ČSSD by se měla distancovat od Zemanových šovinistických výroků

Martin Škabraha

ČSSD může podporovat Miloše Zemana v druhém kole prezidentské volby, měla by ale dát jasně najevo, že levici nelze reprezentovat šovinistickými komentáři. Zveřejňujeme otevřený dopis filozofa Martina Škabrahy předsednictvu ČSSD.

Vážené předsednictvo České strany sociálně demokratické,

po prvním kole prezidentské volby jste doporučili svým příznivcům, aby v kole druhém hlasovali pro Miloše Zemana. Ačkoliv se sám nehodlám druhého kola zúčastnit, mám pro Váš krok pochopení. Zemanův protikandidát Karel Schwarzenberg je představitelem úřadující pravicové vlády a je spolupodepsán pod rozvracením sociálního státu, kontroverzní zahraniční politikou i bojkotováním účinného boje proti korupci. Na základě relativní programové blízkosti patrně předpokládáte, že Zeman na Hradě by se mohl stát Vaším spojencem v obraně sociálních práv proti jejich neoliberálnímu škrtání.

Jenže sociální práva nemohou být cílem sama o sobě. Jsou pouze nástrojem k vytváření spravedlivější a otevřenější společnosti. Ta se neobejde bez určité kultury mezilidských vztahů, založené na tom, že občané se navzájem uznávají jako jeden druhému rovní a dokáží překonávat vlastní předsudky, které tomuto uznávání a této rovnosti brání. A to i tehdy, jsou-li předsudky natolik zakořeněné v kolektivní mentalitě, že tvoří jakousi součást národních tradic.

Miloš Zeman v debatě televize Prima 18. ledna 2013 mj. prohlásil: „Víte, jaký byl rozdíl mezi knížaty a mezi zemany? Knížata měla právo první noci. A díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemuseli znásilňovat — nemuseli teda vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, ne jenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali.“ Následuje nadšené „Bravo!“ z publika.

Neumím si představit, že by měl být hlavou státu, sjednocující společnost a reprezentující stát v zahraničí, člověk, který na veřejnosti označí svého oponenta, jakkoli problematického, za degeneráta. A už vůbec si neumím představit, že bude mým prezidentem člověk, který vystavuje na odiv své pohrdání ženami, samolibě se tomu směje a očekává, že ostatní se budou smát s ním, protože je zřejmě společenským konsensem, že žena je méně hodnotný tvor. Jak to asi bude působit, když podobný vtip bude prezident Zeman vyprávět třeba ve vysílání BBC? Nepsal bych přitom tento dopis, kdyby byl citovaný výrok zcela ojedinělý. Nemusím snad ale dokazovat, že u Miloše Zemana není o šovinistické komentáře zrovna nouze.

Když na Hradě usedne Karel Schwarzenberg, usedne tam jako představitel pravice. Když naopak zvítězí Miloš Zeman, bude ve funkci prezidenta reprezentovat levici, neboť takto je souboj obou kandidátů na veřejnosti vnímán. Pro prosazování politického programu v klasickém slova smyslu má prezident z ústavy poměrně malý prostor (nemá ani zákonodárnou iniciativu). Zato pro různé bonmoty má prostoru téměř neomezeně mnoho. Uvědomte si, prosím, že jakékoliv podobné vystupování Miloše Zemana bude nejen „reklamou“ pro Českou republiku, ale právě i pro českou levici, jejíž podobu a vývoj může toto vystupování významně ovlivnit.

Jako člověk, který se ideově považuje za sociálního demokrata, Vás proto vyzývám, abyste se od uvedeného výroku Miloše Zemana jako strana distancovali. Dále Vás vyzývám, abyste dali kandidátovi jasně najevo, že jakékoliv podobné vystupování považujete z hlediska reprezentování české levice i českého státu za nepřípustné a že Vaše podpora v prezidentské kampani není samozřejmá. V těchto volbách nekandiduje ČSSD, ale Miloš Zeman. Je to Miloš Zeman, kdo potřebuje hlasy sociálních demokratů, ne naopak. Jste to proto Vy, kdo si může a má klást podmínky. Jednejte podle toho, jinak se do naší novodobé historie zapíšete jako ti, kdo stahovali kalhoty ještě dřív, než Zeman přebrodil Rubikon.

S přátelským pozdravem

Martin Škabraha, filozof

    Diskuse
    January 22, 2013 v 14.33
    Martinu Škabrahovi
    Děkuji. Mluvíte mi z duše. Stále přemýšlím, co ještě mohu udělat, abych si nevyčítala, že jsem nic neudělala. A taky žasnu, každý den víc. A stydím se.
    FO
    January 22, 2013 v 15.20
    Také děkuji
    autorovi za potřebné slovo. Budu je podle možností šířit, zejména v prostředí sociální demokracie. Bohužel je nyní nutné názorově štěpit, protože tento xenofobní a šovinistický styl má nemalou podporu a je potřeba se proti němu vymezovat.
    January 22, 2013 v 17.35
    ne trapné a zapšklé levici
    souhlasím, že finále prezidentského souboje už překračuje míru vkusu a snaží se zalíbit nejen suterénu, ale i xenofobní části společnosti. V konečném důsledku to bude štěpit společnost a oživovat politickou patologii.
    Není to odpovědností jenom stranických reprezentací, které dali podporu M. Zemanovi, ale všech, kteří se řadí k levici a v souboji Schwarzenberg - Zeman toho druhého stále z programových důvodů považují za menší zlo.
    Ale myslím, že je to především apel na samotného Miloše Zemana aby v případě svého vítězství nevešel v prezidentský úřad s tímto nahnědlým větrem v zádech a dal jasný vzkaz že u nás takové bigotnosti a vulgaritě pšenka nepokvete.
    Já se hrdě hlásím ke svému plebejství, češi snad jsou národ plebejský, ale jsem současně hluboce přesvědčen že zdravý plebejec je člověk sice lidový a prostý ale nikoliv nenávistný a sprostý
    January 22, 2013 v 20.46
    Děkuji za skvostný morální apel, pane Škabraho,

    ostatně to komentují na sociální síti podobně, že nesouhlasím s nacionálně-degenerativním populismem zemanovců, ale mám se rozbrečet, roztřást a zapomenout na vládní politiku, která žene lidi svou tupostí až k pogromům na Šluknovsku? Co si třeba pan Macháček z Respektu a pan Škabraha v DR představují, že sociální demokraté nyní udělají? Že poběží před dveře Strakovky a začnou je na rohožce chválit, poplácávat po ramenou, jak to celou dobu dělají dobře, jak země prosperuje, žádný sociální konflikt, žádné nucené práce, žádné brutální vykrádání státu, žádné privatizace veřejných služeb, žádné okrádání penzistů při valorizaci, žádné církevní restituce nabourávající sekulární stát Masaryka, žádné vyvádění penzí na burzu, pohodička, žádná recese z tupých škrtů a tím historické zrychlení zadlužování, nezaměstnanost přes deset procent a tak právě v této situaci vyzvou pana místopředsedu vlády, jestli jim náhodou nechce dělat prezidenta, když je to takový slušný spící pán, což prokázal už tehdá se stěhovákem Čunkem a dokazuje nám to stále? Trochu soudnosti do těch výzev směrem na levici. ČSSD je v opozici a pan marketingový Karel je předsedou TOP 09

    Osobně mám rád čitelné nepřátele, ne produkty marketingového placeba pro antichartistickou hysterickou kulturní frontu. Pan Zeman není přítel a nebude a těch věcí proč je celá řada, to ovšem neznamená, že se ho budu bát a raději budu prchat do vládních toskánských zákopů jako oportunista, že mu touto přetaktizovanou iracionální komedií budu vyklízet pozice v ČSSD. Neexistuje, abych i jen sekundu hájil kohokoliv z této vládní defraudační antiekonomické mafianisované privatizační vládní sekty, která táhne celou republiku na sociální dno, na periferii Evropy. Je třeba se bavit o téměř 4 roky trvající recesi, o 10% nezaměstnaných, o spirále na dno v tupých škrtech pana Kalouska, o historickém zrychlení zadlužování, je třeba se bavit o naprosto neuvěřitelné korupci této vlády, o privatizacích veřejných služeb, snižování reálných důchodů a snižování koupěschopnosti obyvatelstva, tedy o destrukci malých a středních živností touto kurupční vládou pana místopředsedy a předsedy TOP 09 Karla.
    Když už se někdo snaží tlačit KS, což je fajn, tak hlavně ne ale ty morální soudy, nějaké pohádky o „slušném KS“. Jenom grázl se mohl účastnit vládních angažmá v toskánsko-posttoskánských vládách nucených prací a stěhováků Čunků, jenom grázl tuneluje penze a vyvádí je na burzu, jenom grázl může sáhnout dědečkům a babičkám na valorizaci penzí a poslat je tak definitivně do chudoby.
    A že pan KS udělal v přímém přenosu z žen prostitutky, to už dokázala vytěsnit i jinak soudná Anna Šabatová ze svého komentáře v Právu, přitom jeho replika o náhrdelníku si žádala jasné odmítnutí a to nejen za obhajobu korupce v přímém přenosu. Oba zbytkoví kandidáti ve druhém kolem si v šovinistickém obžerství nemají co vyčítat. Tedy jediné, co tam zůstává, je "dojem", že je nutné vytáhnout s vojskem na obranu pana Kalouska, jelikož Zeman nazval tento ctihodný vládní erb "degenerátem"...a tím se postarat zesměšnění a marginalizaci ČSSD před levicovým voličem, definitivně rozmazat rozdíl mezi opozicí a koalicí, mezi programem Kalouska a ČSSD a tuto stranu ponechat plundrování právě zemanovcům? Přijde mi, že mnoho jinak soudných přátel moc politické logiky nepobralo.
    Pan KS má možnost okamžitě rezignovat z této vlády, která vleče ČR absolutním antiekonomickým programem na dno a nejen dno morálního korupčního bahna.

    Nepodporuji ani MZ. Z mnoha ohledů to není má preference, zásadně mi vadí populismus a nacionálně degenerativní diskurs, ale setrvávám především na protivládní pozicích. Nevidím racionální důvod, proč by měl mít KS (Kalousek) jakoukoliv podporu od sociálních demokratů a tak plně podporuji usnesení předsednictva ČSSD k této záležitosti.

    Hezký den
    January 22, 2013 v 20.54
    ne nacionální xenofobii
    Dopis vítám a připojuji se k němu. Také bych uvítal, kdyby se sociální demokracie vyjádřila, případně distancovala od Zemanových xenofobních výroků, především z toho důvodu, že bych byl rád, aby sociální demokracie byla moderní, levicovou, evropskou, ba i kosmopolitní demokratickou stranou a ne stranou ustrašených Čecháčků, kteří tleskají Zemanovým atakům na nejnižší lidské pudy. Myslím, že by to bylo dobré i proto, aby Zeman i česká veřejnost viděli, že sociální demokracie je autonomní a sebevědomou stranou, která se nedostane do vleku Zemana jen proto, že nasbíral, případně ještě nasbírá hodně hlasů.
    PL
    January 22, 2013 v 21.34
    odkaz VH, pomluva..
    No nevím, když jsem otevřel dnešních pár odkazů vyběhla na mě třeba věta: "Chápu, že herec, který celý život hrál náčelníka Apačů, by zklamal příznivce, kdyby se z něj vyklubal příznivec Komančů," rozesmál předseda TOP 09 publikum. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/debata-idnes-cz-a-mf-dnes-se-zemanem-a-schwarzenbergem-pcw-/domaci.aspx?c=A130122_150400_domaci_kopjestli , ale nerad bych přiléval olej. Spíš se mi zdá, že by se trošku jiný dopis měl spíše odeslat do ČT, respektive všem televizím, které estrádně diskusní debaty s kandidáty připravovaly, ale asi by to byl zbytečný apel.

