Jaký bude Zeman v druhém období

Jiří Pehe

Dokáže Miloš Zeman využít své druhé období k tomu, aby se zapsal do historie jako státník a smířlivější politik?

Lze zaslechnout názory, že Miloš Zeman by se ve svém druhém prezidentském období mohl posunout do politického středu a stát se smířlivějším k jiným názorům. Voliče extrémních stran už k ničemu nepotřebuje a do historie se možná nebude chtít zapsat s nálepkou krajně pravicového, proruského populisty, kterou si vysloužil v západních médiích.

Zeman ve svém povolebním vystoupení sice naznačil, že by mohl být umírněnější, ale vzápětí předvedl v podobě útoku na „kavárnu“, čímž myslel voliče Jiřího Drahoše, jak je pro něj těžké se krotit, když „kavárnu“ vyzval, ať v příštích pěti letech mlčí. Ve zkratce nám předvedl dva Zemany, kteří se v něm vždy svářeli: racionálního stratéga, který svoje kroky plánuje, a impulzivního provokatéra, který nic nezapomíná a neodpouští.

Navzdory svým četným přešlapům a excesům by přitom Zeman teoreticky ještě pořád měl určitou šanci svůj obraz změnit. Mohl by ubrat na kampaňovitosti svého vystupování — třeba jen proto, že žádnou kampaň už dělat nemusí. Mohl by nabídnout smířlivá gesta směrem k oné druhé části společnosti, která ho nevolila, protože společnost až dosud částečně polarizoval programově i proto, že spoléhal na to, že mu to pomůže se znovuzvolením.

V zahraniční politice by dozajista mohl nabídnout více vyvážený obraz politika, který sice úplně neupozadí svoje vztahy s Ruskem a Čínou, ale bude je více vyvažovat jasnou prozápadní politikou.

Vzhledem k obrazu, který svými kroky a vyjádřeními získal v minulých letech, ho už téměř nikdo nikam nezve. Foto archiv DR

To, že svůj obraz dokáže pružně měnit, ukázal i v televizních debatách. V těch v soukromých televizích to byl starý známý Zeman, v televizi veřejnoprávní byl naopak schopen vystupovat o poznání více státnicky.

Otázkou ale je, zda to, že se Zeman dokáže krotit v jedné devadesátiminutové debatě, znamená, že to dokáže během celého volebního období. V cestě tomu stojí nejen jeho temperament, ale i lidé, kterými je obklopen. A ve vztazích s Ruskem a Čínou možná také to, komu je zavázán. A pak je zde jeho osobní a politická historie.

Pokud by například chtěl více pěstovat vztahy se západní Evropou, je překážkou už to, že vzhledem k obrazu, který svými kroky a vyjádřeními získal v minulých letech, ho téměř nikdo nikam nezve. Západní státníci ho ignorují, neberou vážně. Což jeho, který baží po uznání, bude ponoukat k tomu, aby uznání hledal nadále tam, kde se mu ho dostává — třeba v Rusku.

Jinými slovy: i kdyby Zeman došel k racionálnímu úsudku, že pro jeho zápis v historii bude lepší využít druhé období ke smířlivější, více státnické politice, bude mít problém změnit svůj obraz přinejmenším v zahraničí. A možná se také úplně vyvázat ze vztahů, které si vytvořil s Ruskem.

Na druhou stranu, k jeho jistému „zklidnění“ by mohl přispět jeho nedobrý zdravotní stav. V minulosti se často potvrzovalo, že v obdobích, kdy cíleně vyvolával kontroverze, jeho preference klesaly, zatímco v obdobích, kdy se veřejně tolik neprojevoval, začaly stoupat.

Jisté je, že Zemanova pokračující válka s „elitami“ a obecně s „kavárnou“ není pro jeho historický obraz dobrou zprávou. Kvalitní historická zhodnocení jeho činnosti totiž budou psát historici a politologové, kteří v naprosté většině patří k oné části společnosti, kterou svými výpady neustále uráží.

