Vykopnout Zaoše do Bruselu?

Jan Šícha

Obludárium a feudalismus jsou dvě koule na noze sociální demokracie. Dokud se s nimi nevypořádá, a je klidně možné, že se to nestane nikdy, nemá cenu si o straně dělat iluze.

Na Ministerstvu kultury Zaorálek dokončil rozvrat Národní galerie a přidal k němu rozvrat Památníku Lidice. Je to kvalifikace kandidovat do Evropského parlamentu? Foto David Sedlecký, WmC

Do hospody jsem přišel pozdě, jako na potvoru zrovna ve chvíli, kdy padla věta: „Zaoše by bylo nejlepší vykopnout do Bruselu.“ Věta mě překvapila, protože pana Lubomíra Zaorálka vnímám jako čiperného starobního důchodce, který za sebou nechal politickou a společenskou paseku.

Zaorálek, politický matador, dlouho čekal, až bude něčeho ministrem. Pak jako ministr zahraničí vyprodukoval prohlášení vůči čínskému totalitnímu režimu, které lze mírou hanebnosti srovnat snad leda s Moskevským protokolem. U „Zaoše“ k tomu ovšem ani nebyly potřeba tanky na Václaváku.

Zaorálek prvním náměstkem Ministerstva zahraničí a posléze velvyslancem v Paříži učinil profesora Petra Druláka, což byl viditelný vrchol personální politiky, o které nemá smysl se rozepisovat. Na Druláka nyní sociální demokraté vcelku unisono nadávají jako na prominentního odpadlíka, podle některých prý dokonce neofašistu. Neumím posoudit.

Zkoušel jsem číst knihu, kterou zprostředkoval do českého prostředí, měla dvě zajímavé teze, vysvětlivky delší než text, pocházela od učitele filosofie na francouzské střední škole, který se rozhodl žít v místě, kde není kavárna ani pekárna. Že se o spisku v české sociální demokracii debatovalo jako o věci, která by mohla určovat její směřování, bylo specifickým obrazem scestí, na němž se ocitla.

Na Ministerstvu kultury Zaorálek dokončil rozvrat Národní galerie a přidal k němu rozvrat Památníku Lidice. V Národní galerii, podle internetu jako vedoucí vnějších vztahů, pracuje Zaorálkův někdejší pomocník Jan Chmelíček. Mám podezření, že Chmelíček o umění ví starou Belu, ale asi to jednak nevadí a druhak v tom není sám. A vnější vztahy se jistě dají dělat i bez znalostí věcí vnitřních.

Přední český žurnalista Zaorálka označil za kulturního snoba. Jako takový se těšil popularitě části zdejší rozhádané kulturní obce, což podporovali lidé, které někam jmenoval.

V hospodě jsem vyjádřil názor, že „Zaoš“ by se do Bruselu vykopávat neměl, měl by se ponechat v důchodu. A mělo by se počkat na někoho od literatury, kdo si uvědomí, že jeho řeči v parlamentu jsou veřejným majetkem a dá se z toho udělat kniha o letech naší svobody ve zvláštně křivém zrcadle.

O dvou aspektech života neparlamentní strany Sociální demokracie jsem se ještě pokoušel s přáteli diskutovat, protože sociální demokracie a zelený proud politiky jsou mými světonázory. A v sociální demokracii vždy po chvíli váhání zaplatím stranické příspěvky.

Otázky feudalismu

První aspekt je feudální uspořádání strany. Sociální demokracie funguje na principu lokálních pánů, kteří nasbírají potřebné většiny. Ty se pak obchodují ve vyšší hlasovací mašinerii.

Počet členek a členů všech pohlaví sociální demokracie se nyní prý pohybuje kolem sedmi tisíc, což je číslo, o kterém si volební agentury jako Piráti mohou nechat jen zdát. Ve straně se neustále mění stanovy, což ale nevede ke zrušení feudalismu.

Důvody k optimismu uvnitř strany se obvykle popisují pasivně. Ubylo černých duší, protože se zdražily stranické příspěvky a z hlasovací většiny neplynou benefity. Hallejuah!

Paroubek se znemožnil natolik, že ho už nikdo ze strany nepožádá, aby se ucházel o prezidentskou kandidaturu, jako se to stalo posledně. Hallejuah!