    Ale poslechněte si, co si dovolil o VH říct tento podporovatel K.S.: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Ts9kZDvlwoI#t=330s

    , jde o tu jednu větu, ta je!!! ;-) Navíc po sérii všech těch vět v pořadu, mi ty věty v této kampani přijdou spíš na :-))
    MP
    January 22, 2013 v 21.36
    Zeman je stejný lump jako Schwarzenberg
    - ale je nebezpečnější, protože se vydává (ale až teď ve druhém kole) za levicového.

    M. Škabraha se ovšem mýlí: socdem tahá za kratší, nikoli delší konec provázku. Musí jít za vkusem svých voličů. A protože lidé tragicky mylně chápou Zemana jako protivládního a levicového kandidáta, má veliké šance.

    Problémem tedy spíše je, že naše levicové voličstvo je takto hospodsky xenofobní a zemité jako Zeman sám. Je tedy nutno začít lidi hodnotově kultivovat. Jenže právě se Zemanem na Hradě, i kdyby jinak ČSSD zázrakem bez úhony přežila, to rozhodně nepůjde.

    Ach, jak nám chybí "český Obama" - Dienstbier...
    JM
    January 22, 2013 v 23.39
    Pane Dolejši,
    pokud jde o tu nahnědlost - nejde o cikány, tam je Zeman populista, ale pokud by přede mnou někdo prohlásil, že prezident Beneš patří svými zločiny do Haagu, tak ho uškrtím motýlkem. Vykašlete se už na moderní levici, ta je k ničemu, a vraťte se ke starému dobrému třídnímu boji - protivník se k němu vrátil už dávno, jen tomu říká ušlechtilost proti buranství
    January 23, 2013 v 4.41
    Paní Maříkové o třídním boji:
    "Kdo není se mnou, je proti mně; a kdo se mnou neshromažďuje, rozptyluje." /Matouš 12,30/
    January 23, 2013 v 9.29
    paní Maříkové - třídní boj?
    To chcete vážně znovu oživovat třídní boj? Třídní boj proti komu? A jakými prostředky? To se Vám stýská po stalinismu? Ten skutečně s moderní levicí neměl nic společného.
    January 23, 2013 v 11.02
    Poděkování Lukáši Krausovi
    Jen škoda, že svůj přispěvek neuveřejnil jako samostatný článek. V podstatě ve svém příspěvku shrnuje to, proč i přes negativa MZ, je tento mnohem, mnohem lepším kandidátem, než KS. Bělohradský dnes v Právu píše o důvodech, proč dospěl ke stejnému stanovisku.
    Pane Šimso, vy si myslíte, že paní Maříková chce obnovit třídní boj? Copak ona zavádí v této společnosti terminologii špinavých socek? Copak ona vymýšlí nucené práce? Copak ona vymyslela degresivní zdaňování, kuponovou privatizaci, propustila superzloděje z kriminálu? Copak ona svým podnikáním tunelovala banky a ničila životná prostředí? Copak ona svou politikou odstřihla občany od možnosti skutečně prospěšné změny systému pro většinu obyvatel?
    Ne, ona jen nahlas řekla, že král je nahý. Pohoršovat se nad tím je pokryrecké. Třídní boj s námi tahle vládnoucí garnitura vede už dávno. jen to schovává za vznešenými slovy, tak jak to tu sama píše. A "moderní levicí" zjevně chápe politiku tvz. třetí cesty, která z levice udělala impotentního kavárenského žvanila, zatímco neoliberální sekáč se nezakecává.
    January 23, 2013 v 11.35
    proč je viníkem moderní levice ?
    pí Maříková - nevím proč viníte z nějakých hříchů moderní levici -
    doufám, že mne neuškrtíte když připomenu, že podle DNEŠNÍHO (!) práva by v Haagu měli skončit nejen Beneš ale všichni signatáři Postupimksé dohody. Kouzlo je v tom, že nelze retroaktivně uplatńovat dnešní principy na události před 3/4 stoletím. Tak chápu i přirovnání tehdejších transferů M. Zemanem k stalinským migracím obyvatel. Tedy že to patří do historie.
    Pokud se tu bavíme o šovinistických tendencích v kampani - tak nejde o problém s odsunem, ale o neférových výrocích typu - nechceme degeneráta a cizáka co má za manželu Němku (TGM měl za ženu američanku, že ?) nebo sprostoty typu hrdosti za schopnost znásilňování žen jako prvek přirozené evoluce. Za některé se už Zeman omluvil a je to dobře že nějakou sebereflexi má.
    S tímhle populistricky ubohým větřrem v plachtách připomínbající ultradogmatiky z D.O.S.T. by Zeman skutečně na hrad plout neměl - más and i jiné možnosti, než ty za něchž bychom se pak museli stydět. On totiž fašismus a šovnismus není zrovna dobrý nstroj jakéhokoliv třídního zápasu. a dějiny nás učí, že určitě nepaltí "účel světí prostředky". Zpětná vazba a schopnost očistit se od podobných úletů je potřebná. To rozhodně není nějaké kavárenské žvanění.
    HP
    January 23, 2013 v 11.58
    Díky, pane Ševčíku
    napsal to i za mne. Vlastně daleko lépe, pracně jsem hledala slova, jak vyjádřit podporu paní Maříkové. A ještě k tématu článku.
    Přece každý ví, že Zeman není vlastní kandidát ČSSD, tak proč by se měla ČSSD brát nějakou zopovědnost za poněkud zemitější humor pana Zemana?
    Navíc se ten bonmot netýkal současných poměrů a dotknout se mohl leda šlechticů (a každý ví, že Zeman není zeman), ale ty my přece neuznáváme?! (Nebo ano?) Jestliže se K.Schw. nechá celou dobu titulovat jako kníže, tak se pak nemůže divit plebejským narážkám.
    Zajímavé je, že prostituce politická stejně jako sex za peníze v porovnání vysloveném K.Schw. je zřejmě pro autora a další akceptovatelné v obou případech?!
    HP
    January 23, 2013 v 12.10
    Třídní nebo jaký je tohle boj?
    Milan Valach (23. leden 10:28) píše na facebooku:
    >>Z rozhodnutí této vlády, jíž je Schwarzenberg prvním místopředsedou a současně předsedou její nejpravicovější strany, bude většina zdravotně postižených do tří let zbavena průkazu ZTP a s ním spojených výhod. Nárok na průkaz budou mít jen nevidomí a zcela nepohybliví. Se zrušení průkazu ZTP je spojeno i zrušení všech finančních příspěvků státu a dalších výhod - např. i právo parkovat na místech pro postižené. To je skutečná tvář Schwarzenberga, ne ta mediální maska.<<
    A další texty o pravé tváři Karla Schwarzenberga lze nalézt v mediích, např. https://www.facebook.com/photo.php?v=10151194917456650&set=vb.638806649&type=2&theater
    Zatímco probíhá vypjatá předvplební kampaň, vláda si v tichosti schvaluje řadu dalších rozhodnutí. A bude hůř. Volba K.Schw. na Hrad činnost této vlády jen posvětí !
    VF
    January 23, 2013 v 14.04
    Na tomto webu v těchto volbách chytrolínství mnoho, soudnosti málo.
    Pavel Páral v BL 23.1.: "Karel Dolejší ... pouze potvrdil, že levicoví intelektuálové jsou vlastně skrytí členové volebního štábu Karla Schwarzenberga. Do stejného tábora patří také pánové Pehe, Špidla, neúspěšný a zahořklý prezidentský kandidát Dienstbier, elitářské seskupení Pro Alt a mnozí další.
    Zatímco kritizují Miloše Zemana nebo se distancují od obou kandidátů, fakticky díky své deklarované levicovosti snižují volební účast mezi levicovými voliči, což zvyšuje knížecí šance na těsné vítězství. A není pravda, že volba prezidenta není důležitá, jak se nám také snaží podsouvat. Jejich postoje nejen v tomto případě jsou důvodem, proč levice v této zemí dlouhodobě není schopna získat moc na celostátní úrovni, nebo případně vítězství dokáže obratem prohospodařit.
    Vy vlastně ani vítězství levice nepotřebujete, protože by vás to vyhnalo z pohodlných pozici komentátorů a pozorovatelů! A nechápete, už lidé toho už mají vážně dost a vás už také neberou vážně!"

    Já dodávám, že za sebe ze seznamu vyjímám Dienstbiera, ten vlastně určitým symbolem a proto podpořit Zemana nemohl. Všichni ostatní a mnozí další ti rádobi levičáci, kteří nechtějí vidět tu vládnoucí hrůzu se zásadní Schwarzenbergovou účastí, se v těchto volbách jeví jako přihlouplí elitářští tlučhubové. Pánové a dámy, začínáte být účastni na hnusotách této vlády.

    Bohužel platí, že: "Lidé a národy se chovají moudře teprve tehdy, když vyčerpali všechny ostatní možnosti" (Abba Eban, izraelský politik).
    BT
    January 23, 2013 v 14.16
    mafiánský kapitalismus
    Bohužel se potvrzuje, že základy mafánského kapitalismu se pokládaly nejen za vlády V. Klause, ale i M. Zemana, viz:
    http://zpravy.idnes.cz/zeman-byl-pri-debate-v-uzkych-poslechl-si-jak-mrazek-vola-sloufa-psx-/domaci.aspx?c=A130122_214615_domaci_js
    January 23, 2013 v 15.23
    Ztroskotanci a samozvanci
    To vladimír Frič: Ba, my ztroskotanci a samozvanci, kteří se považujeme za progresivní levici, jsem ještě horší, než píšete: například já, nadšený volič Diensbiera v prvním kole, budu v tom druhém volit Schwarzenberga! A co hůř, měl jsem to rozmyšlené předem, takže to ani nejde svést na (nesporně stupidní) mediální masáž posledních dnů.
    Víte, já tu vládnoucí hrůzu vidím, aktivně proti ní vystupuju v práci i ve volném čase (co Vy?),ale prostě jsem na základě poměrně podrobného zkoumání názorů i historie obou kandidátů dospěl (mimo jiné) k názoru, že zjevně nepříliš schopný starý pán tvořící fasádu této vládě je mi na Hradě méně nebezpečný, než všehoschopný grázl, který je schopen se kvůli většímu podílu na moci spojit zjevně kdykoliv s kýmkoliv (a nemyslím teď jen opoziční smlouvu). Je mi líto.
    January 23, 2013 v 15.46
    Pane Rovenský
    Krásný oxymoron! Bojovat a to aktivně proti vládě a proto volit jejího místopředsedu a předsedu TOP09. Je to logické, neboť jistě proto, že tento pán je starý a nepříliš schopný, proto má všechny výše uvedené funkce a je kandidátem pravice na Hrad. Mně je také líto.
    MP
    January 23, 2013 v 18.47
    P. Ševčíku,
    to není fér argumentace - nejen od vás, ale ani od ostatních podporovatelů MZ. Nenávist k této vládě vás zcela zaslepila.

