Aliance pro rodinu u soudu prohrála. Zvítězila svoboda projevu

Olga Richterová

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová nemusí ze sociálních sítí odstranit příspěvek, že ultrakonzervativní Aliance pro rodinu je Putinovým hlasem v Evropě. Lobbistická organizace se pravděpodobně odvolá.

„Spor vnímám jako zásadní pro svobodu slova v České republice. Rozhodnutí soudu znamená, že je možné poukazovat na velmi podobnou rétoriku putinovského režimu a Aliance pro rodinu v oblasti práv dětí a sexuálních menšin.“ Foto FB Jsme fér

V úterý 16. 1. 2023 rozhodl pražský městský soud v můj prospěch. Žaloba ze strany ultrakonzervativní Aliance pro rodinu byla ve všech bodech zamítnuta. Spolek mě žaloval za výrok v televizní debatě, v níž jsem vznesla dotaz ohledně financování podobných organizací, a žádal, abych se zdržela podobných vyjádření.

Můj dotaz byl zcela namístě. Analýzy ukazují, že řadu aktivit ultrakonzervativních organizací, podobných svou agendou Alianci pro rodinu, nepřímo financují také ruští oligarchové blízcí režimu v Kremlu. Aliance pro rodinu má ve vztahu k menšinám totožné postoje jako současný ruský režim a výroky organizace o LGBT lidech je od slov prominentů Putinova režimu nesnadné odlišit.

Už proto by měla česká veřejnost vědět, jak je Aliance pro rodinu financována. Například v minulém roce získala oficiálně příspěvky ve výši skoro pět milionů korun. Místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor mi v televizní debatě odpověděl, že organizace je financována anonymními drobnými dárci, a popřel, že by byla financována z ruských zdrojů.

Mojí povinností bylo zeptat se a jsem ráda, že žiju v zemi, kde je to možné, což konečně potvrdil i soud. Žalobu ze strany Aliance zamítl a konstatoval, že omezit svobodu projevu je možné jen ve skutečně výjimečných případech. Rozhodnutí není pravomocné.

Spor vnímám jako zásadní pro svobodu slova v České republice. Rozhodnutí soudu znamená, že je možné poukazovat na velmi podobnou rétoriku putinovského režimu a Aliance pro rodinu v oblasti práv dětí a sexuálních menšin.

Stejně tak platí, že zdroje financování Aliance pro rodinu nejsou veřejně známé a výzva k větší transparentnosti jejího financování je namístě.

V neposlední řadě platí, že je legitimní poukazovat na to, že ruský putinovský režim masivně financuje různé ultrakonzervativní organizace v Evropě, s nimiž Aliance pro rodinu spolupracuje anebo s nimi má podobnou či shodnou agendu.