Nahá mezi dobytkem, když řídí Brno bolševici

Matěj Hollan

Matěj Hollan popisuje průběh úterního projednávání aktualizace územního plánu v Brně. Tento dokument stál mnoho milionů a vedle nesrozumitelností obsahuje i řadu právních vad.

V úterý se v Brně slavně projednávala aktualizace územního plánu. O tomto jednání město pod vedením Onderkovy ČSSD a Blažkovy ODS prakticky neinformovalo, přesto díky aktivitě nikým nevolených občanů byl sál na Nové radnici natřískán.

Pro kontext je nutné vědět, že Brno současně připravuje úplně nový územní plán, ale zaráz ještě celkovou aktualizaci stávajícího územního plánu. V těchto souběžně vedených procesech se nikdo nedokáže orientovat. Tím spíše, že aktualizace je předložena v neuvěřitelně obludné podobě. Úděsně dlouhých patnáct set stran, kterými se normální člověk nemůže nikdy prokousat, grafická část rozdělená na sedm set dílčích souborů, takže si není možné utvořit soubornou představu, co se vlastně děje. 

Celý dokument, který stál mnoho milionů, je s takřka 100% jistotou odsouzen k tomu, že ho po schválení zastupitelstvem shodí soud — kromě nesrozumitelnosti obsahuje i množství právních vad, a peníze, které šly z našich daní na výrobu tohoto paskvilu, budou vyhozeny do koše. Věřím, že soudružka Leopoldová, šéfka Odboru územního plánování a rozvoje, bude ochotna za to vzít osobní zodpovědnost a minimálně se střelí do hlavy.

Schodiště Nové radnice v Brně

Prostřednictvím médií, webu mampripominky.cz a portálu Žít Brno jsme, předně hnutí Nesehnutí, informovali občany o jejich právech a na úterní zasedání je zvali. Dokonce jsme si dovolili vybírat podpisy pod zmocnění takzvaného zástupce veřejnosti, který může vaše zájmy zastupovat lépe než vy sami. A to dokonce přímo na schodech Nové radnice! První závažná chyba.

Městapo (familiérní název pro brněnskou městskou tedy Onderkovu policii): „Na těchto schodech nesmíte stát.

Já: „Proč?

Městapo: „Zakazuje to provozní rád, schody musí být volně.

Já: „Jsou volné, stojím úplně na kraji, je zde metr a půl volného místa, nikomu nepřekážím.

Podpisy tu sbíralo asi deset zástupců veřejnosti. Nikomu evidentně nevadili. Jediný, kdo skutečně zavazel, byl ten strážník, kolem něhož se musela veřejnost protahovat. Když v pohybu překáží orgán, je ale vše v pořádku. Nesmyslná debata trvala asi dvacet minut, strážník se nebyl schopný odvolat na žádný zákon a když jsem mu říkal, ať o tom sepíšeme úřední záznam, tak opáčil, že není o čem, protože on se mnou hovoří jako člověk s člověkem.

Hoří hovno?

Dějství druhé:

Městapo: „Do sálu s těmi transparenty nesmíte.

Já: „Proč?

Městapo: „Zakazuje to jednací rád.

(Inkriminované transparenty byly s nápisy Brnění, zástupce veřejnosti, případně Čisté Tuřany.)

Nechali jsme si ten jednací řád ukázat. Nic o zákazu vnosu transparentů tam překvapivě nebylo.

Já: „V čem to provozní rád zakazuje?

Městapo: „Je to hořlavé.

Hanka Kašpaříkova: „Hořlavé jsou i šaty, máme tam jít nazí?

Nic, s Onderkovým strážníkem se nemělo cenu bavit, zavolal jsem na Policii České republiky, že nám městská policie odmítá umožnit přístup na veřejné jednání, ať přijdou zakročit. Městapák si na oplátku zavolal provozního šéfa radnice, což je borec, který při jednání zastupitelstva zakazuje lidem stát — s odkazem na provozní řád, který nic takového pochopitelně nezakazuje.

Vzrušující debata o hořlavosti transparentů a zastupitelů byla jak z České sody, nejlepší byl strážník, který urputně opakoval, že nikdo před námi tady problémy nedělal, že potřebujeme být rebely za každou cenu. Nakonec nás tam bohužel pustili, což je škoda, protože jinak by to byl důvod pro shození celé té matlaniny u soudu.

Radniční provozák se ale buzeroval dál: Prý se nesmíme opírat o zeď, protože zdi nejsou z mramoru, ale ze sádry a poškodili bychom je (to mi říkal, když jsem stál opřen o mramorový sloup). Kvůli jeho pokřikování nebylo rozumět, co vepředu prezentuje zpracovatel aktualizace. „Jestli je tohle demokracie, tak já teda nevím,“ „nechám to tu vyklidit, protože ničíte svým opíráním fresky na zdích.

Po chvíli za mnou přišel onen strážník, že musíme kvůli mému telefonátu na PČR sepsat hlášení. Hlídač už zjihl a říkal: „Ale my jsme se přece nakonec domluvili,“ evidentně měl strach, že jeho chlebodárce Onderka bude řešit, že na radnici musela přijet policie.

Bylo mi ho i líto, ty bolševické nápady o zákazu sběru podpisů a vstupu do sálu nepocházejí z jeho hlavy — ještě nedávno, než se Brno začalo vracet v čase, bylo normální, že na zastupitelstvu stáli lidi s transparenty, ale to asi bylo na Onderku se Šťástkou přespříliš demokratické.