Sociální demokracie jednou odstraní feudalismus, stačí prý počkat, přežil se. Bude fajn, když nebude pozdě, ale proč by vlastně mělo být někdy pozdě?

Otázky obludária

Sociální demokracie má širší obludárium než jiné české partaje, a to je co říct. Stranou a její blízkostí prošly osoby, které patří k hvězdám virulentního českého zápecnictví se sklony k extremismu. Někdejší místopředseda Foldyna je u Okamury, stejně jako někdejší ministři Bašta a David, bývalý poslanec Křeček škodí na úřadu ombudsmana, Paroubek a jeho někdejší hvězdy v čele s Michalem Haškem šilhají po Ficovi.

Zabývat se obludáriem by pro stranu znamenalo jasně říct, že kdo zhnědne, přijde o licenci. To ale naposledy opatrně zkusil předseda Sobotka a neuspěl. Socanské obludárium by vydalo na dost velké varieté či zoo, podle toho, zda by si defilé mělo návštěvnictvo prohlížet staticky nebo v pohybu.

První volby, při nichž se může sociální demokracie ukázat v obrozeném světle, jsou ty evropské. Zdá se, říkali to v televizi jako domněnku, že lídrem bude Zaorálek.

Stranická politika se u nás nachází ve stadiu zvláštního zoufalství. Etablovat nové tváře jde v čase populistů a sociálních sítí těžko, vyjít s jakoukoli reformou znamená okamžitě se dostat do tak silné palby, že se couvne. A tak přežíváme a dluhy rostou.

O evropských volbách se ale už teď dá říct, že se v nich o mandáty ucházejí zkušení lidé, znalí Evropského parlamentu zevnitř, z dostatečného počtu frakcí, že si člověk vybere. Že socialisté chybí, je škoda, je to silná frakce s dobrým obsahem.

Když sociální demokracie uspěje, budou její zaorálci v natolik vyprofilované společnosti, že se přizpůsobí. Zahoďme rozpaky a mějme odvahu volit sociální demokracii. Nebo zelené? Nebo zas ty Piráty?

Diskuse

Musím říct, že mě to čínské prohlášení pořád slušně obveseluje, než cokoliv jiného. Asi to bude tím, že ho dávno vzal čert a nemá žádný význam. Je to zahraniční politika "na prezidentské úrovni" a stojí za tím Miloš Zeman na vrcholu sil, to snad vidí každý. Je tam jen jedno faktické prohlášení, které je oficiálním stanoviskem Čechie - nikdy jsme na rozdíl třeba od Kosova samostatnost Tibetu neuznali takže oficiálně, tehdy i teď, je pro nás Tibet součástí Číny. Zbytek krátkého textu už je jen dobové potírání lubikantem a snaha se co nejpříjemněji nacpat do čínského zadku........ ale jsou to jen kecy, Miloš si tehdy pod vlivem Kellnera, Tvrdíka a dalších představoval, že z Číny dorazí gigantické prachy na investicích. A taky že s budoucí největší supervelmocí bychom měli ve vlastním zájmu dobře vycházet...

"Rozvrat" NG a LP se dá bezpochyby interpretovat i tak, že do nich Zaorálek najmenoval jiné lidi, než by se autoru textu pozdávalo. Těžko říct, proč místo "rozvratu" nebylo použito např. spojení kataklyzmatická apokalypsa nebo něco podobně moderně přehnaného, co by se k dýmajícím troskám zničené NG hodilo víc...

Pokud jde o srovnání s obludáriem, myslím že Zaorálek nepatří do stejné skupiny jako Foldyna, Bašta, David a další.

Ale nakonec vlastně docela milý textík, který připouští, že když dá člověk soc. dem. hlas, nedělá to z něj automaticky proruskou opici...

P.S. To taková Jana Hovorková "Zaoše" fakt nevydýchala. Jeho neustálá kritika nákupu F-35 v ní vybudila čistě modrosvazácké instinkty a obvinila ho z proruské propagandy:

https://www.forum24.cz/jestli-jsme-nekdy-pochybovali-ted-uz-je-to-jistota-socdem-patri-do-propadliste-dejin

Jak jednoduchý svět...

