Projekt sociálního bydlení v Brně: podle Marksové průlom, ČSSD ho nepodpořila

Vratislav Dostál, Gaby Khazalová

Brněnské zastupitelstvo schválilo pilotní projekt zabydlení rodin bez domova. Přestože jej odmítali opoziční zastupitelé z ČSSD, KSČM a ODS, ani jeden z nich nakonec nehlasoval aktivně proti. Ministryně Marksová projekt označila za průlomový.

Předvídatelný, ale nakonec podstatně jednoznačnější, než se očekávalo. Takový je výsledek hlasování brněnského zastupitelstva, které v úterý schválilo pilotní projekt zabydlení padesáti rodin bez domova. Projekt podpořilo dvaatřicet zastupitelů, deset z nich se hlasování zdrželo, osm nehlasovalo, aktivně proti schválení projektu nehlasoval nakonec ani jeden. Někteří ale před hlasováním opustili sál.

Koalice složená z hnutí ANO, Žít Brno, zelených a KDU-ČSL projekt schválila takřka jednomyslně, zdržel se pouze jeden její člen — Petr Bořecký z hnutí ANO. Pro hlasovali také zástupci TOP 09. Zastupitelé se shodli, že schválený projekt je pouze prvním krokem v rámci změn sociální politiky v Brně. Primátor Petr Vokřál v rozpravě prohlásil, že pokud bude pilotní projekt úspěšný — a podle něj je šance poměrně velká — bude v něm vedení města pokračovat v širším měřítku.

„Je to v mnoha ohledech pro Českou republiku průlomová záležitost,“ uvedla už před hlasováním v rozhovoru pro Deník Referendum ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Od projektu si mimo jiné slibuje, že bude inspirací také ostatním městům.

Úternímu hlasování zastupitelstva předcházela asi hodinová diskuse, v níž se k tématu vyjádřily zástupci všech politických stran. Dle očekávání s návrhem zásadně nesouhlasili pouze občanští demokraté. S kritikou vystoupili ale také zástupci ČSSD, kteří zjevně nesouhlasí se svou ministryní práce.

Sociální demokraté a komunisté také dopředu Deníku Referendum prozradili, že projekt nepodpoří. Považují jej za nekoncepční a nesystémový. Někteří z nich včetně bývalého primátora Romana Onderky sál před hlasováním opustili.

Uvolněný zastupitel pro sociální otázky Martin Freund z Žít Brno hodnotí hlasování jako výsledek vynikající spolupráce jednotlivých odborů při přípravě projektu. „Nejen Žít Brno, ale město jako takové je připravené postavit se výzvám souvisejícím s bojem proti chudobě,“ doplnil v rozhovoru pro Deník Referendum.

Ministryně Marksová za klíčové považuje, že projekt iniciuje obec a že se zaměřuje na jedny z nejzranitelnějších skupin. „Tedy na lidi, kteří ztratili bydlení a žijí v azylových domech a na ubytovnách,“ zdůrazňuje Marksová. „Zároveň tito lidé budou odcházet rovnou do bytů, což není v českém prostředí příliš běžné, protože zde jsou ubytovny a azylové domy dlouhodobým řešením,“ dodává.

Projekt chce ukončovat bezdomovectví rodin

Právě tato dosavadní praxe má podle Marksové negativní dopady, a to především na děti a mládež dospívající v takových domácnostech. Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan z Žít Brno, v jehož gesci je také sociální problematika, v rozhovoru pro Deník Referendum řekl, že se Brno schválením projektu zařadí mezi města, která zcela vážně hodlají ukončovat bezdomovectví.

„Nechceme lidi na ulicích či v ubytovnách udržovat navěky, ale prostřednictvím zajištění bydlení s dalšími návaznými sociálními službami jejich bezdomovectví ukončit. Když dokázali bezdomovectví rodin prakticky vymýtit v jiných městech, v Brně to dokážeme také,“ zdůrazňuje Hollan. Základním nástrojem projektu bude podpora vybraných rodin poskytovaná sociálními pracovníky, jejímž hlavním cílem je udržení poskytnutého bydlení podle běžných pravidel.

Pilotní projekt potrvá dva roky a bude mít několik kroků: zmapování rodin ohrožených bezdomovectvím včetně sčítání rodin bez domova, zabydlení padesáti vylosovaných rodin a intenzivní sociální práce s nimi, výzkum dopadů zabydlení na vybrané rodiny s dětmi, vzápětí vyhodnocení celého projektu a rozhodnutí o jeho budoucnosti.

„Zařazení do projektu bude podmíněno intenzivní prací se sociálním pracovníkem, který bude s klientem řešit samozřejmě i jeho příjmy. Prioritou je člověka zabydlet, což ho podpoří v tom, aby si práci našel. Obdobné projekty ze zahraničí ukazují významné zvýšení zaměstnatelnosti v souvislosti s tím, že si člověk najde bydlení. Stejně tak se snižuje zadluženost, zlepšuje docházka dětí do škol, jejich zdravotní stav a podobně,“ vysvětluje Martin Freund.

Projekt bude navíc součástí dalších projektů sociálního začleňování. Poprvé ve své historii se město v této oblasti systémově zaměří i na podporu zaměstnanosti. Detailně jsme na stránkách Deníku Referendum projekt představili v analýze v pondělí.

    Diskuse
    February 2, 2016 v 17.11
    Jak se dá vydělat na nápravě vlastních chyb!
    Když vloni, v květnu, už mohli lidé z ubytoven a to ve velkém být přesunuti do prázdných obecních či městských bytů, tak se tomu řada současných "neziskovek" vzepřela. Prý pro ně nejsou ubytovací kapacity a skončí na ulici. Argumentovali údaji od těch, kteří jim ty správné poskytnout nemohli. Například se ptali na radnici města Ostravy, která samozřejmě byty nemá, neboť ty vlastní její městské části. Tam se, pro "jistotu" neptali. Ale i takto se dá mávat s veřejností. Teď, s velkou slávou, dají 50 rodinám možnost bydlet v bytech. Prý je to lepší, než na ubytovnách.
    Ale když bylo v Bohumíně přes 70 lidí přesunuto z ubytoven do prázdných městských bytů a pak se vrátili, díky řadě těch dnešních "aktivistů" a hlavně za podpory poradního sboru MV, zpět na ubytovny, nebylo o tom zde ani řádku! A Bohumín nebyla ani zdaleka jediná lokalita, kde se podobná akce realizovala.
    Tak proč dnes tolik článků o jedné, z hlediska celkového počtu ubytovaných, marginální akci? Že by proto, že když to jde samo, tak se tomu hodí klacek pod nohy a teprve když si na tom někdo namaže, tak to jde a hned se to oslavuje? Rád bych se mýlil ale domnívám se, že celý tento projekt brňané zadarmo nepořídili.
    V každém případě to připomíná tanec Angely. Nejprve welcome a pak, najednou, good bye. Pořád se stejným úsměvem.