Občan Chrenek občanu Fischerovi

Patrik Eichler

Pětinu kampaně Jana Fischera zaplatí privatizátor českého zdravotnictví Tomáš Chrenek. Lídr mezi pravicovými kandidáty na prezidenta příspěvek vítá. Neuvádí ovšem, zda se na Hradě zasadí o zrušení všeobecně přístupné zdravotní péče.

Občan Tomáš Chrenek věnoval občanu Janu Fischerovi devět milionů korun na jeho prezidentskou kampaň. Občan Jan Fischer dar přivítal. Bude prý „využit na úhradu zařízení, materiálu a služeb nezbytných pro realizaci volební kampaně“.

Oněch devět milionů je zhruba pětina všech prostředků, které bude Jan Fischer smět na svou prezidentskou kampaň využít. V prvním kole zákon výdaje na kampaň omezuje čtyřiceti miliony korun. Když postoupí do druhého kola, bude moci utratit ještě deset milionů navíc.

Těch devět milionů je také největší příspěvek, který Fischerovi zatím někdo zaslal nebo přislíbil. Dva miliony sto tisíc korun poslal Fischerovi majitel směnáren. Dalších jedenáct přispěvatelů mimo úzkou Fischerovu rodinu zaslalo mezi několika tisíci až desetitisíci korun.

Fischer vyzývavě odmítá peníze státu. Nic ho to nestojí, protože stát jeho kampaň financovat nemůže. Zároveň tím ale říká, že odmítá peníze, které jsou pod veřejnou kontrolou. Protože to je vlastnost státních peněz a je to ostatně i vlastnost peněz politických stran. Kde dává stát, stát kontroluje. Kde platí veřejné rozpočty, má občan nárok kontrolovat.

Co si svými miliony kupuje Tomáš Chrenek, to ví kromě něj jenom Jan Fischer. „Ze svých prostředků z úspěšného podnikání,“ říká Chrenek v Hospodářských novinách, „budu podporovat věci veřejného zájmu nejen v oblasti neziskových a charitativních nebo kulturních projektů.“

Ale — oficiální citace už ovšem nepokračuje — po vzoru svého severomoravského souseda Bakaly si koupím i kousek politiky. A protože zrovna není v prodeji vládní většina, zkusím to s prezidentem.

Nadto jen připomeňme, že Tomáš Chrenek podniká ve zdravotnictví. Že peníze, které dnes dává Janu Fischerovi, jsou tak či onak penězi z veřejného zdravotního pojištění. Že peníze, které Tomáš Chrenek na jedné straně z veřejných rozpočtů vysává, na straně druhé posílá Janu Fischerovi jako příspěvek na dobrou věc.

Připusťme, že Jan Fischer podporu z veřejných prostředků skutečně nechce. Pak má ale Tomáš Chrenek prokázat, že jeho peníze nepocházejí z podnikání s veřejnými prostředky. Anebo má Jan Fischer ony peníze vrátit.

    Diskuse
    July 30, 2012 v 11.24
    Tuto informaci jsem slyšel včera od obvykle dobře informovaného člověka a dnes ji čtu u spolehlivého autora v solidním médiu. Zřejmě se dá na ni spolehnout. Pomůže mi v rozhodování o kandidátech. Vedle důvodů pro Fischera je tu dost silný argument proti němu.

    Pro první kolo jsem víceméně rozhodnut, i když se sluší ještě počkat na ukončení seznamu kandidátů a na to, co o svých programech řeknou např. v televizních diskusích (které předpokládám). Pokud se "můj" kandidát přes první kolo nedostane, bude pro mne těžký výběr. Ale zprávy jako tahle sehrají v rozhodování zda volit a koho případně volit svou roli.
    July 30, 2012 v 14.56
    Jana Fischera
    volit nebudu. Důvod: za jeho úřednické vlády byl ve vší tichosti schválen zákon o fotovoltaických elektrárnách a já se tím cítím podvedena nehledě na peníze, které nás to ještě bude stát.
    PL
    July 31, 2012 v 0.06
    Na takovou zásadovost páně Fischera, jak naznačuje autor, bych si osobně nevsadil ani to, že místo druhé volby mezi dvěma kandidáty se půjdu raději opít až na ... Nedělá mi to dobře, nedělá..