Bohuslav Sobotka pozval veřejnost na pátek 13. do Sněmovny

Vratislav Dostál

V úterý se v Praze uskutečnilo protestní shromáždění proti církevním restitucím. Předseda ČSSD na akci potvrdil, že poslanci sociální demokracie zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nepodpoří a pozval občany na páteční jednání Sněmovny.

V úterý se v Praze na Klárově uskutečnilo protestní shromáždění proti církevním restitucím. Akci připravili Mladí sociální demokraté (MSD), iniciativa Ne základnám a Alternativa zdola. Na shromáždění vystoupili mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, která je tváří protestů proti církevním restitucím, a předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka ve svém projevu potvrdil, že poslanci ČSSD církevní restituce nepodpoří. Sobotka ostře kritizoval katolickou církev a pozval občany na jednání Poslanecké sněmovny v pátek 13. července. Podle aktuálních odhadů by i přes obstrukce opozičních poslanců měla totiž Sněmovna o restitucích v pátek odpoledne - po 15. hodině - hlasovat ve třetím čtení.

Zdroj z vedení ČSSD Deníku Referendum potvrdil, že na okamžik hlasování ve třetím čtení připravují opoziční poslanci protestní akci přímo v jednacím sálu. Spisovatelka Lenka Procházková a režisér Václav Dvořák upozornili na význam jejich informační kampaně o církevním restitucím. Dle nich se již většina občanů domnívá, že vládou prosazované restituce jsou krádež.

Před asi stovkou účastníků pak vystoupil i poslanec a bývalý duchovní František Bublan, ekonomka Ilona Švihlíková, stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek a zástupci další organizací včetně hnutí Occupy.

Účastníci akce podepisovali petici nejen proti církevním restitucím, nýbrž i za nominaci Jiřího Dienstbiera na prezidenta. Součástí setkání byl i happening připravený MSD a koncert skupiny Marcelband.

    Diskuse
    July 14, 2012 v 8.54
    Nakonec se poslanecký mejdan vydařil
    a 93 zločinců zvedlo ruku ve výroční den dobytí Bastilly. Občané se tak přiblížili naplnění svých tužeb, které vyslovili hlasováním v květnu 2010. Zbývá ještě v přímé volbě zvolit Marka Bendu presidentem republiky.
    July 14, 2012 v 10.32
    Ve výroční den,
    po 223 letech od dobytí Bastilly.... Na to mě, pane Kopecký, nenapadá říct nic jiného, než že "budoucnost už byla". Teď máme před sebou zase minulost.
    July 14, 2012 v 14.18
    Stovka účastníků. Kdyby se našel někde nějaký "zbitý" Peťa, tak tam je hned minimálně tři a půl tisíce účastníků. Je to slabota, levice neumí lidi zburcovat. Je to ale také asi tím, že někde už je těžko rozeznat, kde je levice a kde pravice, obvláště na na vyšších postech a nejvíce snad na hejtmanstvích. K čemu také lidi mohou vyburcovat ti levicoví politikové, kteří se chovají vůči voličům "odpovědně", takže jim žádný zvrat současné neoliberální revoluce neslibují. Budeme muset naklonovat Luxemburgovou, ba i Trockij, nebo Lenin by se hodili, prostě někdo s vizí a aby měl pořádný drajf. Nepotřebujeme lidi, kteří nám říkají - podívejte co vám to dělají, jak vás berou na hůl, to je hrůza, co? Potřebujeme takové, kteří řeknou- už dost, už ani milimetr, nebo s vámi vyběhneme. Ne koupené politiky, zapojené v dozorčích radách, zatížené vysokými hypotékami, protože ti se starají tak sami o sebe. Máme před sebou vždy budoucnost paní Hájková. Jen ji nechtějme realizovat s lidmi z minulosti. Klaďme vysoko své požadavky na politiky, suďme je přísně, jsou tam z naší vůle.
    July 14, 2012 v 15.00
    Naklonovat se dá jen tělo, pane Ševčíku. Duch, jak je známo, vane kudy chce. Asi vane někde úplně jinde.