Proměny ženy ve 20. století? Video polské blogerky připomíná realitu

Petr Jedlička

Krakovská blogerka Karolina Żebrowska doplnila sérii populárních nahrávek typu „100 let ženské krásy“ vlastním pásmem, ve kterém staví ideály z jednotlivých dekád do kontrastu s realističtějšími podobami žen v příslušných obdobích.

Ilustrativní videa typu 100 let ženské krásy, Ženský make-up napříč dějinami, 100 let svatebních šatů či 100 let spodního prádla shlédly už miliony lidí. Jedná se o krátké populárně-naučné nahrávky, jež mají zachycovat fáze vývoje určitého módního či estetického trendu.

Četní kritikové ovšem upozorňují, že tato videa ukazují, a tím i šíří, pouze učebnicové modely a stereotypy. Polská blogerka Karolina Żebrowska, která se zabývá dějinami krásy a módy, se proto rozhodla natočit vlastní video, na kterém doplňuje stereotypní ideál v jednotlivých dekádách minulého století příkladem realističtější podoby ženy v daném období.

Americkou krasavici Gibson Girl z přelomu 19. a 20. století tak na nahrávce doplňuje dělnice z textilního závodu, dámu z Titaniku sufražetka, hvězdu němého filmu dvacátých let panská služka Mici a podobně.

„Nejprve jsem chtěla srovnat stereotypy měřítek krásy se zobrazením toho, co bylo v daných dekádách skutečně populární. Když jsem si ale začala připravovat materiál, zjistila jsem něco pozoruhodného — všechna tematická videa se soustřeďují na ideál, žádné však na realitu. A proto vzniklo níže uvedené video,“ uvádí na svém blogu Żebrowska.

Všechny ženské postavy na nahrávce ztvárnila autorka sama. Ke každé realistické figuře připojila též krátký kontextuální komentář.

Další informace:

The Independent 100 years of female beauty trends: the realistic version

Daily Mail Fashion blogger hits out at videos which chart 'stereotypical female beauty' through the ages by documenting the 'real' role of women in history in clever time-lapse

Vlastí blog Karoliny Żebrowské

    Diskuse
    MK
    November 12, 2015 v 0.09
    Nevím
    Jsem popravdě trochu zklamaný. Čekal jsem, že se paní Zebrowská (omlouvám se za absenci polské diakritiky) pokusí těm videím konkurovat. Takhle se proti nim vymezila (má to svůj smysl) ale že by se skutečně pokusila napravit jejich nedostatky, to v tom nevidím.
    Díky té původní sérii mám přibližnou představu, co bylo na obálkách tehdejších časopisů. A to je možná povrchní, ale poučné.
    Díky videu paní Zebrowské vím něco o problémech doby (které ale zpracovány jsou), ale jak se oblékala dělnice, služka, nezaměstnaná, nebo zdravotní sestra, to ne. Protože jsem viděl jen klobouky, rukavice, a kousíček halenky. A přitom mě by ta realita docela zajímala.