PK
December 14, 2023 v 8.51

""Rozvrat" NG a LP se dá bezpochyby interpretovat i tak, že do nich Zaorálek najmenoval jiné lidi, než by se autoru textu pozdávalo. Těžko říct, proč místo "rozvratu" nebylo použito např. spojení kataklyzmatická apokalypsa nebo něco podobně moderně přehnaného, co by se k dýmajícím troskám zničené NG hodilo víc..."

míní pan Zaorálek.

Úplně stejně sem mohl nasázet zcela náhodnou posloupnost jedniček a nul.

PK
December 14, 2023 v 8.52
Oprava

... míní pan Morbicer, samozřejmě.

PK
December 14, 2023 v 8.59

Jinak ano, ten článek Hovorkové na Forum24 je taky výborný a trefný. Děkujeme za sdílení.

MP
December 14, 2023 v 9.34
Aleši Morbicerovi

Luboš Zaorálek nastoupil na ministerstvo kultury s několika sliby --s tím, že se na velkou část agendy ministerstva vykváknul, protože šlo přece v první řadě o ty sliby (zatímco např. památkový zákon, legislativa pro fungující knihovní nabídku e-knih apod. mohou počkat). Legislativa upravující provoz velkých kulturních zařízení pod ministerstvem - NG, LP -- byla z těch slibů neproklamovanější. A splnil leda silný český zápor na pět.

Nebyl to nejneschopnější a nejlínější ministr od roku 1989, na to tu byla příliš silná konkurence, ale to je asi to jediné pozitivní, co se o jeho ministrování dá říct.

Rozdíly mezi Zaorálkem a Foldynou je dost podstatné. Ten první býval inteligentní a vzdělaný, způsobilý nést odpovědnost politika, ten druhý ne. Ten první dál otravuje vzduch v partaji, kterou aktivně s Hamáčkem a Dolínkem poslal na dno, ten druhý ne. Mimoto Foldyna je sice vůl, ale počestný vůl.

Jarda Bašta je docela jiná kategorie než ti dva. Čestný a odvážný chlap, dříč a zároveň člověk, který si ze let vzdoru proti normalizaci (a komunistických kriminálů) odnesl zvláštní a pro politika hodně nešťastnou formu tvrdohlavosti.

Člověk, kterého se Zaorálkovo ministerstvo pokusilo všemi prostředky obvinit z korupce a spolupráce s ukrajinskou mafií při kšeftování s vízy (protože jinak by se mluvilo o tom, kdo v tom opravdu na ministerstvu jel) a kterého se jeho dlouholetý kolega nezastal, přestože dobře věděl o jeho naprosté nevině. Ano, v kombinaci s krutou osobní tragedií na konci života zblbnul a stal se svou vlastní karikaturou. Pro různé snoby tak jaksi přemazal ta desetiletí statečného a poctivého života předtím. Mohu panu Šíchovi jen popřát, aby se mu v důsledku karmické spravedlnosti nic podobného nestalo -- slíbil bych mu, že pokud ano a on bude ležet v nemocnici na přístrojích bez šance na zlepšení a někdo o něm bude mluvit jako obludě, zastanu se ho, ale bohužel mám vzhledem k věku a zdraví statisticky větší šanci, že zblbnu dřív.

Sečteno a podtrženo -- souhlasím s Vámi, pane Morbicere, Luboš opravdu nepatří do stejné skupiny jako Bašta a Foldyna -- patří níž.

Není zač pane Kolaříku. Vy jste s Hovorkovou stejná krevní skupina, je jasné, že vám ten článek příjde jako výborný.

Nicméně použijme trochu mozek. V současnosti naši evropští spojenci mají více než sto F-35 a podle uzavřených kontraktů jich v Evropě v roce 2030 budou přes čtyři stovky. To je gigantická úderná síla, jestli k tomu přibude i 24 českých nehraje roli. Čistě vojensky nás v současnosti ohrožuje pouze Rusko, žádný jiný útok od nikud nehrozí. A s Ruskem, které minimálně Lotyšsku a Polsku natvrdo vyhrožuje napadením, by se bojovalo tradičně na zemi o území. A na Ukrajině vidíme, jak takový boj konkrétně vypadá.

