Kulturní revoluce po česku

Jan Gruber

Miloš Zeman se stal hlavní mediální hvězdou pětadvacátého výročí Sametové revoluce. Pomohl mu vajíčkový útok rozhořčeného demonstrujícího davu s červenými kartami a odznáčky pankáče Karla.

Miloš Zeman v posledních týdnech přicházel s jednou kontroverzí za druhou. Obhrouble se vyjadřoval v rozhlasovém vysílání. Cestoval s Petrem Kellnerem na oficiální návštěvu Číny. Pochvaloval si tamější politický systém. Urážel členky skupiny Pussy Riot. Žádal česká média, aby zveřejnila několik let staré fotografie z veřejné soulože umělecko-aktivistické skupiny Vojna. Zkrátka choval se jako hulvát, lobbista a starý zvrhlík a dál umně znevažoval prezidentský úřad.

Na Národní třídě lidé mávali červenými kartami a skandovali „Miloše do koše“. Poté se vydali uctít památku nenásilné revoluce házením vajíček a rajčat na prezidenty České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa. Foto Dailykos

Reakce na jeho vystupování přišly záhy. Lidé začali svolávat k 17. listopadu jednu demonstraci proti prezidentovi za druhou. V Praze na Národní třídě se nakonec sešlo kolem osmi tisíc demonstrantů a demonstrantek. Byli vyzbrojeni červenými kartami, plackami s pankáčem Karlem a transparenty se slovy díků pro Reagana a Thatcherovou. Poté, co je přestalo vnitřně naplňovat opakované skandování Miloše do koše, se někteří z nich rozhodli, že si to vyrazí vyříkat s prezidentem z očí do očí.

Prezident se v té době spolu s hlavami států Polska, Maďarska, Slovenska a Německa nacházel na Albertově, kde měla být odhalena pamětní deska připomínající listopadovou studentskou manifestaci. Slavnostní akt však narušil dav Zemanových odpůrců, který nejprve vypískal studentskou hymnu, posléze znemožnil vystoupit rektorovi Univerzity Karlovy a nakonec se jal pro prezidentech házet vejce a rajčata.

Připomínka nenásilné sametové revoluce se zvrhla ve frašku. A Zemanova slova o běsnící pražské lumpenkavárně se bezezbytku naplnila. Demonstrující zřejmě chtěli podtrhnout svou morální převahu, a proto se odhodlali použít násilí. Historicky se znemožnit za doprovodu televizních kamer nebo rozhlasových přijímačů by totiž nemělo být výsadním právem prezidenta republiky.

V demokratické společnosti by takovou příležitost měl dostat každý jednotlivec bez ohledu na své postavení. Dav vyzdobený červenými kartami tuto příležitost využil takřka dokonale.

Demonstranti a demonstrantky skočili prezidentovi na lep. Nechali se vyprovokovat a projevili se ještě jako větší hulváti a omezenci než samotný prezident. Svým vystoupením připravili pro Zemana pevnou pozici, ze které bude s to odmítnout jakoukoliv kritiku s poukazem na nestoudné chování svých odpůrců. Ti, kteří s uspokojením jako Tomáš Sedláček říkají, že ačkoli Zeman pořád neví, co znamená ‚pussy‘, ale už ví, co znamená ‚riot‘, nepochopili zhola nic.

    Diskuse
    November 19, 2014 v 12.37
    Mi to tak hrozné nepřišlo, toho násilí tam moc nebylo a historické znemožnění.... no, je to autorův názor
    JP
    November 19, 2014 v 13.39
    Protiotázka
    Měl tedy lid pražský bez jakéhokoli odporu připustit, aby někdo takový jako M. Zeman svou přítomností z n e u c t i l památku 17. listopadu?
    November 19, 2014 v 16.11
    Transparenty byly vtipné, vajíčka ne,
    ale oproti tomu, co předvedli vrhači proti Jiřímu Paroubkovi a tehdejší sociální demokracii, to nic nebylo.

    November 19, 2014 v 21.00
    Lid pražský,
    o kterém mluví pan Poláček, podle Jana Grubera skočil Zemanovi na lep a znemožnil se před celým světem.

    Miloš Zeman býval považován za geniálního stratéga. Jakou strategickou výhodou je pro prezidenta nechat se vypískat při oslavě státního svátku? Uvidíme.

    Je vítezstvím presidenta, když svět vidí, že lid Prahy, která je málo platné pořád ještě hlavním městem jeho státu, jsou hulváti a omezenci, jak tvrdí pan Gruber?

