Zakladatel WikiLeaks Julian Assange byl v Londýně zatčen

Roman Bureš

Britská policie v úterý v Londýně zadržela zakladatele serveru WikiLeaks, který zveřejnil uniklé dokumenty z amerických ambasád. Assangův právník varoval, že pokud se klientovi něco stane, server zveřejní neupravené verze dokumentů i se jmény informátorů.

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange byl v úterý 9:30 londýnského času zatčen britskou Metropolitní policií. Stalo se tak na základě evropského zatykače vydaného ve Švédsku. Stanice BBC informovala, že Assange by měl být vyslechnut ještě dnes před soudem ve Westminsteru.

Švédské úřady Assange stíhají za údajné sexuální obtěžování a znásilnění. Devětatřicetiletý Australan ale všechna obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná.

Den před samotným zatčením se právník Juliana Assange nechal slyšet, že v případě jeho zabití nebo odsouzení jsou desetitisíce hackerů a dalších příznivců svobody slova na internetu připraveni vypustit „jadernou bombu“ v podobě všech neupravených tajných dokumentů americké vlády. Ty obsahují i jména špionů a informátorů.

Assange, jenž na svém serveru kromě jiného zveřejnil stovky tajných diplomatických depeší amerických ambasád, označil distribuci neupravených dokumentů za svoji pojistku. Soubor s dokumenty byl odeslán desetitisícům hackerů a bojovníků za transparentní vlády a je zašifrován 256místným kódem. Podle expertů, citovaných deníkem Sunday Times, je kód tak silný, že by jej bez šifrovacího klíče nerozluštily ani superpočítače americké armády.

Soubor by měl kromě již zveřejněných zpráv z Afghánistánu a Iráku a nyní zveřejňovaných diplomatických depeší obsahovat také dosud nezveřejněné dokumenty z věznice v Guantánamu a z vedení společností BP a Bank of America, včetně veškerých jmen vojáků, špionů a informátorů, které se před zveřejněním normálně odstraňují.

„Po dlouhou dobu jsme distribuovali zašifrované zálohy materiálů, které by měly být teprve zveřejněny,“ řekl Assange televizní stanici BBC v jednom z předchozích rozhovorů. „Všechno, co musíme udělat, je zveřejnit heslo a všechny budou ihned přístupné,“ dodal.

Jeho právník Mark Stephens řekl, že zakladatelé WikiLeaks se musí nějak chránit v případě, že by se jim mělo něco stát a dodal, že tato pojistka je pro Assange zásadní, protože již obdržel několik e-mailů, jejichž odesílatelé mu hrozili smrtí.

Jedna z výhrůžek přišla i od Toma Flanagana, bývalého vedoucího kampaně kanadského ministerského předsedy Stephena Harpera, který minulý týden v rozhovoru prohlásil, že Assange by měl být zavražděn, případně „odstraněn za pomoci bezpilotního letounu nebo něčeho podobného". Za svoje výroky se ale později omluvil.

Úkryt v Británii

Vlastním zatčením se potvrdily dohady, že se Assange ukrývá ve Velké Británii. Jeho právník prohlásil, že všechna obvinění vůči jeho klientovi jsou politicky motivovaná a svá tvrzení podložil tím, že švédský žalobce již jednou obvinění vůči Assangovi v září stáhl a obnovil ho jen kvůli zásahu jednoho ze švédských politiků.

Stephens poté dodal, že vydání Assange do Švédska by mohlo vést k jeho následnému převozu do Spojených států. Přestože někteří američtí politici, například bývalá guvernérka státu Aljaška Sarah Palinová, požadovali Assangovu popravu za zradu, jakékoliv obvinění z USA je podle AOL News nepravděpodobné ... obzvlášť ne za zradu, protože Assange není americkým občanem.

Assangův právník již v pondělí připustil, že jeho klient se v dohledné době chystá setkat se zástupci britské policie. „Pozdě odpoledne, až po úředních hodinách, jsem dostal od policie zprávu, že mají žádost o vydání Assange do Švédska,“ řekl Stephens. „Jejich požadavkem bylo ho vyzpovídat. Z ničeho oficiálně obviněn nebyl.“

Zablokovaná konta

Švýcarská banka PostFinance, kterou vlastní poštovní a dopravní společnost Swiss Post, v pondělí také zablokovala účet Juliana Assange s odůvodněním, že v žádosti o založení konta uvedl chybnou adresu. Přidala se tak k platebnímu serveru PayPal, který kvůli porušení interních pravidel znemožnil přístup k účtu WikiLeaks minulý týden.

Obě bankovní konta sloužila k vybírání dobrovolných finančních příspěvků na pokrytí provozních nákladů.

„PostFinance ukončila podnikatelský vztah s Julianem Paulem Assangem,“ napsala banka v prohlášení. „Australský občan uvedl nesprávné informace o místě bydliště v době otevření účtu,“ odůvodnila banka a dodala, že Assange uvedl adresu v Ženevě, ale nijak nepotvrdil, že doopravdy bydlí ve Švýcarsku.

Mluvčí banky poté řekl v rozhovoru agentuře AP, že účet byl uzavřen, ale o obvinění Assange z klamavého jednání banka neuvažuje.

Další informace:

BBC News Wikileaks founder Julian Assange arrested in London

AOL News Massive Release of Raw WikiLeaks Files Threatened if Assange Harmed

AFP Assange agrees to meet British police, says lawyer

The Guardian Assange's Swiss Bank Account Closed

    Diskuse
    DV
    December 7, 2010 v 11.25
    Ach jo
    Co se stane s prave zatcenym Assangem? Bude on, Manning a dalsi dva whistlebloweri, kteri celi podobnym obvinenim, odsouzen v divadelnim "moskevskem procesu 21. stoleti"?
    December 7, 2010 v 11.33
    Mně pořád nejde do hlavy, proč zrovna Švédsko ...
    December 7, 2010 v 12.39
    Švédsko...
    ...možná kvůli dohodám o vydávání obviněných do USA.
    December 7, 2010 v 12.58
    Jj, to jo. Já jsem jen narážel na výklad, že jde o proces na politickou objednávku ... osobně se tomu pořád nějak zdráhám uvěřit i kvůli tomu, že Švédsko není ze zemí, které se spojencům propůjčí k čemukoliv
    HH
    December 7, 2010 v 13.07
    No, mohl znásilnit nějaké děvčátko....
    December 7, 2010 v 13.43
    @Petr: Taky se zdráhám uvěřit, navíc v USA zatím žádné obvinění vzneseno nebylo, takže to s tím předáním dál nemusí být nijak horké. Ve Stockholmu se snad mají nacházet data WikiLeaks, ale další švédské souvislosti - a souvislosti vůbec - mne přesahují či zcela míjejí.
    SH
    December 8, 2010 v 10.45
    S vysokou pravděpodobností.
    Za celým divadlem kolem „úniku“ především diplomatických informací, jsou s vysokou pravděpodobností protiobamovské vlivové kruhy přímo z USA. Proto nemohou hned v prvém kroku zaútočit na podstatu problému. A soukromá diskreditace je vždycky dobrá a dlouhodobě účinná. Kdysi by byl nařčen asi z homosexuality, jenže to už dneska vyšlo z módy, tak něco a la Clinton. Zdržovací taktika zajistí pozdější účinnější postup.