Putinovské přízraky Alexandra Mitrofanova

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek kritizuje komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova za to, s jakou jednoduchostí obviňuje členy sociální demokracie ze sympatií k putinismu.

Alexandr Mitrofanov bývá sám sebou i některými neználky či všeználky pasován do role velkého znalce poměrů v české sociální demokracii. To je do jisté míry pravda, protože mu mnoho slabých mozků rádo poskytuje informace a drby o dění v ČSSD.

Je ovšem potřeba vidět a uvědomovat si, že pan Mitrofanov nemá žádný zájem na úspěších ČSSD. Není to přítel této strany. Nedávno jsem v souvislosti s novinářkou Procházkovou, a mohl bych přidat i některá další jména novinářů, připomínal knihu jednoho z bývalých předních německých vydavatelů, ve které hovořil o vlivu amerických zpravodajských služeb na novinářskou obec v Německu.

Myslím totiž, že zmíněná kniha do značné míry platí i pro české poměry. A nejde jen o novináře, ale i o politiky, jako je například Alexandr Vondra nebo řada představitelů státního zastupitelství a z policie.

Současným poznávacím znakem těchto „lidí pod vlivem“ je silný antiputinismus, přecházející do protiruské fobie. Prostě rusožroutství.

A právě mezi rusožroutské novináře patří i Mitrofanov. To prokázal i ve svém středečním (38. 8.) článku v Právu pod názvem „Oranžový papiňák“, kde nejprve velebí předsedu ČSSD a současného premiéra Sobotku, aby posléze přešel k morální decimaci politiků jiných.

Panu Mitrofanovovi silně pije krev Miloš Zeman. Ve zmíněném článku píše Mitrofanov zcela otevřeně o využití prezidenta kremelskou propagandou, když pro „prokázání“ vztahu Zemana a Kremlu používá prezidentův výrok o přípustnosti referenda o vystoupení České republiky z EU a NATO.

Ve stejném odstavci šlehl i poslance Tejce, jenž prý v rozporu se Sobotkovým stanoviskem prohlásil: „Toto vystoupení umožňuje vládní návrh ústavního zákona o ústavním referendu.“

Alexandr Mitrofanov se v poslední době ve svých textech vyjadřuje jako rusožrout. Repro DR

Dalším skrytým agentem je podle Mitrofanova Zdeněk Škromach. Ten si dovolil sdílet text o údajných podvodech českých průzkumů veřejného mínění z webu Aeronet, který je podle Mirofanova „zaměřen proti liberální demokracii“.

Nikdy jsem nic z tvorby Aeronetu nečetl, ale napadat bodrého Škromacha, kterého bych možná kritizoval spíš za návrh mokrého zákona ve prospěch cyklistů než za jeho sdílení textu o podvodech v českých průzkumech veřejného mínění, je absurdní. Já si myslím, a dlouhodobě to také píšu ve svých článcích, že české průzkumy veřejného mínění, až na několik málo výjimek čestně jednajících agentur, jsou vesměs cinknuté anebo nekvalifikované. Nevidím nic divného na tom, že je Zdeněk Škromach nebo web Aeronet kritizují.

Nositeli ruského jména a známému rusožroutovi silně vadí také Michal Hašek. Ten prý sdílel konspiraci téhož webu, aby pak okázale uvítal gang Noční vlci, který Mitrofanov považuje za „součást represivního aparátu proti ruským demokratům“.

Nevím, zda jsou Noční vlci gang. Pokud jde o gangstery, měl jsem jejich představu vždy živenou americkými filmy, zejména z chicagského prostředí 30. let, kde šlo o lidi, kteří měli boty obložené bílými dečkami a v ruce drželi samopaly či jiné zbraňové instrumenty… Ty tu a tam také s úspěchem použili. Nevím, jaké represe vůči ruskému obyvatelstvu Noční vlci páchají, ale spíše je to stejný blábol jako celý text Alexandra Mitrofanova.

Další Haškův prohřešek prý spočívá v tom, že se údajně nechal vyfotit u „Leninovy pamětní desky v Kazani“. No, nevím, zda se nechal, či nechal vyfotit u pamětní desky Lenina v Kazani, ale podezírat Haška z kryptokomunismu je stupidní.

Myslím, že by se majitel, šéfredaktor a vydavatel Práva v jedné osobě měl zamyslet nad duševním zdravím Alexandra Mitrofanova, protože výroky podobného typu, jaké předvedl v citovaném článku, nemohou pomoci ani těm, kdo po něm podobné psaní chtějí. Mám k Zemanovi mnoho výhrad, nějaké výhrady mám i k hejtmanu Haškovi, Jeronýmu Tejcovi či Zdeňku Škromachovi, ale hysterickému psaní o nich coby skrytých agentech Ruska opravdu holdovat nehodlám. Pokud bude Právo tímto způsobem pokračovat dál, přestanu ho prostě kupovat…

Možná jsem to měl udělat už v červnu 2010, kdy mně pánové z Práva sdělili, že už nikdy v budoucnu nebudou mít zájem o zveřejnění mých článků. A tento bojkot mých článků (a zaslal jsem jim jich ke zveřejnění za šest let desítky) velmi důsledně dodnes dodržují. Zřejmě v zájmu rozvoje české demokracie.