A tenhle barák vám posere pták

Projednávat s čtyřsettisícovým městem nejdůležitější dokument jeden den tři hodiny odpoledne, nedává samozřejmě žádný smysl. Je to jen hra na demokracii, hra na zapojování veřejnosti do územního plánování. Pořizovatel (město) a zpracovatel (nějaká firma) nebyli s to vysvětlit, o čem to celé je, lidi bučeli a křičeli, ať už jsou zticha, že se chtějí dostat taky ke slovu.

Soudružka Leopoldová — která zde jako jediná zastupovala město, jelikož gesční náměstek Laďa Macek se ukrýval vzadu a na dotazy občanů, jestli je zde někdo z města, nereagoval — záměrně neinformovala občany o jejich právech, tedy že mohou podávat připomínky, svým podpisem zmocnit zástupce veřejnosti a hlavně mohou podávat jako majitelé nemovitostí a pozemků námitky, o než se lze i soudit.

Po úmorném výkladu „zpracovatele“ lidé pokládali jeden dotaz za druhým, na většinu se jim dostalo odpovědi, že tohle aktualizace neřeší, že to mají připomínkovat někdy úplně jindy a jinde.

Když jsem si vzal ke konci tříhodinové diskuze slovo a začal vytýkat jak obsahové tak formální nedostatky tohoto „projednávání“ a informovat jako první v sále lidi o jejich právech, začal na mě sociálnědemokratický starosta MČ Brno — Jih, Josef Haluza, pokřikovat, ať nezdržuju, ale položím dotaz...

Pak mě vyzval moderátor (kterému tuhle roli skutečně nezávidím), ať položím už konečně ten DOTAZ!!!! Veřejné projednávání ale není o tom, že hloupý občan pokládá hloupé dotazy a osvícený Magistrát mu laskavě vysvětluje, že je idiot, ať se laskavě uklidní, že je všechno v pořádku.

Pak mi vypli mikrofon. Přešel jsem tedy k dalšímu a poslal je dohajzlu. Tedy tam, kde posléze skončí i tato aktualizace.

Praktická: Připomínky k aktualizaci územního plánu můžete podat prostřednictvím stránek mampripominky.cz. Aby k nim muselo Brno skutečně přihlížet, je vhodné podat je i datovou schránkou, emailem s elektronickým podpisem nebo v listinné podobě. Současně s vlastními připomínkami prosím podepište i zmocnění pro zástupce veřejnosti. Na webu jsou archy všech zástupců, o nichž je nám známo, na stránce osbrneni.cz.

Do pondělí 10. února je také všechny můžete podepsat v Ekologické poradně Veronica na Panské 9, nebo na stánku Nesehnutí na Svoboďáku. A úplně nejdůležitější je, abyste, pokud jste vlastníkem pozemku, domu či bytu, podali takzvanou námitku, která je procesně nejsilnějším instrumentem. Vzorovou námitku napadající tuto aktualizaci naleznete nejpozději v pondělí 10. února na webu osbrneni.czzitbrno.cz. Čas pro podání je už jenom do úterý 11. února.

    Diskuse
    VV
    February 8, 2014 v 17.40
    pane Hollan,
    mluvíte mně z duše. Dovolím si Vás ale upozornit, jak prostý zastupitel (byť v opozici) v Líšni, že tento - já bych to územní plán nenazývat, to měl územní plán i Sauron ve Středozemí - opakovaně neschválila většina zastupitelstev městkých částí. To, co tento plán navrhuje realizovat v Líšni je čistý masakr a rodící se petice tak podpoří překvapivě jednomyslný (leč marný) odpor Líšeňských zastupitelů proti územního masakru jak ho navrhuje nadsamec a jeho pohůnci. Čím víc bude odporu, tím lépe. Děkuji.
    ??
    February 9, 2014 v 8.51
    Vojín Kotas má dotaz.
    I když nejsem Brňan, článek i postup občanů Brna zmíněné iniciativy je mi je mi sympatický, Leč se ptám - co s tím mají společného bolševici a proč je paní Lindnerová soudružka? Musí se každá aktivita proti projevům současného rozkládajícího se kapitalismu současně halit do antikomunistického roucha a terminologie? Jiná věc by byla, kdybyste kritizoval stanovisko současné KSČM nebo i jen fakt, že se v tomto sporu dostatečně neangažovala,jak to vyplývá z Vašeho líčení. Měla s ní Vaše iniciativa nějaký kontakt? Nebylo snad možné využít jejich zastupitelů? A nebo jste se neobtěžovali zajistit si další spojence, třeba jen z hloupého antikomunismu? (Přitom, protože znám slabiny brněnské KSČM, klidně připouštím ,že to nedělají dobře - ale nevím - zjistím si to po své linii) Odpoví mi autor článku?
    February 9, 2014 v 8.58
    Souhlas s Pepíkem
    Navíc slovo soudruh se vyskytuje v češtině od nepaměti. V Nerudově Romanci o Karlu IV. je Bušek z Velhartic, sedící s králem u stolu a pijící s ním víno, nazýván jeho soudruhem.
    February 9, 2014 v 9.33
    Tedy ne, že by pojem měl něco společného s feudalismem (to jsem možná zvolila hloupý příklad). Tím poukazuji jen na stáří toho výrazu. Znamená to prostě "náš druh", kamarád.