    I většina oponentů prezidenta Zemana odsoudila házení vajíček na hlavu státu a já s nimi souhlasím. No ale ve srovnání s jinými lidy, kteří při demonstracích běžně zapalují auta, je pražský lid celkem mírumilovný. Také se na chování státníků kladou vyšší měřítka než na chování demonstrantů. Právo lidu vypískat jakéholiv politika se v demokratických zemích nezpochybňuje. V tom mají presidenti nevýhodu, protože vypískat lid a házet po něm vajíčka nemůžou.

    Zvítězí názor, že bychom potřebovali lepšího presidenta nebo lepší pražský lid?
    PL
    November 19, 2014 v 22.09
    Autorovi dík
    Už ani nevím, kdy jsem naposledy četl tak slibný titulek.
    Status autorův ponechám ze své strany bez statusu.

    Místo toho bychom si mohli připomenout, že v době kamerového a mediálního pokrytí, mohou se
    a) pokusy přinášet vlastních interpretací jevit jako samoúčelné - byť třebas samoúčelné v množném čísle: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/292681-albertov-2014-dav-zemana-vypiskal-a-vzduchem-letala-vajicka/

    b) rozebírat levicové otázky ceny za to, že ochranka a policie má péčí prezidenta ČR plné ruce práce a nejen jí, a spekulace o tom, zda bude částka vysbírávaná prezidentem republiky na umořování státního dluhu dostatečná aspoň na pokrytí (dost možná zvýšených i mzdových nákladů) na trvalé zajištění bezpečnosti Miloše Zemana, provokujícího již nejen k intelektuálním výměnám: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nejnovejsi-videa/292837-podivejte-se-jak-pracovala-ochranka-na-albertove/

    Mimochodem, jak na vás působila prezidentova úvodní slova, že se současných demonstrantů nebojí? Hluboká nebo hluboká?
    IK
    November 20, 2014 v 11.26
    ...nepochopili zhola nic.
    Škoda, že tuto myšlenku autor dále nerozvedl.
    November 20, 2014 v 12.55
    Slušná analýza.
    Ovšem psát o demonstrantech jako o lidech, kteří naleťeli Zemanovi, je trochu zcestné.
    Na stole jsou, dle mého názoru, dvě varianty. První spočívá v tom, že Zemanovi někdo naletěl, ale nebyli to demonstranti, nýbrž ti, kteří celou akci organizovali a demonstranti naletěli jim. Při celé logistice, jak byla akce organizovaná, nelze tvrdit, že "lid povstal". Navíc, jak píše Keller, se řada účastníků demonstrace "překvapivě" angažovala v pražských ulicích s odznáčky KS už v prezidentské volbě. Zde zase jeho voličové stojí v první řadě kritiků MZ. Jakou váhu jejich kritika pak asi má?
    Druhá varianta je ta, se nejedná o nějaké naletění. Spíš o to, že se zde zkouší nějaký Majdan po česku, barevná revoluce, nedemokratická zkratka k moci. Prohrajete ve volbách, vyhrajete na ulici, pučem.
    V každém případě bych vyloučil, že se jedná o nezmanipulované rozhořčené občany. Ti by už dávno reagovali na amnestii VK, která byla, co se týká našeho polistopadového vývoje, největší urážkou a ponížením všech slušných lidí. Když k tomu přičteme všechny další výroky VK, museli by nynější demonstranti dávno stát v ulicích. Protože tomu tak nebylo, je vidět, že se jedná buď o loutky, případně nedemokraty.
    Těm, kteří veřejně tenkrát prostestovali proti VK a nyní i proti MZ se omlouvám. Byl bych rád někoho z nich poznal. Je tu někdo takový?
    November 20, 2014 v 18.15
    Postřeh, že Zeman teď přivedl do ulic tolik lidí, zatímco Klaus s daleko horšími věcmi žádného, je trefný. Ale takové ty výklady ohledně role americké ambasády jsou myslím mimo...

    ... žena se tuhle snažila z fotek z té akce rozkrýt, jaký typ výtek na těch červených kartách převažuje a byly to -- alespoň dle fotek v médiích -- výhrady etické a estetické. Stálo by za úvahu, zda ty lidi prostě nepopouzí více než skutečné kroky to, že je prezident tu a tam na veřejnosti zjevně opilí, že nustále šermuje idioty a blbečky a že se jim prostě posmívá -- viz "chci se vlichotit stoupencům Karla Schwazenberga, který s oblibou používá slovo hovno" a podobně...

