Lascivní kampaně. Prostě je zakážeme

Monika Horáková

V předvolebních kampaních se u nás pravidelně objevují sexistické plakáty zobrazující ženské tělo. Ty letošní komunální a senátní nejsou výjimkou. Naopak jsou v tomto ohledu docela bohaté.

Mé pravidelné obhlížecí kolečko po aktuálních internetových kampaních pražských politických stran a hnutí tentokrát skončilo trochu neobvykle. Spatřila jsem totiž pozoruhodnou fotografii šířenou po sociální síti.

Zobrazovala mladou štíhlou ženu, která měla na úzkém tričku přes prsa kruh vyskládaný z kovových kulatých placek. Ty nesly název daného politického uskupení. Další placku měla v místě, kde zpravidla bývají kalhotky. Poslední placka pak zdobila tričko v místech, která překrývají hýždě. Fotku doplňovala rozverná soutěž: Kdo uhádne, kolik placek má na sobě naše „krásná asistentka Nelča?“ Na vítěze čeká večeře „s Nelčou“.

Odpovědi na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě čistě číselných tipů se objevily i laškovné komentáře: „A nemůžu si Nelču půjčit na den?“, „Kolečka jsem sice nepočítal, ale na večeři bych klidně pozval slečnu.“, „Třináct (placek) i se zadečkem.“

Nedalo mi to a přidala jsem komentář kritizující využívání sexismu v politických kampaních. Se svým názorem jsem v diskuzi zůstala osamocena (jak ten pocit důvěrně znám!). Uvažuji prý příliš upjatě a měla bych zohlednit, že „krásná asistentka Nelča“ měla tento nápad sama. Umí si totiž ze sebe udělat legraci a také „není žádná feministka“. Nakonec mi jeden z kandidátů daného politického hnutí doporučil, abych sexismus hledala jinde, v případě této soutěže se podle něj totiž o sexismus nejedná. Tak.

Sexuální objektifikace je, zdá se, nesmrtelná. A to i v době, kdy diskutujeme o zákonu, který by kodifikoval genderové kvóty na kandidátních listinách. Foto lauradosenatu.cz

Jistě tušíte, do jakých (samozřejmě konkurenčních) vod mě výše zmiňovaný kandidát odkazoval. Že do Senátu kandiduje žena, která se na svém plakátu nechala vyobrazit v saténovém negližé, to vím. Že jejím heslem je Láska, sex a politika, to také vím. Na jméno a příjmení si však nikdy nemohu vzpomenout. Stejně se ale podle předvolebního plakátu možná budoucí senátorky zdá, že jméno, příjmení a program nejsou tak důležité.

Politika je přitom soutěží o moc a prosazování idejí. V předvolebních kampaních se strany pouštějí do konfliktů, ve kterých se vyjeví schopnost kandidátů a kandidátek vypořádat se se stresovou situací a adekvátně odpovědět. Klíčovou roli hraje zpravidla volební program, nebo alespoň z něj vytržená hesla.

Každé volby jsou něčím nové, nějaké nové téma se stane lajtmotivem kampaní většiny stran. Politika je živé těleso, které reaguje na společenskou situaci. Co ovšem poznamenává nejedny volby pravidelně a bez větších změn? Sexualizované zobrazování ženského těla. O příkladech z nedávné minulosti psala už Kateřina Kňapová.

Sexuální objektifikace je, zdá se, nesmrtelná. A to i v době, kdy diskutujeme o zákonu, který by kodifikoval genderové kvóty na kandidátních listinách, v době, kdy sociálnědemokratické referendum ukotvilo povinnost mít kandidátky genderově vyváženější a v době, kdy v komunálních volbách kandiduje stále více žen.

Možná bychom se tedy mohli inspirovat rozhodnutím, které učinili zastupitelé v Berlíně-Friedrichshainu. V červenci letošního roku zakázali ve veřejném prostoru reklamu „nepřátelskou k ženám“. Prostě ji zakázali.

    Diskuse
    JP
    September 23, 2014 v 14.06
    Sexismus a jeho zákazy
    Ovšem, v podstatě není možno se tomuto fenoménu divit. Čím bezobsažnější jsou programová sdělení politických stran, tím více musejí sázet na animální pudy svého potenciálního voličstva.

    A naopak, čím intelektuálně zaostalejší a osobně nekultivovanější je ono voličstvo, tím více na takovéto primitivní chytáky zabírá.

    Zakázat to? - Ano, je to bezpochyby alespoň určité řešení; alespoň určitý výraz toho, že stát přece jenom ještě alespoň určitým základním způsobem dbá o veřejnou morálku.

