Šest bizarních pamětihodností z prvního kola prezidentských voleb

Jan Gruber

První kolo prezidentských voleb přineslo řadu různých malých motivů, které rychle zanikly v dalším dění, přesto je škoda na ně zapomenout. Vybrali jsme šest z nich. Hlavní ale zůstává, aby nás smích nepřešel za týden.

Ale zúčastnil se

Zakladatel a předseda Strany zdravého rozumu Petr Hannig prohrál již patnácté volby za sebou. Hannig se od roku 2002 pravidelně účastní všech senátních voleb. Doposud kandidoval osmkrát a ani jednou se mu nepodařilo postoupit do druhého kola. Čtyřikrát se neúspěšně ucházel o křeslo v Poslanecké sněmovně. Dvakrát prohrál i ve volbách do Evropského parlamentu. A naposledy mu — zhruba o milion a tři sta tisíc hlasů — uniklo vítězství při klání o Hrad. Svou sbírku neúspěchů může Haning rozšířit již letos na podzim. A stejně jako před šesti lety se znovu ucházet o podporu voličů na Benešovsku.

Špatně nasliněný prst

Více než sto procent platných hlasů sečetly volební komise v Českých Budějovicích, v Litomyšli a v pražských Bohnicích, kde počet platných hlasů atakoval hranici sto jedna procent. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna Českému rozhlasu řekl, že na vině je špatně nasliněný prst. „Při otevření obálky vyndávají komisaři lístky na hromadu a náhle zjistí, když nasliněným prstem odlistovávají lístky, že jsou dva přilepené k sobě,“ vysvětlil Mlsna s tím, že v takovém případně jsou platné oba dva hlasy.

Jiří Drahoš získal o 123 753 hlasů více než Miloš Zeman před pěti lety. Foto FB Jiřího Drahoše

Drahošovo pěkné druhé místo

„S radostí mohu konstatovat, že na rozdíl od minulé volby před pěti lety, kdy jsem v prvním kole obdržel čtyřiadvacet procent a v druhém kole poté čtyřiapadesát procent, tak letos jsem už v prvním kole obdržel téměř čtyřicet procent,“ řekl na sobotní tiskové konferenci Miloš Zeman a s úsměškem poblahopřál Jiřímu Drahošovi k „pěknému druhému místu“. Stojí za připomenutí, že bývalého předsedu Akademie věd v prvním kole volilo 1 369 601 lidí, získal tedy o 123 753 hlasů více než Zeman před pěti lety.

Afghánský hrdina

U Češek a Čechů, kteří žijí v zahraničí, drtivě zvítězil Jiří Drahoš, který Miloše Zemana porazil bezmála o čtyřicet procent hlasů. Jistým překvapením však zůstává, že dnešní prezident prohrál i v Rusku, v Číně a v Korejské lidově demokratické republice. Zemanovi se nicméně podařilo dosáhnout na první místo v Afghánistánu. Tamní voliči a voličky zřejmě ocenili jeho výroky, že „ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim.“ Za volební úspěch může Zeman případně vděčit českým vojákům, kteří podle uniklého průzkumu z roku 2013 připomínají bandu fanatických džihádistů. Průzkum tenkrát odhalil, že každý osmý zaměstnanec generálního štábu by přival trest smrti ukamenováním a cítil by se potěšen tresty, jako je bičování nebo sekání rukou. Ze sondy do duše české armády v neposlední řadě vyplynulo, že za největší nebezpečí pro naši zemi považuje uprchlíky.

Miloš Zeman prohrál v Rusku, v Číně i v Korejské lidově demokratické republice. Repro DR

Koruna a třicet halířů

Bývalý premiér Mirek Topolánek ve volbách nezískal ani čtyři a půl procenta. Uhlobaron Daniel Křetínský ukázal, že nemá šťastnou ruku ve fotbale, ani v politice. Topolánkův debakl ještě lépe vynikne ve srovnání s cenou, kterou „zaplatil“ za jeden hlas. Křetínského lobbistu přišel bezmála na sedmadvacet korun. Naopak nejlevněji hlasy pořídil Marek Hilšer, který měl na kampaň desetkrát méně peněz než Topolánek. Jeden ho vyšel na korunu a třicet halířů.

Prohlášení Václava Klause

Chtěl bych ocenit všechny voliče, kteří se nenechali zastrašit militantní protizemanovskou propagandou a dali svůj hlas dnešnímu prezidentovi. Tím prokázali, že jim jde o naši zemi, ne o poklonkování cizím zájmům a ne o vyvolávání chaosu a diskontinuity za každou cenu. Řekli tím, že nechtějí masovou migraci a z ní plynoucí nebezpečí likvidace evropské a spolu s ní i české kultury, tradic a hodnot. Obávám se, že kandidát, který v prvním kole obsadil druhé místo, toto nebezpečí necítí a nebude mu umět čelit. Miloš Zeman vyhrál ve všech krajích Čech, Moravy a Slezska, kromě Prahy. Věřím, že venkov — nikoliv pražská kavárna — rozhodne i kolo druhé.

Václav Klaun, 13. ledna 2018

    Diskuse
    JP
    January 21, 2018 v 13.30
    Ad Václav Klaus o Zemanovi: Zdá se, že opoziční smlouva funguje i nadále.
    January 22, 2018 v 12.46
    opoziční smlouva
    byla přece uzavírána na věčné časy. To Zeman do ní hodil vidle tím, že rezignoval na místo předsedy a přenechal štafetový kolík Vladimíru Špidlovi, který se jí naštěstí necítil vázán. Václav Klaus dokonce předal veslo synovi, který vytrvale pokračuje v plnění. To by mohla být inspirace pro "Kačenku".
    JP
    January 23, 2018 v 13.11
    Co je na tom čistě psychologicky zajímavé je to, že ve své době byli Zeman a Klaus nesmiřitelnými konkurenty v boji o moc. Ale nakonec se ukazuje, že tento konflikt byl nakonec opravdu jenom čistě osobní, že se jednalo o klasický zápas dvou kohoutů na jednom smetišti.

    Ale - nakonec je rozhodující to samotné smetiště, a oba se plně shodnou na tom že nejdůležitější ze všeho je toto smetiště udržet. A to na věčné časy, a pro všechny generace budoucí.