    Jenže když Schwarzenberg prohraje prezidentské volby, bude to pro pravici jen prohraná bitva (a to ještě kdoví jestli, protože Zeman se s pravicí může kdykoli spřáhnout, jak už ostatně mnohokrát udělal).

    Když ale vyhraje prezidentské volby Zeman, bude to zcela jistě pro levici prohraná válka. Proč jste všichni tak slepí a nevidíte to? Je to jako s tím trójským koněm...

    Skoro bych řekl, že Nečas s Kalouskem, pokud uvažují opravdu strategicky, volí Zemana...


    January 23, 2013 v 19.00
    Pravice získá výhrou Zemana
    Zemana i Klause, výhrou Schwarzenberga ztratí Zemana a Klause a Schwarzenberg se bude muset věnovat prezidentování a nebude dále krýt Nečasovu vládu. Jeho příznivci ho budou tlačit do oddělení od TOP 09 a to už slíbil, prý svlékne své stranictví jako kabát a myslím, že se na to už těší. Proč Klausova rodina podporuje Zemana tak fanaticky?
    January 23, 2013 v 19.04
    Pane Šabraho,
    chápu Vaše morální rozhořčení, ale Zeman, pokud vím, není ani zloděj ani vrah. Rozhořčení proti němu by mělo mít nějakou míru!!! Moc byste mne potěšil, kdybyste si přečetl v dnešním Právu sloupek od filosofa Erazima Koháka nazvaný Sirotkové víry. Myslí tím té masarykovské víry v demokracii a v sociální spravedlnost. "Sirotkové této víry ... nyní mají pocit, že jim zbývá jen volba mezi konzervativním a populistickým paternalismem .
    ...
    Konzervativní paternalismus je v zásadě starorakouský, ne masarykovsky demokratický. Nutně pošilhává před Únor, před války až k dobám stařičkého mocnáře. Jenže základem tehdejší stability nebyly svoboda, rovnost, bratrství. Byla jí ochota přijmout nesvobodu - nároky mocnáře, výsady aristokracie a každodenní drobnou šikanu byrokracie. - Konzervativní paternalismus dnes není program, jen povzdech a přání, aby se o všechno postaral císař či alespoň kníže pán. Není divu, že takový sen občanské bezstarostnosti se nejlépe prodává mladým.
    ...
    Máme tedy raději hledat mluvčího populistického paternalismu? Kdysi se tak lidu jevil prezident Zápotocký, řečený "Tonda Zápotonda" Toho zlidšťovaly legendy, jak hrává mariáš s hradní stráží. Stihl ovšem podepsat víc rozsudků smrti než sám Gottwald.
    Že by tedy ne kníže pán, ale zeman, muž z lidu? Ten si podle lidového úsudku v paternalismu s knížetem nezadá, ale prý je to náš, lidový paternalista. Prý by vládl rukou stejně pevnou, leč ne aristokraticky, nýbrž populisticky, v zájmu všech. Že by přece jako Tonda?
    Čili volba zůstává
    ...
    Bohužel - či Bohu dík? - filosofie neposkytuje záruky. Jen nadhled. Třeba i proto budu volit Zemana. Budu ho volit v naději, že odpovědnost v něm probudí jeho sociálnědemokratické svědomí. Že užije svého postavení, aby pomohl zachovat alespoň základní předpoklady sociální spravedlnosti. Že půjde příkladem občanské odpovědnosti a vzájemné dobré vůle. Záruku nemám. Mám ale naději, a tu konzervativní paternalismus předem vylučuje.
    Tak Zeman. A nebudu sám. Kdo ví, třeba nám to vyjde."
    January 23, 2013 v 19.19
    Upozorňuji na článek Marka Adama,
    http://denikreferendum.cz/clanek/14828-ve-jmenu-hodnot-republiky#comment_27993

    který včetně mého komentáře podporuje názor Erazima Koháka. Osobně mám zato, že konzervativní paternalismus a neoliberalismem mají dvě společné vady:
    velké majetkové rozdíly,
    což je hlavní překážka rovných příležitostí a
    absenci solidarity,
    z níž zbývá jen pahýl v podobě charity
    January 23, 2013 v 20.37
    teorie - a - praxe
    1)
    Škabrahův článek je dobrý.

    2)
    ČSSD se promění v sebevědomou stranu, až její významná část dosáhne (řečeno staromódně) úrovně vědomí odpovídající skutečnému stavu věcí. Bez toho nelze rozlišit podstatné od nepodstatného.

    To NENÍ úkol intelektuální.

    A hlavní úlohu proto nebudou mít intelektuálové nebo ti, kdo se za ně považují. Jejich úloha může - a měla by být - významná, rozhodující ale nebude vědomí intelektuálních vrstev společnosti.

    Kdo v životě pozorně četl Marxe, a něco z něj mu uvízlo v hlavě, měl by to bez větších problémů pochopit.

    3)
    -- Intelektuálové mají obdivuhodný dar neporozumět věcem, které lidé podobným talentem neobdaření poměrně snadno chápou
    -- Jejich monology tudíž připomínají nezřídka situaci, kterou popsal Jan Vodňanský: -- "...A víte, co mne zachránilo?? Zaujal jsem pozici nezúčastněného pozorovatele. A to mne zachránilo." --

    ... A to je zachránilo...? (cf. Hegel: "krásná duše")



    * * * * * * *


    PS: Pohoršení, které vyjádřila skupina českých žen nad Zemanovými výroky (taktéž v dnešním Právu) je bezmála k popukání. Jejich výhrady jsou sice z čistě morálního hlediska oprávněné, ale politicky jsou irelevantní.

    Miloš Zeman přece bude užívat k vítězství nad protikandidátem jakékoli prostředky jež uzná za vhodné. Pokud to neudělá, presidentem se stane Schwarzenberg.

    Nemusíme takové prostředky akceptovat, a nikdo po nás nemůže žádat, abychom v nich nacházeli zalíbení, můžeme kritizovat vše co Zeman (nebo Schwarzenberg) udělá - ale nemůžeme do popředí stavět mravní čistotu kohokioli z obou.

    A kdo snad v situaci boje kdo s koho vytýká Zemanovi či Schwarzenbergovi "bažení po moci", ukazuje toliko, že o politice nemá ponětí.
    BT
    January 23, 2013 v 21.23
    Pane Šimso,
    myslím, že máte recht. Pravice víc získá z vítězství Zemana, Klaus rozhodně není politicky hloupý aby ho podporoval s takovou vehemencí (samozřejmě to dělá hlavně prostřednictvím své suity, schovává se za ni jako obvykle).
    Sepsal jsem to zde: http://www.blisty.cz/art/67120.html
    BT
    January 23, 2013 v 21.43
    Zeman a Rusnok (a Švihlíková)
    Zemana dnes přišel podpořit J. Rusnok.
    http://www.novinky.cz/domaci/291130-zeman-se-rozhodl-vyrukovat-proti-schwarzenbergovi-s-korupci.html

    Rusnokovy názory např. na důchodovou reformu viz:
    http://www.youtube.com/watch?v=EASF-qa1pbg
    PM
    January 23, 2013 v 22.29
    Zeman nezastupuje levici
    Zeman zastupuje a bude zastupovat nejen zájmy jedné z frakcí pravice, která jej instalovala do druhého kola, ale stane se i zastřešovatelem pokusu o totální završení klausismu.
    ČSSD smyslů nezbavená by se měla plně distancovat od zneužívání přívlastku levicový Zemanem.
    Nejen jeho šovinismus dokazuje kam vskutku patří...tvrdil bych.
    January 23, 2013 v 23.06
    panu Trávníčkovi
    Ta úvaha v Britských listech o Klausově strategické hře je dobrá. Taky si myslím, že pokud nepochopíme roli, převleky, strategii a taktiku Klause v posledních 23 letech, nemůžeme rozumět své politické přítomnosti.
    January 23, 2013 v 23.08
    porážka Zemana je porážkou Klause
    a nyní je k tomu jedinečná příležitost
    January 23, 2013 v 23.09
    a Klaus ví, o co se hraje,
    proto vstupuje do bitvy i jeho rodina.
    PL
    January 23, 2013 v 23.28
    třídní boj levně a Ihned
    O krásné teorii a bídné praxi a také o profesně daných vrstvách řešení problému života vezdejšího píše sociolog křížený podnikatelem (aspoň tak o sobě tvrdí):
    http://hampl.blog.ihned.cz/c1-59166720-to-uz-neni-karel-versus-milos-to-je-valka-bohatych-proti-chudym

    --
    Možná, že Zeman není echt levičák, pak ale můžeme říct, že Klaus není echt pravičák a Schwarzenberg není echt konzervativec.. ..ale právě proto: Pánbůh zaplať!
    January 23, 2013 v 23.46
    ten Hampl je agitka pro Zemana,
    protože Zeman z toho chce udělat třídní boj levice proti pravici a chudých proti bohatým s ním v čele.

    Tohle dělení neodpovídá, i když některé takové rysy můžete najít, když chcete a to uvedený sociolog a podnikatel chtěl a učinil.
    MP
    January 24, 2013 v 0.30
    P. Zilzere,
    pokud je politik ochoten udělat COKOLIV pro získání moci, je velmi nebezpečný. Takový člověk nemůže zastávat prezidentský úřad, morálně je pro nejvyšší a hlavně nejprestižnější funkci v zemi zcela diskvalifikován.

