Malý krok pro EU a ČR, velký pro Jourovou a ANO

Lukáš Jelínek

Sloupkař Deníku Referendum hodnotí jmenování Věry Jourové místopředsedkyní Evropské komise pro transparentnost a hodnoty jako v zásadě příznivou zprávu. Bude ji to vrhat do konfliktů se zeměmi visegrádské čtyřky.

Tisíc a jeden způsob interpretace vyvolalo mezi politiky jmenování Věry Jourové místopředsedkyní Evropské komise, jež má dbát o transparentnost a hodnoty EU. Sledovali jsme přehlídku předstírané radosti i zlomyslného popichování. Přitom ve skutečnosti bychom měli být z té důvěry, které se dostalo právě nám, zpochybňovačům evropských hodnot, rádi.

Jenže on to není post pro Českou republiku, ale pro Jourovou. Není jejím úkolem nás reprezentovat nebo nám pomáhat. Naopak se od ní očekává, že zapomene, odkud je a kdo ji do Bruselu vyslal. Tento princip má zabránit tomu, aby se Komise, potažmo EU stala kolbištěm rozmanitých národních a regionálních zájmů. Ty ať si probublávají v Evropské radě mezi premiéry nebo v Radách ministrů jednotlivých států.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se nutil k úsměvům, přitom na brífinku k osudu Jourové několikrát nervózně vypadl z role. Tvrdí nám, že měl dva plány. Buď Jourové vyjednat vlivné ekonomické portfolio (mluvilo se o obchodu či digitalizaci), anebo z ní udělat místopředsedkyni Komise. Povedlo se to druhé, protokolárně významnější.

Potíž je v tom, že prvním záměrem se chlubil na každém kroku, o druhém bůhvíproč mlčel. Tudíž mu teď věřit můžeme a nemusíme. Moc upřímně ani nepůsobí, když se Babiš tetelí na tím, jak Jourová bude bojovat s dezinformacemi, fake news, kyberšikanou či ovlivňováním voleb. Vždyť to jsou zhusta političtí spojenci a sympatizanti ANO, kteří informační válku bagatelizují nebo rovnou fámy a nepravdy ve veřejném prostoru šíří a přiživují.

Opozice se v tom rozhodla Babiše rovnou důkladně vymáchat. Jistě, místopředsedů Evropské komise bude osm, takže Jourová nijak vyniknout nemusí, ovšem sám fakt, že Česká republika poprvé do tohoto křesla usedne, přece stojí za ocenění. Místo toho jsme z ODS, SPD, ale i z KSČM slyšeli, že jde bezmála o trest, poněvadž nyní bude Jourová muset peskovat Polsko, Maďarsko a možná i nás, tedy staré známé visegrádské firmy.

Věra Jourová má střežit evropské hodnoty a transparentnost. U nominantky hnutí ANO je to jistě pikantní. Foto Evropský parlament

V pozadí šlo vyčíst, že nikdo nemá co Varšavě, Budapešti či Praze do vnitřních záležitostí mluvit. Leč Evropská unie je klub s určitými pravidly, ne cochcárna, kde jeden může táhnout hot a druhý čehý.

Sama Věra Jourová působí poněkud rozpačitě. Její agenda je obtížně nahmatatelná a přátele jí přinášet nebude. Mnohé věci sice bude řešit v tandemu s kolegou místopředsedou Margaritisem Schinasem, ale ve středoevropském regionu si budou zvlčilí autokraté chladit žáhu především na ní.

Zde je ale nutné dodat, že Jourová není žádná třtina ve větru. Jde o političku, která toho hodně zažila i odpracovala. Jejím stylem není křik a konfrontace, nýbrž důsledná, pečlivá práce a trpělivé vyjednávání. V Bruselu si již udělala dobré jméno. Také proto nejspíš nejvášnivější zdejší euroskeptik Tomio Okamura (SPD) haleká, že měla být dávno odvolána.

Není důvod pochybovat, že si Jourová cení evropských hodnot a že je bude střežit, jak jen to půjde. A to přesto, že pochází ze země, kde se evropským hodnotám vysmívá široká, skoro bezbřehá aliance od Jana Kellera po Petra Robejška a od Vojtěcha Filipa po Tomáše Vandase.

