James Bond je žena

Jiří Procházka

Daniel Craig končí v roli Jamese Bonda. Objevují se spekulace, zda nebude nový Bond ženou. Jane Bond, první agentka 007, nás může děsit tím, že nám otvírá oči: slavný agent byl dosud zvyklý pohybovat se v prostředí prosyceném sexismem.

Herec Daniel Craig zřejmě opouští post agenta Jamese Bonda. Herečka Gillian Andersonová tweetovala plakát, který někdo vytvořil s ní v dané roli. Co vypadá jako vtip, však přimělo hodně lidí konvertovat k myšlence ženské agentky — Jane Bond. Teď už zbývá jen přesvědčit herečku…

Chystal jsem se psát o agresivních a panických sexistických reakcích na narušení genderového řádu. Skutečné reakce jsou však spíš smíšené. Zklamán jsem si alespoň otevřel diskuzi pod článkem na českém webu — protože my si svůj šovinismus, tradiční českou hodnotu, zpravidla brát nedáme.

Nejprve jsem zahlédl plakát. Líbil se mi — Gillian Andersonovou mám rád, znám ji vyjma filmů i z divadelní Tramvaje do stanice Touha. Nevěnoval jsem mu však pozornost, stejně jako ani dalším článkům k této události. Od chvíle, kdy jsem byl o této variantě nové bondovky podnícen přemýšlet, nikoho jiného už si v té roli nedovedu představit.

Postava Jamese Bonda je ikonická, stejně tak je ale Gillian Andersonová ikonickou herečkou. Už to, že reakce na „ženského Bonda“ jsou jen „smíšené“, je výmluvné. Jakýkoli nový představitel ikonické postavy je kritizován: Heath Ledger jako nový Joker, i každý nový James Bond — ani poslední Bond, Daniel Craig sám, takové kritice neunikl.

Dalším zdrojem znepokojení bývá situace, kdy ženy naruší genderový řád — třeba tím, že vstoupí do veřejného prostoru, nebo dokonce disponují vlivem a mocí.

Když se odhalilo, že facebookovou stránku o vědě „I Fucking Love Science“ provozuje žena, byl to šok. Elise Andrewová čelila sexistickým reakcím: někteří muži se cítili podvedeni.

Jenže Daniel Craig osobně je možností ženské představitelky otevřený. A nový londýnský starosta Sadiq Khan si dokonce už nahlas vybírá, která herečka by se jí mohla stát.

I další filmové ikony prodělaly svůj ženský reboot. Naposledy se loni v ženu proměnil třeba komiksový Thor. Freud by měl radost: Thor-muž pozbude schopnost unést své kladivo, dokáže to až dosud vedlejší ženská postava — větší prostor dostala ve filmovém ztvárnění jako Thorova přítelkyně/vědkyně Natalia Portmanová. Její postava navíc prodělává rakovinu prsu. Thor - Bohyně hromu — se stává součástí týmu Avengers…

Obsazení Gillian Andersonové do role Jane Bond dává smysl. Herečka vstoupila do povědomí v 90. letech coby kultovní agentka Dana Scullyová v seriálu Akta X. V novém tisíciletí se etablovala jako fenomenální policejní komisařka Stella Gibsonová v  sérii BBC The Fall, jehož třetí řada je očekávaná letos.

Herec Daniel Craig zřejmě opouští post agenta Jamese Bonda. Herečka Gillian Andersonová tweetovala plakát, který někdo vytvořil s ní v dané roli. Foto screenrant.com

Postava Stelly Gibsonové představuje dostatečný konkurz na roli „agentky 007“. The Fall je seriál obviňovaný z misogynie a z toho že ztvárňuje muže jako naprosté pitomce — misogynní jsou ale daleko spíš právě takovéto kritické reakce. Seriál je ve skutečnosti nekompromisní v tom, jak nastavuje zrcadlo sexistické společnosti. Násilí v sérii ve skutečnosti nikdy není samoúčelné, ale vždy jen nezbytně nutné.

Gibsonová nepřistupuje na dvojí metr pro muže a ženy, v němž hezkým mužů leccos odpustíme, zatímco hezkým ženám nikdy. Vědomě překračuje genderový řád a neváhá ho výslovně kritizovat a problematizovat.