    Myslím, že zde je velký rozdíl mezi KS a MZ ve prospěch prvně jmenovaného, Schwarzenberg je mnohem víc nad věcí...
    January 24, 2013 v 8.31
    Pane Plevo
    jak jste došel k názoru, že KS je více nad věcí? A dokonce mnohem více? Věříte, že by mě to opravdu zajímalo?
    Mně to vychází totiž úplně jinak. Stačí sledovat politickou dráhu KS, jeho přesuny z upadajích stran do těch životaschopnějších. Jeho ochotu dát se do spolku s kýmkoliv, i s těmi největšími póvly. Nejsou tohle jasné znaky toho, že takovýto člověk je ochoten udělat pro získání moci cokoliv? Ale možná se mýlím a vy mi to vysvětlíte jinak. Ovšem zajímalo by mě jak.
    MP
    January 24, 2013 v 8.45
    Jan Zilzerovi
    S těmi Zemanovými výroky byste měl pravdu, kdyby pocházely jen z kampaně. A byly jen tak "nevinné", jako ten, který kritizuje Martin Škabraha.
    Ale když jste zmínil toho Marxe, býval jeden pán, co ho Marx opravdu neměl rád a věnoval dost pozornosti. Populistický řvoun, který převzal po vítězných volbách ve Francii moc pomocí puče s podporou zkorumpované bandy, aby použil hezké staré české slovo, nedověšených lotrů. On se Marx na nechuti k tomu pánovi shodl s takovejma těma liberalama a jinejma krasoduchama, nepovažoval ho reprezentanta levice, přestože dotyčný jako císař udělal i pár věcí, které řada současníků a historiků hodnotila a hodnotí jako náběh k socialistické politice.
    Nějak si při dnešní volební kampani na toho Napoleona Malého, bůh ví proč vzpomínám, a je jedno, jestli se bude jmenovat Miloš Šlouf nebo Karel von Kalousek. Jen mě u prvního jmenovaného štve, když mi ho navíc vydávaj za kandidáta levice.
    VF
    January 24, 2013 v 9.00
    Vašimi agitkami proti Zemanovi se to tady jen hemží,
    p. Šimso. Ve skutečnosti ale, nemyslím si, že Hamplův článek je čirá agitka, stejně jako Vaše příspěvky jimi nejsou.
    A k tomu třídní boji. Já bych to označení nepoužil, přestože mafiáni a penězoměnci si hrají pěkně do noty a s kolaborujícími ideology a propagandisty likvidují živobytí všech ostatních. Ale jinak je to jak potvrzujete:
    "třídní boj levice proti pravici a chudých proti bohatým ... některé takové rysy můžete najít, když chcete".
    Pro mnohé jsou to rysy dost podstatné. Obzvlášť když ti mnozí k tomu ještě trpí víc Kalouskofóbií než Klausofóbií.
    Takž tak.
    PM
    January 24, 2013 v 9.58
    Třídní boj byl tentokráte zažehnut výlučně pravicí.
    A vypukl coby konzervativní revoluce, již v dobách normalizace socialistické konzumní společnosti upíraného konzumu. Jeho počátek a význam zcela mimo tehdejší intenze nám proto unikl.
    Na barikády s provoláním pryč s vykořisťováním státem se tehdy postavila, desetiletí sociálními odvody sužovaná třída pravicových zaměstnavatelů.
    To co žijeme - klausismus je tak pouze pozdní fáze třídního boje zprava zdeformovaná posttotaliterním hávem ................řekl bych.

    VF
    January 24, 2013 v 10.10
    Upozorňuji na příspěvek ve vedlejší diskusi
    Luděk Ševčík - OSVČ
    Čtvrtek, 24.Ledna 2013, 09:07:34
    (příspěvek v diskusi pod článkem Jiří Silného: Poučení z toho, jak volí prezidenty a prezidentky tam, kde levice vyhrává)

    JM
    January 24, 2013 v 10.44
    pane Dolejši,
    něco k nahnědlosti z druhé strany - text z webovek poslance rakouského Nationalratu - všimněte si prosím, slova odškodnění.
    Hammer – jasná slova Schwarzenbergova jasný krok

    Vídeň 21. ledna 2012
    Důrazně přivítal mluvčí ÖVP (Rakouské strany lidové) pro vyhnání Michael Hammer výroky učiněné v rámci televizní debaty prezidentským kandidátem Schwarzenbergem k sudetské otázce. Český ministr zahraničí a prezidentský kandidát důrazně odsoudil vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce. „ Vyčítám našim předkům, že jsme uplatnili princip kolektivní viny. Udělali jsme tehdy velice těžkou chybu. A na tom trvám“ řekl Schwarzenberg v TV duelu se svým konkurentem Milošem Zemanem.
    Hammer toto hodnotí jako povzbudivé znamení, že diskuse v Čechách se opět dá do pohybu. Vítězství Schwarzenberga v prezidentských volbách by nabídlo historickou šanci, že otázka vyhnání bude vyřešena, za toto bezpráví bude oficiálně převzata odpovědnost a také odpovídajícím způsobem odškodněno. „Je to další znamení toho, že v Čechách zjevně vzrůstá počet těch, kteří jsou zainteresováni na seriózní úpravě (Aufarbeitung) tohoto bezpráví. Volební vítězství Schwarzenberga by bylo také znamením toho, že sudetská otázka bude v Čechách vyřešena, uzavřel Hammer.

    HP
    January 24, 2013 v 10.58
    K.Schw.:"Zeman a Klaus chtějí zabránit 'úpravě' poválečného vyhnání sudetských Němců"
    České čtenáře, žijící v domnění, že záležitosti dávného česko-německého nepřátelství jsou už definitivně vyřešené, patří minulosti a současné vztahy jsou dobré, může rakouským deníkem uveřejněná zneklidňující zpráva vést k zamyšlení, o co snad Schwarzenberg (nebo deník, kladoucí mu ta slova do úst) v této dávno uzavřené otázce jejím novým otevíráním usiluje. Slovo "Aufbereitung" lze jistě přeložit několika různě odstíněnými způsoby - bez ohledu na to však významový celek textu svědčí o tom, že Schwarzenberg podle deníku Die Presse pokládá tuto oblast zřejmě za nedořešenou a její dořešení (kterého má být Schwarzenberg snad možným garantem) se podle něj snaží skupina Zeman-Klaus údajně zabránit. Celý rakouský text zde citujeme v originále, takže si jej každý může sám posoudit:
    "Machtgruppe" gegen Vergangenheitsbewältigung