    Diskuse
    PK
    September 2, 2016 v 10.29
    Alexander Mitrofanov je samozřejmě
    jeden z nejlepších českých novinářů, a zcela po právu vloni (nebo možná už předloni, nevím jistě) získal významnou novinářskou cenu.

    Proč se ho DR raději nesnaží získat a přetáhnout z Novinek, místo publikování Paroubkových proputinovských propagandistických blábolů?
    PK
    September 2, 2016 v 11.15
    Paroubkova duševní, intelektuální a morální úroveň
    je srovnatelná s úrovní lůzy, která "diskutuje" pod Mitrofanovými články na Novinkách.

    Není mi jasné, proč si DR nevezme z Práva příklad a Paroubkovy výplody stále uveřejňuje.
    IH
    September 2, 2016 v 23.37
    Nezdá se mi, že článek přinesl pokus o kvalifikované vyvrácení názorů A. Mitrofanova
    "Je ovšem potřeba vidět a uvědomovat si, že pan Mitrofanov nemá žádný zájem na úspěších ČSSD."
    A jak se to v tomto punktu má s panem Paroubkem? To je, oč tu běží!
    Chápu, že politika je celkem nevděčná záležitost. Nicméně ono těch bývalých předsedů, kteří se špatně srovnávají s novým(i), je celkem už nějak moc. Zeman, Klaus, Nečas, Topolánek, Kalousek, Paroubek...
    PK
    September 3, 2016 v 8.33
    Je to pravda?
    Je pravda, že Nela Lisková je blízkou spolupracovnicí Jiřího Paroubka, a kandidovala za LEV21?

    To je ta dáma, která otevřela tzv. "Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky" v Ostravě.
    September 3, 2016 v 10.58
    Alexandr Mitrofanov je opravdu jeden z nejlepších českých novinářů a důležité je, že se nebojí
    popsat malé české nacionalistické poměry, kterých je všude plno a bez kterých není možné, abychom se stali integrální součástí Evropské unie. Proto jsme stále redukováni jen na "českou kotlinu", která je vzdušným mostem spojena s Medvědem z východu. Stejně jako za panslavistických obrozenců, za českých poslanců rozbíjejících ve Vídni parlamentní lavice, za Kramáře, za Beneše, za komunistů, za Klause i za Zemana.

    Skoro nikdo jiný než A. Mitrofanov to dokáže v celostátním médiu tak trefně popsat.

    https://www.novinky.cz/komentare/411362-ocima-sasi-mitrofanova-kazdy-je-sveho-stesti-strujcem-i-narod.html

    Cituji: "Národní elity ... přirozeně hledají uplatnění tam, kde se narodily. Potíž je se společností, která elity, ať už své, nebo cizí, ze zásady neuznává. Vrcholným a klasickým vyjádřením této filozofie byla slova dělnického prezidenta Antonína Zápotockého: „Všichni mají stejné žaludky.“

    Proti tomuto tvrzení nelze nic namítnout. Musí se jen dodat, že je pronáší žaludek. Logicky všude vyhledává jen své bratry a jinak organizovanou hmotu neuznává, ba se jí bojí jako čehosi cizáckého. Analogicky by mohl zadek prohlásit, že všichni mají stejné zadky, a měl by svatou zadkovatou pravdu. Jenže společnost, která většinově vyznává filozofii žaludků nebo zadků, vyjde z konkurence s takovým společenstvím, kde žaludky a zadky existují bez problémů a zároveň se cení mozky, jako chudý příbuzný."

    Kde jsou ty časy, kdy se Jiří Paroubek v roce 2008 za Topolánkovy vlády chlubil tím, že ČSSD je za Obamovy administrativy jediná skutečná proamerická síla.
    September 3, 2016 v 11.29
    Proputinovské texty
    se obvykle vyznačují zuřivým emocionálním tónem a absencí věcné argumentace.

    Jiří Paroubek nezná Aeronet, neví nic o Nočních vlcích, neví, zda se nechal Hašek fotit u Leninovy památní desky, neví, že Alexandr Mitrofanov má nejen ruské jméno, ale je přímo rodilý Rus.

    Na tuto svou nevědomost je přímo hrdý a domnívá se, že ho kvalifikuje k tomu, aby hodnotil duševní zdraví Alexandra Mitrofanova, který je naopak většinou informován velmi dobře.