V tomto směru lze rozhodnutí šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové vnímat jako drobnou provokaci Babiše, Kaczynského a Orbána. Ale stejně tak může jít o pokus nás víc vtáhnout do děje, abychom si i my v tomto regionu uvědomili, jak jsou důležité svoboda, demokracie, mír, solidarita či sociální spravedlnost.

Nová pozice pro Babišovu nominantku je možná jen malý krok pro Evropskou unii i Českou republiku, ale zato velký skok pro Jourovou a třeba i pro hnutí ANO. Když Věra Jourová nic nepokazí, zařadí se do první evropské ligy.

Toto postavení může dříve či později zúročit i doma. Hodit se to může například v okamžiku, kdy Andreje Babiše dožene jeho minulost nebo nesplněné sliby. Potom může po střízlivých a seriózních osobnostech typu Jourové vrůst poptávka i v Praze.

    Diskuse
    JK
    September 12, 2019 v 16.13
    Jestlipak bude paní místopředsedkyně EK střežit dodržování evropských hodnot i v případě, že je bude orgán, jehož je členkou, mít tendenci sám porušovat...?

    Teď jenom ještě co to ty evropské hodnoty jsou...

    Když se na to zeptal český europoslanec přímo v Bruselu, dostal tuto odpověď:
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/47457617
    Asi ani jinou dostat nemohl, s ohledem na to, kde a koho se ptal a jak svou otázku formuloval, ale budiž, Smlouva o EU je dostatečně autoritativní text, tak se z ní pokusme vycházet.

    Pro jistotu ještě plné znění toho v odkazu zmiňovaného článku 2 Smlouvy o EU:

    "Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin. Tyto hodnoty jsou společné členským státům ve společnosti vyznačující se pluralismem, nepřípustností diskriminace, tolerancí, spravedlností, solidaritou a rovností žen a mužů."

    Na druhé straně křesťanský politik odpovídá sám sobě takto:
    https://belobradek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=487809
    No ale ve článku 2 Smlouvy o EU o křesťanství ani judaismu jako základní hodnotě, na níž je EU budována, nic není... Dokonce se pojmy jako "křesťanství", "křesťanský" v 55 článcích Smlouvy nevyskytují ani jednou, natož aby se z těch hodnot explicitně vylučovaly jiné věrouky...

    To už se bývalý komunista, později chartista a ještě později politolog, universitní pedagog a zastánce česko-německého smíření přece jen hlásí k širšímu pojetí těch hodnot, i když mu tam to křesťanství taky nechybí:
    https://revueprostor.cz/rudolf-kucera-evropske-hodnoty-versus-politicka-krize
    Ale hlavně že mu tam nechybí ta antika...

    A co na to kontroverzní (neo?post?)marxistický filosof?
    https://a2larm.cz/2018/06/bez-marxe-se-evropske-hodnoty-rozpadnou/
    Já si myslím, že Marxe z dějin Evropy nikdo nevymaže ani neodkecá, takže v podstatě souhlas. Ať si o Hauserovi myslí kdokoli cokoli...

    Takže judaismus, řecká antika, křesťanství, osvícenství a marxismus. (Uvedeno bez důrazu na důležitost, pouze v pořadí, v němž se jednotlivé myšlenkové systémy objevily v historii.) Teď už chápu, proč nic z toho nemůže být v citovaném článku 2 Smlouvy uvedeno výslovně. A začíná mi být paní místopředsedkyně Jourové poněkud líto. No ale ona už mnohokrát dokázala, že si umí poradit, tak se necháme překvapit... Rozhodně budu její praktickou činnost ve funkci se zájmem sledovat. (Tu poslední větu čtěte prosím bez ironie.)

    Disclaimer: Když v tomto postu píšu cokoli o evropských hodnotách, v žádném případě tím nemám na mysli činnost stejnojmenného českého think-tanku ani publikované názory a postoje jeho pracovníků.
    PK
    September 12, 2019 v 23.34
    Děkujeme soudruhovi předřečníkovi za konstruktivní zamyšlení. Abychom ovšem nedostatek zmíněný na konci jeho příspěvku napravili, zde je odkaz na think-tank Evropské hodnoty:

    https://www.evropskehodnoty.cz/