    Der tschechische Außenminister Karel Schwarzenberg, der für das Staatspräsidentenamt kandidiert, hat seinen Rivalen Milos Zeman scharf kritisiert. Schwarzenberg behauptet, dieser bilde gemeinsam mit dem scheidenden Präsidenten Vaclav Klaus eine "Machtgruppe", die eine Aufbereitung der Nachkriegsvertreibung der Sudetendeutschen verhindern wolle.
    (Die Presse, 21. ledna 2013, s. 9).
    celý komentář zde:
    http://www.blisty.cz/art/67125.html
    HP
    January 24, 2013 v 11.03
    Pan Škabraha mě zklamal svým přístupem vážně rozebírat vtip
    Souhlasím stím, co k tomu řekl Petr Žantovský v komentářk duelu na Nově:
    >>Vůbec nechápe, že se v debatě výroky, které byly v poloze bonmotu nebo intelektuálního skeče, rozebíraly absolutně vážně. Má tím na mysli především debatu o právu první noci, což Zeman dříve v humorné poloze glosoval, že kvůli tomu šlechta zdegenerovala, zatímco zemani si museli každou ženu dobýt. „Žasnul jsem, jak se proti tomu dramaticky vymezovala paní Čvančarová, příznivkyně pana Schwarzenberga. Přitom to byl naprosto ryzí, typický zemanovský bonmot. Nikdo soudný mu nemohl přisuzovat žádnou vážnost, to byla slovní hříčka vycházející z knížecího původu pana Schwarzenberga a zemanského příjmení jeho soupeře a žádný jiný obsah to nemohlo mít. Přesto se tam o tom bavili tak, jako by Zeman urazil polovinu lidstva, to mi přijde hodně trapné,“ poznamenává Petr Žantovský.
    Celý text zde:
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/To-snad-ne-Analytik-nechape-pokus-o-popravu-Milose-Zemana-na-TV-Nova-260622
    January 24, 2013 v 15.21
    že by břevno v oku ?
    pí Puchýřová, tady musím poměrně zásadně nesouhlasit - bud´ jsme tolerantní k ležernímu stylu vyjadřování a nebo požadujeme od hlavy státu aby vážil slova jasně a přesně.
    Nelze stínat hlavu K.S. za to že řekl "neplatí" místo "jsou vyhaslé" a současně říkat že ocenit znásilňování nevolnic je jen bonmot veselého kumpána.
    Pan Žantovský je člověk určitě bystrý ale také člověk který má vazby na starou gardu v ODS. Takže zkusme myslet bez těchto berliček servírovaných médii. Nebo příště budeme říkat -ha,ha, to je jen vtip - když někdo řekne mrtvý Arab, dobrý Arab či Cikáni do plynu ? Takové tendence nejsou ani eticky ani polticky irelevantní
    pí Maříková - nepopírám že K.S to řekl neobratně a že ho mto diuskvalifikujer, na druhou stranu schematismus a tabu, které leží ne tematu principu kolektivní viny při transferu milionů Němců po válce nám také čest nedělá. Plodí to xenofobní postoje k německy mluvícím a to uznáte že dobře není.
    MP
    January 24, 2013 v 15.35
    Pročv vymýšlet tak složitě příklady?
    Jaký je rozdíl mezi "mrtvý Arab, dobrý Arab"a výrokem o islámu jako anticivilizace či tvrzením, že nevěří,že by existovalo něco takového jako nic umírněný muslim, protože stejně jako nevěří, že jsou jen umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté. A to jsou přece Zemanovy výroky -- a nepředvolební.
    January 24, 2013 v 16.22
    Jestliže paní Puchýřová poukázala na to, že každý nevhodný výrok MZ je okamžitě médii uchopen a vygradován až hystericky, zatímco u KS je s úsměvem rozmělněn a přetvořen jako nevinné a milé přeřeknutí, proč by jste s ní pane Dolejši měl zásadně nesouhlasit /šafář ožralej jako prase a pan správce veselej/? Jste v opozici vůči vládě, takže není vaší povinností přejímat retoriku provládních médií. Proboha hodnoďme kandidáty podle našich měřítek a ne podle těch vnucených. Když sakra nějaká média, či PR agentura řeknou, že co dělá MZ je diskvalifikující pro prezidentský úřad a co dělá KS je pro prezidentství to nejlepší, tak se na ně vykašleme, my to podle nich fakt hodnotit nemusíme! Zeman má blbý kecy proti muslimům a KS s 8 státy světa hlasuje proti Palestincům. Kdo je horší? Nikdo z nás si přece nemyslí, že MZ je anděl. Ale zvážení jeho činů s činy KS je dost v jeho prospěch. A vo tom to je.
    BT
    January 24, 2013 v 16.40
    nevolba Zemana
    Na podporu nevolby Zemana doplnuji dalsi clanek:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/james-de-candole.php?itemid=18918
    January 24, 2013 v 17.17
    ČRo2, před cirka 5 minutami. Volající: Chtěl bych nechat zahrát MZ, aby vyhrál volby. Moderátorka: To nemůžeme, museli bychom také zahrát PANU KNÍŽETI! Bože, kam jsme to dopracovali!
    HP
    January 24, 2013 v 17.25
    Pane Dolejší
    nemám Vám za zlé, že jste nepochopil jádro Zemanova bonmotu, mě to také úplně došlo, až po opakovaném rozpitvávání řečeného ve včerejším duelu na Nově.
    A teď chci tvrdit, že mezi "sexistickými" výroky pánů Zemana a Schwarzenberga je diametrální rozdíl. Uvozovky jsou proto, že ten Zemanův se ve své podstatě sexu ani netýká, což jsem teda sama pochopila až se zpožděním, zatímco ten Schwarzenbergův naopak převádí na placený sex věci společensky daleko závažnější a škodlivé (korupční jednání) všem bez ohledu na pohlaví.
    Divila jsem se včera u toho duelu, proč Zeman nevysvětluje paní Čvančarové, že vykládání vtipu nebo bonmotu ještě neznamená, že souhlasí se znásilňováním. A až při čtení diskuse u článku pana Jelínka mi došlo, že Zeman "ví", on je prostě mimořádně inteligentní (neříkám že ve všem, znám ho jen povšechně z medií) ve vnímání a vypointování názoru. To se prostě musíme všichni (nebo skoro všichni) schovat! A chytrého člověk dost štvou "blbci" kolem něj (blbec v to smyslu, že jen nechápe tu konkrétní věc, která je dotyčnému zřejmá, proto uvozovky, jinak to může být v jiné oblasti chytrý člověk). Otázka je, jak tu zmiňovanou blbost druhého uchopit. Jsou lidé, kteří blbost (nebo i jen slabost v určité věci) dokáží obratně využívat ve svůj prospěch. Jiní dokonce dokáží pochlebovat dotyčnému a jeho slabost omlouvat nebo chválit nebo ji jen jednoduše nechat být, záleží na okolnostech, mravních zásadách, vyhodnocení situace. Pokud jde ale o věc, která se týká např. boje o myšlenku, volbu strategie, prospěch společnosti (ale i kvalitu komentátorů a medií), tak charakterní člověk nese kůži na trh a komentuje to způsobem, který někomu připadá jako neomalenost - že z druhého dělá blbce, až hrubost. Člověk, kterému je takováto poznámka myšlena se může zachovat různě. Vesměs se ale zamyslí a podle svých zvyklostí se zachová – nebudu to teď rozebírat, nemyslím, že bych to uměla lépe, než si umí představit každý z nás. Jen si myslím, že takovéto špičkování, které neubližuje a neponižuje lidskou důstojnost obecně, jen ukazuje na omezenost myšlení v určitém bodě diskuse, je ku prospěchu vedení diskusí a úrovně lidského uvažování vůbec.
    Tak a konečně k tomu výroku M. Zemana. Usilovat o něco z pozice šlechtice nebo z pozice zemana (s malým „z“) se může lišit co do obtížnosti to získat, což je dáno jejich společenským postavením. To, že to M. zeman převedl na sex a zmínil konkrétně právo první noci (tradované a možná ne až tak úplně platné?) je jen jeho invence, jak zdůraznit, že výchozí pozice obou dvou prezidentských kandidátů není rovná. Za jedním stojí vládní strana (i členové dalších vládních stran)a další mocní a bohatí jedinci (media), za druhým strana nepoměrně menšího významu , přízeň lidí z ostatních stran i nestraníků si ten druhý musí získat. Ne úplně z nuly, protože za sebou má pozitivní výsledky(soudím nejen já) ze svého předchozího působení v politice. To jsou ty hladní body definování pozic a myslím, že docela dobře parafrázují rozdílnou středověkou pozici ve šlechtice a zemana. A to je to, co sděloval Miloš Zeman paní Čvančarové na její námitky, že urážel ženy a co mi náhle došlo později, že chtěl demonstrovat různé výchozí pozice kandidátů na prezidenta. Zřejmě ale jsou lidé, kteří to pochopili naprosto přesně hned a nenechali se zaslepit fanatickými příznivci K.Schw. Teď si myslím, že měl M. Zeman ten bonmot nejspíš nachystaný a v klidném nevyhroceném prostředí by asi došel každému. Tu špičku od Zemana o degeneraci šlechty beru taky, protože se K.Schw. nechá soustavně titulovat jako kníže, což už za Masaryka bylo zavedeno jako trestné a ani u nás v demokratickém zřízení by to našim občanům nemělo být tolerováno.
    Na závěr ještě poznámka, že přívětivost a měkkost bývá často vlastnost, za kterou se skrývá velká faleš a čistě osobní zájmy. Měli bychom soudit lidi podle činů a jednání.
    JM
    January 24, 2013 v 17.30
    Pane Dolejši,
    takže to, že v případě vítězství KS - možná i v případě vítězství Zemana - když už to zaznělo - budou Sudetští Němci a Rakušané požadovat odškodnění, to vás netrápí. Aha. Další zajímavá věc - bonmot MZ, kterému se soudná ženská tak leda zasměje, možná si pomyslí něco o rádobyčiperném staříkovi, je faux pas, ale Sch. to myslí zgruntu dobře a Zemana je nutno zkritizovat z feministických i levicových pozic. Aha. Víte, co si myslím? Že tzv. nová , moderní levice, která je vám asi sympatická, tu od dob disentu byla pěstována a podporována právě pro podobný okamžik, jako je tato volba. Aby znehybnili a rozdělili levici. Že vám je sympatický JD, je jedna věc, ale pokud jste komunista, neměl byste mít víc jasno, o co tu jde?
    HP
    January 24, 2013 v 17.50
    A ještě panu Dolejšímu
    Nesouhlasím ani s druhou částí Vaší poslední poznámky kemně a paní Maříkové. Myslím, že má M. Zeman pravdu, že se tou "nešťastnou" fromulací K.Schw. odhalil. Celou dobu, co tady sedí ve vládách, pospává, ve vnitřní politice ho nic, co se týká občanů, nezajímá. Čeká na svou chvíli. V zahraniční je naopak náramně čiperný a "pozoruhodně" samostatný a na zájmy ČR se málo ohlížející.
    S profesorem Krejčím se ku podivu (on je politolog, já laik) shodujeme, že tandem Kalousek-Schwarzenberg spojuje symbióza zájmů:
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Profesor-Krejci-o-sikovne-dvojce-knize-Kalousek-a-jejich-propagande-260499
    A spolu s paní Maříkovou se podivuji nad zabedněností komunistického poslance.
    Mimochodem, jestli mě paměť neklame, tak jste to byl Vy, kdo oceňoval zevnějšek paní Peake. (?) Že se na ni pěkně kouká. No ale od toho v parlamentu asi nejste. Zdá se, že se necháte snadno zaslepit vnějším pozlátkem a těmi,kteří "v tom umějí chodit"! Také velmi podivné!
    PL
    January 24, 2013 v 17.59
    Paní H.Puchýřová,
    jistě máte velký kus pravdy ...vždyď i na wiki se jde dočíst "Dagmar Harmancová: Miloši, normální člověk se blbci vyhne. Ale ty, jakmile ho uvidíš, k němu přiběhneš a říkáš mu: Pane, takového kreténa jsem ještě neviděl. Kdybyste se ráčil laskavě natočit do profilu - ano, opravdu, exemplární debil. (Dle knihy Zemanových vzpomínek Jak jsem se mýlil v politice)"
    jenže pokud chytrý člověk svou chytrost přecení a nevzdá se konfrontačního stylu odrazujícího ostatní od diskuse, může se mu stát, že zůstane v mnohých názorech žít v omylu a jistě se mu stane, že urazí celou dlouhou řadu lidí, se kterými promluví. Pokud jsou ti lidé navíc madiálními komentátory (a M.Z. sám teď někdy řekl, že lidé jsou ješitní, takže to ví) nebo pokud mají větší kus pravdy než M.Z., tak to nakonec znamená, že ten Zeman tak chytrý není, když nechápe, že si tím škodí. Je pravděpodobnější, že to chápe, ale počítá, že ještě víc jak asi 3 milióny spoluobčanů neurazil nebo neznechutil - tedy že má o prezidentskou funkci zájem jen za podmínky, že se nemusí příliš měnit. Otázka tedy stojí, jak se chová M.Z. v normální situaci a bylaby-li prezidentská funkce MZ pro něj normální situací.. Co si pamatuju, tak před deseti lety jsem o V.K. čerstvě prezidentem zaslechl hodnocení "že mu to v prez. funkci sluší víc" - jenže tady šlo spíše o ty veřejně předváděné řeči... Činy musí veřejnosti zprostředkovat někdo, kdo je blíž. Mám takový dojem, že v případě zvolení K.Sch. se budeme od angažovaných médií dovídat o činech v jiném světle než by tomu bylo u M.Z. - a to nikoliv jen proto, že by jejich činy byly jiné, jestli mi rozumíte... Takže v tomto smyslu by mohlo - opakuji - mohlo a jen v tomto smyslu - být vhodnější, kdyby byl zvolen ten "obávanější".
    (odvážná teorie, těším se na případné reakce:-)
    January 24, 2013 v 18.43
    Moudrý člověk ví, že nic neví
    a ne že na potkání druhým v lepším případě naznačuje, v horším přímo říká, že jsou idioti, blbci, ignoranti, debilové, atd. Narazili jste v nějakém díle vynikajícího spisovatele, přírodovědce, lingvisty či antropologa, že by říkal: "Čtvrtina Čechů jsou idioti", "Rakušané jsou idioti", "Islám je anticivilizace", "novináři jsou žumpa a hnůj"?. Naopak lidé zamindrákování si dodávají sebevědomí tak, že ponižují druhé, aby přesvědčili sami sebe, že jsou chytří. Sice Zeman mluví téměř pořád v bonmotech, některých i vtipných, často lidových, nezřídka trapných či ubohých, ale jeho urážení druhých nesvědčí o skutečném sebevědomí, spíše o potřebě se přesvědčit, že má nad druhými navrch. To se mu může dařit v jistých skupinách lidí, ale určitě to není známka mimořádné inteligence či dokonce geniality, jak jsou přesvědčeni někteří jeho příznivci. Pokud se pamatuji, tak mnoho lidí v roce 2002 bylo rádo, že v politice skončil. Kdekdo tehdy říkal, no to je dost, že jde do důchodu, ze začátku to bylo nové, vtipné, občerstvující oproti Klausovi, ale teď už máme dost těch jeho keců. No za 11 let na to lidé zapomněli.
    January 24, 2013 v 19.19
    Ani si nemyslím, že by lidé zapoměli. Ale jak to dnes píše Franz, volím mezi prasečí a ptačí chřipkou. Nechci ani jednoho, ale když už musím, tak raději MZ.
    HP
    January 24, 2013 v 19.27
    Pane Litschmanne
    nevím, jestli úplně přesně rozumím tomu konci. S obsahem předchozího můžu jen vyjádřit souhlas. Zemanovu knihu jsem bohužel nečetla. Ale i z toho, co píšete není možné, aby Zeman o své "schopnosti" urážet nevěděl. Pamatuju si, jak v době velkého soupeření Zeman - Klaus byly noviny plné osočování Zemana zejména za jeho prostořekost nevymáchanou h.... Také byl prvním, kdo řekl (a citován byl později často a souhlasně zejména celebritami, když se cítíli ohrožené ve svém soukromí), že novináři jsou hnůj. To bylo tuším, když novináři obrěžovali jeho syna. Tehdy mi to (jako člověku nezúčastněnému) připadalo málo slušné a netaktické k novinářům, než , jak se stále více ukazuje, se to posléze stalo téměř obecně akceptovanou pravdou.
    Protože nejsem ani zatažena do vnitřních problémů ČSSD, tak mi nejde o udržení té či oné osoby na nějakém jejím postu. Jde mi o to, aby tu byla silná levicová protiváha zejména proti té části pravice, kterou reprezentuje Kalouskova strana a která nejvíc škodí zemi (Nějakého soupeře pravicového je dobré zachovat, asi to zůstane na ODS). A myslím si, že občas je dobré to v každé straně pročistit. Umožnění prvků přímé demokracie by k tomu pomhlo samo o sobě. A pokud to levicové strany málo prosazují i uvnitř své strany, tak jí bude chybět dynamika a mladí členové. Docela nevím co s obavou, aby Zeman ČSSD neškodil. Je pravda, že jí ubral část voličů. Znám jednoho člověk ze strany SPOZ, neměl o přímé demokracii úplně jasno. Bohužel. Ale Zeman se teď projevil jako docela kvalifikovaný zastánce přímé demokracie a to dává jistou naději do budoucna. A nějak se mi nechce podporovat tandem Kalousek-Schwarzenberg, který občanům nic dobrého nepřinesl a odůvodňovat (si) to tím, že se TOPka oslabí po Schw. odchodu na Hrad a tím se následně oslabí pravice a levice získá. Myslím, že někteří ODSáci podporují Zemana, protože činnost TOP09 škodí nejen občanům, ale pravici obecně. Možná se pak podaří nejhorší dopady "deforem" zrušit , svést na TOP09 a ODS se jakoby očistí a znovu nabyde na přízni svých odpadlých voličů. To levici nepomůže. Ale nelíbí se mi ani snaha jakoby ochraňovat levici před Zemanem a podporovat Schw., když toho posledního podezírám z velké falše vůči našim občanům. Prostě mi Zeman připadá rovnější. I v tom, že dokázal z politiky jednoduše odejít "mezi stromy". Je on pro Vás ten "obávanější"? Pak máme docela shodné názory.
    HP
    January 24, 2013 v 19.37
    To, že čtvrtina Čechů jsou idioti
    není žádné tajemství. Ono to tak nějak v populaci funguje.
    A myslím, že pan Šimsa, je člověk, který silně podléhá médiím. To, jak byl a je vnímán Zeman, ale i Schwarzenberg , je způsobeno právě jejich vlivem.
    Zeman, jakmile odešel z politiky, přestal být nepřítelem a najednou ho media sama oslovovala a citovala, až jsem se divila!
    Media dnes dělají to, že se diskuse točí kolem nepodstatných věcí a docela se ignorují současné velké (ne-li přímo příšerné) problémy, které před námi stojí a které nepůjdou bokem kolem Hradu! A pak nebude důležité, jak moc se na koho prezident usmívá, ale jak je silný a dokáže dát novou vizi. Od koho to asi lze očekávat?
    JM
    January 24, 2013 v 20.30
    Paní Puchýřová,
    díky, že mluvíte k věci. Vize je dost degradované slovo, zneužívané, kam se podíváte.Co se jejího obsahu týče - obávám se, že pan Schwarzenberg má velice jasnou vizi, ale český stát v ní figuruje jenom jako zdroj.O jeho zájmy se v kruzích, našemu ministrovi zahraničí blízkých, nikdo nestará.Má sloužit pouze jako zdroj majetku a peněz pro spřízněné osoby a sdružení a v neposlední řadě pro Schwarzenberský rod. Tak dalekosáhlé vize ohledně vlastního majetku a vlivu Miloš Zeman vskutku nemá. A budoucí plátci nadšeně tleskají.
    January 24, 2013 v 22.40
    prosím nešilme, konec světa už byl 21.12.2012
    pí Puchýřová, necháváte se možná strhnout volební hysterií - někteří Němci o majetkových požadavcích mluví stále, ale prezidentské volby de iure na to nemají vliv. Dokonce i TOP09 jasně řekla že se to majetových nároků netýká.
    Neblbněme lidi, pozítří bude po volbách a to že to nebude O.K. už je jasné dnes. Není rok 1938 ani 1968., je to standardní souboj, znásilněný především medii a ideologickými hysteriky.
    Kdyby dal člověk na tyhle debaty, tak chápu že nejít k volbám je jediné řešení - ale navzdory tomu si myslím, že jsou i věcné argumenty pro volbu menšího zla.
    BT
    January 24, 2013 v 23.56
    Pane Šimso,
    moudrý člověk se pozná i podle toho, že jeho ego NEZASLEPUJE jeho racionální úsudek. Protože pokud ano, chová se pak nemoudře. Zkuste člověku zavázat oči a chtějte po něm aby šel rovně. Nejde to. Stejně tak egem zaslepený člověk nedokáže dělat racionální rozhodnutí.