    Ovšem, takovéto zákazy neodstraňují samotné příčiny této věci; ty leží daleko hlouběji, viz body 1 a 2.
    September 23, 2014 v 22.47
    Kde se bere ta netolerance v řadách liberálních pisatelek?
    Těžko říci, zda se jedná o reklamu "nepřátelskou k ženám"... Spíše je to podbízivá a příliš přátelská reklama k některým mužům.

    Ale jako neliberál bych to řešil liberálně. Snažme se snižovat poptávku po takové reklamě větším důrazem na ideje. A je to ostatně svobodné právo ženy svoje tělo v reklamě ukázat. Přece nebudeme omezovat toto právo ženy, když na jiná jejich práva dbáme.

    A je třeba také zvážit kvóty pro ženy. Jedna strana by měla nejen povinnost mít určité procento žen na kandidátkách, ale také určité procento žen na svých plakátech zobrazovat!
    ??
    September 24, 2014 v 6.09
    Nejak vam nepasuje praxe p. Polacek.
    Vzpominam si na prezidentske volby , kdy podrimujici senior byl zobrazovan jako James Bond a v reklamni kampani byly pouzity eroticke fotky jeho fanynek, kde bradavky zakryvaly pismenka "Volim Karla". To prekvapive vyvraci teorii p. Polacka, ze " čím intelektuálně zaostalejší a osobně nekultivovanější je ono voličstvo, tím více na takovéto primitivní chytáky zabírá." Je prece znamo, ze Karla volily ti mladsi bohatsi a s vyssim vzdelanim. Tedy ti kultivovanejsi a presto vyhral kandidat primitivu.

    ??
    September 24, 2014 v 6.18
    Zkostnatelost mladych zurnalistu je nebezpecna pro demokracii.
    Ze je Berlin plny muslimu, je stara vesta. Od akci skupin Vojna, Pussy Riot a Femen vime, ze vyuziti tela v politickem boji nesmi mit v demokratickem svete zadne hranice. Kvalitni verejna politicka souloz je zakladni lidske pravo.

    Prece se nebudeme ridit prikladem nejakych berlinskych islamistu.
    September 24, 2014 v 12.12
    on si to život přebere
    zdá se že reagují hlavně muži- ale i když lascivní kampaň je výrazem nedostatku jiných možností a obsahu, tak o zákazech bych rozhodně neuvažoval.
    Paní docentka si píše svůj posudek sama. Tak nebuďme prudérní až příliš - taková reglementaci našeho veřejného života je konzervativní snad příliš.
    JP
    September 24, 2014 v 19.19
    Jen tak pro srovnání: v Německu by takováto sexisticky zbarvená volební kampaň byla prostě nemyslitelná.
    ??
    September 24, 2014 v 19.36
    To mate tezky p. Polacek.
    Ono take v Nemecku neni takova demokracie jako v Rusku. V Nemecku se opravdu nesmi verejne soulozit a poradat nejake punkove vyrvavani ve vysvecenem kostele.

    p.s. A co teda rikate na to, ze sexistickou kampan pouzil i dobry katolik , slechtic a ikona vsech kultivovanych volicu ? Ze by chtel, aby ho volili i primitivove ?







































































    MT
    September 25, 2014 v 7.09
    ... a stále žádná ženská na diskusním vlákně
    September 25, 2014 v 7.45
    No tak se ozvu já. Strany nebo hnutí, které by takovou trapnost a ubohost používaly, bych asi spíš nevolila.
    Jinak si myslím, že zákonem by se toho mělo zakazovat co nejmíň. Prakticky jen to, co vážně ohrožuje druhé lidi. Ne to, co někoho uráží.
    JP
    September 25, 2014 v 17.36
    Pane Kuchejdo, myslím že nejsem ten správný adresát pro danou otázku.

    Na to by měl daleko spíše odpovědět ten, kdo cítí potřebu sexistické (či jakkoli jinak podbízivé) volební poutače používat. V každém případě je něco takového ale příznakem nemálo pokleslých poměrů.
    ??
    September 25, 2014 v 19.00
    Dekuji p. Polacek.
    Jsem rad, ze se mnou souhlasite, ze ta tzv. noblesa p. Schwanzeberga je jen medialni prikrivka pro mravne znacne poklesleho starce tahajiciho se s prostitutkami. Co me desi je, ze ho volili ti mladsi , bohatsi, inteligentnejsi a znacna cast umelcu. Nechapu, jak snadno se inteligentnejsi cast populace necha oblbnout propagandou.
    JP
    September 26, 2014 v 12.09
    V tomto případě bych opravdu docela souhlasil. Pro mou osobu tak jako tak nechápu, jak někdo inteligentní v ů b e c ještě může chodit k volbám. Pokud jsou takovéhoto druhu, a pokud jsou jejich výsledky takové jaké jsou.
    + Další komentáře