Senátoři mohou o restitucích jednat až do půlnoci

Vratislav Dostál

Sociální demokraté ve středu prosadili, že Senát může o restitucích jednat až do půlnoci. Na návrh předsedy jejich klubu Petra Víchy také omezili řečnickou dobu na dvakrát deset minut. Petr Bratský z ODS totiž předtím přednesl hodinový projev.

Senát ve středu začal projednávat zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Jednání senátorů se odehrává za nezvykle bouřlivé atmosféry. Podle všeho přitom norma neprojde a vrátí se zpět do Poslanecké sněmovny. Levicová většina odpoledne navíc prosadila, že senátoři mohou o restitucích jednat až do půlnoci.

Sociální demokraté tak reagovali na takřka hodinový projev Petra Bratského z ODS. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach jej označil za obstrukční. Členům horní komory byla současně na návrh předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy omezena řečnická doba na nejvýše dvakrát deset minut.

Podle Škromacha pravicoví senátoři usilují o to, aby Senát nestihl církevní restituce odmítnout v měsíční lhůtě, kterou má podle ústavy na projednání zákonů. V případě restitucí tato lhůta skončí v pondělí. Pokud by se tak stalo, normu by dostal prezident k podpisu jako přijatou. „Tvrzení, že pan Bratský obstruoval, pokládám za velmi nerozumné a ideologicky motivované," reagoval předseda senátorů ODS Richard Svoboda.

Již dopoledne předseda Senátu Milan Štěch na tiskové konferenci uvedl, že norma horní komorou neprojde. Podle něj je špatně připravená. Návrh doporučily plénu zamítnout také ústavně-právní, hospodářský i školský výbor Senátu. Například podle předsedy hospodářského výboru Jana Hajdy z ČSSD je návrh nesmyslně připraven, neboť církvím přisuzuje větší majetek než pozemková reforma z roku 1947.

„Domníváme se, že je potřeba zmírnit křivdy, které byly komunistickým režimem způsobeny církvím, a  považujeme to za důležitou součást fungování společnosti. Jsme ale přesvědčeni, že návrh, který předložila vláda, je legislativně i fakticky chybný, je neprofesionálně zpracovaný a obsahuje řadu nedostatků jak po stránce věcné, tak formální. Senát, kde má levice většinu, proto tento návrh zamítne," předeslal pak předseda Senátu Milan Štěch.

Mezi nejzávažnější nedostatky návrhu podle něj patří, že zakládá nerovnost v přístupu k restitucím u fyzických osob a církví, čímž porušuje Ústavu České republiky. „Takové nakládání se základními právy českých občanů je nepřípustné a oprávněně by vyvolalo vlny protestů dřívějších restituentů, kterým byly zabavené majetky vráceny za zcela jiných podmínek a podle jiných pravidel,“ doplnil Štěch.

Další nebezpečí návrhu spočívá podle sociálních demokratů v prolomení Benešových dekretů. „Jasně se tady prolamuje hranice Benešova zákona z roku 1948, který byl revizí zákona z roku 1919. Církevní restituce musí být dokončeny, ale spravedlivě i vůči občanům, a nikoli rušením Benešových dekretů a pozemkové reformy T. G. Masaryka," zdůraznil Hajda.

K dalším zásadním nedostatkům předlohy podle něj patří vysoké nadhodnocení ceny půdy a lesů, čímž dochází k neopodstatněnému navýšení náhrad o padesát miliard korun. „Alarmující je rovněž záměr, aby první prodeje vráceného majetku byly osvobozeny od daně z převodu nemovitostí. Zcela absurdní je pak požadavek o navrácení majetku sedmi církvím, které před rokem 1990 na území České republiky vůbec neexistovaly,“ tvrdí sociální demokraté.