    Nejde o to, že je arogantní (i to samo o sobě je známka jisté nemoudrosti), to není to nejhorší, jde o to, že pak dělá mylná a škodlivá rozhodnutí, která ale prosazuje s vehemencí jako by šlo o rozhodnutí moudrá a prospěšná. A v tom spočívá nebezpečí těchto lidí.

    Vzpomeňme, že M. Zeman od prezidentské volby, kde prohrál, utekl jako malý Jarda, ne jako budoucí státník. Takhle se chovají malé děti, když se snaží trucováním prosazovat své ego. Pro mne to u mých dětí vždy bylo úsměvné. Ale u budoucího prezidenta, velitele ozbrojených sil, mi to doslova nahání hrůzu.
    HP
    January 25, 2013 v 0.18
    Pane Dolejší
    k hysterii mám daleko. Já jen nemohu najít tu knihu, kde Masaryk za své vlády tvrdí, že Němci jsou dnes kulturní národ a není třeba se obávat, že se pustí do nějaké války. Tak zhruba. Hledám to v Hovorech s Masarykem, ale asi to bude v jiné knize. Ale pamatuju si to. Že se ve svých odhadech mýlil. Takže jsem na jakékoli náznaky revanšismu háklivá.
    Výsledek prezidentských voleb má svůj vliv. A odkdy Vy věříte tomu, co řekne pravicová strana? Já jsem normálně důvěřivá, ale politikům a zvláště Kalouskovi s "Trautenberkem" se rovnou podívám, jestli ten nos mezi očima skutečně mají.
    A konečně každý rok (38 i 68) se nacházel a vždy nachází v určitých dalších souvislostech, je dobré si jich všímat.
    Samozřejmě, že i během případného Zemanova prezidentování může dojít k nějakému posunu ve směru, který se mi nebude líbit. Ale pravděpobodnost je nepoměrně menší.
    January 25, 2013 v 4.36
    Souhlasím s autorem, že by se měla ČSSD distancovat od Zemanových šovinistických výroků

    Ale která ČSSD?

    January 25, 2013 v 11.37
    takže strašení Němci je co ?
    znovu volám po nadhledu berz panikaření - pokud naznačujete že Němci jsou pro vás pořád nějak méněcenný národ, tak se asi neshodneme. Tohle je už nota nacionalistická. Pěstování germanofobie jako populistický lék na mindráky a rozviřování paniky mezi lidmi není cesta vpřed.
    Nechceme-li revanišsmus u druhých (to souhlas), tak nezapomeňme na sebe.Téhle nacionální historické zátěže ve vztazích čechů a němců se musíme zbavovat. Způsob jakým tohle téma K.S. otevřel určitě nepomůže Ale rozhodně není vyvolených ani zatracených národů a pokud si dávat na něco pozor, tak hnusné věci dokáží provádět příslušníci jakéhokoliv etnika ('včetně čechů)
    A kde jste ve víru přesvědčování vzala že věřím kalouskovi ? Já nejsem člověk věřící a předmětem víry tím spíš nejsou pro mne výroky pravicových ale ani levicových politiků Já dám na vlastní rozum a nemusím se krčit v jakémkoliv davu, tím méně v xenofobním.
    BT
    January 25, 2013 v 12.21
    Strašiliví bubáci Němci
    Je opravdu komické bát se Němců, když naše hlavní město v centru nejde poznat dle nápisů od města amerického, když naše děti žvatlají anglicko-českou hatmatilkou z internetu a hlavně když naše "elity" vyznávají jako vůdčí ideologii americký neoliberalismus a vtloukají tento způsob myšlení ve školách do hlavám našich dětí.

    Je to stejné jako bát se v ZOO slepice (protože ta je potomkem Tyrannosaura rexe) a nebát se tygra, protože ten je příbuzný naší pokojové kočičce.

    Klasický případ koukolíkovské STUPIDITY (viz: http://www.blisty.cz/art/39405.html)

    Prosím pusťe si tenhle song známé německé skupiny (a dobře si přečtěte TEXT písně): http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/rammstein/amerika-924

    a možná konečně pochopíte, že jsme s Němci na jedné lodi, na lodi, které do trupu udělal díru anglosaský neoliberalismus.
    January 25, 2013 v 12.39
    vlast kapitalismu ?
    pro B. Trávníčka : no, já nejsem germanofil ani germanofob, germanistika (jazyk, kultura, dějiny) mne jen zajímají - ale pokud jde o národnost neoliberalismu, tak se raději držím Karla (myslím toho německého žida Marxe), který psal o tom, že velké prachy vlast nemají.

    HP
    January 25, 2013 v 12.52
    "Uteče pár let, ......, a pak jim bude jedno, co se komu vrátí,“
    No, ono se těm slušným a demokraticky smýšlejícím Němcům, kteří existovali a existují, nepodařilo před cca 70 lety zabránit nacismu (asi většinovému), který pak vyústil ve 2.světovou válku. Každý fanatismus je škodlivý! A to, co se děje ve prospěch K.Schw. fanatismem silně zavání. A vláda ČR si myslím už je hodně napravo. Uvěřit v dobrou vůli a nezáludné jednání K. Schw. je pro mne problém. Copak on sám má zapotřebí se v jeho letech a zdravotním stavu drát na prezidenta ČR? Jestli má nějaké poslání, tak ku prospěchu občanů to nebude, jak lze snadno z jeho dosavadního jednání vidět. Jestli někteří doufají, že na Hradě odhodí stranický kabát a začne jednat jinak, kde k tomu vezme sílu, když ti samí uznávají, že je slaboch?
    Celá citace v titulku je zde:
    >>Při loučení se paní Margueritte Rohanová - Kottulinsky na pana kancléře Karla Schwarzenberga obrátila velmi naléhavým a osobním apelem: Abyste při vší té práci nezapomínal na restituce,“ vzpomíná Jiří Polanský a upozorňuje, že majetek Rohanů byl v roce 1945 zabaven na základě Benešových dekretů pro jejich kolaboraci s nacisty.
    Schwarzenbergova odpověď podle něho byla šokující: „Margueritto, buďte trpělivá. Přišla doba, ve kterou jsme vůbec nedoufali. Uteče pár let, lidi tady budou mít problém se nažrat, a pak jim bude jedno, co se komu vrátí,“ měl tehdy reagovat kníže.<<
    zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Toto-se-nemelo-dostat-ven-Svedectvi-odkryva-sokujici-slova-Schwarzenberga-260756
    Problém se nažrat už mnozí mají, tandem Kalousek-Schwarzenberg tomu pomohl důkladně.Ono to možná ani tak není tím, že Kalousek je vlastně chemik a ne ekonom! A že bude hůř (s tím nažráním se), o tom není pochyb.
    Dnešní globalizace umožňuje tak hrubý zásah do ekonomiky vybraného státu (stačí na to jeden dobře a drze argumentující člověk, jak je vidět u nás), že dovést ho ke dnu, není problém. Hlavně nepotopit (prý jen diletantskou) vládu, že pane Šimsa!

