Havel volá po vojenském zásahu v Libyi

Hana Holcnerová

Václav Havel vystoupil v pondělí s prohlášením, vyzývajícím k vojenskému zásahu proti Muammaru Kaddáfímu. Podle něj nelze opakovat čtyřleté váhání jako v případě války v bývalé Jugoslávii.

Bývalý Český prezident Václav Havel doporučuje v případě pokračování libyjského konfliktu vojenský zásah. O jeho postoji píší pondělní Hospodářské noviny.

Kaddáfího je podle něj nutné odstranit. „Osobně jsem ho měl za komického klauna. Vlastně celý svět ho měl za podivínského šaška. A celý svět se mýlil. Ukázalo se, že to je šílený zločinec," prohlásil Havel. Západ by se podle něj měl poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kdy se vojenský zásah proti Srbsku odkládal příliš dlouho. „Má zkušenost je, že se některé věci nemají moc odkládat a protahovat," zdůraznil Havel.

Protiválečný aktivista Jan Májíček řekl v pondělí Deníku Referendum, že Havel znovu prokázal dezorientaci v mezinárodní situaci. Jako příklad podobně neodborné reakce uvedl někdejší Havlův podpis pod dopisem adresovaným prezidentu USA s výzvou k válce proti Saddámu Hussajnovi.

„Pokud dojde k vojenskému zásahu proti Muammaru Kaddáfímu ze strany USA či NATO, bude Kaddáfí apelovat na jednotu Libye proti cizí intervenci a ospravedlní tím útok proti opozici,“ myslí si Májíček. „Kaddáfí se bude stylizovat do role ochránce Libye,“ dodal Jan Májíček.

Václav Havel se naopak domnívá, že Západ musí jednat rychle. „O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz," upozornil Havel.

V pondělním vydání Hospodářských novin vyšel také rozhovor se synem Zbygniewa Brzezinského Ianem, expertem na mezinárodní bezpečnostní politiku americké nevládní organizace Atlantic Council. Brzezinský si myslí, že o případný zásah zvenčí musí požádat sama Libye. Na dotaz po uplatnění vojenské síly zvenčí odpovídá: „Vojenská akce v případě Libye musí být multilaterální, nemyslím si, že by to měly USA dělat samy. Za druhé by měla být udělána za spolupráce klíčových regionálních sousedů, tedy Tuniska a Egypta. Za třetí musí být udělána na prosbu opozice. A za čtvrté, musí být jasné, že odpovědnost nesou místní vůdci svázaní s obyvateli, protože válečná akce s sebou nese oběti.“

Nebyl by to Václav Klaus, kdyby se ihned neozval. „Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentu, kdy chtěl bombardovat Bělehrad, a já s ním nesouhlasím ani v této věci," reagoval na Havlovy výroky prezident Klaus. S novináři prezident mluvil při pondělním představení knihy Rok osmý bilancující jeho uplynulý rok v úřadu.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg koncem února prohlásil, že by se Evropská unie neměla do libyjské věci „příliš plést“ a že by naduté apely Evropské unie sloužily jen k tomu, „abychom si dokázali vlastní význam“.

    Diskuse
    FJ
    March 7, 2011 v 21.06
    Vyjádření VH k mezinárodním vztahům a válečným tažením
    Jsou tragické a není jasné čím jsou vedeny a kde se bere to nutkání, morálka a ani odbornost to nebude...Stav po "demokratizaci" Iráku je katastrofou a pokus o apel přes připomínku bombardování bývalé Jugoslávie , které někdo hodně podobný bývalému prezidentovi nazval bombardováním humanitárním se opět připomíná směrem k Libyi je snad nesouměřitelný a jiný ve všech parametrech..Svorníkem je jen VH a jeho poraděnkovství mimo půdorys a rozměru hřiště, které i doma nechal nalajnovat jiným a stále se snaží dělat soudce hry, kde nezná pravidla . Dokonce ani Miloševičovi nebyla prokázána vina a v bývalé Jugoslávii je hodně zjednodušující vše házet na Srby a ostatní stavět do role nevinných obětí. V tom si Havel nerozuměl a ni s J.Dienstbierem.
    V.Havel by se již raději neměl vyjadřovat k žádnému konfliktu. Libye je tragedií, ale rozměr VH by neměl rozměr tragedie poměřovat a ani přicházet s doporučením, radou či zase apelem.... V Česku jeho působení mělo lví podíl na spoluvytváření tzv. blbé nálady, která se svádí na jiné, ale někdy je dobré se kouknout do zrcadla....Navíc doma máme problémů více než dost, tak neraďme tam, kde nemáme vliv a ani autoritu a bylo by dobré se soustředit na nahromaděné vnitřní problémy Česka a není jich málo...
    SH
    March 10, 2011 v 16.27
    Vekli Hejvl.
    Pravda a láska? To už dávno moudrý svět posměšně čte jako meč a víra ve „svatost“ Velki Hejvla.
    Osobně jsem souhlasil se zrušením trestu smrti s jedinou výjimkou. Považuji jej totiž za jediný adekvátní trest pro vedoucí politiky, kteří zavinili smrt mnoha lidí. Především pak ty, kdo štvou do válčení jiné. Ty bych nechal popravovat bez výjimky. K odsouzení by stačila jejich osobně pronesená výzva.