou zkratkou.
    Základní problém, který ovlivní kdo bude s kým sestavovat vládu je postoj ke spolupráci s KSČM. Pokud v ČSSD zvítězí proud odmítající spolupráci s KSČM (tzn. Michal Hašek) tak bude spolupráce ČSSD a TOP09 napůl hotova.
    BT
    August 14, 2013 v 10.41
    Kde je více pravdy?
    Ačkoliv autorka má ve většině svých tvrzení ve článku asi pravdu, nejpodstatnější pravdu - dle mého soudu - zde napsal Petr Šťastný: ke koalici s Kalouskem by měla potenciálně blíže ČSSD vedená oportunistou Haškem než programově zásadovým Sobotkou.

    Hašek je nyní prozemanovský především proto, že to akceleruje jeho osobní kariéru. Pokud by ji mohlo akcelerovat spojení s KÝMKOLIV jiným, pochybuji, že by váhal...

    To, že Hašek podpořil Rusnokovu vládu, bylo - jako obvykle - především jeho oportunistické rozhodnutí: posílilo to jeho pozici v ČSSD. Tj. pokud by to bylo pro něj osobně výhodné, věřím, že se spojí i s asociální TOPkou, defacto neoliberálním derivátem lidovců, ke kterým (vzdor programu ČSSD), má blíže než k programově bližší KSČM.

    Sobotka se možná chová vůči politikům TOP09 slušně (jako se chová slušně ke všem), ale na rozdíl od Haška je zásadovější. Současně je demokrat, takže se - i jako předseda - podvolí většinovému názoru v ČSSD když je to v kolektivním zájmu celé strany. Nepovažuji to za jeho slabost jak se to snaží vykládat jeho oponenti.
    August 14, 2013 v 15.31
    Podnětný článek.
    Je v něm jiný, neotřelý pohled na současnou situaci.
    Velmi trefné hodnocení Švarcenberkových bojůvek / i když jsou to samo bojůvky Kalouska/. A zároveň zrcadlo nastavené všem místním levičákům, kteří by život položili za demokracii po kalouskovsku, aniž by chránili tu skutečnou.
    Ano, volby presidenta byly velkým vítězstvím PR agentur, které, i když nedosáhly na to hlavní, na presidentský post, který by pak garantoval absolutní moc neoliberálům, dokázali rozštěpit levici. Dokázali část levice zmanipulovat natolik, že volila natvrdlého neoliberála, natolik, že bojovala proti levicovější vládě a dodnes je ve válečném stavu se Zemanem a takovém, že to přesahuje všechny její konflikty s pravicí i přes to, že kroky pravice prokazatelně znamenaly, oproti Zemanovým krokům, naprostou katastrofu.
    Je to děsivé. Tím víc, že levice není schopna se z této manipulace vymanit. Stačí si přečíst pár místních článků a diskusi pod nimi. Labilnější jedinec by si šel koupit pušku s dalekohledem, aby číhal někde u Hradu na Zemana, neboť jen jeho odstranění by pak mělo znamenat záchranu demokracie, ČSSD a levice.
    A to se nejedná o zmanipulování nějakých nevzdělaných prosťáčků.
    A je to děsivé i z toho důvodu, že budou další volby. Nechá se opět pod nějakou záminkou "boje o demokracii" tato skupina zmanipulovat? Uslyší opět na hlasy "umělců z Národního"? Budou se zde opět propagovat tak složité teorie, jejímž výsledkem je, že k podpoře levice je nutno volit nejtvrdší neoliberály? Budou se zde rozeštvávat politikové ČSSD proti sobě pomocí konspiračních teorií?
    Ať to bude jakkoliv, je to děsivé. Už jen proto, že i šéfové DR v podstatě nejsou schopni přiznat svůj omyl. Ať už je to pýchy, nebo z toho, že v něm dále setrvávají /nad další možnosti raději nepřemýšlím/ znamená to, že dividi et impera pravice slaví úspěch.
    August 15, 2013 v 2.39
    Autorce dík
    Nejen Kalousek, ale třeba také Kuba v předminulých Otázkách V. Moravce tvrdil, že Zeman chce ČSSD rozložit. A lidé kolem ČSSD se nejen nebrání, ale sami to opakovaně živí.
    Už jsem tu několikrát na DR psala, že nemám dobrý pocit z dobrých vztahů mezi Sobotkou a Kalouskem nebo Dienstbierem a Kalouskem. Zdá se mi, že Sobotka přímo přebírá od Kalouska některé výroky. Mám na mysli ten o ohrožení parlamentní demokracie, kterým je nepřímo napadán Zeman, neboť tento smysl v Kalouskových ústech má. Parlamentní demokracie je dnes skutečně ohrožována, ale nikoli Zemanem, ale korupcí!

    Naprosto souhlasím také se zdejším komentářem pana Ševčíka, nevyjádřila bych to lépe. Člověk by málem řekl, že vymyšlením fiktivního nepřítele odvrací lidé kolem ČSSD pozornost od neexistence svého konkrétního programu a směřování.