    HP
    January 25, 2013 v 13.08
    Pane Dolejší, jste trochu nefér
    Cituji Vás: "pokud naznačujete že Němci jsou pro vás pořád nějak méněcenný národ, tak se asi neshodneme. "
    Zkreslujete! Žádný národ nepovažuji za méněcenný (nic takového jsem ani nenaznačila). Ale ani za "nadlidi"! Každý národ má své zvyky, přednosti a nedostatky, ale ta různorodost je právě to cenné a hezké. Ale to bychom si snad v levicovém mediu nemuseli vysvětlovat.
    Další citace: " A kde jste ve víru přesvědčování vzala že věřím kalouskovi ?"
    Moje odpověď - Tady (opět Vás cituji): "Dokonce i TOP09 jasně řekla že se to majetových nároků netýká."
    Spoléhat se na důvěryhodnost a dodržení slova TOP09? No comment.
    U politiků musí běžný občan sledovat, kdy se prořeknou a porovnat si, co je v souladu s tím, co skutečně dělají, jestli to, co proklamují nebo to, co jim náhodou unikne.
    BT
    January 25, 2013 v 13.22
    Pane Dolejš,
    myslím, že jste v odpovědi dost nelogicky uhnul.

    Neoliberální (tj. opět neregulovaný jako před WWII) kapitalismus jako ideologie do kontinentální Evropy přece přišel z Ameriky a Britanie. Chicagská škola, Friedman, Reagan, Thatcherová, atd.

    Naopak německý ekonom L. Erhard (ordoliberalismus) před tím varoval.
    Možná by nebylo špatné se k jeho ordoliberalismu vrátit, ale ne už na národní úrovni, ale celoevropské, protože národní parlament už nemůže být silným protihráčem proti nadnárodním korporacím, tím snad může být jen silný evropský parlament. Tak jak to navrhuje V. Špidla.

    HP
    January 25, 2013 v 13.45
    S tímto jasný souhlas
    >>Nechceme-li revanišsmus u druhých (to souhlas), tak nezapomeňme na sebe.Téhle nacionální historické zátěže ve vztazích čechů a němců se musíme zbavovat. Způsob jakým tohle téma K.S. otevřel určitě nepomůže Ale rozhodně není vyvolených ani zatracených národů a pokud si dávat na něco pozor, tak hnusné věci dokáží provádět příslušníci jakéhokoliv etnika ('včetně čechů) . <<
    V rodině jsme měli člena, který byl za války vězněn 1944-45 za pomoc partyzánům. Když na konci války potkal Němce na kole a ten se ho ptal, kde jsou Rusové, řekl mu tolika a tolik metrů (nepamatuji se přesně, ale bylo to kousek). Viděl v Němci jen člověka v neznázích, ten se otočil a ujížděl!
    Po válce se otec párkrát pokusil najít svého kamaráda z vojny, Winkler se jmenoval. Bezúspěšně. Až asi po 40letech si ho ten kamarád našel, když se na otce doptal na Vysočině, kde byl (W.) na rekreaci. Otec ani nevěděl, že je německé národnosti, potkal se s ním těsně před koncem války, když se mu (otci) podařilo se dostat z vězení (podařilo se mu s pomocí slušného německého tlumočníka při výslechu popírat to, co popřít šlo a rodině se podařilo přes brněnského Němce otce zachránit), poznal ho v německé uniformě, když ho volali k telefonu na brněnském nádraží, odkud otec také volal, že ho pustili a jede domů. Ten Ernst Winkler (byl doma kvůli zranění) tehdy pak otci vykládal své zážitly z války (obou front). Dost zajímavé, na to teď není místo. Také to, jak se zdráhal nastoupit do války a byl za to ve Vídni souzen. Soudce byl zřejmě také slušný člověk, zeptal se ho, jestli víc cení hodnoty lidské než národní a ten trest byl zřejmě zanedbatelný. Člověk si to pamatuje, protože jsou to silná slova a svědčí o tom, že všude jsou lidé tací i onací.
    U toho jejich setkání po letech jsem byla. E.W. nám chtěl znovu vykládat své válečné osudy , ale my jsem je už znali z otcova vyprávění. Jo a nebyl odsunut, ani sám neemigroval, bratr ale žil (žije) v Německu.
    Píšu to proto, že běžní čeští (moravští,..) občané nemají problém vyjít s německými občany. Ale politika, která se řídí zájmy mocných a bohatých a mnohdy je kořistnická, rozeštvává celé národy pod záminkami nacionalistickými, náboženskými apod. A za podporou K.Schw. já vnímám tyto zájmy, vlastně oba. Nelze před tím zavírat oči a nechat se zmást zdánlivou slabostí a falešným úsměvem. To je vše.
    BT
    January 25, 2013 v 13.51
    Paní Puchýřová,
    opravdu máte pocit, že je dnes v Evropě větší nebezpečí (neexistující) německý nacismus nebo je to (všude prosáklý) anglosaský neoliberalismus?

    Já mám pocit, že snad žijete v jiné době (1938) nebo na jiném místě planety než já.

    Připomínám, že DNEŠNÍ anglosaský neoliberalismus vyzdvihující vyvolenou sociální třídu ("úspěšné") je založen na stejně zhoubném základu jako KDYSI byl německý nacismus, který zase vyzdvihoval vyvolené etnikum. Princip je stejný.

    Nakonec i ti zbytečně umrzlí bezdomovci a exekucemi vyprodukovaní sebevrazi jsou stejní lidé jako byli ti zplynovaní v koncentrácích (i tam šlo hlavně o to získat jejich majetky).

    Ideový základ je rovněž stejný: nepochopený Darwin, tj. tzv. "sociální darwinismus", který se stupidně domnívá, že v přírodě vítězí ten "schopnější ve smyslu silnější".

    Ne, v přírodě vítězí ten organismus, který je schopnější ve smyslu "schopný lépe žít v harmonii se svým okolím." V biologii je na to spousta dokladů.

    Anglosaským neoliberalismem posedlé lidstvo není takovým takovým organismem, protože nekonečný růst na planetě s konečným prostorem a konečnými energetickými zdroji NENÍ MOŽNÝ.

    Takže to skončí tím, že se lidstvo buď porve o zbytky prostoru a energie (a atomovými zbraněmi se zlikviduje) nebo se vzdá stupidního neoliberalismu.

    Jiná varianta mne nenapadá (snad jen, že nás zachrání Dänikenovi ufouni).

    Zapomeňte na chcíplý německý nacismus a podívejte se do tváře skutečnému nepříteli - živému anglosaskému neoliberalismu.

    Nevyhánějte chcíplého čerta zatraceně živým ďáblem. Je to stupidní.

    January 25, 2013 v 14.09
    bojujete minulé války
    ad pí Puchýřová - argumentuje tím, že němcům atp. nevěří - ale proč tedy věří těm druhým ? V čem je západ horší východu ? Taková argumentace je prostě iracionální a naznačuje určité přednastavená dávnými stereotypy.
    Neřeším jestli neoliberalismus je anglosaský či zda Schwarzenberg je tajně pro nějaký neofeudalismus. Ale vím že hlavním nebezečím dneška je autoritářský a mafianský kapitalismus a ten nemá apriori
    nějakou vlast.
    A z pohledu této kapitalisitické dekadence není spor mezi K.S. a M.Z. soubojem dobra a zla ale složitou kalkulací minimalizace problémů.

    BT
    January 25, 2013 v 14.18
    Pane Dolejš,
    určitá vůdčí ideologie se obvykle šíří po světě i s určitým jazykem. A jazyk zase odpovídá určitému schematu myšlení určitých (národnostních) komunit. Který jazyk se dnes na západě a která ideologie rozšířil?
    To prostě oddělit nejde, celá neoliberální hantýrka je anglická/americká.

    Ideologie (memplexy) se šíří v lidských komunitách jako feromony v komunitách sociálního hmyzu. Těžko můžete určitou informaci (způsob myšlení) oddělit od jejího nosiče.

    Který jazyk se u nás učí na školách jako druhý po češtině? A která ideologie?

    Se svým jazykem šíříte i způsob myšlení. Je to jako virová infekce. Infekce zanesená do mozků našich mladých lidí.
    BT
    January 25, 2013 v 14.35
    Ještě
    Já se domnívám, že ten mafiánský kapitalismus má základ v neoliberálním kapitalismu. A ten vlast má (jak jsem uvedl výše).
    Neoliberalismus zákonitě vede k dedemokratizaci a ta zase plodí mafianizaci společnosti.

    Viz eseje Kellera (Tunel na konci světla) Bělohradského(o neoliberalismu) i můj esej na DR "Svoboda a ismy". Viz články Stiglitze (Vláda jednoho procenta pro 1 procento jedním procentem) nebo jeho teze, že v USA už neplatí jeden člověk = jeden hlas, ale jeden dolar = jeden hlas).

    Mafiánský kapitalismus je produktem neoliberalismu. Země východní Evropy s nízkou politickou kulturou se mu jen nedokáží tak efektivně bránit jako západ a hlavně sever Evropy.

    Naše pravice nedělá nic jiného než že kopíruje americkou neoliberální politiku republikánů (viz i Keller a jeho esej).
    BT
    January 25, 2013 v 14.42
    Američtí bezdomovci (pro p. Dolejše)
    Podle CNN (2010) je v USA už každé 50. dítě bezdomovec.

    Blížíme se tomu stavu pod vládou naší pravice nebo vzdalujeme?

    Je to náhoda nebo zákonité, vyplývající z toho, že tu zahnízdila jejich ideologie?
    BT
    January 25, 2013 v 14.44
    Americká kriminalita (pro p. Dolejše)
    Podle mnoha zdrojů je americká kriminalita mnohem vyšší než třeba severoevropská.

    Blížíme se tomu stavu pod vládou naší pravice nebo vzdalujeme?

    Je to náhoda nebo zákonité, vyplývající z toho, že tu zahnízdila jejich ideologie?
    January 25, 2013 v 14.53
    Pane Trávníčku,
    máte pravdu až na to, že tou neoliberální "anglosaskou" hantýrkou mluví spíš KS než MZ. Copak jste se včera nedíval na závěrečný prezidentský duel na ČT24?