    ... jakkoliv je to ve srovnání s Klausovou amnestií nicotné, dokážu si představit rodiče, kterým víc vadí, že tohle musí jejich děti poslouchat, než to, že se neodsoudí staré kauzy, které už si téměř nikdo ani nepamatuje.
    November 21, 2014 v 12.41
    Pane Jedličko,
    a není to tak, že rodičům vadí více, že "tohle" musí poslouchat jejich děti, jen proto, protože to do nich někdo buší od rána do večera? Že se spustila mediální hysterie, která co do divokosti značně přebila lov na Paroubka?
    Že by si nikdo nepamatoval amnestii, to snad ne. Ale je okolo ní ticho. A to zjevně stačí.
    Smutné je, že harcovníci levice, vůči nimž je také ve svém důsledku celá tato akce vedena, ji nejen nejsou schopni odhalit, ale ještě se do ní aktivně zapojují. Že nejsou schopni odstupu od těchto masáží, což by měl být jejich základní politický instinkt. Ti, kdo ho ztratí, jsou odsouzeni k tomu, že budou Kalouskům dělat UI.
    November 21, 2014 v 15.27
    Pane Ševčíku
    mi právě přijde, že nic, co by se dalo nazvat hysterií, zatím nezačalo. Masmédia pouze informují o Zemanovi zaujatě a s prasečí radostí zvdůrazňují vše, co provede. Není to na úrovni štvaní, spíše se stále dokola řeší jeho chování. Lidi se dokážou naštvat i sami. A ten zájem o téma "chování prezidenta" se navíc zvedne vždy, když sám prezident něco provokativního řekne.

    Ano, je větší, než byl po týdnu dvou o amnestii, a ano, je to škoda, ale Klaus už taky dosluhoval a o pozornost nestál. Jediné, co se kolem amnestie ex-post zvedlo, byl spor o její autorství, a ten se vyřešil soudním smírem -- dohodou, že obě strany budou už mlčet.

    Zemanovy stoupenci naopak svolávají protidemonstrace, píší útočné články do Parlamentních listů a nadávají na sociálních sících... a prezident sám objíždí republiku, láká lidi k dialogu na náměstí a když mu někdo položí kritickou otázku, v odpovědi ho ztrapní. Jen si to projeďte, jsou z toho záznamy na YouTube .
    PL
    November 21, 2014 v 23.54
    Tenhle způsob trávení, zdá se mi býti poněkud..
    -Ovšem panu prezidentovi se to buď líbí nebo hodí a nebo to jinak neumí, jinak by v prázdných, falešných a plytkých provokacích nepokračoval.

    Přitom volební prezidentská kampaň bude snad až za 3 roky... tak proč DR neudělá rozhovor s Milošem Zemanem o zásadních věcech? Neříkejte, že je to jen proto, že Petr Jedlička má na starost zahraničí a to již bylo tak trochu rozebráno:-) http://video.aktualne.cz/dvtv/dvtv-21-11-2014-mluvci-hradu-o-zemanovi-skladatel-uhlir/r~2e7a7b0c71aa11e4aff10025900fea04/
    November 22, 2014 v 19.05
    Lidé se dokáží naštvat sami?
    Jen tak, bez podnětu? Proč? Působením sníženého, či zvýšeného atmosferického tlaku?
    Vážně. Lidé se naštvou, páč jsou pod silným mediálním tlakem. Zdravý rozum, logické myšlení, to vše je potlačeno. Před půl rokem Rusové byli vcelku přijatelní, po půl roce štvaní se k nim lidé obrací zády. To samé k Zemanovi.
    Ta štvanice je očividná. Po celou dobu Zemanova prezidentování. Přitom zrovna vám bych neměl zdůrazňovat základy udržení zdravého rozumu v politice - nic není takové, jak se to jeví, věci se dějí v souvislostech, za vším hledejme toho, komu se to hodí, atd. Mě je Zeman šumák. Jenže když vidím kdo ho chce odstranit, respektive kdo přes něj útočí na vládu, tak mě to nenechává chladným. Ostatně to, co se tu teď děje, je vrchol pokrytectví, to je málokdy k vidění. Je to hanbou všech těch, kteří se hlásí k levici a kteří se toho účastní. Nevystavují zrovna dobré vysvědčení svému myšlení.
    JP
    November 23, 2014 v 10.43
    Rozhovor o zásadních věcech?
    Udělat rozhovor se Zemanem o zásadních věcech? - Proboha, o jakých? Co může, co dokáže tento člověk ještě "zásadního" pronést k životu společnosti? Vždyť právě proto se vyžívá ve svých věčných bonmotech (a jedovatostech na adresu svých odpůrců), aby tím skryl skutečnost, že nemá nic, co zásadního a podstatného by k životu společnosti a státu mohl pronést.

    Celé jeho působení v politice je založené pouze na vnějškovém exhibicionismu; zdá se ale, že je stále dost takových, kteří mu tuto jeho hru ještě neprohlédli.
    November 23, 2014 v 17.57
    Nevím
    jestli se tato událost dá popisovat černobíle.
    + Další komentáře