Postava Gibsonové je asertivní, sebejistá, chytrá a profesionální. Dělá to, co muži, aniž by musela být sexistická — což ovšem neznamená, že neumí být ostrá: „Zklapni, mám větší podpatky, než je tvoje p…“

V takovém světle pak jen žasneme, s jakou samozřejmostí mužské postavy objektivizují ženy kolem sebe pro své potřeby…

Ona je Jane Bond. Je samostatná, nenechá se muži zastrašit. Je empatická, ale rozhoduje sama o sobě, o naplnění svých fyzických a citových potřeb — lhostejno zda s muži nebo ženami. Její ženskost je přitom pro seriál stěžejní.

Stejný potenciál iritovat nás trefnými postřehy a otázkami jako Stella Gibsonová by měla i Jane Bond. Jane Bond nás může děsit tím, že nám otvírá oči.

Inspirovala by ženy, jako ona, které totiž reálně existují — „princezny“, které nepotřebují zachraňovat — ba samy zachraňovat umí. Ženy, jež nejsou závislé na tom, zda o ně ten který princ bude stát, ale samy se vědomě rozhodují… a zdaleka ne vždy pro prince.

Andersonová (Scullyová, Gibsonová, Bondová) by ale nakonec byla inspirací pro všechny. Odvaha je totiž nakažlivá.

Přestože herečka ještě nedávno odpovídala, že sama sebe v roli agentky Bond nevidí jako pravděpodobnou možnost, já bych rád v budoucnu řešil jiné téma: zda bude Gilian Andersononová inkasovat v nové bondovce mužský honorář za hlavní roli, nebo zda v ní bude placená jen jako další „Bond girl“…

    Diskuse
    May 27, 2016 v 12.52
    Kde váznou mužské rebooty?
    Vedle ženských rebootů je ale dobré zvážit ty mužské. Ženy v původně mužských rolí (viz nové Ghostbusters) přirozeně kopírují strukturu společnosti, ve které žena může být prezidentkou (ne v ČR, pochopitelně, to spíše v některých islámských zemích, jaká ironie). Proč třeba nemít Sex ve městě s muži. Zatím zde byl aspoň teplý seriál Looking.
    PK
    May 27, 2016 v 13.33
    Silně pochybuji
    Silně pochybuji, že by to někdo myslel vážně. Nebo lépe řečeno, silně pochybuji, že by to mysleli vážně, ba, že by o tom kdy vůbec seriozně uvažovali ti, kteří o tom rozhodují: tedy producenti oficiálních bondovek, majitelé příslušných práv. Domnívám se, že to by už možná spíš uvažovali o ukončení celé řady, která už čítá 24 filmů.
    A jistě budeme všichni milovníci bondovek s napětím sledovat, kdo bude příštím Bondem v 25tém filmu. A ne, Andersonová to opravdu nebude. Nebudu argumentovat, proč ne, ale klidně se s autorem článku vsadím.
    May 27, 2016 v 14.08
    Jacqueline Bond
    Všiml už si někdo, že na tom plakátu stojí Jane Bondová uvnitř hlavně? A toho, že Jane je ženská podoba jména John, nikoliv James?

    S Jamesem, česky Jakubem, je trochu problém, Jakuba Katalpa by asi se svým pseudonymem při zápisu jména dcery do matriky neuspěla, ovšem v Británii není tak vžitá zásada „Náš úředník, náš pán,‟ a tak by tam nejspíš rodiče mohli bez větších problémů dát dceři jméno Jamie, možná dokonce i James. Konec konců v USA zpopularizoval Johnny Cash zase myšlenku, že nejlepší jméno pro chlapce je Sue. Nu a kdybychom trvali na opravdu řádné ženské podobě jména James, pomohou nám Francouzi, kteří od svého Jacquese vytvořili bez problémů Jacqueline, jméno které se osvědčilo i pro manželku amerického prezidenta. (Bylo by plus, nebo mínus, že by Jacqueline Bondové říkali japonští kolegové Jackie-čan?)

    Francouzi také nabízejí více možností, kdo by mohl Jacqueline Bondovou hrát. Priyanka Chopra se mi líbí víc než Gillian Andersonová, a úplně nejlepší by podle mého soudu byla Naomie Harrisová, která se prý těší i podpoře nového londýnského starosty. Myšlenka redakce Nouvel Obseravteur, že stačí, aby ve fikčním světě dosavadních bondovek byla Eve Moneypenny povýšena, má něco do sebe, stejně dávno víme, že James Bond je krycí jméno, které přechází z agenta na agenta společně s číslem 007.

    http://tempsreel.nouvelobs.com/cinema/20160525.OBS1220/et-si-james-bond-etait-une-femme-l-obs-a-deja-son-casting-de-reve.html