    Už mám odvoleno. Jestli Vás to uklidní, tak všichni lidé tady u mne v sousedství volí KS. A volí se skelným pohledem v oku. Je rozhodnuto. Pomalu se bojím říct, že volím jinak, abych nenabourala sousedské vztahy. V Brně visí v naprosté převaze nové bilboardy s KS s nápisem: "Československá republika je srdce Evropy". Dostala jsem včera několik spamů ve prospěch volby KS, mezitím i od jednoho profesora Univerzity Karlovy, s nímž se znám z dřívějška, ale léta jsme se neviděli.
    Zmagoření našich škol, pedagogů a studující mládeže mě děsí. Přesně tohle zmagoření znamenalo nástup nacismu i socialistického budování. Také tehdy byli staří naprosto bezmocní proti agresivitě mládí a síle propagandy.
    Začínám věřit, že všechno bylo předem rozhodnuto někde jinde.
    http://www.blisty.cz/art/67126.html

    Milý pane Trávníčku, jen nebuďte udiven, až pondělní noviny budou interpretovat volební výsledek jako referendum ve prospěch Nečasovy vlády.
    BT
    January 25, 2013 v 15.04
    Paní Švandová,
    když je někdo něčí trojský kůň tak těžko bude řehtat jeho řečí.
    Důležitější je vidět kdo toho koně postrkuje nenápadně před sebou.

    Já jsem zcela klidný, i když si myslím, že vyhraje MZ. Nemám až tak moc co ztratit:

    buď se bude MZ chovat jak předpokládám já (a může mne aspoň utěšovat to, že jsem měl pravdu)

    nebo (a v to doufám)

    se tak chovat nebude a budu z toho mít upřímnou radost.

    Zmagoření mladých anglosaským neoliberalisme je stejně hrozné jako přímá okupace. Možná vlastně mnohem horší, protože to nevyvolává odpor.

    Ty noviny, které já čtu, to tak pravděpodobně interpretovat nebudou. A ty ostatní budou stejně psát ve prospěch svých chlebodárců ať to dopadne tak či tak.
    BT
    January 25, 2013 v 15.11
    Ještě p. Švandová,
    na ten duel jsem se nedíval, stejně jako na žádné jiné. Marketing je vždy zaměřen na emoce a ty zaslepují rozum. Proto je pro mne také zcela podružné charisma politiků mezi kterými se rozhoduji.

    Model "silný charismatický vůdce" byl adaptivní pro Homo sapiens, když žil v tlupách a takový vůdce (charismatický, ale mentálně celkem jednoduchý) byl výhodný pro přežití tlupy. Dnes, když lidé žijí ve velkých komunitách s mnoha vzájemnými složitými vztahy, je tento model maladaptivní (stupidní), dnes potřebujeme přemýšlivé politiky, u nichž ego nezaslepuje jejich racio (Špidla, Sobotka, Dienstbier, např.).

    Nikdy mne nezajímá JAK něco politici říkají, ale CO říkají (a hlavně píšou - protože v písemném projevu si to mohou líp rozmyslet). A ještě víc pak jaký je rozpor mezi jejich slovy a činy. Neznám jiný způsob jak odhalit bandity a stupidní.
    January 25, 2013 v 15.27
    paní Švandové
    Nebudu mít radost z vítězství ani jednoho kandidáta, i když budu volit KS. Myslím, že kriticky sledovat bude třeba oba, ať už to bude ten či onen. V jistém smyslu na tom bude lépe ten, jehož kandidát nevyhraje, protože bude moci říkat tomu druhému "Vždyť jsem Ti to říkal". Jde o to, abychom nezapomněli na to podstatné a to je odmítnutí neoliberální ideologie a neoliberálních reforem, ať už tam bude jakýkoli prezident, ani jeden prezident to za nás neudělá. Jde o společnou práci na zlepšení kvality naší demokracie ať už volíme kohokoliv ze dvou špatných kandidátů.
    BT
    January 25, 2013 v 15.36
    Obecně kde hledat protivníka
    Domnívám se, že uvidět toho, kdo vás chce ovládnout nám může pomoct i to, který jazyk je vám vnucován. Každá kolonizace je na tom založena. Už proto, že tím kolonizující získává výhodu. Úplně ideální je vnutit podrobenému národu svůj jazyk jako hlavní (vy nemusíte umět ten jeho, ale on musí umět ten Váš, což jeho postavení - např. ve vědě - ještě víc zvýhodňuje). Podívejte se, který jazyk je v západním světě jazykem nejmocnějšího společenského nástroje, tj. vědy. Je to angličtina. Obří konkurenční výhoda pro vědce - rodilé mluvčí.
    Taky není špatné vnutit světu svou měnu jako mezinárodní platidlo, zvláště když ji nemáte podloženou zlatem.

    Pak můžete tisknout dolary po vagonech a inflaci rozpustíte po celém světě, takže vás doma zas tak moc neohrožuje.

    Potřebujete ropu od Arabů? Jedině za dolary, protože ty si můžete natisknout a máte ji pak skoro zadarmo. Však on už to svět za vás zatáhne (exportujete vlastně tak svou inflaci). A když nebudou chtít za dolary dát? No tak se tam udělá výsadek vojska a nastolí "demokratická" vláda, která za dolary prodávat bude.

    HP
    January 25, 2013 v 16.21
    Všeobecně "já o voze, ty o koze"
    Diskuse tady nemá úroveň. Neřekla jsem, že nevěřím Němců obecně. Ale snad z toho všeho, co jsem napsal, je zřejmé, že jsem chtěla říct, že ani kulturní národ se nevyhne zfanatisování. Neveřím Schwarzenbergově čestnosti a otevřenosti, ale on přece nereprezentuje Němce nebo Rakušany obecně.
    Když řeknu, že někomu nevěřím, tak mi laskvě , pane Dolejši, nepodsouvejte , že věřím v někoho jiného! Jakoby to byla jediná další možnost.
    A spojení Kalousek - Schwarzenberg spojuje společný zájem, v němž má i neoliberalismus (jedno odkud pochází) své místo. Navíc ještě církevní "restituciování" a máme na problémy zaděláno!
    A proč asi Schw. laborování nad "Benedšovými dekrety" vadí i Slovensku, když jsou tak mrtvé?
    Vy si skutečně myslíte, že (protiprávní - bez referenda) rozdělelní Československa bylo proto, že bychom nedokázali spolu žít? Navíc v době, kdy byla tendence ke spojování se do sjednocené Evropy! Dneska se přiznává, že přes 60 procent (to je minimum z obou zemí) bylo tehdy proti.
    Jsme pořád manipulováni a pořád věříme někomu, že nás podpoří a ve jménu toho chceme (-naše "elita") přinášet oběti (-radar)! Proč věčně jsou nahoře ti, kteří jsou rektálními alpinisty někomu mocnému?
    Myslím, že nám chybí sebevědomí a ti, co nám pořád vnucují, že se musíme vyrovnat - s čím vlastně? - se jen snaží nám sbevědomí poškozovat, vsugerovat pocit provinění a vlastně (tu věčně omílanou,ale v opačném gardu) kolektivní vinu za činy, které v pohnuté poválečné době spáchali bezcharakterní jedinci, kteří ale jsou v každém národě! Já nemám potřebu se s něčím vyrovnávat.
    S tím ať už jdou konečně do háje! Jestli toto (= spáchali jsme zločiny a Beneš by patři do Haagu - zkráceně) někdo vytahuje na světlo boží, tak nemá dobré úmysly. A chci žít v zemi, kde mám klidný a nikým neohrožený domov já a všichni mí spoluobčané. To je tak těžké pochopit? Je to skutečně primární, až potom přijde na řadu ekonomika mé země a hledání nejvhodnějšhi způsobu hmotné existence pro její občany.
    HP
    January 25, 2013 v 16.40
    Pane Trávníčku
    škoda, že jste se na duel nedíval. Viděl byste, že se Schwarzenberg postavil jednoznačně za reformy současné vlády, že se ten "slušný kníže" zachoval arogantně ke starému generálovi, když po něm chtěl vysvětlení jeho (K.Schw.) chování (Čunek, schvalování vládních zákonů). Soudě podle diskusí na webu mnohému to otevřelo oči. Komentátoři si všimli, že ani fyzyicky na tom Schw. nebyl dobře, o způsobu komunikace nemluvě. Rozdíl byl patrný každému. Nic na tom nemění ani to, že se Zeman zmýlil, když zprávu o Posseltově podpoře -"knižeti" umístil na Britské listy místo do Práva. Média to natáhla "další Zemanova lež". Vzhledem k převažujícím německým vlastníkům medií (=nereprezentují běžné německé občany, abyste mě zase nechytali za slovo) je zřejmé, že v pozadí celé té vyhrocené kampaně "Za Karlíčka" jsou důležitější zájmy, než jen osoba prezidenta - kladeče věnců a performátora jiných nevýznamných aktů.
    BT
    January 25, 2013 v 17.24
    Paní Puchýřová,
    jak už jsem psal, programově se na žádné duely kandidátů nedívám. stejně jako mne nebaví souboje samečků v přírodě o samičky. Je to založeno na stejném principu a je to úsměvné, že něco ve stresu plácnutého do vzduchu (často bez náležitého rozmyslu) může ovlivnit promyšlenou volbu voliče.
    Smysl mají především písemná vyjádření, už proto, že "co je psáno, to je dáno". Já prakticky vůbec na televizi nekoukám, čtu jen noviny a internet. Vizuálně a sluchově se věnuji hlavně umění (film, hudba), protože tam o emoce jít má. V politice ne, tam naopak škodí.

    Dokonce se domnívám, že v tom tkví i jeden z problémů současné politiky. Vizuální média dokáží zprostředkovat přímý kontakt s politikem pro většinu voličů, stejně jako kdysi v malých tlupách , kde členové tlupy dohlédli na vůdce. Proto hlavní roli hrály emoce, různé zpěvy, bubínky a tehdejší formy marketingu.

    Před vynálezem efektivních vizuálních masmedií (např. za 1. republiky) byl optimální stav: voliči přicházeli do styku s myšlenkami politiků hlavně v psané podobě. A protože ta je cennější (je produktem racionálnější úvahy politika v klidu), dostával volič pravdivější obraz kvality politika, který moc nepodléhal marketingu.

    V situaci kdy lidé žijí ve velkých komunitách, kde je mnoho složitých vzájemných vztahů, je lepší volit ty necharismatické přemýšlivé politiky než ty charismatické (mentálně obvykle jednodušší, protože často zaslepené vlastním charismatem a fanoušky), kteří pak mají omezenou schopnost racionálního uvažování.

    BT
    January 25, 2013 v 17.26
    Karel to zvoral
    Musím si povzdechnout. Já se tu tak snažil sehnat Karlovi voliče a on si to nakonec prohraje sám: http://www.novinky.cz/domaci/291338-schwarzenberg-hodil-do-urny-listek-bez-obalky-jeho-hlas-neplati.html

    A nebo jako správný pravičák nechce uškodit Zemanovi.

    Měli bychom ho jako levičáci přechytračit jeho (KS) volbou.

    Možná mu to poradil fikaný Kalousek, je mu jasné, že kdyby se Karel nakonec dostal na Hrad, tak mu tím podřeže větev, protože TOPka s Mirkem v čele by byla nevolitelná.
    January 25, 2013 v 17.55
    Tak to mám za sebou
    a mou říci, že díky mediálnímu cirkusu a všem těm "agitátorům" to ani nebylo tak velké zatížení mého svědomí. Pokud člověk chce zůstat demokratem, tak se prostě proti takovému nátlaku musí vzepřít. Masarykovi jsem hanbu neudělal.
    + Další komentáře