Podle senátora Vladimíra Drymla ze Strany práv občanů — Zemanovci je vládní návrh restitučního zákona dokonce jasnou loupeží za bílého dne a dá se přirovnat k takové křivdě, jako bylo rozdělení majetků po bitvě na Bílé hoře. „Je to vrchol nemravnosti vůči všem dřívějším restituentům," uvedl Dryml pro ČT24. Restituce nepodpoří také senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).

Předseda Senátu Milan Štěch proto vyzval všechny zainteresované strany k návratu k věcné diskusi a k přípravě seriozního a spravedlivého návrhu na vyrovnání s církvemi.

    Diskuse
    August 16, 2012 v 10.23
    Hlasování
    Večerní hlasování senátorů o restitucích dopadlo dle očekávání. Zákon teď dostanou opět poslanci. Vláda bude pro jeho schválení potřebovat 101 hlasů. Když o něm přitom poslanci hlasovali poprvé, pro bylo 93 zákonodárců.

    Hospodářské noviny publikovaly seznám senátorů, kteří včera hlasovali proti restitucím. Přikládám jej:

    ČSSD

    Miroslav Antl
    Ivo Bárek
    Zdeněk Besta
    Jiří Bis
    Jiří Dienstbier
    Hana Doupovcová
    Alena Gajdůšková
    Petr Gawlas
    Petr Guziana
    Jan Hajda
    Marcel Chládek
    Miloš Janeček
    Jaromír Jermář
    Karel Kapoun
    Karel Korytář
    Jiří Lajtoch
    Pavel Lebeda
    Miloš Malý
    Antonín Maštalíř
    Miroslav Nenutil
    Jaroslav Palas
    Jozef Regec
    Eva Richtrová
    Josef Řihák
    Božena Sekaninová
    Jaromír Strnad
    Radek Sušil
    Jaroslav Sykáček
    Zdeněk Škromach
    Milan Štěch
    Josef Táborský
    Dagmar Terelmešová
    Martin Tesařík
    Pavel Trpák
    Otakar Veřovský
    Petr Vícha
    Dagmar Zvěřinová
    Jan Žaloudík


    Nezařazení

    Marta Bayerová
    Alena Dernerová
    Jaroslav Doubrava
    Vladimír Dryml
    Jiřina Rippelová
    August 16, 2012 v 11.02
    Lidem
    A Karolína Peake právě publikovala prohlášení, ve kterém veřejnosti sděluje, že zákon o vyrovnání státu s církvemi ve Sněmovně podpoří. Mimo jiné očekává, že se do obhajoby zákona více zapojí církve. Tu celé její prohlášení:

    "Jsem připravena konzistentně podpořit již jednou ve sněmovně odhlasovaný zákon o církevních restitucích. Zákon je postaven na dohodě uzavřené ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými. Jako představitelka strany LIDEM – liberální demokraté ale cítím, že je nutné znovu v rámci schvalování jasně odpovědět na otázky, které ze strany opozice a nyní pod vlivem demagogie opozice i z veřejnosti zaznívají. ČSSD odpovědi dobře zná, jen to nepřiznává. Veřejnost si ale vysvětlení některých otázek rozhodně zaslouží. Ať už se to týká Benešových dekretů či ochrany movitého kulturního dědictví. Očekávám, že se do veřejné debaty a obhajoby zákona více zapojí také církve."
    August 16, 2012 v 11.53
    boží mlýny
    Je milé že to milostivá paní prohlásila jako "představitelka strany LIDEM" a ne - jak by jí podsouvali hlasatelé závisti a nenávisti - jako dědička Velkopřevorského mlýna.

    "...Před časem se na nějaký čas přestalo točit, neboť někdo odcizil z jeho mechanismu ložisko. U mlýnského kola je totiž DŮLEŽITÉ ABY SE STÁLE TOČILO, neboť jinak se lopatky, které nejsou ponořeny ve vodě, rozeschnou a záhy dojde k jejich zkáze. Tak ať nám stále klape! " (http://www.atlasceska.cz/praha/velkoprevorsky-mlyn/)

    Restituenti celého světa, spojte se!