Než superdrahé stíhačky bychom se měli v rámci spojeneckého zapojení zaměřit na jiné věci --- protivzdušná obrana (v případě konfliktu máme značné logistické závazky), malé, ale dobře vyzbrojené a vycvičené pozemní vojsko, schopné širší bojové kooperace, bezpilotní letectvo (vybudované místními firmami) a elektronický boj.

Stíhačky zatím postačí gripeny s novými systémy.

Říkat, že nesouhlas s nákupem F-35 je kolaborace s nepřítelem, je prostě zaslepený ideologický boj a taky hloupé.

Nicméně máme vládu, která dělá často špatná rozhodnutí, takže buďte v klidu - cirkus bude! A F-35 taky bude. A Zaoš si může kecat co chce...

Dobře, věřím vám pane Profante. Nevím o tom nic, jen že to tehdy bylo plné politikaření a dokonce tam padaly i nějaké podmínky. Ale dobrá, neudělal co slíbil. K "rozvratu" to sice má podle mě pořád docela daleko, ale není to hezké.

Jaroslav Bašta do obludária nepochybně spadá, k jeho osobnosti samozřejmě respekt, ale jako politik naprosto zabloudil, před prezidentskými volbami už vykládal úplné kraviny o tom jak Člověk v tísni běžně svrhává vlády a podobně...

....... jsem zpět. S tou Ukrajinou mě to ovšem zajímá pane Profante. Pokud vím, vyšetřovala Baštu protikorupční policie. A tam nějaké veřejné zastávání se nemá moc místo. Chcete říct, že Zaorálek na Baštu protikorupční policii navedl, protože stejně hrozilo, že to co nevidět praskne a nechtěl, aby se vědělo, kdo za korupcí skutečně stojí?

To by ovšem byl velký malér, to souhlasím.

MP
December 14, 2023 v 19.07
Aleši Morbicerovi

Vznikl tehdy pro zastupitelské úřady na Ukrajině takový pozoruhodný rezervační internetový systém. Kupodivu ho vždy dokázali zaplnit stejní žadatelé, které pak svá místa přeprodávali -- pokud si vzpomínám, tak přibližně za kolem tisíce eur za kus. Bez chyb v systému a účelové slepoty úředníků by zřejmě nefungovalo. Ostatně nebyl to jediný způsob, jak prorůstala korupce kolem pracovních víz na zastupitelství a na ministerstvo.

Bašta zakázku na systém ani nezadával, ani nepřebíral. Kšeftování s vízy se pokoušel čelit. A ano, vyšetřovalo ho policie -- vyšetřovala a nenašla žádné pochybení. Horší je, že nevyšetřila ani nic jiného. Nejde mi samozřejmě o intervenci proti takovému vyšetřování, od toho policie je, aby zkoumala udání. Byť jsou ta udání někdy velmi podivná. Jde o závěr toho příběhu, když už to vyšetřování skončilo.

Děkuji.

Zaoš je politik, který toho má holt hodně za sebou a spousta lidí mu nemůže přijít na jméno. Z části jistě právem.

Že se nepostavil jednoznačně za kolegu při neoprávněném obvinění je asi méně obvyklý důvod. Vlastně plus ty nesplněné sliby.

Na druhou stranu on samozřejmě má své silné stránky, proto teď stojí v čele voleb. Jako no.1 teď dostává víc prostoru v médiích a je ho vidět a slyšet. A rozhodně zní levicovým hlasem. Například volá po válečné dani, protože na válce na Ukrajině jako na každé jiné válce vyvolení dokážou vydělávat majlant. A nejsou to ani požírači dětí, ani ilumináti, ani tajná sekta slepců.

https://www.forum24.cz/jste-se-uz-uplne-zblaznil-ne-europoslankyni-vrecionovou-rozzurilo-chovani-lubomira-zaoralka

Zajímavé je ne že byl okamžitě napaden, ale jakým způsobem. Političtí soupeři se nechtějí pouštět do diskuse, jestli je oprávněné, aby stát mimořádně zdaňoval mimořádné zisky těch, kteří na válce mimořádně vydělávají, když většina chudne a i stát je na huntě. Takže se jitří emoce, naznačuje se kolaborace, nebo se vypráví o nějakém prokapávání těchto zisků do ekonomiky...

+ Další komentáře