    Diskuse
    February 2, 2018 v 17.17
    Historický obraz
    Budoucí historická hodnocení dnešní doby nebudou psát intelektuálové, ale roboti. Jejich obraz historie bude pochopitelně uzpůsoben zájmům jejich majitelů.

    Což nakonec nebude zas tak velká novinka, protože i lidští kronikáři a dějepisci po větší část historie někomu majetnému patřili, ať už jako otroci, poddaní nebo zaměstnanci.

    Bláhové naděje vložil do péče Miloše Zemana o jeho historický obraz už Jan Bíba na A2larmu:
    https://a2larm.cz/2018/01/milos-zeman-je-nejvetsi-nadeje-ceske-levice-bohuzel/

    Tvrdím, že Miloš Zeman už si dávno zajistil, že do dějin vejde jako prezident exekutor, a že je na to s největší pravděpodobností hrdý.

    Nikdy nelitoval nad tím, jaký v době, kdy byl premiérem, přijali Exekuční řád. Nikdy nelitoval ani dvou milionů jeho obětí. Naopak se jim opakovaně vysmívá. Osobní bankrot by nejraději úplně zakázal, protože odpouštět lidem dluhy nepovažuje za rozumné. Dluhy se mají platit, říká. Dokonce straší řeckým dluhem úplně stejně jako Miroslav Kalousek, zcela bez ohledu na to, že Kalouskem straší taky. Exekutoři patří, spolu s obchodníky se zbraněmi, k těm sponzorům volební kampaně, za které se Miloš Zeman nestydí, a tak jejich totožnost nepovažoval za nutné utajit.

    Věčná sláva prezidentu exekutorovi!
    IH
    February 3, 2018 v 10.42
    Poznámka
    Nevím samozřejmě, jaký bude Miloš Zeman prezident ve svém druhém funkčním období. Vím však, jak ji vykonávalo jeho zvláštní politické dvojče Václav Klaus. Protože se už nemusel ucházet o hlas kohokoli, jednoznačně "přiznal barvu", přitlačil a stal se (ještě) o dost horším prezidentem než dříve. Takže, soudím, i nyní pozor na nějaká pozitivní očekávání! Ostatně opotřebování věkem a náročnou funkcí patří nejspíše rovněž mezi rizikové faktory.

    P.S.: Ta dvojce Klaus - Zeman, svého času přejmenovaná na Zeus a Klaman, má v sobě něco z oněch zakladatelských dvojčat známých z mytologie: Romulus a Remus, Přemysl a Nezamysl... A co Václav Havel? Mám, žel, obavu, že jsme jej dostali na letiště v Ruzyni...
    JP
    February 3, 2018 v 14.41
    Ten článek v Alarmu: docela zajímavé intelektuální cvičení, ale zřejmě ani jeho autor sám nepředpokládá, že by mohlo mít něco společného s realitou.
    February 5, 2018 v 9.02
    Zbavíme se prezidenta?
    Jednu naději snad můžeme s druhým prezidentským obdobím Miloše Zemana spojovat, a to je naděje na zrušení jeho úřadu. Zeman se stal prvním přímo zvoleným českým prezidentem, a pokud se mu teď podaří prosadit zrušení funkce prezidenta, bude i posledním — to by ho ještě lákat mohlo.
    JP
    February 5, 2018 v 10.31
    To není řešení. Petr Bittner nedávno naprosto správně napsal, že nejde o Zemana, ale o zemanismus. To že v nejvyšším státním úřadě je někdo takový jako Zeman, je samozřejmě ostudné a nesnesitelné.

    Ale to co je skutečně společensky a mravně devastující je to, že velká většina národa v této funkci Zemana chce mít, anebo je jí to přinejmenším jedno.

    Dokud národ bude vyznávat takovéto "hodnoty", nebo bude přinejmenším neschopen prohlédnout naprosto evidentní faleš, pak prakticky nebude žádná naděje na zlepšení obecných poměrů.