Klaus 2.0

Jan Gruber

Minulý týden proběhl kongres ODS. Petr Fiala mluvil a mluvil. Delegáti se usmívali. A prakticky nikoho to nezajímalo.

Na počátku letošního roku volili občanští demokraté nové stranické vedení a do svého čela si postavili Petra Fialu. Bývalý rektor Masarykovy univerzity měl stranu pozvednout a pomoci jí znovu získat důvěru občanů. Ve svém vystoupení nabízel novou a čistou ODS, která bude hájit lidskou svobodu, podnikání, tvořivost a stavět se za zájmy českých občanů. Nabízel ODS kráčející prověřenou cestou Margaret Thatcherové.

Strana se ovšem za půl roku nezmátořila. Ač je vybavena novým vůdcem, voliči o ní nadále nejeví zájem. Plácá se na hranici volitelnosti a tak se rozhodla uspořádat další kongres, aby se utužila. Petr Fiala se za pomoci Mariána Labudy stylizoval do role Otíka, který se měl narodit jako kůň, a jal se probouzet stranu k životu.

Z jeho projevu jsme se dozvěděli, co říkal Masaryk, Baťa, zakladatel Twitteru, Disney a Jobs nebo co si myslel Roosevelt, Gates a Ford. Nakonec došlo i na nové programové vymezení strany. Fiala se opakovaně zastal podnikatelů, kteří jsou většinou poctiví lidé a zaslouží si být bránění proti rozličným útokům a ústrkům. Vyzýval ke kontrarevoluci normálních lidí.

Současně odsoudil všechny socialisty, neboť chtějí zvyšovat daně a rozdávat peníze lidem, co nechtějí pracovat a dávek jenom zneužívají. Vymezil se proti těm, kteří nosí na hlavě šátek a tak nás ohrožují. Odsoudil homosexuály podrývající model tradiční rodiny. Ekologii a ochranu přírody označil za nesmysly a reformy za mor. A na závěr neopomněl očernit Evropskou unii a Brusel. Zapomněl jenom na komunisty. Možná na ně přijde řada někdy příště.

Petr Fiala: „Jsme prostě ODS. ODS, jaká má být. Jsme politickou stranou s tradicí, zkušenostmi a hlavně s jasnou představou o budoucnosti naší země.“ Foto web ODS

Václav Klaus budoval specifickou ideologii ODS dlouhá léta. Od propagování volného trhu, který si se vším poradí, postupně přešel k útokům na evropskou integraci, občanskou společnost, ekologické aktivisty, aby na stáří skončil v objetí s pomatenci z akce D.O.S.T. a představiteli české katolické církve. Petr Fiala na něj velice zdárně navázal. Ve svém projevu dokázal koncentrovat všechny stěžejní myšlenky bývalého prezidenta, který měl ze svého nástupce jistě radost.

Během kongresu se neustále opakovalo, že lidé od ODS utíkají, neboť už dávno není pravicovou stranou, a proto, chce-li se zmátořit, musí se jí znovu stát. Vedení ani členstvo nebylo schopné sebereflexe. Fiala naopak vyzýval spolustraníky, aby si přestali sypat popel na hlavu. Očisty prý už bylo dost a strana je znovu zdravá. Stačí se jen vydat po modré doprava.

Lze předpokládat, že se Fialovy touhy po mocenském vzestupu ODS nenaplní. Přesto jeho výzva plnému kongresovému sálu: Přestaňme se cpát lidem do jejich životů, nemusí zůstat nevyslyšena. Budou-li občanští demokraté nadále pokračovat nastoleným směrem, může se brzy stát, že příležitost cpát se lidem do životů už nikdy nedostanou.

    Diskuse
    September 13, 2014 v 16.55
    Nelze vstoupit dvakrát do téže řeky
    téměř jistě platí v tomto případě. Spíše je otázkou, jak moc by se museli znemožnit soc.dem. a lidovci, aby lidé znovu začali volit ODS.
    September 14, 2014 v 10.44
    Je to strana založená na ideologii. Možná za Topolánka byla více pragmatická, ale vrací se k ideologii. Nemůže vystát přirozený rozvoj západní společnosti od feudalismu, přes liberalismus a demokracii k sociálnímu státu. Nevoní ji přirozené prosazování zájmů nových společenských vrstev, nejprve zájmu měšťanů proti kléru a šlechtě a pak nástup "čtvrtého stavu" prostřednictvím všeonecnho volebního práva, odborového hnutí a sociálních stran (křesťansko-sociálních, sociálně demokratických a socialistických. Jsou to sociální inženýři, kteří chtějí formovat společnost podle pozapomenutých idejí jako jsou svoboda pro ty, kteří na ni mají, hierarchie a autorita pro ostatní, hájí autoritativní patriarchální model rodiny. Jsou protievropští a z toho někteří vyvozují proamerickou a někteří proruskou orientaci. Tyto ideje a podněty vyčerpaly svůj potenciál. Mají nepatrný okruh příznivců. Měli by poděkovat a odejít.
    PL
    September 14, 2014 v 14.21
    Souhlasím s panem Štampachem a za sebe bych dodal, že takhle ostře formulovaná ideologie již pro české voliče není dost věrohodná, již ji nebudou chtít hájit otevřeně. Babiš nabízí skrytější podoru (nebo zdání) týmž myšlenkám a ještě nějakým lákavějším k tomu..